ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ
"Λαύριο" και οι αρχαιότητες...

Το Λαύριο δεν είναι μόνο μια εγκαταλειμμένη και πάσχουσα - από την πολιτική του συναινετικού, πλέον, δικομματισμού - πόλη. Είναι και μια από τις πλέον εγκαταλειμμένες και πάσχουσες αρχαιολογικές περιοχές της χώρας παρότι διατηρεί μια ιστορική παράδοση αιώνων που αφορά σε μια μοναδικής σπουδαιότητας εργαστηριακή και βιομηχανική παραγωγή με πολιτιστικό χαρακτήρα. Το Λαύριο, ο λαός κι ο πολιτισμός του τελούν υπό τραγικές συνθήκες.

Στην καταπολέμηση αυτής της τραγικής πραγματικότητας αποσκοπεί η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής προς τον υπουργό Πολιτισμού, στην οποία επισημαίνεται:

"Το Λαύριο έχει ένα προνόμιο, σχεδόν, μοναδικό στον κόσμο. Διατηρεί μια παράδοση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Σώζονται εργαστήρια επεξεργασίας μεταλλεύματος της κλασικής εποχής σε μεγάλη έκταση, μαζί με ερείπια μεγάλων αρχαίων δήμων. Αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις στην πολιτεία για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων στο Λαύριο".

Η ερώτηση καταγγέλλει ταυτόχρονα ότι με τη σημερινή κατάσταση το υπάρχον προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν επαρκεί. "Οι συμβάσεις των ωρομισθίων τεχνιτών λήγουν στο τέλος του χρόνου και επομένως θα σταματήσουν οι ανασκαφές. Ακόμα, υπάρχει πρόβλημα με τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, γιατί κι εκεί το προσωπικό δεν επαρκεί.Το υπάρχον προσωπικό με υπεράνθρωπες προσπάθειες καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις προστασίας των αρχαιοτήτων. Αλλά είναι απαράδεκτο να υπάρχει 1 φύλακας για το Μουσείο, 1 για τη μεγάλη περιοχή του Θορικού και κανένας για τα 115 τμ χιλιόμετρα του αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων του Λαυρίου "ένα απαραίτητο μέτρο είναι η ολοκλήρωση των επισκευών και η λειτουργία του Μουσείου" και επισημαίνει ότι δεν απαιτούνται μεγάλες δαπάνες για την αξιοποίηση των αρχαίων, σε σχέση με το όφελος που μπορεί να προκύψει από τις επισκέψεις Ελλήνων και ξένων φοιτητών, μαθητών και άλλων επισκεπτών.

Ο υπουργός Πολιτισμού οφείλει να απαντήσει σ' όλα αυτά με τη λήψη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για τη συνέχιση των ανασκαφών και τη σωστή φύλαξη του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, που επί δεκαετίες λεηλατείται και οικοδομείται.

Βραβεία μετάφρασης

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων θεσπίζει Βραβείο Μετάφρασης - Διασκευής Θεατρικών έργων,το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Θα δίνονται τρία βραβεία: Καλύτερης μετάφρασης έργων αρχαίων τραγικών, Αριστοφάνη και Μενάνδρου. Καλύτερης μετάφρασης ή διασκευής κλασικού ξένου δραματολογίου. Καλύτερης μετάφρασης ή διασκευής σύγχρονης δραματουργίας.Την κριτική επιτροπή θα αποτελεί το εκάστοτε ΔΣ της Εταιρείας, από το οποίο θα εξαιρούνται οι τυχόν μεταφραστές και διασκευαστές που θα συμμετέχουν ως υποψήφιοι για τα βραβεία.

Νέες "συνθέσεις" στη Λυρική

Με τη νέα του σύνθεση, μετά τη δημοσίευση του νόμου, που μετατρέπει τις κρατικές σκηνές σε ΝΠΙΔ, λειτουργεί από χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Λυρικής Σκηνής.Ο υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος ανακοίνωσε χτες τα ονόματα του προέδρου και των μελών του ΔΣ. Πρόεδρο διόρισε το συνθέτη Γιώργο Κουρουπό και αντιπρόεδρο τον καθηγητή Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρο του πολιτιστικού ιδρύματος Τοττάλη, Ηλία Κούβελα.

Το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Μουσουργών, για τη θέση του προέδρου είχε προτείνει τους Γιώργο Κουρουπό, Θόδωρο Αντωνίου και Μηνά Αλεξιάδη. Από τους τρεις, ο υπουργός επέλεξε, όπως αναμενόταν, τον πρώτο. Μέλη του ΔΣ διορίστηκαν, ο αρχιμουσικός Σπύρος Αργύρης,η τραγουδίστρια Ζανέτ Πηλού και ο μουσικός Ηλίας Κολοβός.

Με άλλη απόφαση του υπουργού διορίστηκε το ΔΣ της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής. Το νέο ΔΣ αποτελείται από το χαράκτη Γιάννη Παπαδάκη,το συγγραφέα Μέντη Κουμανταρέα,το στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο,το μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα και το νομικό Φίλιππο Σπυρόπουλο.Καλλιτεχνικός διευθυντής διορίστηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Πλωτό μουσείο

Ενα πλωτό μουσείο βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα, στο λιμάνι του Πειραιά. Το παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ιστιοφόρο, "Ευαγγελίστρια". Το πλοίο ξεκίνησε από τη Μύκονο, πέρασε από την Τζια, έφτασε στις αρχές του Νοέμβρη στο Παλαιό Φάληρο και εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Εκεί, στο κεντρικό λιμάνι, κοντά στον Αγιο Σπυρίδωνα και στο παλιό ρολόι, θα παραμείνει μέχρι την άνοιξη δίνοντας την ευκαιρία, να το επισκεφθούν μαθητές και όχι μόνο. Το πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1939, διασώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή, με μέριμνα του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου.

Σύγχρονη "Τραβιάτα"

Ενας από τους συγκλονιστικότερους γυναικείους μύθους, που έγινε μυθιστόρημα, ως "Η κυρία με τας καμελίας" από τον Αλέξανδρο Δουμά και όπερα από τον Τζουζέπε Βέρντι ως "Τραβιάτα",παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής και στα πλαίσια του Στούντιο Οπερας στις 12, 14, 17 και 19/1,με πρωταγωνίστρια την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και στις 13 και 18/1 με πρωταγωνίστρια την πρωτοεμφανιζόμενη Δήμητρα Θεοδοσίου.

Πρόκειται για μια παραγωγή που έχει πίσω της τη βαριά κληρονομιά της ερμηνείας της Μαρίας Κάλλας,το 1955,στη Σκάλα του Μιλάνου,σε σκηνοθεσία Λ. Βισκόντι,όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του συμπαραγωγού ιδρύματος "Μαρία Κάλλας" Κ. Πυλαρινός.Αυτή τη φορά, όμως, "η "Τραβιάτα" μπαίνει σε ένα πιο σύγχρονο και οικείο κοινωνικό πλαίσιο, εκείνο της πρώτης 20ετίας του 20ού αιώνα", όπως υπογράμμισε ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαφιδης.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Νίκου Γεωργιάδη και οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν ακόμα: Α. Τζέρμοντ, Μάριο Μαλανίνι, Τζιόρτζιο Τζέρμοντ, Λούης Μανίκας, Μαρίνα Φιδέλη κ. ά. Συμπράττουν η Χορωδία της ΕΡΤ,υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και η ΚΟΑ,υπό τη διεύθυνση του Τζιάν Πάολο Σανσόνιο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αρχαίο ναό

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες, το οποίο οργανώνει η αρχαιολόγος Κορνηλία Χατζηασλάνη - Μπούρα, με θέμα "Κατασκευή ενός αρχαίου ναού",αρχίζουν στις 23/1 (6μμ) στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης (κτίριο Βάιλερ), οι φετινές εκδηλώσεις της Ενωσης Φίλων της Ακρόπολης.(Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 9239186). Στις 22 του Φλεβάρη (7μμ), ο Εφορος Ακρόπολης Π. Καλλιγάς θα μιλήσει για τις ανασκαφές που έγιναν στο οικόπεδο Μακρυγιάννηόπου προγραμματίζεται να γίνει ο σταθμός του Μετρό. Ο ανασκαμμένος χώρος θα καλυφθεί σύντομα, αλλά την ημέρα της εκδήλωσης θα γίνει "ορατός" με σχέδια και φωτογραφίες. Στις 15 του Μάρτη (6μμ), ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Μπούρας,θα μιλήσει για το έργο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως κατά το 1994. Τέλος στις 8 του Μάρτη Θα γίνει η Γενική Συνέλευση της "Ενωσης Φίλων Ακρόπολης" και στις 15 του Μάρτη (μετά την προαναφερόμενη ομιλία του Δ. Μπούρα) θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες. (Η ετήσια συνδρομή στην Ενωση από 3.000 ανήλθε στις 5.000).

Επίσημο "Τρίπτυχο"

Δύο επίσημες πρεμιέρες, σήμερα και αύριο, θα δοθούν στη Β Σκηνή του "Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας", με το έργο "Τρίπτυχο" του Χεράρντιαν Ράιντερς, που παρουσιάζει η Θεατρική Εταιρεία "Πράξη". Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα τολμηρό έργο, όπου τρεις άνθρωποι, δύο άντρες και μια γυναίκα, βιώνουν τη συναισθηματική - υπαρξιακή τους αποξένωση και τις ερωτικές τους φαντασιώσεις μέσα από ένα εναλλασσόμενο παραλήρημα. Το "Τρίπτυχο" ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και Νίκου Μαστοράκη,σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη,σκηνικά - κοστούμια Εβελυν Σιούπη και κινησιολογία Δημήτρη Κυανίδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Κόκλας, Ιωάννα Τσιριγκούλη και Γιάννης Παπαδόπουλος.

Λιτές... επιχορηγήσεις θεάτρου

Πρόθεση οικονομίας... και με τις επιχορηγήσεις θιάσων του ελεύθερου θεάτρου εκφράζεται από το ΥΠΠΟ. Η νέα Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου, αποτελούμενη από τους Κ. Γεωργουσόπουλο, Κ. Καζάκο, Ι. Μαρμαρινού, Χ. Μπακονικόλα, Π. Μαυρομούστακο και Σ. Ματζίρη,εκφράζει τη βούληση κατ' αρχήν να κινηθεί και φέτος στα ίδια με τα περσινά πλαίσια, μέχρις ότου από τη νέα θεατρική περίοδο "θεσπιστούν αλλαγές" στο σκεπτικό των επιχορηγήσεων, αλλά και να υπάρξει βούληση να δοθούν περισσότερα χρήματα σε λιγότερους θιάσους.

Οι αιτήσεις θιάσων μονοετούς προγραμματισμού είναι πολλές, αρκετές μάλιστα και από εμπορικούς θιάσους,που όμως δεν εμπίπτουν στη λογική της κρατικής χρηματοδότησης. Πέρσι δόθηκαν 84.000.000 σε 22 θιάσους. Μετά από καθυστέρηση - που οφείλεται όχι μόνο στη δυσκολία ανεύρεσης κοινής ημερομηνίας για να συνεδριάσουν τα μέλη της επιτροπής, αλλά κυρίως από την καθυστερημένη συγκρότηση της Επιτροπής (22/12/94) - η συνεδρίαση για τις επιχορηγήσεις θα γίνει (επιτέλους!) την ερχόμενη Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ