Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα Ταμεία!

Αγγελος Τζέκης: Παραμένει κυρίαρχη η λογική του τζογαρίσματος

Ουδέν πρόβλημα με τα αποθεματικά των Ταμείων! Αυτό το μήνυμα επιχείρησαν να «περάσει» χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ενημερώνοντας για το θέμα την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για τις απώλειες των αποθεματικών των Ταμείων, καταγγέλλοντας ότι οι λογικές της αγοράς δομημένων ομολόγων και «τζογαρίσματος» παραμένουν κυρίαρχες.

Στα κριτήρια ανάδειξης των προσώπων που απαρτίζουν τις διοικήσεις των Ταμείων απέδωσε, για μια ακόμη φορά, τα προβλήματα με τα αποθεματικά των Ταμείων ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «όπου διαπιστώθηκε παραβατική συμπεριφορά παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη» και πως «όπου έχει υπόνοιες διενεργείται έλεγχος». Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για «νέα θεσμικά μέτρα» για την εκλογή των διοικήσεων των Ταμείων, τονίζοντας ότι με τις νέες διατάξεις που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση «θα πρέπει πλέον να υπάρχει η γνώμη της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας για την καταλληλότητα των προσώπων», ενώ «τα Ταμεία θα υποχρεούνται στη δημοσίευση των καταστάσεών τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Συνολικά, επισήμανε πως «πρέπει να αυξηθεί η διαφάνεια», αφού «υπήρχαν επί πολλά χρόνια θεσμικές αδυναμίες». Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε το 23% για τις μετοχές», ενώ υπενθύμισε ότι για την υπόθεση των Ταμείων «η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει σε κυρώσεις κατά ασφαλιστικών εταιρειών». Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Γ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «προσπάθεια προσωπικής σπίλωσης μέσω των συμφερόντων που σας στηρίζουν», σημειώνοντας ότι «σας ενοχλεί η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής» και «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το πώς το κόμμα σας θα γυρίσει στην εξουσία». Πρόσθεσε, δε, αναφερόμενος στην περίοδο 1999 - 2001 ότι «βάζατε τα Ταμεία και τον προϋπολογισμό να στηρίζουν μετοχές - φούσκες».

Δεν υπάρχει κεντρική κατεύθυνση από την κυβέρνηση για την πορεία των ομολόγων υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο οποίος είπε ότι «διεθνώς όπως και στην Ελλάδα οι διαπραγματευτές δεν μπορούν να γνωρίζουν τις μεταπωλήσεις των ομολόγων» και ότι «όλα τα ομόλογα που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο είναι αποτέλεσμα προτάσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες».

Οι δύο υπουργοί «προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, λέγοντας ότι «οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες» και σήμερα «το ΤΕΑΔΥ έχει πρόβλημα», αναρωτώμενος αν «η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων που έχετε εσείς δε γνώριζε». Καταγγέλλοντας την υποτιθέμενη «θωράκιση» των ασφαλιστικών ταμείων με νέο θεσμικό πλαίσιο, ο Αγγελος Τζέκης αναρωτήθηκε: «Τώρα εντοπίζει η κυβέρνηση το θεσμικό κενό; Είναι κυβέρνηση ήδη 3 χρόνια! Δεν έπρεπε αμέσως να έχει μέτρα θωράκισης των Ταμείων;». Πρόσθεσε ότι ακόμη και με τη νέα νομοθεσία «τα Ταμεία θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν δομημένα ομόλογα», αφού «δεν αλλάζει ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο». Ο Αγγελος Τζέκης σχολίασε τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί διεθνούς πρακτικής των δομημένων ομολόγων, τονίζοντας ότι «οι οργανισμοί που αξιοποιούν το δημόσιο χρέος των κρατών εμπορεύονται το δημόσιο χρέος, γιατί ξέρουν ότι θα βρουν αγοραστές. Αρα πρέπει να έχουν επαφές σε κυβερνήσεις», άλλωστε είπε σήμερα «μας είπατε ακριβώς ό,τι λέει και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών». Οσον αφορά στην κριτική της ΝΔ στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να βγάλει στην επιφάνεια όσα έχουν γίνει, καλώντας τη να δεσμευτεί για την επιστροφή των απωλειών των Ταμείων και από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ αλλά και της σημερινής.

Για «στημένο σχέδιο με όλα τα ομόλογα», έκανε λόγο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «η JP Morgan ομολόγησε την απάτη» και τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν όλα τα Ταμεία την ίδια ημέρα να αποφάσισαν να "σπάσουν" τις επενδύσεις τους και να αγοράσουν τα συγκεκριμένα ομόλογα». Υπέρ της έκδοσης κρατικών ομολόγων αποκλειστικά για τα ασφαλιστικά ταμεία τάχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ