ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προς το παρόν συμμορφώθηκαν "προς τας υποδείξεις"

Μειώθηκαν οι παραβάσεις του διαφημιστικού χρόνου και υπάρχει "βελτίωση", πάνω σ' αυτό το θέμα, αφού οι τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν να "συμμορφώνονται" προς την κοινοτική Οδηγία. Την εκτίμηση αυτή έκανε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τα κανάλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, διακόπτουν το πρόγραμμά τους ανά 18λεπτο περίπου, αντί 20λέπτου. Η μείωση των παραβάσεων ενδέχεται όμως, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, να οφείλεται και στην οικονομική διαφημιστική "δυσκαμψία", που παρουσιάζεται μετά τις γιορτές ή στη "νωπή" ακόμη παρέμβαση του ΕΣΡ, για τις παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου και στην απειλή των προστίμων. Το ΕΣΡ, πάντως, δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί συστηματικά, τη συχνότητα και τη διάρκεια των διαφημιστικών μηνυμάτων μέχρι τις 31 του Γενάρη.

Το ΕΣΡ, σε επόμενη συνεδρίασή του, θα εξετάσει καταγγελία του τηλεοπτικού σταθμού "Μπλου Σκάι", σύμφωνα με την οποία τις συχνότητές του, τις πήρε το κανάλι "Μακεδονία ΤV". To "Μακεδονία" είχε πάρει άδεια τοπικής εμβέλειας για το Νομό Θεσσαλονίκης. Δεν εκπέμπει, όμως μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Οι συχνότητες του δόθηκαν, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θεμιστοκλής Κουροσόπουλος, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών. Στο εν λόγω κανάλι της Βόρειας Ελλάδας, εκτός από τη συχνότητα του "Μπλου Σκάι", προκειμένου να εκπέμπει και στην περιοχή της Αθήνας, δόθηκε και συχνότητα της ΕΡΤ. Από τη συχνότητα της ΕΡΤ, εξέπεμπε το CNN, το οποίο, μετά την παραχώρηση της συχνότητας, είναι σχεδόν εξαφανισμένο από τη μικρή οθόνη. Παρότι το "Μπλου Σκάι" λειτουργεί χωρίς άδεια, επειδή, σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αδειούχοι και μη, υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου, το ΕΣΡ θα εξετάσει την καταγγελία για την "υφαρπαγή" των συχνοτήτων του από το "Μακεδονία".

Στη χτεσινή συνεδρίαση, τέθηκε και το θέμα των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών της επαρχίας. Συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν τις ενστάσεις παλιών πρακτικών, καθώς και τις 80 καινούριες αιτήσεις, προκειμένου να δοθούν άδειες.

Ιπτάμενος κλέφτης

Αφέλεια, αλλά και ειλικρίνεια, αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν την αμερικανική κοινωνική περιπέτεια του Τέιλορ Χάκφορντ "Ιπτάμενος τζέντλεμαν", που θα προβάλει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.00. Ενας νέος, γιος αλκοολικού και σατράπη υπαξιωματικού, αποφασίζει να αλλάξει κοινωνική τάξη και κατατάσσεται στη Σχολή Ικάρων. Εκεί θα δεχτεί τα μαρτύρια και τα καψόνια ενός μαύρου λοχία που τον εκπαιδεύει για να γίνει και αυτός αργότερα ένας τέλειος εκπαιδευτής!. Ολοι οι χαρακτήρες είναι ανθρώπινοι και αληθινοί και ζητούν μια θέση στον... ήλιο. Εναν ήλιο που καίει. Ενας φίλος του πρωταγωνιστή δε θα αντέξει και θα αυτοκτονήσει, ένας άλλος θα συνεχίσει να ζει μέσα στη συντριβή και στην ντροπή. Θα επιζήσουν και θα φτάσουν κοντά στον"ήλιο" μόνο οι σκληροί, εκείνοι που θα αντέξουν στις κακουχίες, στα καψόνια, στο τσαλάκωμα της ψυχής. Η ταινία τιμήθηκε με Οσκαρ τραγουδιού και β αντρικού ρόλου. Παίζουν οι: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λούις Γκόσετ, Ντέμπρα Γουίνγκερ.

Από την ΕΤ-1 στις 22.40 "Οχι λύτρα για τους τρομοκράτες" του Κάσπερ Ρέντε. Ενας κακοποιός κάνει κατάληψη της βρετανικής Πρεσβείας σε κάποια σκανδιναβική χώρα για να εξασφαλίσει την ασφαλή αναχώρηση και την απελευθέρωση έξι άλλων κακοποιών. Πρόκειται για θρίλερ με δυνατή και γρήγορη δράση, με απρόβλεπτες καταστάσεις και φόντο το λευκό, ήρεμο και παγωμένο τοπίο της Σκανδιναβίας. Εξοχη η φωτογραφία του Σβεν Νίκβιτς (οπερατέρ του Μπέργκμαν). Με τους Σον Κόνερι, Ιαν Μακ Σέιν, Γουίλιαμ Φοξ.

Από την ΕΤ-3 στις 00.15 "Ο κλέφτης των εγκλημάτων" της Ναντίν Τρεντινιάν. Πρόκειται για μια παράξενη ιστορία, ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει την Αστυνομία να πιστέψει ότι έκανε ένα έγκλημα που δεν έγινε. Μια γυναίκα αυτοκτόνησε, πνίγηκε σε μια λίμνη και αυτός υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, τίποτε περισσότερο. Γιατί, άραγε, προσπαθεί να πείσει την Αστυνομία ότι είναι δολοφόνος; Μια ενδιαφέρουσα ταινία της συζύγου του Ζαν Λουί Τρεντινιάν, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Εξαιρετική η μουσική υπόκρουση της ταινίας.

Δύο για τη... λογοτεχνία

Για τη θέση της λογοτεχνίας στη σύγχρονη ζωή, συζητά απόψε στις 21.00 στην εκπομπή της ΕΤ - 2 "Δύο για την επικοινωνία", ο Βασίλης Καραποστόλης με τον κριτικό λογοτεχνίας Σπύρο Τσακνιά. Πόσο διεισδύει η γλώσσα των ΜΜΕ στη γλώσσα της λογοτεχνίας, επιβάλλοντας νέα πρότυπα έκφρασης; Πόσο ανθίσταται η λογοτεχνία στη φθορά των λέξεων στην εποχή μας; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο στοχασμό και το αίσθημα στο νεότερο μυθιστόρημα; Σε αυτά, και σε άλλα ερωτήματα, η εκπομπή θα προσπαθήσει να απαντήσει, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο, για περαιτέρω προβληματισμό.

Ο ήσυχος άνθρωπος του '21

Με τον Δημήτρη Βικέλα, τον συγγραφέα του "Λουκή Λάρα" θα ασχοληθεί η σημερινή εκπομπή της λογοτεχνικής σειράς της ΕΤ - 2, στις 19.00, "Πεζογραφία και πραγματικότητα".

"Ο Λουκής Λάρας",ο μέσος άνθρωπος στα χρόνια του 1821, παρουσιάζει τη μοναδική ιδιαιτερότητα στο έργο του Βικέλα. Γράφεται το 1879 και βασίζεται στην αφήγηση ενός Χίου, συγκαιρινού της Επανάστασης του 1821 αλλά πραγματεύεται τις αξίες της ήσυχης αστικής ζωής και του πλουτισμού και δίνει μια άλλη διάσταση στην επική και ταραγμένη εποχή του '21. Το κείμενο είναι της Μαριάννας Δίτσα και η σκηνοθεσία του Αλέξη Κάραμποτ.

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν στην ταινία "Κλέφτης εγκλημάτων"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ