ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι μάχες συνεχίζονται στο Γκρόζνι

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις βομβάρδισαν και πάλι το κέντρο της πόλης, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και πυραύλους "Γκραντ" κατά του προεδρικού μεγάρου

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα η 48ωρη εκεχειρία που κήρυξε η ρωσική κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα, υπό μορφή τελεσιγράφου, τους οπαδούς του Τζοχάρ Ντουντάγεφ να παραδώσουν τα όπλα, πράγμα που οι τελευταίοι δε δέχονται. Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στην Τσετσενία κατηγόρησε τους Τσετσένους αυτονομιστές ότι αγνοούν την εκεχειρία. Οπως μεταδίδουν, όμως, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από το Γκρόζνι, οι μάχες συνεχίζονται. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις βομβάρδισαν και πάλι το κέντρο της πόλης, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και πυραύλους "Γκραντ" κατά του προεδρικού μεγάρου. Σημειώνουμε ότι ο βουλευτής Σεργκέι Κοβαλιόφ, σύμβουλος του Μπορίς Γιέλτσιν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 4 βδομάδες στη ζώνη των επιχειρήσεων, είχε ζητήσει σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν να γίνει κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι νεκροί από τους δρόμους του Γκρόζνι, όσο και από διάφορα κτίρια, όπου υπάρχουν τραυματίες χωρίς να υπάρχουν οι συνθήκες για τη νοσηλεία τους. Ο Κοβαλιόφ εξέφρασε την έκπληξή του για τις ανακοινώσεις - τελεσίγραφα της ρωσικής κυβέρνησης για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι "διαφέρουν σημαντικά" από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τον Τσερνομίρντιν για τη διευθέτηση της κρίσης στην Τσετσενία. Απ' αυτά μπορεί κανείς να συμπεράνει πως ο ενεργητικός ρόλος που προσπάθησε να παίξει ο Τσερνομίρντιν στην κατάπαυση του πυρός, που, αναμφίβολα, θα ανέβαζε τη δημοτικότητά του, υπονομεύτηκε τόσο έμμεσα με τη θολή κυβερνητική ανακοίνωση, όσο και φανερά από τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών, που συνέχισαν στο Γκρόζνι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για έλλειψη συντονισμού των κυβερνητικών δομών της Ρωσίας, αλλά για φανερές πλέον αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους της χώρας. Πάντως, ο Τσερνομίρντιν είχε χτες συνάντηση με τον Γιέλτσιν, στην οποία, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκε και η κατάσταση στην Τσετσενία. Αλλες λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή δεν έγιναν γνωστές.

Από την άλλη μεριά, χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της τσετσενικής διασποράς στη Μόσχα και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με εκπροσώπους του Συμβουλίου των Γερόντων της Τσετσενίας, που θεωρείται ότι είναι ένα όργανο με μεγάλο κύρος.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν διόρισε με διάταγμά του τους προέδρους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και της Κρατικής Δούμας Βλαντίμιρ Σουμέικο και Ιβάν Ρίμπκιν στη μόνιμη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνοντας τους παρατηρητές, που υπογραμμίζουν τον αυξημένο ρόλο που παίζει καθημερινά όλο και περισσότερο αυτό το όργανο και το αποκαλούν "νέο Πολιτικό Γραφείο".

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ολέγκ Λόμποφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θα πιέσει με νέες προσπάθειες για να σταματήσει η αντίσταση στην Τσετσενία, αν οι ένοπλοι Τσετσένοι δεν παραδώσουν τα όπλα τους μέσα στη 48ωρη εκεχειρία, η οποία παρέχει στον Ντουντάγεφ την ευκαιρία να ξανασκεφτεί τη θέση του. Η ηγεσία της Τσετσενίας, είπε, θα χάσει μια "ιστορική ευκαιρία", αν αγνοήσει το αίτημα της Μόσχας.

Από τη μεριά του, ο Ντουντάγεφ είναι έτοιμος να αποδεχτεί την πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την παράδοση των όπλων από τους Τσετσένους μαχητές, δήλωσε στη Μόσχα ο δημοσιογράφος του Πρακτορείου RIA Βασίλι Ντιασκόφ. Ο Σαρίπ Γιουσούποφ, απεσταλμένος στη Μόσχα του Ντουντάγεφ, επέδωσε την απάντηση για την προτεινόμενη εκεχειρία στο Γραφείο του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κόζιρεφ, εξέφρασε την "ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιδείνωση της κατάστασης στην Τσετσενία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών". Τόνισε επίσης την ανάγκη τερματισμού των εχθροπραξιών και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της κρίσης.

  • Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Τσετσενία έχει πια ξεπεράσει τα όρια του εσωτερικού προβλήματος της Ρωσίας και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να αποστείλουν βοήθεια προς την Τσετσενία.
ΒΟΣΝΙΑ
Σχετική ησυχία και νέες επαφές

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Βοσνία φάνηκαν να αίρονται χτες, μετά την υπόσχεση των Σέρβων ότι θα ανοίξουν τους "μπλε δρόμους" ως το τέλος της βδομάδας δίχως να προβάλλουν νέες απαιτήσεις. Στον θύλακα του Μπίχατς, ωστόσο, οι αψιμαχίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων του ΟΗΕ, πυρά πυροβολικού, όλμων και μικρότερων όπλων ακούγονταν όλη μέρα χτες κυρίως στην περιοχή της Βελίκα Κλάντουσα. Η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή του Μπίχατς κρίνεται τραγική για τον άμαχο πληθυσμό, αφού οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και παιδικές τροφές είναι τεράστιες. Τα λιγοστά αγαθά που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, εξάλλου, πουλιούνται σε τιμές απλησίαστες για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η μόνη εφοδιοπομπή του ΟΗΕ που έφτασε στις περιοχές αυτές πριν λίγες μέρες - και για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιούλη - διένειμε τα όσα έφερε με αναγκαστική προτεραιότητα μόνο σε γυναίκες και παιδιά. Μια ακόμη εφοδιοπομπή ξεκίνησε προχτές για την περιοχή και αναμένεται ότι αν όλα πάνε καλά, δύο καμιόνια της θα ξεφορτώσουν στη Βελίκα Κλάντουσα και τα υπόλοιπα οκτώ σε άλλες περιοχές του θύλακα.

Στο Σεράγεβο, η μουσουλμανική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ψυχρότητα την άφιξη του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που, καθώς φαίνεται, μετέφερε στους μουσουλμάνους τις σκέψεις της κυβέρνησής του για τη μερική τροποποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου της "Ομάδας Επαφής", ώστε να γίνει αποδεκτό από το Πάλε. Μολονότι η αμερικανική στροφή έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετές βδομάδες, η συνάντηση της βοσνιακής κυβέρνησης με τον Αμερικανό υπουργό επανέφερε το ζήτημα στο προσκήνιο με οξύτητα. Ο Βόσνιος πρωθυπουργός Χάρις Σίλατζιτς απέκρουσε κατηγορηματικά την ιδέα Ευρωπαίων και Αμερικανών ότι "το σχέδιο πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις", πράγμα που αποτελεί ως γνωστό το κύριο αίτημα των Σέρβων.

  • Στην Αγκυρα το ημι - επίσημο πρακτορείο "Ανατολία", επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει επιπλέον δυνάμεις στη Βοσνία, έπειτα από σχετικό αίτημα του ΟΗΕ προς τις χώρες που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη στη χώρα αυτή. Το αίτημα εξετάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της χώρας, αλλά την τελική απόφαση επί του ζητήματος θα πάρει η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.
ΟΗΕ
Προς χαλάρωση του εμπάργκο στη Σερβία;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το ζήτημα της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη νέα Γιουγκοσλαβία εξέτασαν χτες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό θα ανακοινωθεί αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο έλαβε την περασμένη βδομάδα αναφορά με την υπογραφή των διαμεσολαβητών της Ευρώπης Ντέιβιντ Οουεν και Τόρβαλντ Στόλτενμπεργκ, στην οποία επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση της νέας Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να κρατά κλειστή τη μεθόριο με τους Σέρβους της Βοσνίας και να μην τους βοηθά με όπλα, χρήματα ή καύσιμα.

Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο προσανατολίζεται στην παράταση του καθεστώτος "χαλαρών κυρώσεων" σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, που ισχύει εδώ και 100 μέρες. Η παράταση θα γίνει για το ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίo θα αρχίσει να μετρά από την ερχόμενη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι το "καθεστώς χαλάρωσης των κυρώσεων" σημαίνει αποκατάσταση των δικαιωμάτων της χώρας στους τομείς των επικοινωνιακών συνδέσεων καθώς και των αθλητικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Επιπλέον, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας προσανατολίζεται στην αναζήτηση τρόπων οι οποίοι θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της ικανοποίησης ορισμένων "αιτημάτων εξαίρεσης" της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης από τον οικονομικό αποκλεισμό για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πληθωριστικά σκήπτρα

ΣΟΦΙΑ. -

Η Βουλγαρία ήταν η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με τον υψηλότερο πληθωρισμό το 1994. Εφτασε τα ύψη του 122%. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως τη μεγαλύτερη πληθωριστική επιβάρυνση είχαν τα τρόφιμα και κατά συνέπεια τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

Ο πληθωρισμός της Βουλγαρίας ήταν ο υψηλότερος της Ανατολικής Ευρώπης, όπως προκύπτει από τη σύγκρισή του με τον πληθωρισμό της Ρουμανίας, που έφτασε το 70%, της Πολωνίας που ανήλθε στο 32% ή της Ουγγαρίας που έφτασε στο 23%.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών της Σόφιας, ο πληθωρισμός ήταν ιδιαίτερα μεγάλος στην κατηγορία των τροφίμων όπου έφτασε το 140%, ελαφρά μικρότερος στα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά όπου ανήλθε σε 118% και πολύ χαμηλότερος στον τομέα των υπηρεσιών όπου ήταν 60%.

Απελευθερώθηκε "εξαφανισμένος" Τούρκος αγωνιστής

Ο Τούρκος αγωνιστής της Αριστεράς Αϊχάν Ουζάλα αφέθηκε χτες ελεύθερος από τη μυστική αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, μετά από 18 μέρες κράτησης, κατά τις οποίες φερόταν ως "εξαφανισμένος". Αυτό ανακοινώθηκε χτες στην Αθήνα από Επιτροπή Τούρκων πολιτικών προσφύγων που είχε συγκροτηθεί με στόχο τη διάσωσή του.

Ο Αϊχάν Ουζάλα, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, είχε εξαφανιστεί πριν τρεις περίπου βδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η τουρκική αστυνομία αρνούνταν πως τον είχε συλλάβει. Σύμφωνα με την Επιτροπή, "οι τουρκικές αρχές δεν μπόρεσαν τελικά να προχωρήσουν στην εξόντωσή του, αφού από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε η σύλληψη - εξαφάνιση και αναπτύχθηκε ένα σημαντικό κίνημα μέσα και έξω από την Τουρκία".

Η Επιτροπή των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία στη χώρα μας ευχαριστεί όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στον αγώνα για την απελευθέρωση του Αϊχάν Ουζάλα και υπόσχεται να μη χαλαρώσει τον αγώνα της ως τον τερματισμό όλων των πογκρόμ του τουρκικού κράτους ενάντια στην οργανωμένη αντίσταση του τουρκικού και κουρδικού λαού.

Το Γκρόζνι σύντομα θα είναι (αν δεν είναι ήδη) σωρός ερειπίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ