ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Μπροστά στο συνέδριο του ΕΚΠ

Του Γιάννη ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ*

Η σύγκληση του εκλογικού - απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, 80 χρόνια από την ίδρυσή του, βρίσκει τους εργαζόμενους της πόλης μας αντιμέτωπους με μια σειρά σοβαρά προβλήματα. Η αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο δεκάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή, η συρρίκνωση σημαντικών βιομηχανικών κλάδων της οικονομίας, εξαιτίας και της έλλειψης κλαδικών πολιτικών ανάπτυξης, οι ιδιωτικοποιήσεις - το ξεπούλημα δηλαδή των επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από κρατικό έλεγχο - ο συνεχιζόμενος αφελληνισμός της εμπορικής Ναυτιλίας και η πολιτική παραχώρησης υπερπρονομίων στους εφοπλιστές έχουν οδηγήσει την περιοχή του Πειραιά να κινδυνεύει να γίνει ένα μεγάλο βιομηχανικό - βιοτεχνικό νεκροταφείο. Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 17%, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας μας. Είναι ορισμένες από τις συνέπειες της εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης". Η σταδιακή εφαρμογή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" έχει οδηγήσει στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Με δεδομένο ότι η επίθεση αυτή όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εντείνεται - χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, το 3+σν3%, το νέο κύμα ανατιμήσεων, η δραστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, το επιχειρούμενο ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η ιδιωτικοποίηση σημαντικών λειτουργιών του ΟΛΠ, η συρρίκνωση της καπνοβιομηχανίας, το κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ - προσδίδει στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στις αποφάσεις που αυτό θα πάρει ιδιαίτερη κρισιμότητα. Δείχνει, ακόμα, την κατεύθυνση που πρέπει να χαράξει το συνέδριο, η οποία ασφαλώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτή της"συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων" και της στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η χάραξη μιας αγωνιστικής κατεύθυνσης, που να ενεργοποιεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους, που να αποκαθιστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΕΚΠ, που να έχει σαφείς και ξεκάθαρους στόχους πάλης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η τρίχρονη θητεία της απερχόμενης διοίκησης, με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", απέδειξε ότι οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να υλοποιηθούν, προσπαθώντας να κρατηθούν οι ισορροπίες μεταξύ της οξύτητας των προβλημάτων των εργαζομένων και της πίεσης που αυτοί ασκούν από τη μια και της άρνησης να αντιταχτούμε στις επιλογές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, από την άλλη. Δε φτάνουν κάποιες αποσπασματικές ανακοινώσεις και αποφάσεις, που παίρνονται κάτω από την πίεση των εργαζομένων, αλλά και των ίδιων των γεγονότων. Οταν μάλιστα αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δε συνοδεύονται και από πρακτικά μέτρα στήριξής τους, αλλά στην πράξη υπονομεύονται, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και απογοήτευση στους εργαζόμενους. Δεν μπορούν να καλούν να αναπτυχτούν αγώνες των εργαζομένων, όταν δεν εμπιστεύονται τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά καλλιεργούν την απογοήτευση. Βολεύει αυτές τις δυνάμεις και τις επιλογές τους να γίνει ένα συνέδριο μακριά και έξω από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, υπόθεση λίγων "εκλεκτών" (;). Θα βοηθήσει κάτι τέτοιο στο μάζεμα κάποιων ψήφων απαραίτητων για τη διατήρηση του σημερινού, αρνητικού για τους εργαζόμενους, συσχετισμού δυνάμεων...

Η ΔΕΣΚ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους αντιπροσώπους τους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και τους καλεί, με την πάλη τους και την ψήφο τους, να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια. Οι αποφάσεις του συνεδρίου και η ισχυροποίηση της ΔΕΣΚ στη διοίκηση του ΕΚΠ να αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της πάλης των εργαζομένων. Είναι πιστεύουμε ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

|1491 * Ο Γιάννης ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, είναι μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά και πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ("ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ")

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ξεπούλημα ή λουκέτο!

Ωμός εκβιασμός και απροκάλυπτες ομολογίες από Σημίτη - Ροκόφυλλο: Δεν μας επιτρέπουν τίποτα άλλο οι δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαική Ενωση! Δυναμική η απάντηση των εργαζομενων που δηλώνουν ότι θα αγωνισθούν όπως και οι εργαζομενοι της ΕΑΣ επί ΝΔ. Σύνθημά τους: "Αυτή η πολιτική δεν θα περάσει, φωτιά θα γίνει να σας κάψει"

Ο ωμός κυβερνητικός εκβιασμός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα κλείσουν αν δεν ιδιωτικοποιηθούν και το "δόλωμα" της εξαγοράς του ναυπηγείου από τους ίδιους τους εργαζόμενους... (αλά Νεώριο), ήταν τα κύρια στοιχεία που αναδείχτηκαν από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Βιομηχανίας, Κώστα Σημίτη,και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Ροκόφυλλου,με το σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" των εργαζομένων του ναυπηγείου! Οι δύο υπουργοί, φανερώνοντας το μέγεθος της υποτέλειας της κυβέρνησης προς τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στα όργανα της οποίας απέφυγαν ακόμα και να επικαλεστούν λόγους εθνικής άμυνας για την παραμονή του ναυπηγείου υπό δημόσιο έλεγχο - απέρριψαν ασυζητητί ακόμα και την πρόταση των εργαζομένων για δίμηνη αναστολή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης για να γίνει διάλογος!

Αποκαλυπτικό ήταν το επιχείρημα που πρόβαλαν οι δύο υπουργοί για την άρνησή τους: "Δεν το επιτρέπουν τα χρονικά περιθώρια που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι την Ευρωπαϊκή Ενωση"!Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου,του ΕΚ Πειραιά και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι από τις 11πμ μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, διαδηλώνοντας για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα του ναυπηγείου. Σύνθημά τους: "Αυτή η πολιτική δε θα περάσει, φωτιά θα γίνει και θα σας κάψει".

Ο Χρ. Ροκόφυλλος στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι είναι αδύνατο να ματαιωθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός (που θα ολοκληρωθεί στις 20 Μάρτη), γιατί αυτό θα σημάνει για την Ελλάδα ένα τεράστιο πρόστιμο "και βεβαίως το κλείσιμο του ναυπηγείου"! Προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους κάλεσε να "ορθοφρονήσουν (!) και να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να υποβάλουν κάποια πρόταση σε συνδυασμό με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ή κεφαλαιούχους, για να έχουν πιθανότητες να αναδειχτούν οι πλειοδότες του διαγωνισμού"!Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να βρεθεί αγοραστής να αγοράσει το 49% των μετοχών, όταν η πλειοψηφία θα ανήκει στο δημόσιο και ξεκαθάρισε ότι η πειρατική τροπολογία που έχει συνταχτεί για να άρει και τα τελευταία νομικά εμπόδια για το ξεπούλημα, θα κατατεθεί ως έχει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Κοντάκης,δήλωσε ότι η κυβέρνηση "ξεπουλάει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ανάλγητα και χωρίς να προβάλλει καν επιχειρήματα".Ο πρόεδρος υπενθύμισε: "Εχουμε δηλώσει από το 1990 ότι πρέπει το ναυπηγείο να παραμείνει στο δημόσιο. Αυτό είχαν υπογράψει το 1990 και όλα τα κόμματα, γιατί έλεγαν ότι η εθνική άμυνα δεν παζαρεύεται. Προεκλογικά υπήρχε η ίδια δέσμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα δεν κινδυνεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας;".

Ο Γιώργος Μαυρίκος στη διάρκεια της συνάντησης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Σημείωσε την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωπαϊκές εντολές και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Χρ. Ροκόφυλλος είχε υπογράψει τροπολογία στη Βουλή, από τη θέση της αντιπολίτευσης, η οποία ανέφερε να παραμείνει το ναυπηγείο 100% στο δημόσιο.

Ο Γεράσιμος Αραβανής χαρακτήρισε την πρόταση να αγοράσουν το ναυπηγείο οι εργαζόμενοι, προπαγανδιστικό "τρικ" της κυβέρνησης για την άμβλυνση των αντιδράσεων. "Η κυβέρνηση - συνέχισε - ιδιωτικοποιεί και μάλιστα με τάχιστες διαδικασίες το ναυπηγείο με κύριο επιχείρημα τα ελλείμματά του. Αυτό, όταν η ίδια δε θέτει καν κάποιο ελάχιστο τίμημα! Πάντως, οι εργαζόμενοι φάνηκε ότι έχουν καλό ηθικό. Χαρακτηριστικά είπαν στον υπουργό ότι όπως η ΝΔ βρήκε μπροστά της την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΑΣ, που αποτέλεσε την απαρχή της φθοράς της, έτσι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους των ναυπηγείων ".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Αιφνιδιαστική απόλυση στην "Ελληνική Χαλυβουργία"

Δούλεψε κανονικά προχτές, όπως γίνεται εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια, στην "Ελληνική Χαλυβουργία" ο 56χρονος εργάτης Δημήτρης Καραθάνος.Σχόλασε και πήγε σπίτι του. Λίγο μετά, όμως του χτύπησε το κουδούνι ο δικαστικός κλητήρας και του επέδωσε το έγγραφο της απόλυσής του! Αναγραφόμενο αιτιολογικό: "Κωλυσιεργούσε στη δουλιά του"... Ετσι, ξαφνικά, χωρίς να του έχει γίνει στο παρελθόν ούτε παρατήρηση! Την αιφνιδιαστική απόλυσή του καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, που την αποδίδει σε προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει το προσωπικό, καθώς ο απολυμένος είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου.

Επίκαιρη ερώτηση από το ΚΚΕ

"Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αυτής της στρατηγικής και αμυντικής σημασίας βιομηχανίας, υλοποιώντας έτσι τις πιο αντιδραστικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή θα ακολουθήσει μια πολιτική, με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου;". Το ερώτημα θέτει ευθέως στον υπουργό Βιομηχανίας, με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης.

"Από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης - σημειώνεται στην ερώτηση - φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη για το ξεπούλημα της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας μας, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο - τονίζεται - ότι πρόκειται για μια σημαντική μονάδα για την οικονομική ανάπτυξη και την άμυνα της χώρας, ένα χρυσωρυχείο όπως έχει δηλωθεί από αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες. Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων - υπογραμμίζεται - έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα, με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, προτείνοντας να παραμείνει στο δημόσιο και να λειτουργήσει μέσα σ' έναν ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός Βιομηχανίας αν "θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο ξεπούλημα αυτής της στρατηγικής και αμυντικής σημασίας βιομηχανίας, υλοποιώντας τις πιο αντιδραστικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή θα ακολουθήσει μια πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου;".

Να "ορθοφρονήσουν" (!) κάλεσαν τους εργαζόμενους χτες οι "κεφαλές" του υπουργείου Βιομηχανίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ