Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομιμοποίηση της κυβερνητικής αδιαφορίας

Κυρώθηκε από τη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία είχε "μπαλωθεί" ο τραγέλαφος των τελευταίων δημοτικών εκλογών

Ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - και αποκτάει πλέον ισχύ νόμου που μπορεί να εφαρμοστεί και στο μέλλον - βάσει της οποίας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές επαναλήφθηκε η εκλογική διαδικασία στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων για όσα εκλογικά τμήματα δε λειτούργησαν.Την επικύρωση της πράξης καταψήφισε το ΚΚΕ, η Πολιτική Ανοιξη και η ΝΔ.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,αναφέρθηκε επιγραμματικά στις αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και υπογράμμισε ως βασική την ολιγωρία της κυβέρνησης, η οποία μπορούσε να το προβλέψει, αλλά και να το περιορίσει.Ετσι κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία ή αδυναμία ή και τα δύο μαζί - όπως είπε - όσον αφορά την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να περιορίσουν το συνολικό θέμα που δημιουργήθηκε. Επίσης ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλαμβάνει τις ευθύνες της αντί να τις φορτώνει σε άλλους και συγκεκριμένα σ' έναν ολόκληρο κλάδο, τους δικηγόρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες οποιουδήποτε κλάδου δεν πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, σημείωσε ο Αντ. Σκυλλάκος,οδήγησε και στην αμφισβήτηση ορισμένων αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα σε δήμους που η διαφορά ψήφων ήταν οριακή. Επίσης κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει, γεγονός που καθιστά το όλο θέμα σοβαρό. Καταλήγοντας έθεσε ευθέως στην κυβέρνηση το ερώτημα αν προτίθεται να φέρει ρύθμιση, ούτως ώστε αν στο μέλλον ξανασυμβεί παρόμοια κατάσταση και γίνουν εκλογές για κάποια εκλογικά τμήματα, στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων να μην ανοίγουν οι κάλπες για το συγκεκριμένο δήμο που εμφανίστηκε το πρόβλημα (μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία), για να μην επηρεάζεται ο πολίτης στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Διαφωνία για την ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο διηνεκές εξέφρασε και η Πολιτική Ανοιξη, ενώ η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να διεξάγει εκλογές.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης προσπάθησε να μετριάσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το θέμα που δημιουργήθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και ανήγγειλε την πρόθεσή της να καταστήσει την πράξη ανενεργό με τη "ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας για την οποία ήδη υπάρχει πρόταση επιστημονικής επιτροπής και με την επανεξέταση συνολικά της νομοθεσίας που αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμες πληροφορίες για τον ψηφοφόρο(2010-11-04 00:00:00.0)
Χρήσιμες πληροφορίες για τον ψηφοφόρο(2010-11-02 00:00:00.0)
Κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος(2007-04-27 00:00:00.0)
Χωρίς αποχετευτικό δίκτυο(2005-06-10 00:00:00.0)
Επανήλθε στους συκοφαντικούς ισχυρισμούς(2002-06-07 00:00:00.0)
Ανισος θα είναι και αυτός ο προεκλογικός αγώνας(2000-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ