ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ετοιμη πειρατική τροπολογία!

Στο πρώτο δεκαήμερο του 1995, θα προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Στον "αέρα" και οι 3.100 εργαζόμενοι. Επιτρέπεται και ο "διαμελισμός" της επιχείρησης. Προίκα στους ιδιώτες και τα 290 στρέμματα, που είχε επιχωματώσει παράνομα ο Νιάρχος. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνήλθε η γενική συνέλευση των "μετόχων" και αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών και την πώληση του 100% του ναυπηγείου!

Πειρατική τροπολογία, που παραδίδει με φωτογραφικές διαδικασίες και σκανδαλώδεις όρους τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στους ιδιώτες, επιτρέπει την απόλυση ακόμα και όλων των εργαζομένων και σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα, έχει συνταχτεί εν κρυπτώ από τους υπουργούς Βιομηχανίας και Οικονομικών και αναμένεται να κατατεθεί ανά πάσα στιγμή αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Βουλή!Με την τροπολογία αυτή - όπως εκτιμούν συνδικαλιστές - η κυβέρνηση επιδιώκει, εκτός των άλλων, να εξασφαλίσει το "άλλοθι" της Βουλής και πολιτική κάλυψη, επειδή οι όροι πώλησης που περιέχονται στην τροπολογία στοιχειοθετούν σκανδαλώδες ξεπούλημα χωρίς προηγούμενο!Επίσης επιδιώκει να ρυθμίσει τα χρέη του ναυπηγείου που φτάνουν τα 83 δισ. δραχμές με βάση το άρθρο 44 του ν.1892/90 και επίσης να τελειώσει με την υπόθεση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά πριν κινηθούν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.Σύμφωνα με την τροπολογία, η προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού θα δημοσιευτεί το πρώτο δεκαήμερο του 1995!

Οι θέσεις εργασίας αφήνονται κυριολεκτικά στη διάθεση του ιδιώτη, με μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης και των 3.100 εργαζομένων, των οποίων μάλιστα τις αποζημιώσεις αναλαμβάνει να δώσει το δημόσιο. Αναφέρεται επί λέξει: "Οι αποζημιώσεις του προσωπικού που ενδεχομένως δε θα καταστεί δυνατόν να συνεχίσει την απασχόλησή του στην επιχείρηση, μετά την κατά το νόμο αυτό μεταβίβαση των μετοχών αναλαμβάνονται και θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου από το δημόσιο"!Σε όσους θα απολυθούν, η κυβέρνηση - όπως και στους επί δυόμισι χρόνια απολυμένους του ναυπηγείου της Σύρου - πετάει το ψίχουλο των... επιμορφωτικών σεμιναρίων! Οσον αφορά τις σχέσεις εργασίας, θα αποτελέσουν και αυτές... κριτήριο για την επιλογή του πλειοδότη! Οπως ακριβώς συνέβη και στο Ναυπηγείο του Νεωρίου, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή θα προσληφθούν στη συνέχεια από τον αγοραστή, θα λάβουν το... "κόκαλο" του 5% των μετοχών της επιχείρησης!

Οσον αφορά την τύχη του ίδιου του ναυπηγείου, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμελιστεί,αφού η τροπολογία επιτρέπει στον αγοραστή να το χρησιμοποιήσει και για άλλη "παράλληλη νόμιμη χρήση"!Ακόμα "προικοδοτούν" τον αγοραστή, όχι μόνο με το συμβόλαιο της κατασκευής των φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και με "κάθε μορφής προνόμια - όπως αναγράφεται - και άδειες που νόμιμα ή συμβατικά" έχουν παρασχεθεί στην εταιρία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ!

Η κυβέρνηση έσπευσε να νομιμοποιήσει και τις παράνομες επιχωματώσεις 290 στρεμμάτων του πρώην ιδιοκτήτη Νιάρχου, προκειμένου να μην έχει καμία οικονομική υποχρέωση προς το δημόσιο ο νέος αγοραστής!Αποκαλυπτικό στοιχείο για το σχεδιασμένο "στραγγάλισμα" των Ναυπηγείων Σκαμαραγκά αποτελεί και το γεγονός ότι στα πλαίσια της ρύθμισης των οφειλών του ναυπηγείου, λαμβάνονται ως χρέη και 30 εκατ. δολάρια που αποτελούν το ύψος των επιδοτήσεων που θα έπρεπε να χορηγηθούν στο ναυπηγείο για ναυπηγικές εργασίες που διενήργησε το διάστημα 1989-1990! Πρόκειται για επιδοτήσεις που ποτέ δε δόθηκαν!

Η μόνη, τελικά, υποχρέωση του αγοραστή είναι να διατηρήσει εν λειτουργία το ναυπηγείο για διάστημα 10 ετών! Για τις ύπουλες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενδεικτικό στοιχείο αποτελούν και οι ενέργειες του διευθύνοντα συμβούλου της διοίκησης του ναυπηγείου. Ο τελευταίος ενώ παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώπιον βουλευτή του ΚΚΕ, δήλωνε ότι θα παραιτηθεί αν ξεπουληθεί το ναυπηγείο, λίγες ώρες αργότερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία της ρύθμισης των χρεών του ναυπηγείου για την πώληση του 100% των μετοχών του!Μάλιστα, η σύγκληση της γενικής συνέλευσης έγινε χωρίς να αποφασίσει πριν το διοικητικό συμβούλιο του ναυπηγείου, όπως επιβάλλουν τα άρθρα 25, 26 και 26α του ν.2190/20!

Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά του ναυπηγείου, που έχει δημοσιεύσει η ΕΤΒΑ, τρεις "επενδυτές". Ο Θεοφάνης Μπαφούνης, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του εφοπλιστή Λελάκη,ο εφοπλιστής κ. Εξαρχος και ο Τζον Φαράκλας.

Αγριεύει η "Τρίαινα"

Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα. Σύσκεψη του σωματείου των εργαζομένων με τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αναγκαίος ο συντονισμός

Φραγμό στο ξεπούλημα,που έχει πλέον δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποφάσισαν να βάλουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ναυπηγείου.

Σήμερα οι εργαζόμενοι απεργούν για δύο ώρες από τις 9 ως τις 11 το πρωί.Παράλληλα, θα γίνει συγκέντρωση στο χώρο του ναυπηγείου, προκειμένου να ενημερωθούν από το σωματείο για τις εξελίξεις στην υπόθεση της πώλησης. Επίσης το σωματείο αποφάσισε την ερχόμενη Τετάρτη 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, στα πλαίσια της οποίας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας.

Χτες το Σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, "Η ΤΡΙΑΙΝΑ", συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ΓΣΕΕ να συμπαρασταθεί ενεργά σε κάθε αγωνιστικό βήμα των εργαζομένων, να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και να γίνουν κοινές παρεμβάσεις προς τα κόμματα της Βουλής. Επίσης η ΓΣΕΕ θα στείλει εγκύκλιο προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου. Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε διαδικασία για την προώθηση της τροπολογίας που έχει συνταχτεί από τα υπουργεία Βιομηχανίας και Οικονομικών,με την οποία η κυβέρνηση παραδίδει εσπευσμένα και χωρίς όρους το ναυπηγείο στους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Κοντάκης τόνισε ότι το σύνολο των εργαζομένων του ναυπηγείου είναι αποφασισμένο να αντισταθεί στο οικτρό ξεπούλημα του ναυπηγείου που προωθείται και μάλιστα με τρόπο αδιαφανή και χαλκευμένα στοιχεία".

Στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχτηκε από συνδικαλιστές του ναυπηγείου η ανάγκη του συντονισμού δράσης τόσο με τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής όσο και με τους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ που αντιμετωπίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Χρήστο Πρωτόπαππα,θα εξεταστεί αν το επιτρέψουν οι συγκυρίες... Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια ο αγώνας που ξεκινάει να φέρει αποτελέσματα με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει οι μορφές πάλης να συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και ότι θα πρέπει με σαφήνεια να εκφράζονται οι θέσεις των εργαζομένων. "Πρέπει να είναι ξεκάθαρο - τόνισε - ότι παλεύουμε για δημόσιο ναυπηγείο".

Εκτάκτως σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προχωρούν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ