ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΒΛΙΟ
"Εφηβεία" ποίησης

"Σύνεδρος θωρακίζεσαι/ σε στρογγυλό τραπέζι που λιμνάζει./ (... ) Μόνο στραμμένες πλάτες προς το μέρος μου/ παρά την κυκλικότητα της διάταξης. Δεν απορώ/ που πάλι έτσι ανάποδα έχει καθήσει ο νόμος" (... ). (Απόσπασμα από το ποίημα "Ρίψασπις" της Κικής Δημουλά,στο οποίο προτάσσεται το δίστιχο: "Πάψε μου λες μη ριγείς δυνατά/ θα μας ακούσει η διπλανή πραγματικότητα").

Να διαβάζεις την τελευταία ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά "Η εφηβεία της λήθης" (εκδόσεις "Στιγμή"), αφιερωμένη στο χαμένο σύζυγό της και ποιητή Αθω Δημουλά κι εκείνες τις ώρες που διαβάζεις, ξαναδιαβάζεις τους στίχους της και δε χορταίνεις την "εφηβεία" της Ποίησης, οι ισχυροί της Ευρώπης να "συνεδριάζουν" πώς να σβήσουν από το "χάρτη" του ευρωενωσιακού "πολιτισμού" τους την ελληνική γλώσσα, ε τότε οργίζεσαι πολύ με τη μακρόχρονα "ρίψασπι" πολιτική της δικής σου χώρας και τη "διπλανή πραγματικότητα"...

Η Κ. Δημουλά στην "Εφηβεία της λήθης", με λόγο "ακονισμένο" στη μεγάλη αλλά αυτοελεγχόμενη αισθαντικότητά της, αφαιρετικό, συμβολικό, μεταφορικό, μετωνυμικό και ταυτόχρονα καθημερινά οικείο, "ποιεί" τον άνθρωπο, τους πόθους και τα πάθη του. Την Απορία του για τη ζωή και το θάνατο ("Απληστο που είσαι Ανεξήγητο"). Η ποίηση και ο λόγος της ρέει κρυστάλλινο ποτάμι, αντλώντας από τα ανεξάντλητα "μεταλλεία" της γλώσσας και της πολιτιστικής μας παράδοσης. "Καθαγιάζει" και μεταβάλλει σε θαυμαστή ποιητική "ύλη" τον πόνο, τη μοναξιά, την οδύνη και ηδονή της μνήμης, μέσα από την "πάλη" της με τη λησμοσύνη. Η ποιήτρια λέει "Ελα μέσα μη δίνεις στόχο/ ξεφώνιζα στη μνήμη" και ύστερα "Προτιμώ να θυμάμαι", γιατί χωρίς μνήμη "Ερασιτέχνης άνθρωπος είμαι/ πόσο καλύτερα παράπονα να φτιάξω;".

Αριστοτεχνικά ομολογεί: "Φυσικά και ονειρεύομαι./ Ζει κανείς μόνο μ' ένα ξερό μισθό; (... ) Ενα μόνο δε μου δίνει το όνειρο./ Το όριο. Ως πού να κινδυνέψω./ Γιατί τότε πια δε θα ήταν όνειρο./ Θα 'ταν γεράματα".Η ποίηση της Δημουλά, στην πλήρη ηλικιακή ωριμότητά της, προσφέρει στα Ελληνικά Γράμματα και τη γλώσσα μας μια θαυμαστή "εφηβεία". (Το βιβλίο θα το βρείτε στη "Σύγχρονη Εποχή").

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Η βίλα

Τραστ, συμφέροντα

ποικίλα,

έργα, μίζες

και σαπίλα,

κρύβει, σίγουρα,

η βίλα!

Μα, κυρίως,

το "παλάτι"

κρύβ' ετούτη

την απάτη:

Κρύβει σχέδιο

και πλάνο

για το νέο

το σουλτάνο,

που το σύστημα

θα χρίσει

σαν "σωτήρα"

και σαν "λύση"!

Μ' άλλα λόγια

αυτή η βίλα

για τον κόσμο

κρύβει νίλα!

Ο οίστρος

H κατάλληλη στιγμή

Στο δρόμο του αρχηγού του κόμματός του, του Μ. Εβερτ, βαδίζει ακάθεκτος ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, όσον αφορά το Μέγαρο Μουσικής και τους"προαγωγούς της τέχνης".

Ο... εκσυγχρονιστής δήμαρχος, προφανώς για να καθησυχάσει τα αφεντικά του Μεγάρου και να δώσει εύσημα υποταγής, όρισε το Μέγαρο μουσικής ως το χώρο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, η επίσημη τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του (!).

Τη στιγμή, δηλαδή, που ο Δήμος Αθηναίων υποτίθεται ότι είναι σε διαμάχη με το Μέγαρο για το Πάρκο Ελευθερίας, τη στιγμή που η Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεων του Δήμου, μόλις πριν λίγες μέρες, απέρριψε άλλη μια φορά την πρόταση Λαλιώτη για τσιμεντοποίηση του Πάρκου, αυτή τη στιγμή βρήκε κατάλληλη ο Δ. Αβραμόπουλοςγια να ξεκαθαρίσει με "ποιον είναι".

Οι Αθηναίοι ασφαλώς βγάζουν τα συμπεράσματά τους για το τι μπορούν να περιμένουν από ένα δήμαρχο διαχειριστή και υπερασπιστή των μεγάλων συμφερόντων.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τομιίτσι Μουραγιάμα

Το καλάθι των πρώτων μήλων από τις ΗΠΑ, που πουλήθηκαν στην Ιαπωνία, ύστερα από το άνοιγμα των αγορών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, παρουσίασε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ιάπων πρωθυπουργός. Μια επίσκεψη που κύριο στόχο της έχει - τι άλλο; - μια προσπάθεια εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δηλαδή την εξομάλυνση των ήδη πολύ οξυμένων διμερών εμπορικών διαφορών.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών της επίσκεψης δεν είναι ακόμη γνωστά. Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι συνομιλητές του Τ. Μουραγιάμα - συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Κλίντον - επέμειναν ότι "πρέπει να γίνουν και άλλες πρόοδοι". Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι οι διαφορές δεν είναι καθόλου εύκολο να παραμεριστούν και ότι, όσα μήλα και αν κομίσει ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης, η ατμόσφαιρα δε θερμαίνεται αρκετά. Ισως, γιατί το μήλον της Εριδος παραμένει πάντα στη θέση του.

Θ. Π.

Ζητούν απαντήσεις

Συμπληρώνονται δύο μήνες από το τραγικό δυστύχημα σε μονάδα της Λήμνου, όπου τρεις στρατιώτες κάηκαν ζωντανοί από ανάφλεξη βενζίνης που χρησιμοποιούσαν, κατόπιν εντολής, για τον καθαρισμό αποθήκης. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν αναπάντητα, ή τουλάχιστον, δεν έχουν γίνει γνωστές οιαπαντήσεις. Πόσο "αξίζει" η ζωή τριών νέων που οι οικογένειές τους εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους στην πατρίδα προκειμένου να την υπηρετήσουν; Δεν πιστεύουμε πως η απάντηση αποτελεί "εθνικό απόρρητο".

Πολύ περισσότερο ανησυχούμε όταν μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το δυστύχημα. Είναι αλήθεια ότι οι πυροσβεστήρες με τους οποίους άλλοι στρατιώτες έσπευσαν να σώσουν τους συναδέλφους δε λειτουργούσαν, παρόλο που έγραφαν ημερομηνία λήξης 5 - 6 μήνες μετά; Και τελικά, προσπαθούσαν να σβήσουν τη βενζίνη με νερό! Επίσης, λίγες μέρες μετά οι πυροσβεστήρες και πάλι δε λειτούργησαν για να σβήσουν μια μικρή φωτιά στα μαγειρεία. Εκτός κι αν απάντηση σε όλα αυτά αποτελούν οι 17 μέρες φυλακή που έπεσαν σε ένα λόχο στις 30 Δεκέμβρη, για "φρονηματισμό" των φαντάρων, έτσι αποχαιρετώντας... στρατιωτικά το 1994.

"Παρακαλώντας" ζητάει τα χρήματα για τις άδειες καζίνο Πάτρας και Λουτρακίου το υπουργείο Τουρισμού από τα αμερικανάκια της "Lady Luck". Οχι μόνο οι άνθρωποι αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν απατεώνες, αλλά τώρα τους... παρακαλάμε κιόλας, τους δίνουμε και "περίοδο χάριτος"! Πάλι καλά που δεν τα δίνουμε και τσάμπα και βερεσέ. Μωρέ, ωραία κυβέρνηση έχουμε, να τη χαιρόμαστε!

"Πόθεν" κινούνται, αμφότεροι...

Πλήγμα στην εικόνα του δικομματισμού, που τα τελευταία 20 χρόνια, εμφανίζεται σαν πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, με δύο πόλους, αντίπαλους, - αν όχι εχθρικούς - που συγκρούονται ανηλεώς μεταξύ τους, επέφερε η απόφαση του Α. Παπανδρέου, για αναστολή των διώξεων κατά του Κ. Μητσοτάκη. Βεβαίως, αυτή η εικόνα του δικομματισμού είναι παραπλανητική, αφού στην πραγματικότητα, οι δύο πόλοι, όχι μόνο δεν είναι εχθρικοί, αλλά αλληλοκαλύπτονται και στην ουσία συγκυβερνούν τη χώρα. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για επίσημο "κουκούλωμα" των σκανδάλων έχει εκθέσει, στα μάτια της κοινής γνώμης, τους εταίρους του "σικέ" δικομματικού παιχνιδιού. Επρεπε, λοιπόν, να βρεθεί ο τρόπος, για να επανέλθει στο προσκήνιο ξανά η πλασματική διαμάχη.

Η αφορμή δόθηκε με τη δημοσίευση του μη πειστικού "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού. Η συζήτηση τώρα σχεδόν μονοπωλείται στο πόσο κοστίζει η "βίλα" και πού βρήκε τα χρήματα για την αγορά της ο Α. Παπανδρέου - σε λίγο, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα ρωτούν "πόθεν έσχες" τον Μ. Εβερτ - κι αποσιωπούνται τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα - εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά - που αντιμετωπίζουν η χώρα και ο λαός μας. Οχι, βεβαίως, ότι δεν ενδιαφέρει"πόθεν (και πώς) έσχον" οι πολιτικοί και ο πρωθυπουργός ειδικότερα. Αλλά ούτε περί αυτού γίνεται ουσιαστικά λόγος, αφού οι ενορχηστρωτές της νέας"κούφιας" δικομματικής αντιπαράθεσης, εκτός από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αποσκοπούν και στη διακωμώδηση και την υποβάθμιση του ίδιου του μέτρου του "πόθεν έσχες", για την ουσιαστική εφαρμογή του οποίου παλεύουν χρόνια οι εργαζόμενοι...

Τα πραγματικά λόμπι

Ο υπουργός Πολιτισμού για άλλη μια φορά Θριαμβολόγησε, μιλώντας στην ΕΤ - 2: "Επιτέλους, διέλυσα τα λόμπι των κρατικών θεάτρων". "Λόμπι", με τα οποία "δεν μπορούσε να συνεννοηθεί", για τον υπουργό ήταν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, τα διοικητικά συμβούλια και οι καλλιτεχνικές επιτροπές! Γι' αυτό και "τα ξεκαθάρισε, έφερε κάθαρση και από δω και πέρα θα υπάρχει το όραμα του ενός, που θα σώσει το ελληνικό θέατρο". "Λόμπι", λοιπόν, για τον κ. Μικρούτσικο είναι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία και όχι η του "ενός ανδρός αρχή", που κρύβει τα λόμπι Λαμπράκη και Λάτση, στους οποίους παραχώρησε τον ελληνικό πολιτισμό.

Χοντρός εμπαιγμός

Δε θα αυξηθεί μέχρι τον Απρίλη ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης. Δηλαδή, μετά τον Απρίλη θ' αυξηθεί. Αντί όμως για τέτοιου είδους λογοπαίγνια δεν πληροφορεί καλύτερα ο κ. Σημίτης τον ελληνικό λαό πιο κατώτατο όριο φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης έχει επιβάλει από το 1992 η Ευρωπαϊκή Ενωση στα κράτη - μέλη και τι φόρους πληρώνει ο ελληνικός λαός από τότε μέχρι σήμερα;

Επειδή όμως το αυτί των κυβερνώντων δεν ιδρώνει με κάτι τέτοια, έχουμε και λέμε: Για όλη την περίοδο, χειμερινή και καλοκαιρινή, τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια φόρου για το 1995 ανέρχονται σε 5,3 δραχμές ανά λίτρο κατανάλωσης. Ο δε Ελληνας καταναλωτής συνεχίζει να πληρώνει για κάθε λίτρο που καταναλώνει 39 δραχμές τη χειμερινή περίοδο και 72 δραχμές την καλοκαιρινή. Ας βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση και ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ