Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος

Σοβαρούς κινδύνους αλλοίωσης της εκλογικής θέλησης του ελληνικού λαού δημιουργεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει την εκλογική νομοθεσία και να δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνες εκλογείς του εξωτερικού, να ψηφίζουν στις χώρες διαμονής τους.

Το σχετικό προσχέδιο της κυβέρνησης συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την αντίθεσή του με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.

Οπως είναι γνωστό, οι εκλογείς αυτοί μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές ψηφίζοντας όμως εντός της χώρας μας. Με την καθιέρωση της δυνατότητας να ψηφίζουν στις χώρες διαμονής τους ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η θέληση του ελληνικού λαού μέσα από την τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος. Οπως τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, με την προτεινόμενη ρύθμιση θα συμμετέχουν εκλογείς που δε θα έχουν τη στοιχειώδη επαφή και ενημέρωση για τις εξελίξεις της χώρας μας και το κυριότερο θα καθορίζουν με την ψήφο τους τις τύχες του λαού μας, ενώ οι ίδιοι δε θα έχουν καμία επίπτωση από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Επίσης, δε θα υπάρχει δυνατότητα προεκλογικής δραστηριότητας κομμάτων και υποψηφίων ανάλογης με αυτήν που θα υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ίση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι σε ορισμένες χώρες είναι απαγορευμένη ή στην πράξη παρεμποδίζεται η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων. Εξ άλλου, εγείρονται και μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης ισχυρίστηκε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει αυτούς που έχουν εκλογικό δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται να έρχονται στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ