Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωρα αποφάσεων για το ΕΚ Πειραιά

ΔΕΣΚ: Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσης υπέρ των εργαζομένων

"Η αγωνιστική δράση, που να απαντάει στη λογική του συμβιβασμού και της υποταγής της εργατικής τάξης, και η δημιουργία ενός πλατιού, μαζικού, ταξικού κινήματος, αποτελούν τη μόνη προοπτική για να αντιστραφεί η πορεία προς τη διάλυση της παραγωγικής και βιομηχανικής βάσης της χώρας, για να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας να έχει σταθερή παρουσία σε βάρος του λαού και των εργαζομένων".

Αυτό επισήμανε μιλώντας προς τους αντιπροσώπους του εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,που άρχισε χτες το απόγευμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,που αναμένεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έγκλημα σε βάρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, σημειώνοντας: "Ηρθε η ώρα, όσοι δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με το ξεπούλημα του ναυπηγείου να πάρουν αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να ματαιωθεί αυτό το έγκλημα. Σε αυτό το σημείο θα κριθούμε όλοι". Επίσης, κάλεσε τους αντιπροσώπους να καθορίσουν την παραπέραδράση του ΕΚ Πειραιά, με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παραβρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκης,ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας και Γ. Μαυρίκος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,κ. Χανακούλιας,η πρόεδρος της Εργατικής Εστίας,κ. Ζερβάκη,δήμαρχοι και βουλευτές της περιφέρειας του Πειραιά.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας και νομίζοντας μάλλον ότι απευθύνεται σε αφελείς, επανέλαβε τα γνωστά πυροτεχνήματα υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει το ζήτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η θέση της "κατακτά έδαφος"!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επανέλαβε τα περί πεδίων αγωνιστικής δράσης, που ανοίγονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ουσιαστικά εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, επισήμανε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προσανατολίζει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στους κλάδους και στις επιχειρήσεις με ελάχιστο όριο το 8%..!

ΔΕΣΚ: ΟΧΙ στην παραπλάνηση

Ο γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΠ, Ιορδάνης Πουντίδης,και στέλεχος της ΔΕΣΚ, με δήλωσή του στο "Ρ" σχολίασε ως εξής τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που παρουσιάζει η απερχόμενη διοίκηση στο συνέδριο: "Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, έχουμε έναν απολογισμό και ένα πρόγραμμα δράσης που επιχειρεί να παραπλανήσει τους αντιπροσώπους, αφού συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Στο σύνολό τους, τόσο ο απολογισμός, όσο και το πρόγραμμα δράσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα ευχολόγιο που δεν προτείνει ουσιαστικές λύσεις.

Δεν αποδέχτηκαν στο παρελθόν, ούτε και τώρα, τις προτάσεις μας για συντονισμένες κινητοποιήσεις κατά κλάδους σε παμπειραϊκό επίπεδο. Μόνο σαν απαράδεκτο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί η διγλωσσία που διαφαίνεται στα κείμενα, σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το ότι μεταφέρουν τις ευθύνες των συνδικαλιστών της κυβερνητικής παράταξης για την υπογραφή από τη ΓΣΕΕ της διετούς σύμβασης, στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτή η διγλωσσία και η υποκρισία πρέπει να αποκαλυφθεί μέσα στο Συνέδριο. Να γίνει συνείδηση στους αντιπροσώπους, ότι μόνο μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα μπορέσει πραγματικά να χαραχτεί και να στηριχτεί στην πράξη ένα πρόγραμμα δράσης, που θα υπερασπίζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων".

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες αντιπροσώπων. Θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη νοθεία στο συνέδριο της ΠΟΣ και την επιχείρηση συκοφαντίας (2019-10-22 00:00:00.0)
Υπερψηφίστηκε η εισήγηση των ταξικών δυνάμεων (2013-02-23 00:00:00.0)
Νοθεία σε υπερβολική δόση (2000-05-16 00:00:00.0)
Στο «φόντο» οξυμένων προβλημάτων (2000-05-11 00:00:00.0)
Με έμφαση στον «κοινωνικό διάλογο» (1999-11-25 00:00:00.0)
Σήμερα το συνέδριο του ΕΚ Πειραιά (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ