Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Σε δυο ωμές λογοκριτικές παρεμβάσεις, προχώρησε, μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών, το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Χωρίς κανένα πρόσχημα και με απόλυτη συνταύτιση πολιτικής εξουσίας και ιδιοκτητών της "ελεύθερης" ιδιωτικής τηλεόρασης, "κόπηκαν" χωρίς να βγουν ποτέ στον αέρα τηλεοπτικές εκπομπές, που αφορούσαν ή σχετίζονταν με τον Α. Παπανδρέου

Με άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, κόβονται εκπομπές από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Χτες προστέθηκε το δεύτερο κατά σειρά κρούσμα - μέσα σε διάστημα 24 ωρών - απροκάλυπτης λογοκρισίας δημοσιογραφικών εκπομπών, διότι αφορούσαν ή αναφέρονταν στον Α. Παπανδρέου και το πρωθυπουργικό ζεύγος. Για να αποδειχτεί έτσι, με τον πλέον κατηγορηματικό και συνάμα κυνικό τρόπο, τόσο η σαφής διαπλοκή μεταξύ άρχουσας τάξης, πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ, όσο και το πραγματικό περιεχόμενο της πολυδιαφημισμένης "ελεύθερης" και "ανεξάρτητης" ιδιωτικής τηλεόρασης.

Με εντολή

Βαρδινογιάννη

Συγκεκριμένα, προχτές απαγορεύτηκε από τον μεγαλοκεφαλαιούχο και μεγαλομέτοχο του "STAR CHANNEL",Θ. Βαρδινογιάννη η μετάδοση της τηλεοπτικής εκπομπής του σταθμού "Χωρίς αναισθητικό".Εκπομπή, η οποία είχε προηγουμένως διαφημιστεί και προαναγγελθεί από τους δέκτες του καναλιού και αφορούσε την οικία, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει, του πρωθυπουργικού ζεύγους. Η εν λόγω εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Τράγκα - η οποία έφερε τον τίτλο "Η ιστορία μιας βίλας - Η ιστορία μιας γυναίκας" - "κόπηκε" πριν βγει στον αέρα. Η απαγόρευση δόθηκε από τον μεγαλομέτοχο του σταθμού Θ. Βαρδινογιάννη, ενώ προκάλεσε την αντίδραση του κατ' ευφημισμόν ιδιοκτήτη του σταθμού Γ. Κουρή. Ο τελευταίος, σε επιστολή του προς τον Θ. Βαρδινογιάννη, αναφέρει ότι η παρέμβασή του για τη ματαίωση της εκπομπής "ζημιώνει το κύρος και την ανεξαρτησία του σταθμού". Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από το παραπάνω, πρώτο δείγμα υποκρισίας του Γ. Κουρή, αφού γίνεται λόγος περί κάποιας ανύπαρκτης στην ουσία ανεξαρτησίας,ο ιδιοκτήτης της "Αυριανής" στην επιστολή του προχωρά σε δεύτερη εκδήλωση υποκρισίας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο ίδιος κατέχει το 75% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού... Παρ' όλα αυτά, διαμαρτύρεται αν και... ιδιοκτήτης, γιατί ο Θ. Βαρδινογιάννης "έκοψε" εκπομπή από τον - κατά τα άλλα - σταθμό"του".

|y

Με εντολή

Κυριακού

Το δεύτερο κρούσμα άμεσης επέμβασης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σημειώθηκε χτες. Συγκεκριμένα και ενώ επρόκειτο ο τηλεοπτικός σταθμός "ΑΝΤΕΝΝΑ" να μεταδώσει την εκπομπή του δημοσιογράφου Π. Παναγιωτόπουλου"Προφίλ",οι τηλεθεατές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι την προγραμματισμένη ώρα στους δέκτες του καναλιού έπαιζε η ταινία "Τα σαγόνια του καρχαρία"... Το "Προφίλ", που φαγώθηκε από κάποια άλλα "σαγόνια", φιλοξενούσε συνέντευξη του ιδιοκτήτη της "Αυριανής" Γ. Κουρή, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταστροφή του απέναντι στον Α. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος για τις σχέσεις Κουρή - Παπανδρέου, για το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, για την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, για συναντήσεις του Γ. Κουρή με τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του κλπ.

Η όλη υπόθεση με τη ματαίωση της προβολής του "Προφίλ" είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Θα πρέπει κατ' αρχήν να σημειωθεί ότι το ραδιοφωνικό τρέιλερ της εκπομπής μεταδιδόταν από τον "ΑΝΤΕΝΑ FM" ήδη από την Τρίτη στις 12.30 το βράδυ. Ωστόσο, χωρίς να υπάρξει καμία δικαιολογία, το ραδιοφωνικό τρέιλερ αποσύρθηκε την επομένη στις 3.45 μμ. Οσο για το τηλεοπτικό τρέιλερ της συνέντευξης, που βρισκόταν στη διάθεση του σταθμού από την Τρίτη, ουδέποτε προβλήθηκε από του δέκτες του τηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο σταθμός σε μια παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης μέρας είχε αποκλείσει την εκπομπή "Προφίλ" και στη θέση της ανακοινώθηκε η προβολή ξένης ταινίας.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δημοσιογραφικοί υπεύθυνοι της εκπομπής ζήτησαν εξηγήσεις από την ιδιοκτησία του σταθμού για την παραπάνω κατάσταση, δεν έλαβαν καμία απάντηση. Ζητείτο επίσης καθόλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας να υπάρξει απάντηση για το αν θα μεταδοθεί τελικά η εκπομπή. Ομως από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ εφοπλιστή Μ. Κυριακού και μετά την παρέμβαση - συμφωνία του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δε δινόταν καμία εξήγηση. Την ίδια ώρα, τηλεθεατές που τηλεφωνούσαν στο σταθμό για να μάθουν αν θα μεταδοθεί το"Προφίλ" έπαιρναν την ξερή απάντηση "όχι"...

Ομως η υπόθεση, ίσως, να μην σταματά εδώ. Ετσι, επιβεβαιωμένος και από την Αστυνομία ξυλοδαρμός νέας κοπέλας στην περιοχή της Ν. Ερυθραίας, συνδέθηκε, από διάφορες πλευρές, με "επιχείρηση βίαιης απόσπασης αντιγράφου βιντεοκασέτας" της "κομμένης" εκπομπής. Οπως καταγράφεται στο σχετικό αστυνομικό δελτίο, η εν λόγω γυναίκα δέχτηκε πράγματι επίθεση από δυο μοτοσικλετιστές, οι οποίοι, αφού της έκλεισαν τον δρόμο, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό της, τη γρονθοκόπησαν και τη λήστεψαν. Πάντως, το θύμα δεν προχώρησε σε μήνυση και δήλωσε προς τους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη των δραστών. Χτεσινές πληροφορίες, που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν, ανέφεραν ότι η γυναίκα έχει σχέσεις με το συγκρότημα Κουρή, και λίγο πριν τον ξυλοδαρμό της είχε πάρει από τον ΑΝΤΕΝΝΑ τη βιντεοταινία με την εκπομπή του Π. Παναγιωτόπουλου.

Αντίδραση

στην μπόχα

Οι παραπάνω εξελίξεις δηλώνουν με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τα εξής: Πρώτον,το βοναπαρτικό χαρακτήρα μιας εξουσίας που δεν προσπαθεί να κρατήσει ούτε τα ελάχιστα προσχήματα. Δεύτερον,το βαθύτερο νόημα των εννοιών "πλουραλισμός", "δημοκρατία" και "ελευθερία" στην ιδιωτική τηλεόραση. Τηλεόραση, όπου μεγαλοκεφαλαιούχοι και εφοπλιστές, όπως οι Βαργινογιάννης και Κυριακού, σε άμεση συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, καταπατούν με το βαναυσότερο τρόπο κάθε έννοια δημοσιογραφικής λειτουργίας και δεοντολογίας. Και το ερώτημα είναι, τι θα πράξουν όλοι εκείνοι οι φορείς, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με το χώρο της ενημέρωσης. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα αντιδράσουν ουσιαστικά και όχι για την "τιμή των όπλων". Δεν μπορούν δημοσιογραφικές ενώσεις να κωφεύουν, να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε τέτοιου είδους απροσχημάτιστες επεμβάσεις. Ομως όλη αυτή η ιστορία αποδεικνύει καθαρά ότι ο κατήφορος που ορισμένοι οδηγούν τον τόπο είναι διαρκής. Πρόκειται για όλους εκείνους, που με την πολιτική τους έχουν ταχθεί πιστά να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Από εκεί ακριβώς - δηλαδή από το ζήτημα "για ποιον, προς όφελος ποιου" κυβερνούν - ανακύπτουν μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως: Πώς κυβερνούν, πώς επεμβαίνουν στον τομέα της πληροφόρησης και πώς καθορίζουν, όχι μόνο τον τρόπο ζωής, αλλά και τον τρόπο σκέψης του πολίτη. Που αυτός τελικά με πρώτους τους εργαζόμενους και το κίνημά τους έχουν τη δύναμη να βάλουν ένα τέλος σ' αυτή την μπόχα.

Αντιδράσεις για την ενέργεια

Για το θέμα που προέκυψε από τη ματαίωση της εκπομπής "ΠΡΟΦΙΛ", ο Ηλίας Λέγγερης, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε στην "Αυριανή" την ακόλουθη δήλωση:

"Κρίνουμε ότι είναι απαράδεκτη η ενέργεια που εκδηλώθηκε για την απαγόρευση της εκπομπής "ΠΡΟΦΙΛ" του κυρίου Παναγιωτόπουλου με τη συνέντευξη του κυρίου Κουρή. Αυτό έρχεται σαν συνέχεια άλλης απαγόρευσης της εκπομπής του κυρίου Τράγκα στο "STAR CHANNEL". Από τις παρεμβάσεις αυτές, το ΚΚΕ σημειώνει ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ελευθερία διατύπωσης γνώμης και λόγου. Και θα θέλαμε να πούμε πως, σαν ΚΚΕ, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι γι' αυτά τα θέματα, γιατί είναι γνωστό πως το Κόμμα μας έχει επανειλημμένα καταγγείλει πως είναι στόχος και θύμα παραπληροφόρησης από γνωστά κέντρα, τα οποία διοχετεύουν και επιβάλλουν τη στάση αυτή απέναντι στο Κόμμα μας. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρόλο που είχαμε και έχουμε διαφωνίες με την πολιτική γραμμή του συγκροτήματος Κουρή, δεν μπορούμε παρά να καυτηριάσουμε το γεγονός αυτής της απαγόρευσης, η οποία θίγει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δηλώνει μια τάση που έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό αύξησης του αυταρχισμού που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και καίρια, θα έχει επιπτώσεις στο λαϊκό κίνημα και στις γενικότερες ελευθερίες του ελληνικού λαού".

Για το θέμα, ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος Γ. Κουρής, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε: "Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορέσει, όσο είμαι ζωντανός, να μου κλείσει το στόμα... Εγώ θα πω όσα ξέρω για όλους... Αυτό ας το βάλουν όλοι καλά μέσα στο κεφάλι τους".

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Πυλαρινός δήλωσε: "Εάν αυτά, τα οποία αναφέρονται ότι έγιναν, είναι γεγονότα πραγματικά, τότε σημαίνει ότι ένας ιδιότυπος γκαγκστερισμός και μαφιόζικοι εκβιασμοί, εις βάρος - ουσιαστικά - των ελευθεριών μας, είναι τα "καινούρια" στοιχεία της ευρισκόμενης σε επιθανάτιο ρόγχο πολιτικής μας ζωής. Κρίμα στον τόπο. Κρίμα στους θεσμούς. Κρίμα στους τόσους αγώνες όλων των δημοκρατών. Κρίμα στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, που εκτρέφει, από δειλία και ιδιοτέλεια, τα σπέρματα της αυτοκαταστροφής της".

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ