Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πολύχρωμο το ΟΧΙ στο ξεπούλημα
  • Την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις εξέφρασαν χτες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Βιομηχανίας, οι βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και οι εκπρόσωποι δήμων της ευρύτερης περιοχής, που πήραν μέρος
  • Γερ. Αραβανής: Να εκφραστεί και στην πράξη η αντίθεση

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίηση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά εξέφρασαν οι βουλευτές Πειραιά (όλων των κομμάτων) και οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής που πήραν μέρος, χτες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Βιομηχανίας για το θέμα αυτό.Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου, αλλά εξ αρχής - όταν τέθηκε ερώτημα για το νόημα της σύσκεψης - ξεκαθαρίστηκε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ειλημμένες!

Οι κύριοι Σημίτης και Ροκόφυλλος απέρριψαν ακόμα και εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν, όπως για παράδειγμα να παραχωρηθεί το 49% της επιχείρησης, όχι σε ιδιώτες, αλλά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για εθνικούς λόγους και το υπόλοιπο 51% να συνεχίσει να παραμένει στο Δημόσιο. Εντονες ήταν σε ορισμένες ομιλίες οι επικρίσεις προς τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ από την πλευρά δημοτικού παράγοντα του κυβερνητικού κόμματος υπενθυμίσθηκε ότι ανήκει και αυτός ανάμεσα σε εκείνους που διένειμαν το προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ για δημόσια ναυπηγεία και για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας... Από πολλούς, εξάλλου, επισημάνθηκε το γεγονός ότι πωλείται το ναυπηγείο χωρίς καν να έχει οριστεί τιμή εκκίνησης, χωρίς τη διασφάλιση πλαφόν θέσεων εργασίας κλπ.

Συμμετείχαν στη σύσκεψη οι βουλευτές: Γ. Αραβανής (ΚΚΕ), Νιώτης - Διαμαντίδης - Καψής - Λάλος - Ντεντιδάκης (ΠΑΣΟΚ), Μιχαλολιάκος - Νεράτζης (ΝΔ) και η κ. Μαχαίρα από την Πολιτική Ανοιξη. Από τη μεριά των βουλευτών της ΝΔ, ειδικότερα, εκφράστηκε η θέση να παραμείνει το 51% του ναυπηγείου στο Δημόσιο για λόγους εθνικής άμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, οι δήμαρχοι Περάματος, Κερατσινίου, Αιγάλεω, Περιστεριού, Κορυδαλλού, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και ο αντιδήμαρχος Νίκαιας. Δεν παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας σημείωσε: "Οδηγούμαστε στην τελική πράξη της εκτέλεσης του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Αν. Μεσογείου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεών της, στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ και τις πιέσεις που ασκούνται από όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς καν να αξιοποιεί τις όποιες δυνατότητες έχει να ελιχθεί. Είναι η ώρα να συναντήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις τις πιο ουσιαστικές αντιδράσεις, ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης. Επομένως, όλοι όσοι εμφανίζονται να διαφωνούν, πρέπει ανάλογα να πράξουν με τη στάση τους και στη Βουλή και έξω από αυτή. Θα πρέπει να μη δεχτούν να ψηφίσουν την τροπολογία που έχει έτοιμη να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και να βοηθήσουν να αναπτυχθεί ένα κίνημα για να σώσουμε τα ναυπηγεία".

"Ενημερωτική", χαρακτηρίζει τη σύσκεψη, σε μια λιτή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Βιομηχανίας και προσθέτει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συσκέψεις, "προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι απόψεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και για να προχωρήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις". Την Τετάρτη θα συνέλθει ο κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας του ΠΑΣΟΚ σε μια ακόμα προσπάθεια να "συμμαζευτούν" οι κυβερνητικές δυνάμεις και να καμφθούν οι διαφωνίες, καθώς μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση η τροπολογία που έχουν ετοιμάσει τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια "τυπικά" εμπόδια υπάρχουν για την τελική ευθεία του ξεπουλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ