ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωρα αποφάσεων για το ΕΚ Πειραιά

ΔΕΣΚ: Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσης υπέρ των εργαζομένων

"Η αγωνιστική δράση, που να απαντάει στη λογική του συμβιβασμού και της υποταγής της εργατικής τάξης, και η δημιουργία ενός πλατιού, μαζικού, ταξικού κινήματος, αποτελούν τη μόνη προοπτική για να αντιστραφεί η πορεία προς τη διάλυση της παραγωγικής και βιομηχανικής βάσης της χώρας, για να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας να έχει σταθερή παρουσία σε βάρος του λαού και των εργαζομένων".

Αυτό επισήμανε μιλώντας προς τους αντιπροσώπους του εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,που άρχισε χτες το απόγευμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,που αναμένεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έγκλημα σε βάρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, σημειώνοντας: "Ηρθε η ώρα, όσοι δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με το ξεπούλημα του ναυπηγείου να πάρουν αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να ματαιωθεί αυτό το έγκλημα. Σε αυτό το σημείο θα κριθούμε όλοι". Επίσης, κάλεσε τους αντιπροσώπους να καθορίσουν την παραπέραδράση του ΕΚ Πειραιά, με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παραβρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκης,ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας και Γ. Μαυρίκος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,κ. Χανακούλιας,η πρόεδρος της Εργατικής Εστίας,κ. Ζερβάκη,δήμαρχοι και βουλευτές της περιφέρειας του Πειραιά.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας και νομίζοντας μάλλον ότι απευθύνεται σε αφελείς, επανέλαβε τα γνωστά πυροτεχνήματα υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει το ζήτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η θέση της "κατακτά έδαφος"!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επανέλαβε τα περί πεδίων αγωνιστικής δράσης, που ανοίγονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ουσιαστικά εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, επισήμανε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προσανατολίζει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στους κλάδους και στις επιχειρήσεις με ελάχιστο όριο το 8%..!

ΔΕΣΚ: ΟΧΙ στην παραπλάνηση

Ο γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΠ, Ιορδάνης Πουντίδης,και στέλεχος της ΔΕΣΚ, με δήλωσή του στο "Ρ" σχολίασε ως εξής τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που παρουσιάζει η απερχόμενη διοίκηση στο συνέδριο: "Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, έχουμε έναν απολογισμό και ένα πρόγραμμα δράσης που επιχειρεί να παραπλανήσει τους αντιπροσώπους, αφού συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Στο σύνολό τους, τόσο ο απολογισμός, όσο και το πρόγραμμα δράσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα ευχολόγιο που δεν προτείνει ουσιαστικές λύσεις.

Δεν αποδέχτηκαν στο παρελθόν, ούτε και τώρα, τις προτάσεις μας για συντονισμένες κινητοποιήσεις κατά κλάδους σε παμπειραϊκό επίπεδο. Μόνο σαν απαράδεκτο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί η διγλωσσία που διαφαίνεται στα κείμενα, σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το ότι μεταφέρουν τις ευθύνες των συνδικαλιστών της κυβερνητικής παράταξης για την υπογραφή από τη ΓΣΕΕ της διετούς σύμβασης, στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτή η διγλωσσία και η υποκρισία πρέπει να αποκαλυφθεί μέσα στο Συνέδριο. Να γίνει συνείδηση στους αντιπροσώπους, ότι μόνο μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα μπορέσει πραγματικά να χαραχτεί και να στηριχτεί στην πράξη ένα πρόγραμμα δράσης, που θα υπερασπίζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων".

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες αντιπροσώπων. Θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Γενάρη.

Οργιο συναλλαγών στη ΓΣΕΕ

Τράμπα ψήφων από ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ" για την υπερψήφιση, σε μυστική ψηφοφορία, του απολογισμού δράσης που συνέταξε η ΠΑΣΚΕ για να παρουσιάσει στο επικείμενο συνέδριο της Συνομοσπονδίας! ΕΣΑΚ: Είναι συνένοχοι για τη συμβιβαστική γραμμή υποτέλειας της Συνομοσπονδίας

Οι εξαγορές ψήφων ανάμεσα στις παρατάξεις που συνιστούν την "εκσυγχρονιστική" πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, άρχισαν στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας, δυο μήνες πριν αρχίσει καν το 28ο Συνέδριο της!

Χάρη στο αλισβερίσι, ανάμεσα σε στελέχη της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ",εγκρίθηκε στη χτεσινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο απολογισμός που κατατέθηκε από την κυβερνητική παράταξη. Ενας απολογισμός, που... "βγάζει λάδι" την πορεία υποταγής στις επιταγές των Βρυξελλών, της προώθησης λογικών ταξικής συνεργασίας και της απομάκρυνσης από τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, που χάραξαν και ακολούθησαν από κοινού οι τρεις παρατάξεις στη ΓΣΕΕ την τελευταία τριετία.

Το παζάρι...

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ενώ στη χτεσινή ολομέλεια οι επίσημες θέσεις της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", όπως εκφράστηκαν από τους κεντρικούς ομιλητές, ζητούσαν την καταψήφιση του εν λόγω απολογισμού σε μια απελπισμένη προσπάθεια να... διαφοροποιηθούν από την ΠΑΣΚΕ, η κατάσταση πήρε άλλη τροπή...

Αρχή έγινε με την τοποθέτηση του στελέχους του "ΣΥΝ", Δ. Χατζησωκράτη,που δήλωσε: "Ψηφίζω τον απολογισμό",επειδή η ΠΑΣΚΕ, παρότι φιλοκυβερνητική παράταξη, άσκησε έντονη κριτική στις κυβερνητικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση! Αν με την τοποθέτησή του αυτή συνυπολογίσει κανείς τη δήλωση που έκανε από το βήμα της ολομέλειας, πως αυτή η θητεία του στη διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι η τελευταία, καθώς και τη χτεσινή είδηση του διορισμού του στη θέση του αντιπροέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (!), τότε καταλαβαίνει πολλά...

Ομως το "παιγνίδι" δεν είχε τελειώσει ακόμα. Ενώ οι πάντες χτες στην ολομέλεια υπολόγιζαν, με βάση τις θέσεις των παρατάξεων και την εμμονή της ΠΑΣΚΕ από την αρχή στο δικό της απολογισμό, πως το κείμενο δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί, ο Γ. Μανώλης,κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ, που στην αρχή είχε πει ότι "θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό", επέμενε να διακηρύττει μεγαλόφωνα ότι... "δεν υπάρχουν αδιέξοδα" κι ότι "θα βρεθεί λύση".

Το τελικό αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, που τελείωσε γύρω στις 6 το απόγευμα, ενώ με βάση τη δήλωση Χατζησωκράτη θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί με 19 ψήφους υπέρ και 19 κατά, η κάλπη ανέδειξε 20 ψήφους έγκρισης του απολογισμού και 18 απόρριψης. Η διαρροή που, κατά γενική παραδοχή, προέρχεται από το εσωτερικό της ΔΑΚΕ, όξυνε το έτσι κι αλλιώς τεταμένο κλίμα στις γραμμές της εν λόγω παράταξης, ενώ στελέχη της αργά χτες το βράδυ δήλωναν ότι "δημιουργείται σοβαρό θέμα στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της παράταξης". Θεωρούσαν, δε, πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της προσωπικής συναλλαγής, χωρίς να διευκρινίζουν το είδος της... συναλλαγής.

Η ΕΣΑΚ

Στην τοποθέτησή του, εκ μέρους της ΕΣΑΚ, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος,χαρακτήρισε την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και το "ΣΥΝ", "συνένοχους" σε μια τακτική που οδηγεί τη Συνομοσπονδία σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της οργάνωσης και καθοδήγησης της πάλης των εργαζόμενων. "Μόνο η σύμβαση με τις πενταροδεκάρες έφτανε για να καταψηφίσουμε τα πεπραγμένα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας την κριτική του σε συγκεκριμένα σημεία, τόνισε καταρχήν ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα προωθήθηκε η λογική της "ταξικής συνεργασίας, η συναινετική λογική". Παράλληλα, επισήμανε πως η ΓΣΕΕ "διακατέχεται από τη λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού", που εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίοδο και από κάθε παράταξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίφημη ολομέλεια της Αλεξανδρούπολης, όπου μεταξύ άλλων "ακύρωσε" τις αποφάσεις του 27ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Συνομοσπονδίας, ο γγ της ΓΣΕΕ τόνισε ότι είναι "μονόπλευρος" μέσα στα πλαίσια της ΣΕΣ, ιδιαίτερα απέναντι στα ζητήματα της "Λευκής Βίβλου" και της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε και δυο σημαντικές προτάσεις του Γ. Μαυρίκου,για οικονομικά θέματα της ΓΣΕΕ. Πρότεινε τη διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά του γραφείου της Συνομοσπονδίας στις Βρυξέλλες, καθώς και ρύθμιση που να προβλέπει να υπογράφονται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ τα συμβόλαια για οποιοδήποτε κοινοτικό πρόγραμμα αναλαμβάνει η Συνομοσπονδία.

Στη δική του τοποθέτηση, ο προηγούμενος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Θεωνάς,τόνισε ότι 3 βασικές επιλογές της Συνομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα (το γνωστό δημοψήφισμα, η 2ετής ΕΘνική Σύμβαση και οι αποφάσεις της Αλεξανδρούπολης) καθόρισαν την πορεία της. Σημείωσε ότι οι επιλογές αυτές στηριχτήκανε και από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ".

Αποτυχημένο "λίφτινγκ"...

...Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή εμφάνιση της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΝ), η οποία κατέβηκε με δύο απόψεις, εφόσον τόσο ο Δ. Χατζησωκράτης,όσο και η απούσα Φ. Σιάνου (με έγγραφη δήλωση) συμφώνησαν με τον απολογισμό, ενώ οι δύο άλλοι εκπρόσωποί του Στ. Λαιμός και Στ. Λεουτσάκος προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν σε... διαδικαστικά θέματα που αφορούν το εσωτερικό της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, σε φραστικό επίπεδο (και μόνο) αντιδίκησαν με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος αποκάλεσε τον Στ. Λαιμό,"αισχρό ψεύτη". Χαρακτηριστικό της... ποιότητας της διαφωνίας, ήταν η τοποθέτηση του Στ. Λεουτσάκου,που επισήμανε πως διαφωνεί με την έκφραση που περιέχεται στον απολογισμό για "προστασία του εισοδήματος των εργαζόμενων" από τη διετή ΕΓΣΣΕ, δηλώνοντας παράλληλα πως αν έλεγε "τόσα μπορούσαμε να πάρουμε, τόσα πήραμε", θα ήταν μια ρεαλιστική προσέγγιση...

Από παλιότερη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ