ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία

Η κρίση στην

Τσετσενία και

το υπόβαθρό της

Είναι πια φανερό ότι η Τσετσενία αναδείχνεται σε ένα οδυνηρό και, πιθανότατα, επικίνδυνο αγκάθι για τη Ρωσία. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για πρόβλημα του οποίου οι ρίζες φθάνουν πολύ μακριά και που δε θα λυθεί τόσο εύκολα. Ακόμη περισσότερο: Θα μπορούσε να αποτελέσει τη λυδία λίθο της εξέλιξης της Ρωσίας και, παράλληλα, των πολιτικών της δυνάμεων

Σελίδες 44 - 45

ΗΠΑ

Αδελφές ψυχές

Οι δύο αδελφοί Ντάλες (Τζον Φόστερ και Αλεν) υπήρξαν πολύ πολυσυζητημένοι όσο έζησαν. Τώρα, πολλά χρόνια μετά το θάνατο και των δυο, έρχονται στο φως όχι λιγότερο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την καριέρα τους

Σελίδα 47

Γαλλία

Ταραγμένοι

αιθέρες,

θολοί ορίζοντες

Η αεροπειρατία που σημάδεψε το τέλος του χρόνου έληξε με πολλή αιματοχυσία και όχι χωρίς να προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Ερωτηματικά που δεν περιορίζονται, ούτε στα κίνητρα των αυτουργών, ούτε στις πιθανές τελικές επιπτώσεις μιας τυχόν επιτυχίας του εγχειρήματός τους

Σελίδες 42 - 43

Γερμανία

Μια κακή

ανάμνηση

Η "Τρόιχαντ", η γνωστή υπηρεσία που είχε αναλάβει το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας της πρώην ΓΛΔ, διαλύθηκε με το τέλος του 1994. Οι αναμνήσεις, όμως, που άφησε δεν είναι καθόλου κολακευτικές. Και πολύ φυσικό, ύστερα από αυτά που έκανε...

Σελίδα 45

Μεξικό

Ενα κακό

ποδαρικό

Η έναρξη του νέου χρόνου βρίσκει το Μεξικό όχι μόνο με άλυτο το πρόβλημα της Τσιάπας, αλλά και με ένα καινούριο πρόβλημα: Την έναρξη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης με άγνωστη έκβαση και απροσμέτρητες συνέπειες

Σελίδα 43

ΙΤΑΛΙΑ
Συνομιλίες για συγκρότηση κυβέρνησης

ΡΩΜΗ. -

Ατυπες συνομιλίες για τη συγκρότηση της 54ης μεταπολεμικής κυβέρνησης στην Ιταλία άρχισε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι, προσπαθώντας να επιλύσει την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ντίνι, μόλις έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, υποστήριξε πως θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση γρήγορα, παραλείποντας την παράδοση για συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα ώστε να επιλεγούν οι υπουργοί. Δεν έκανε όμως καμιά αναφορά σχετικά με το χαρακτήρα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει - αν θα είναι μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές ή αν θα κυβερνήσει κανονικά μέχρι τις προκαθορισμένες εκλογές. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θα επιλέξει τα μέλη της κυβέρνησής του από το χώρο των τεχνοκρατών και έξω από το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.

Ο κατάλογος των τεχνοκρατών, που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα είναι έτοιμος ως τα μέσα της προσεχούς βδομάδας, ανέφεραν πολιτικοί παρατηρητές. Στη συνέχεια ο Ντίνι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Αν και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα παραμερίσει τα πολιτικά κόμματα σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, θα πρέπει ωστόσο να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν ήδη την υποστήριξή τους στον Ντίνι αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το χρονικό ορίζοντα της νέας κυβέρνησης.

KΑΖΑΧΣΤΑΝ
Απεργία διαρκείας ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Εκατό χιλιάδες ανθρακωρύχοι κήρυξαν απεργία διαρκείας στην περιοχή της Καρακαντά και του Εκιμπαστούζ στο Καζαχστάν. Οι εργάτες, που πληρώθηκαν την τελευταία φορά το Σεπτέμβρη, απαιτούν να τους καταβληθούν οι μισθοί των τελευταίων μηνών.

Να σημειωθεί πως απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη, όμως, τότε οι ανθρακωρύχοι πίστεψαν στις υποσχέσεις της κυβέρνησης και ξανάπιασαν δουλιά. Σήμερα, όπως δείχνουν, είναι πιο αποφασιστικοί, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση, η οποία το μόνο που προτείνει στα συνδικάτα είναι να κλείσουν τα λεγόμενα ζημιογόνα ανθρακωρυχεία. Σε τέτοιες επιχειρήσεις δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και έχουν γίνει ζημιογόνες εξαιτίας της πολιτικής των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, που ακολουθεί η καζαχική, όπως άλλωστε και η ρωσική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που οι κύριοι καταναλωτές, οι δημοτικές αρχές και οι δημόσιες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις αυξήσεις.

Η απεργιακή μάχη στο Καζαχστάν αναμένεται να είναι σκληρή. Οι διευθύνσεις των επιχειρήσεων σε μια φανερή προσπάθεια καταστρατήγησης του δικαιώματος της απεργίας, ζήτησαν από κάθε εργαζόμενο που δεν πιάνει δουλιά να φέρει δικαιολογητικό γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε απόλυση. Στον ατομικό εκβιασμό των εργαζομένων απάντησαν τα συνδικάτα, καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη ζητώντας την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας. Η απεργία την πρώτη μέρα που ξεκίνησε, δηλαδή την Παρασκευή, σημείωσε επιτυχία 100%.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες

ΜΟΣΧΑ. -

Νέες ενισχύσεις στέλνει η Μόσχα στο Γκρόζνι από τη γειτονική Βόρεια Οσετία, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους ένοπλους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ".

Το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι φάλαγγα 24 θωρακισμένων οχημάτων και 72 φορτηγών, που μεταφέρουν στρατιώτες, κατευθύνεται από την πρωτεύουσα Βλαντικαυκάζ της Βόρειας Οσετίας προς το Γκρόζνι.

Επίσης, αναφέρεται ότι το βαρύ πυροβολικό των Ρώσων βομβάρδισε χτες το πρωί την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Γκρόζνι και την πλατεία Μινούτκα, στις νότιες συνοικίες, με αποτέλεσμα την κατάληψη ενός στρατηγικής σημασίας κτιρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του κατέλαβαν το κτίριο του Συμβουλίου των Υπουργών, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το προεδρικό μέγαρο.

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές υποστήριξαν πως πράγματι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το κτίριο αυτό, αλλά, παράλληλα, έχασαν 8 τανκ ύστερα από σφοδρές μάχες.

Με ανησυχία και αγωνία παρακολουθεί μια οικογένεια από το υπόγειο του σπιτιού της, τις σφοδρές μάχες που μαίνονται στο κέντρο του Γκρόζνι, στην Τσετσενία

Και άλλες δολοφονίες από την τουρκική αστυνομία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική αστυνομία σκότωσε τέσσερις φοιτητές, αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος και μέλη αριστερής οργάνωσης. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η τουρκική αστυνομία υποστήριξε ότι οι τέσσερις φοιτητές ήταν μέλη της οργάνωσης "Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο", είχαν μετατρέψει το διαμέρισμά τους σε "γιάφκα" και σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, εξάλλου, της δολοφονίας των τεσσάρων φοιτητών, τριών αγοριών και μιας κοπέλας, προηγήθηκε ένοπλη συμπλοκή.

Τουρκικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο διέψευσαν κατηγορηματικά τους αστυνομικούς ισχυρισμούς και κατήγγειλαν πως όλα τα περί συμπλοκής είναι αναληθή. Αλλες πηγές ανέφεραν πως οι τέσσερις φοιτητές είχαν γίνει επανειλημμένα στόχος διώξεων από την τουρκική αστυνομία τους τελευταίους μήνες, ήταν άοπλοι και δολοφονήθηκαν από τους αστυνομικούς που μπήκαν αιφνιδιαστικά στο σπίτι τους, αποφασισμένοι να τους "εκκαθαρίσουν".

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Θανατηφόρα σύγκρουση τρένων

ΝΤΑΚΑ. -

Περισσότερα από 150 άτομα εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση δύο τρένων στο Βόρειο Μπαγκλαντές, ενώ τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να ανασύρουν τους τραυματισμένους από τα συντρίμμια.

Οπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της σιδηροδρομικής υπηρεσίας, τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει από τα συντρίμμια των βαγονιών των δύο τρένων περισσότερα από 30 πτώματα, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το δυστύχημα έγινε στην κωμόπολη Χίλι, στην επαρχία Ντινατζπούρ και έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια των δύο τρένων βαριά τραυματισμένοι περίπου 300 άτομα. Μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα. Μια πρώτη γνώμη όμως εξέφρασε αξιωματούχος του γραφείου ελέγχου του σιδηροδρόμου της Ντάκα, Μοχαμάντ Μουσταφά, ο οποίος τόνισε ότι "σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, το τρένο εξπρές φαίνεται να μην υπάκουσε στα σήματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ