Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογές: "Μπαμπούλας" ή επιθυμία;

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για τις αναστολές των διώξεων κατά Μητσοτάκη, πληθαίνουν τα σενάρια για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων

To χαρτί του εκλογικού εκβιασμού φαίνεται να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός,ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η αναστολή των διώξεων για τις υποθέσεις των υποκλοπών και της ΑΓΕΤ. Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Α. Παπανδρέου,οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος "πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη στάση τους" κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του πρωθυπουργού... Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να περιοριστούν (;) οι αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι δε θα συμμορφωθούν με την πρόταση αναστολής του πρωθυπουργού. Ετσι κι αλλιώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η καταψήφιση της πρότασης (που δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλειστεί) ή έστω και η οριακή υπερψήφισή της θα συνιστά ζήτημα εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση από το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν αν οι εν λόγω "απειλές" στοχεύουν πράγματι στην αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου ή τελικά μέσω και αυτού του τρόπου και με αφορμή το θέμα των αναστολών καλλιεργείται ένα λίγο - πολύ προεκλογικό κλίμα...

Τα στοιχεία που εντείνουν τα παραπάνω ερωτηματικά μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: Πρώτον,όλοι εκείνοι οι στενοί συνεργάτες του Α. Παπανδρέου που θεωρούν ότι οι αρνητικές ψήφοι θα περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό, είναι οι ίδιοι που στις ιδιωτικές συζητήσεις τους διαρρέουν τα περί εκλογικού ενδεχόμενου. Δεύτερον,προωθείται η ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την "επαφή του κόμματος με το λαό", η οποία δικαιολογείται στο όνομα της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του Μάρτη. Τρίτον,το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει εξορμήσεις στην επαρχία, ώστε να... εκλαϊκεύσει τα "ευεργετικά" αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Τέταρτον,η ανακοίνωση ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο θα διεξαχθεί την άνοιξη, την εποχή που θα πρέπει να αναμένονται οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέμπτον,η αναζωπύρωση της συζήτησης για τη στάση της ΝΔ στη Βουλή τη Δευτέρα (χτες ακούγονταν στη Βουλή απόψεις ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η στάση του κόμματος και να μην παραστεί στην ψηφοφορία), που σχετίζεται με το πρόβλημα διαρροών κατά της κομματικής γραμμής - χτες άλλος ένας βουλευτής, ο Π. Τατούλης, δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει κατά. Εκτον,οι - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού - απόψεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και μελών του Εκτελεστικού Γραφείου ότι το θέμα της Προεδρίας δεν έχει λήξει για τον πρωθυπουργό. Επίσης έλεγαν ότι η υπόθεση των αναστολών θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή, ώστε να αλλάξει άρδην το σκηνικό.

Να προστεθεί ακόμη ότι, όπως σημείωναν προς το "Ρ" μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, δε θα "εκπλαγούν" αν την Τρίτη το πρωί τεθεί ζήτημα εκλογών. Παράλληλα, ανέφεραν ότι, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό της κρίσης εντός του ΠΑΣΟΚ, με τις αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις και τη"δελφινομαχία", σε συνδυασμό με τις επιθέσεις που δέχεται ο Α. Παπανδρέου(χειρισμοί στην υπόθεση των αναστολών, δήλωση "πόθεν έσχες" κλπ.), κάθε άλλη αποχώρησή του από την πολιτική ζωή εκτός του περάσματος στην Προεδρία, θα σημαίνει "πολιτική ήττα". Ωστόσο, παρά τις όποιες πιθανολογούμενες εξελίξεις, είναι εμφανής μια προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος αναμονής.

Πάντως, την ίδια ώρα που αναφέρονταν τα παραπάνω, άλλες πλευρές σημείωναν ότι, ούτε από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και της ΝΔ, καθώς και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων φαίνεται να υπάρχει επιθυμία πραγματοποίησης εκλογών. Τονιζόταν δε ότι "αυτή τη στιγμή μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική με τις λιγότερες δυνατές τριβές", αν και δεν αποκλειόταν οι εξελίξεις να ξεπεράσουν τις όποιες επιθυμίες.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέση μάχης για τις εσωκομματικές εξελίξεις (2011-11-15 00:00:00.0)
Αναταράξεις μετά τις εκλογές για γραμματέα (2009-10-27 00:00:00.0)
Εκλέχτηκε το νέο Εκτελεστικό Γραφείο (2001-10-23 00:00:00.0)
Καταστρώνονται τα τελικά σχέδια (1996-06-19 00:00:00.0)
Στο δρόμο της συναίνεσης με το "χαβά" περί '89 (1995-01-19 00:00:00.0)
Εφαλτήριο η "δικαίωση" (1995-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ