Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προς κοινή αντιαεροπορική - «αντιτρομοκρατική» άμυνα

Η προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή των Βαλκανίων, ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Ευ. Μεϊμαράκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Β. Βλίζνακοφ. Ετσι η Ελλάδα έχει αναλάβει ρόλο «εκπαιδευτή» της Βουλγαρίας για την ένταξή της στις ΝΑΤΟικές δομές. Στα πλαίσια αυτών των σχεδίων και της πλήρους ενσωμάτωσης της άμυνας των χωρών στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, ανακοινώθηκε από τους δύο υπουργούς η λειτουργία κοινής αντιαεροπορικής άμυνας απέναντι σε ενδεχόμενες «τρομοκρατικές» απειλές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Αμυνας, καθώς ο Ευ. Μεϊμαράκης απέφυγε να κάνει σχετικές αναφορές, καταρτίζεται σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας για την «αντιαεροπορική άμυνα και προστασία». «Είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα, είπε, για την προστασία από τρομοκρατικές επιθετικές ενέργειες και δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης διασυνοριακών αμυντικών δραστηριοτήτων». Μάλιστα όπως διευκρίνισε στη συνέχεια μετά από ερώτηση, το μνημόνιο αυτό, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης, «έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης διασυνοριακών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές πρόκειται για ένα είδος συνεργασίας σε θέματα «ρενεγκέιτ», δηλαδή για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μέχρι και κατάρριψη «υπόπτων» αεροσκαφών που κινούνται στον εναέριο χώρο. Την ευθύνη για αυτή την αποστολή έχει το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στη Λάρισα (7ο CAOC), το οποίο υπάγεται στο ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης. Στο 7ο CAOC, που υποτίθεται πως καλύπτει τον ελλαδικό χώρο, αφού το Αιγαίο είναι για το ΝΑΤΟ (κατόπιν τουρκικής απαίτησης) «γκρίζα ζώνη», υπάγεται επίσης ο εναέριος χώρος τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας.

Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το ζήτημα της επιχειρησιακής ευθύνης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και το ΝΑΤΟικό καταμερισμό. Εξάλλου, πρόσφατο είναι το συμβάν του Αϊ -Στράτη, όπου ΝΑΤΟική άσκηση ακυρώθηκε μετά από τουρκική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, έχουν καταργηθεί τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης, με αποτέλεσμα, η αμυντική κάλυψη ολόκληρων περιοχών του Αιγαίου, που περιβάλλουν και ελληνικά νησιά να είναι στα χέρια του τουρκονατοϊκού αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που κατά περίπτωση τη δίνει είτε στο 7ο CAOC της Λάρισας είτε στο 6ο CAOC στο Εσκί Σεχίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ