ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίσω από το ... "έσχες"

Θεωρούσαμε ανέκαθεν - και δεν είναι λάθος - ότι το κύριο δεν είναι ν' ανοίγεις μέτωπα για το πώς οι εκάστοτε πρωθυπουργοί διαχειρίζονται την περιουσία τους. Πιστεύαμε - και είναι σωστό - πως οι υπόγειες διακλαδώσεις της πολιτικής εξουσίας με την άρχουσα τάξη, τα λαδώματα, οι μίζες και η οικονομική εξάρτηση, είναι τόσο "ζωντανά" συστατικά στοιχεία του συστήματός τους, τόσο αυταπόδειχτα, που δε συντρέχουν λόγοι να προσωποποιούνται στον ένα ή τον άλλο εκπρόσωπο των κυβερνήσεών τους. Ξέραμε - και ποτέ δεν πέσαμε έξω - ότι το ψέμα και ο αποπροσανατολισμός, η υποκρισία και η πρόκληση, η διγλωσσία και η πολιτική απάτη, το "καρότο" και το "μαστίγιο" είναι τα μέσα που μετέρχονται, για να διατηρούνται και να εναλλάσσονται στην εξουσία.

Ομως, όσο και να θέλεις να αυτοπεριορίζεσαι σε εκείνα τα πλαίσια που θεωρείς αυστηρά πολιτικά, όσο και να επιδιώκεις να υποβαθμίζεις τις προσωπικές "κουτσουκέλες" και τις προκλήσεις του καθένα τους, όσο και να γνωρίζεις πως όλοι τους, μέχρι και τον τελευταίο, είναι απόφοιτοι της ίδιας Σχολής, έρχονται κάποια περιστατικά που σε προκαλούν ν' αναφωνήσεις "άι σιχτίρ". Οχι, επειδή υπήρχαν ψευδαισθήσεις. Ούτε λόγω ξαφνικής ανακάλυψης μιας πραγματικότητας που δε φανταζόσουν. Αλλά, να, η κροϊδία είναι ιδιαζόντος προκλητική.

"Πόθεν έσχες", έχει ονομαστεί το απογραφικό δελτίο που υποχρεωτικά καταθέτουν οι 300 της Βουλής κάθε χρονιά και στο οποίο, υποτίθεται, ότι αναγράφονται - για να μην υπάρχει δήθεν η παραμικρή υπόνοια για τα οικονομικά των πολιτικών - οι μεταβολές των περιουσιακών τους στοιχείων. Εκεί είχε παραπέμψει και ο πρωθυπουργός, όταν ορισμένοι "μπλε" και "πράσινοι" έθεταν θέμα για τη διαβόητη βίλα της Εκάλης, ένα θέμα με το οποίο ποτέ δεν ασχολήθηκε ο "Ρ" και δε θα ασχολιόταν, αν η όλη ιστορία εκτός από μεγάλη και αχαρακτήριστη οργή, δεν έβγαζε και... γέλιο. Ισως νευρικό, ίσως αμηχανίας. Γιατί είναι τόσο εξόφθαλμη η πρόκληση και το θράσος εκείνων που συνέταξαν το πρωθυπουργικό "πόθεν έσχες", που... τύφλα να 'χουν οι αναλύσεις για τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Η κ. Λιάνη "πουλάει" ένα παλιό διαμέρισμα που είχε στου Παπάγου, έναντι 512.000 δραχμών το τετραγωνικό μέτρο, ή 60.000.000 δραχμές. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 1η: Ο μέσος πωλητής διαμερίσματος της περιοχής θα πέταγε τη σκούφια του, αν έβρισκε αγοραστή, ακόμη και με τη μισή τιμή. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 2η: Η κ. Λιάνη μπορεί να ξαναγίνει ιδιοκτήτης του διαμερίσματος επιστρέφοντας σε τρία χρόνια τα 60.000.000 δραχμές που εισέπραξε. ΑΠΟΡΙΑ Ποιος θα πληρώσει τους τόκους στην "αγοράστρια" του διαμερίσματος που για την τριετία ανέρχονται στα 40.000.000 δραχμές;
  • Την ίδια στιγμή και εν μέσω των διαφόρων και... περίπλοκων δανείων εξασφαλίζεται η "αγορά" οικοπέδων τριών στρεμμάτων με βίλα 527 τετραγωνικά μέτρα στην Εκάλη, με ενιαία (οικόπεδου και βίλας) τιμή 56.666 δραχμές το τετραγωνικό ή 170.000.000 δραχμές. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 1η: Ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας δε θα έχανε την ευκαιρία να κάνει τη συγκεκριμένη αγορά ακόμα και στη διπλάσια τιμή. Αρκεί να είχε το προαναφερόμενο ποσό... Την επόμενη κιόλας μέρα, από μια μεταπώληση θα είχε - εκτός από τα λεφτά του - και κέρδος που θα έφτανε ή και θα ξεπερνούσε τα 100.000.000 δραχμές. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 2η: Οπως έχει αναγραφεί στον Τύπο, χωρίς ποτέ να διαψευστεί, η συγκεκριμένη βίλα με το οικόπεδο πουλιόταν έναντι 450.000.000δραχμών. ΑΠΟΡΙΑ: Ποιος "βγαίνει" στην αγορά να διεκδικήσει 450 και παίρνει 170; (Εδώ υπάρχει απάντηση: Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και των σκανδάλων που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και εξυπηρετούν με την πολιτική τους ποικιλόμορφα τα μεγάλα συμφέροντα. Κανείς άλλος.
  • Ενας από τους προσωπικούς χρηματοδότες του Α. Παπανδρέου, που τον διευκόλυναν να αγοράσει το σπίτι της Εκάλης, ήταν ο γνωστός - άγνωστος επιχειρηματίας, Τ. ΧΑΛΑΓΚ, ο οποίος δάνεισε στον πρωθυπουργό 65.000.000 δραχμές. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Η "αγοράστρια" του διαμερίσματος της κ. Λιάνη (εκείνο, στου Παπάγου) δηλώνει κάτοικος του σπιτιού, στο οποίο διαμένει ο Τ. ΧΑΛΑΓΚ. ΑΠΟΡΙΑ: Η τιμή και οι όροι πώλησης του διαμερίσματος, ο τόπος κατοικίας της αγοράστριας θα πρέπει να θεωρηθούν διαβολική σύμπτωση;
  • Ο Γ. Κατσιφάρας, ως φίλος του πρωθυπουργού, του δάνεισε ατόκως 20.000.000 δραχμές. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Την ίδια περίοδο που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας "τσόνταρε" ατόκως στο πρωθυπουργικό βαλάντιο για τη βίλα της Εκάλης, ο ίδιος πήρε - έντοκο βεβαίως - δάνειο 12 εκ. δρχ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ακόμα 7,6 εκ. δρχ. από τον επιχειρηματία Σαραντίτη, για ν' αγοράσει διαμέρισμα 71 τετραγωνικών για λογαριασμό του.ΑΠΟΡΙΑ: Υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στην υπέρμετρη και... ακριβή αδυναμία του Γ. Κατσιφάρα προς τον Α. Παπανδρέου, με τους θυρωρούς των πολυκατοικιών;
  • Ολα τα παραπάνω, όπως προκύπτει και από το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού είναι πράγματα κατοχυρωμένα με συμβόλαια. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει πως "κάτι τρέχει", είναι φανερό πως εύλογα μπορεί να σκεφτεί ότι τα συμβόλαια είναι... κάλπικα. ΑΠΟΡΙΑ: Υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στα συμβόλαια αυτά και εκείνα που ο Α. Παπανδρέου είχε συνάψει με το λαό και την ιστορία τις δεκαετίες του '70 και του '80;

Πολλές είναι οι "λεπτομέρειες" που είναι δυνατόν να αναδυθούν από το πρωθυπουργικό "πόθεν έσχες". Πολλές και οι ενδείξεις για τις περίπλοκες διαδρομές που κάνουν τα φανερά και μη εισοδήματα των μεγαλοσχημόνων της χώρας, είτε αυτοί είναι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου, είτε οι εκπρόσωποί τους στην πολιτική εξουσία. Το μόνο βέβαιο είναι ένα: Οτι όταν για οποιοδήποτε λόγο κάτι ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και βγαίνουν διάφορα "περίεργα" στη φόρα, τότε με τον πιο αδρό τρόπο ξεπηδά προς τα έξω ένα μικρό μέρος της σαπίλας του συστήματός τους, αλλά και του δικού τους ξεπεσμού.

Κ.

"ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"
Αμηχανία και άμυνα
  • Σε "προσπάθεια επιστροφής της πολιτικής ζωής στο '89", αποδίδει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το θόρυβο που προκλήθηκε
  • Σύγχυση γύρω από το ρόλο του σημαντικότερου δανειστή του πρωθυπουργού Τζ. Χάλαγκ
  • Αντ. Σκυλλάκος: "Είναι ντροπή να μιλάμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει "πόθεν έσχες""

Αμηχανία έχει προκαλέσει στο χώρο το κυβερνώντος κόμματος η δημοσιοποίηση του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου,ενώ οι αντιδράσεις της ηγεσίας του κόμματος προσδιορίζονται από τον αμυντικό τους χαρακτήρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να "υπερασπιστούν" δημόσια τον πρωθυπουργό από την επίθεση που δέχεται, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να αποδώσουν σε "προσπάθεια επιστροφής της πολιτικής ζωής του τόπου στο νοσηρό πολιτικό κλίμα του 1989".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος,δίνοντας το έναυσμα, διαπίστωσε ότι "υπάρχει αδυναμία κάποιων να ανεχθούν τη συνεχιζόμενη παρουσία του πρωθυπουργού στην πολιτική ζωή της χώρας", ενώ επέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στην ηγεσία της ΝΔ για την καλλιέργεια ατμόσφαιρας μέσω των δηλώσεων του Μ. Εβερτ και του Γ. Βαρβιτσιώτη. "Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπος, έχει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεχνητή διόγκωση ενός θέματος που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Και αυτό ευθαρσώς το ομολογεί η ΝΔ, δίνοντας τέτοια έμφαση με τις ανακοινώσεις της και τις οξύτατες εκφράσεις που χρησιμοποιεί".

Στο ίδιο μήκος κύματος το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "ορισμένοι αδυνατούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά και καταφεύγουν στις γνωστές συνταγές τους: σενάρια για την υγεία του πρωθυπουργού, φημολογία, σκανδαλολογία, διόγκωση ανύπαρκτων θεμάτων, για τα οποία έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις".

Ο "άγνωστος" Τζ. Χάλαγκ

Η συζήτηση στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου επικεντρώθηκε στο ρόλο και το "ποιόν" ενός εκ των δανειστών του Α. Παπανδρέου του Τζ. Χάλαγκ,ο οποίος στην πρωθυπουργική δήλωση του "πόθεν έσχες" εμφανίζεται να διαμένει στην ίδια διεύθυνση με την αγοράστρια του παλιού διαμερίσματος της Δήμητρας Παπανδρέου. Ο παλαιστινιακής καταγωγής Τζ. Χάλαγκ παρουσιάζεται ως παλιός φίλος του πρωθυπουργού και του έχει δώσει έντοκο δάνειο ύψους 65 εκατομμυρίων δραχμών για την αγορά οικίας, που ανήκει στην κυριότητα της Δήμητρας Παπανδρέου.

Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το θέμα και προδίκασε για λογαριασμό του Χάλαγκ ότι "θα αμυνθεί με τα νόμιμα μέσα που διαθέτει" (!).

Κληθείς να εξηγήσει την παρουσία του Χάλαγκ στο επίσημο δείπνο του πρωθυπουργού στο Αμμάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α. Παπανδρέου στην Ιορδανία, την απέδωσε στην καταγωγή του από την περιοχή και στους στενούς φιλικούς δεσμούς που έχει με κρίσιμους παράγοντες της περιοχής. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δε μετείχε στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία. Εμφανής ήταν όμως η αδυναμία του Ε. Βενιζέλου να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάλαγκ, τον οποίο ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ως έμπορο όπλων. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει τις επίσημες ιδιότητες που είχε ο Τζ. Χάλαγκ ως επίτιμος πρόξενος της Νικαράγουα. Μεταφέροντας δήλωση - αντίδραση του πρωθυπουργού στα χτεσινά δημοσιεύματα, είπε ότι υπάρχει μια φιλική παλιά σχέση του Α. Παπανδρέου με τον Χάλαγκ.

Επιβεβαιώνοντας την αμηχανία του, ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να υποβάλουν τις ερωτήσεις γύρω από το πρόσωπο του Χάλαγκ στον ίδιο (!).

  • Αργά το βράδυ με γραπτή δήλωσή του προς το Τύπο ο Γιώργος Χάλλακ,όπως υπογράφει, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που τον αφορούν, τα οποία χαρακτηρίζει κατασκευασμένα ψεύδη, που ανάγονται στο χώρο της νοσηρής φαντασίας και ζητά προστασία από τη δικαιοσύνη, ως Ελληνας πολίτης, όπως αναφέρει. Μάλιστα δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, διαβεβαιώνοντας ότι ο πατέρας του υπηρέτησε ως έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το 1940 μέχρι τα βαθιά γεράματά του, έως ότου πέθανε το 1986 στην Αθήνα. Οσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητά του, αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις βρόμικες δουλιές που επικαλούνται οι συκοφάντες του. Αισθάνεται τέλος υπερήφανος για το "σύνδεσμό του με ηγετικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, που έχει αξιοποιήσει για το καλό της πατρίδας του, που είναι η Ελλάδα".

Οι υπουργοί - δανειστές του πρωθυπουργού, με χτεσινές δηλώσεις του, υπεραμύνθηκαν της πράξης τους, θεωρώντας την ως φυσιολογική. "Με τον πρωθυπουργό μάς συνδέουν 30 χρόνια σταθερής και αδιατάρακτης φιλίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας,ο οποίος δάνεισε στον Α. Παπανδρέου 10 εκατομμύρια δραχμές, ενώ στο δικό του "πόθεν έσχες" εμφανίζει εισόδημα 16,3 εκατομμύρια δραχμές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρας,ο οποίος δάνεισε στον Α. Παπανδρέου 20 εκατομμύρια δραχμές, ενώ στο "πόθεν έσχες" του δηλώνει εισόδημα 26 εκατομμύρια, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα κακόβουλα και υποβολιμαία.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά της η ΝΔ επέλεξε να απαντήσει στα όσα της καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρίχνοντας εμφανώς τους τόνους: "Ο μόνος που μπορεί να πιστεύει τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το θέμα της βίλας και του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, "τεχνητά διογκώθηκε" από τον Τύπο, είναι ο εκπρόσωπός του", αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας."Πρωθυπουργός και δανειστές του, συμπλήρωσε, όχι μόνο αποτελούν ένα μοναδικό παγκοσμίως σύνολο, αλλά προσπαθούν να επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία τις άθλιες ψευδολογίες τους ως συμπαθή δείγματα φιλικής συμπεριφοράς".

Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς: "Είναι θλιβερό φαινόμενο ένας πρωθυπουργός, προσπαθώντας να φανεί τυπικά σύννομος, ουσιαστικά να εκτίθεται στα μάτια του λαού και ταυτόχρονα να διδάσκει τρόπους καταστρατήγησης του νόμου περί "πόθεν έσχες"".

Την ανάγκη άμεσης θεσμικής τομής και ουσιαστικών εγγυήσεων, που θα αποτρέπουν διαβρωτικά φαινόμενα, επισήμανε ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Την υποκρισία και την κοροϊδία γύρω από το "πόθεν έσχες" κατήγγειλε, μιλώντας στον "Φλας", ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος: "Είναι ντροπή, τόνισε, να μιλάμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή "πόθεν έσχες" στην Ελλάδα, όταν είναι ανώνυμες οι μετοχές, όταν αγοράζει ο άλλος ανώνυμη εταιρία χωρίς να δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων - με πρόσφατο νόμο καθιερώθηκε αυτό - και όταν είναι ελεύθερη η διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, με το οποίο γίνεται και η μεγάλη φοροδιαφυγή. Τα άλλα όλα είναι κοροϊδία. Εμείς θα πούμε ό,τι έχουμε να πούμε στη Βουλή, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποκρισία. Και υποκρισία σημαίνει, όταν δεν υπάρχει "πόθεν έσχες" για μετοχές και γίνεται νόμιμα η εξαγωγή κεφαλαίου, όλοι μπορούν να κλέβουν όχι μόνο την Εφορία, αλλά να ξεπλένουν και βρόμικο χρήμα και εξαιτίας αυτού του λόγου ακριβώς, καμία νομοθεσία δεν μπορεί να σώσει και να εξασφαλίσει ότι κόμματα, πρόσωπα και πολιτικοί παράγοντες δε θα έχουν πηγές απαράδεκτης χρηματοδότησης".

"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Σε δυο ωμές λογοκριτικές παρεμβάσεις, προχώρησε, μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών, το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Χωρίς κανένα πρόσχημα και με απόλυτη συνταύτιση πολιτικής εξουσίας και ιδιοκτητών της "ελεύθερης" ιδιωτικής τηλεόρασης, "κόπηκαν" χωρίς να βγουν ποτέ στον αέρα τηλεοπτικές εκπομπές, που αφορούσαν ή σχετίζονταν με τον Α. Παπανδρέου

Με άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, κόβονται εκπομπές από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Χτες προστέθηκε το δεύτερο κατά σειρά κρούσμα - μέσα σε διάστημα 24 ωρών - απροκάλυπτης λογοκρισίας δημοσιογραφικών εκπομπών, διότι αφορούσαν ή αναφέρονταν στον Α. Παπανδρέου και το πρωθυπουργικό ζεύγος. Για να αποδειχτεί έτσι, με τον πλέον κατηγορηματικό και συνάμα κυνικό τρόπο, τόσο η σαφής διαπλοκή μεταξύ άρχουσας τάξης, πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ, όσο και το πραγματικό περιεχόμενο της πολυδιαφημισμένης "ελεύθερης" και "ανεξάρτητης" ιδιωτικής τηλεόρασης.

Με εντολή

Βαρδινογιάννη

Συγκεκριμένα, προχτές απαγορεύτηκε από τον μεγαλοκεφαλαιούχο και μεγαλομέτοχο του "STAR CHANNEL",Θ. Βαρδινογιάννη η μετάδοση της τηλεοπτικής εκπομπής του σταθμού "Χωρίς αναισθητικό".Εκπομπή, η οποία είχε προηγουμένως διαφημιστεί και προαναγγελθεί από τους δέκτες του καναλιού και αφορούσε την οικία, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει, του πρωθυπουργικού ζεύγους. Η εν λόγω εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Τράγκα - η οποία έφερε τον τίτλο "Η ιστορία μιας βίλας - Η ιστορία μιας γυναίκας" - "κόπηκε" πριν βγει στον αέρα. Η απαγόρευση δόθηκε από τον μεγαλομέτοχο του σταθμού Θ. Βαρδινογιάννη, ενώ προκάλεσε την αντίδραση του κατ' ευφημισμόν ιδιοκτήτη του σταθμού Γ. Κουρή. Ο τελευταίος, σε επιστολή του προς τον Θ. Βαρδινογιάννη, αναφέρει ότι η παρέμβασή του για τη ματαίωση της εκπομπής "ζημιώνει το κύρος και την ανεξαρτησία του σταθμού". Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από το παραπάνω, πρώτο δείγμα υποκρισίας του Γ. Κουρή, αφού γίνεται λόγος περί κάποιας ανύπαρκτης στην ουσία ανεξαρτησίας,ο ιδιοκτήτης της "Αυριανής" στην επιστολή του προχωρά σε δεύτερη εκδήλωση υποκρισίας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο ίδιος κατέχει το 75% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού... Παρ' όλα αυτά, διαμαρτύρεται αν και... ιδιοκτήτης, γιατί ο Θ. Βαρδινογιάννης "έκοψε" εκπομπή από τον - κατά τα άλλα - σταθμό"του".

|y

Με εντολή

Κυριακού

Το δεύτερο κρούσμα άμεσης επέμβασης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σημειώθηκε χτες. Συγκεκριμένα και ενώ επρόκειτο ο τηλεοπτικός σταθμός "ΑΝΤΕΝΝΑ" να μεταδώσει την εκπομπή του δημοσιογράφου Π. Παναγιωτόπουλου"Προφίλ",οι τηλεθεατές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι την προγραμματισμένη ώρα στους δέκτες του καναλιού έπαιζε η ταινία "Τα σαγόνια του καρχαρία"... Το "Προφίλ", που φαγώθηκε από κάποια άλλα "σαγόνια", φιλοξενούσε συνέντευξη του ιδιοκτήτη της "Αυριανής" Γ. Κουρή, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταστροφή του απέναντι στον Α. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος για τις σχέσεις Κουρή - Παπανδρέου, για το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, για την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, για συναντήσεις του Γ. Κουρή με τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του κλπ.

Η όλη υπόθεση με τη ματαίωση της προβολής του "Προφίλ" είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Θα πρέπει κατ' αρχήν να σημειωθεί ότι το ραδιοφωνικό τρέιλερ της εκπομπής μεταδιδόταν από τον "ΑΝΤΕΝΑ FM" ήδη από την Τρίτη στις 12.30 το βράδυ. Ωστόσο, χωρίς να υπάρξει καμία δικαιολογία, το ραδιοφωνικό τρέιλερ αποσύρθηκε την επομένη στις 3.45 μμ. Οσο για το τηλεοπτικό τρέιλερ της συνέντευξης, που βρισκόταν στη διάθεση του σταθμού από την Τρίτη, ουδέποτε προβλήθηκε από του δέκτες του τηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο σταθμός σε μια παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης μέρας είχε αποκλείσει την εκπομπή "Προφίλ" και στη θέση της ανακοινώθηκε η προβολή ξένης ταινίας.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δημοσιογραφικοί υπεύθυνοι της εκπομπής ζήτησαν εξηγήσεις από την ιδιοκτησία του σταθμού για την παραπάνω κατάσταση, δεν έλαβαν καμία απάντηση. Ζητείτο επίσης καθόλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας να υπάρξει απάντηση για το αν θα μεταδοθεί τελικά η εκπομπή. Ομως από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ εφοπλιστή Μ. Κυριακού και μετά την παρέμβαση - συμφωνία του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δε δινόταν καμία εξήγηση. Την ίδια ώρα, τηλεθεατές που τηλεφωνούσαν στο σταθμό για να μάθουν αν θα μεταδοθεί το"Προφίλ" έπαιρναν την ξερή απάντηση "όχι"...

Ομως η υπόθεση, ίσως, να μην σταματά εδώ. Ετσι, επιβεβαιωμένος και από την Αστυνομία ξυλοδαρμός νέας κοπέλας στην περιοχή της Ν. Ερυθραίας, συνδέθηκε, από διάφορες πλευρές, με "επιχείρηση βίαιης απόσπασης αντιγράφου βιντεοκασέτας" της "κομμένης" εκπομπής. Οπως καταγράφεται στο σχετικό αστυνομικό δελτίο, η εν λόγω γυναίκα δέχτηκε πράγματι επίθεση από δυο μοτοσικλετιστές, οι οποίοι, αφού της έκλεισαν τον δρόμο, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό της, τη γρονθοκόπησαν και τη λήστεψαν. Πάντως, το θύμα δεν προχώρησε σε μήνυση και δήλωσε προς τους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη των δραστών. Χτεσινές πληροφορίες, που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν, ανέφεραν ότι η γυναίκα έχει σχέσεις με το συγκρότημα Κουρή, και λίγο πριν τον ξυλοδαρμό της είχε πάρει από τον ΑΝΤΕΝΝΑ τη βιντεοταινία με την εκπομπή του Π. Παναγιωτόπουλου.

Αντίδραση

στην μπόχα

Οι παραπάνω εξελίξεις δηλώνουν με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τα εξής: Πρώτον,το βοναπαρτικό χαρακτήρα μιας εξουσίας που δεν προσπαθεί να κρατήσει ούτε τα ελάχιστα προσχήματα. Δεύτερον,το βαθύτερο νόημα των εννοιών "πλουραλισμός", "δημοκρατία" και "ελευθερία" στην ιδιωτική τηλεόραση. Τηλεόραση, όπου μεγαλοκεφαλαιούχοι και εφοπλιστές, όπως οι Βαργινογιάννης και Κυριακού, σε άμεση συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, καταπατούν με το βαναυσότερο τρόπο κάθε έννοια δημοσιογραφικής λειτουργίας και δεοντολογίας. Και το ερώτημα είναι, τι θα πράξουν όλοι εκείνοι οι φορείς, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με το χώρο της ενημέρωσης. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα αντιδράσουν ουσιαστικά και όχι για την "τιμή των όπλων". Δεν μπορούν δημοσιογραφικές ενώσεις να κωφεύουν, να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε τέτοιου είδους απροσχημάτιστες επεμβάσεις. Ομως όλη αυτή η ιστορία αποδεικνύει καθαρά ότι ο κατήφορος που ορισμένοι οδηγούν τον τόπο είναι διαρκής. Πρόκειται για όλους εκείνους, που με την πολιτική τους έχουν ταχθεί πιστά να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Από εκεί ακριβώς - δηλαδή από το ζήτημα "για ποιον, προς όφελος ποιου" κυβερνούν - ανακύπτουν μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως: Πώς κυβερνούν, πώς επεμβαίνουν στον τομέα της πληροφόρησης και πώς καθορίζουν, όχι μόνο τον τρόπο ζωής, αλλά και τον τρόπο σκέψης του πολίτη. Που αυτός τελικά με πρώτους τους εργαζόμενους και το κίνημά τους έχουν τη δύναμη να βάλουν ένα τέλος σ' αυτή την μπόχα.

Αντιδράσεις για την ενέργεια

Για το θέμα που προέκυψε από τη ματαίωση της εκπομπής "ΠΡΟΦΙΛ", ο Ηλίας Λέγγερης, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε στην "Αυριανή" την ακόλουθη δήλωση:

"Κρίνουμε ότι είναι απαράδεκτη η ενέργεια που εκδηλώθηκε για την απαγόρευση της εκπομπής "ΠΡΟΦΙΛ" του κυρίου Παναγιωτόπουλου με τη συνέντευξη του κυρίου Κουρή. Αυτό έρχεται σαν συνέχεια άλλης απαγόρευσης της εκπομπής του κυρίου Τράγκα στο "STAR CHANNEL". Από τις παρεμβάσεις αυτές, το ΚΚΕ σημειώνει ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ελευθερία διατύπωσης γνώμης και λόγου. Και θα θέλαμε να πούμε πως, σαν ΚΚΕ, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι γι' αυτά τα θέματα, γιατί είναι γνωστό πως το Κόμμα μας έχει επανειλημμένα καταγγείλει πως είναι στόχος και θύμα παραπληροφόρησης από γνωστά κέντρα, τα οποία διοχετεύουν και επιβάλλουν τη στάση αυτή απέναντι στο Κόμμα μας. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρόλο που είχαμε και έχουμε διαφωνίες με την πολιτική γραμμή του συγκροτήματος Κουρή, δεν μπορούμε παρά να καυτηριάσουμε το γεγονός αυτής της απαγόρευσης, η οποία θίγει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δηλώνει μια τάση που έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό αύξησης του αυταρχισμού που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και καίρια, θα έχει επιπτώσεις στο λαϊκό κίνημα και στις γενικότερες ελευθερίες του ελληνικού λαού".

Για το θέμα, ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος Γ. Κουρής, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε: "Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορέσει, όσο είμαι ζωντανός, να μου κλείσει το στόμα... Εγώ θα πω όσα ξέρω για όλους... Αυτό ας το βάλουν όλοι καλά μέσα στο κεφάλι τους".

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Πυλαρινός δήλωσε: "Εάν αυτά, τα οποία αναφέρονται ότι έγιναν, είναι γεγονότα πραγματικά, τότε σημαίνει ότι ένας ιδιότυπος γκαγκστερισμός και μαφιόζικοι εκβιασμοί, εις βάρος - ουσιαστικά - των ελευθεριών μας, είναι τα "καινούρια" στοιχεία της ευρισκόμενης σε επιθανάτιο ρόγχο πολιτικής μας ζωής. Κρίμα στον τόπο. Κρίμα στους θεσμούς. Κρίμα στους τόσους αγώνες όλων των δημοκρατών. Κρίμα στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, που εκτρέφει, από δειλία και ιδιοτέλεια, τα σπέρματα της αυτοκαταστροφής της".

Ν. Μπ.

Αυτονόητη αντίδραση

Οι διαφωνίες αυτής εδώ της εφημερίδας, ιδεολογικές και πολιτικές, με τους συναδέλφους Παναγιωτόπουλο και Τράγκα είναι γνωστές και πολλές. Εχουν καταγραφεί, μάλιστα, αρκετές φορές σε σχόλιά μας που αφορούν εκπομπές τους. Οταν όμως οι διάφορες κόντρες στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης εκφράζονται με τον τρόπο που εκφράζονται, σε βάρος της ενημέρωσης και πληροφόρησης των εργαζόμενων, σε βάρος της δημοσιογραφικής δουλιάς και με έντονα τα στοιχεία του αυταρχισμού και της λογοκρισίας, δεν μπορούμε παρά να αντιδράσουμε. Και έχουμε τη γνώμη ότι χρειάζεται η συνολική και αποφασιστική αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο κεφάλαιο η μερίδα του λέοντος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το "πόθεν έσχες", η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,δήλωσε:

"Κατ' αρχήν, το "πόθεν έσχες" έχει γίνει σαν γεφύρι της Αρτας. Ολο το υπόσχονται και όλο δεν το κάνουν. Σε μια κοινωνία που κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς, σε μια Ελλάδα υποταγμένη κυριολεκτικά στο πολυεθνικό κεφάλαιο, θα έχουμε το εξής πρόβλημα: Κόμματα που υποτάσσονται στο μεγάλο κεφάλαιο και βεβαίως πρόσωπα και πολιτικοί που αποκομίζουν κέρδη από αυτή την ιστορία.

Ομως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Υπάρχουν προσωπικά κέρδη που μπορεί να έχουν ορισμένοι πολιτικοί. Να πάρουμε υπόψη ότι αυτοί που κερδίζουν κυρίως είναι το μεγάλο κεφάλαιο, είναι οι καπιταλιστές. Ξένοι και ντόπιοι. Αυτοί είναι που βγάζουν τη μερίδα του λέοντος και δίνουν κάποιο "ρεγάλο" σε αυτούς που τους βοηθάνε να περάσουν αυτή την πολιτική.

"Πόθεν έσχες", για το ΚΚΕ, να εφαρμοστεί. Δε φοβόμαστε τίποτα".

Ανακοίνωση

ΑΝΤΕΝΝΑ

Με μεσονύκτια ανακοίνωσή του ο ΑΝΤΕΝΝΑ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μέσω της ανακοίνωσης επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι τα όσα έλεγε ο ιδιοκτήτης της "Αυριανής" στην εκπομπή "Προφίλ" ήταν αρκούντως ενοχλητικά κατά εκείνων που επενέβησαν για τη ματαίωση της μετάδοσης. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, με πρόσχημα τη δεοντολογία (!), υποστηρίζει ότι η συνέντευξη δε μεταδόθηκε γιατί ο Γ. Κουρής διατύπωνε "κατηγορίες κατά προσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα, διοικητών τραπεζών, επιχειρηματιών και όλων των εκδοτών, τους οποίους ενέπλεκε χωρίς αποδείξεις σε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων". Παράλληλα, στην ανακοίνωση αφήνεται έκθετος ο δημοσιογράφος Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι "ο πλουραλισμός των απόψεων δεν τηρήθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ