ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 1995
Νέες "δέσμες μέτρων" για σφαγιασμό τους

... και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών "πάει επαρχία"

Σε νέες δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, πριν απ' όλα των επιχορηγήσεων σε φορείς στο χώρο της υγείας και της παιδείας ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εγκύκλιο που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει, η κυβέρνηση προωθεί "πρωτοβουλίες", "ρυθμίσεις" και "δέσμες μέτρων" που στοχεύουν στην "επανεξέταση των επιχορηγήσεων", στην αλλαγή του τρόπου "διαχείρισης του δημόσιου χρέους", στη "συγκράτηση των δημοσίων ελλειμμάτων". Με την εγκύκλιο αυτή το υπουργείο Οικονομικών καλεί υπουργούς και νομάρχες να πάρουν τα ανάλογα μέτρα. Στα πλαίσια των νέων περικοπών το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει: Θα επανεξεταστούν όλες οι διοικητικές πράξεις και αποφάσεις με στόχο να περικοπούν οι δαπάνες ακόμη και κάτω από τα επίπεδα που ορίζει ο προϋπολογισμός του 1995.Απαγορεύεται η ανάληψη υποχρεώσεων πάνω από το ορισθέν ποσοστό διάθεσης. Υπογραμμίζεται ότι η απορρόφηση των εγκεκριμένων πιστώσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.Αίτημα για διάθεση πιστώσεων από το αποθεματικό δε θα ικανοποιείται.

Παρά την ήδη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών - σε επίπεδα κάτω από αυτά του 1993 - το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ (Παιδεία, Ιδρύματα, κλπ.) αυξάνονται με... "ανησυχητικό ρυθμό"! Ετσι, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις για κάθε καταβολή μέρους της επιχορήγησης θα πρέπει να αποστέλλουν υποχρεωτικά αντίγραφο των λογαριασμών και του ταμειακού υπόλοιπου και εφόσον οι δαπάνες καλύπτονται από αυτό τότε δε θα δίνεται η επιχορήγηση. Επίσης, η επιχορήγηση δε θα δίνεται ή θα περικόπτεται εάν υπάρχει "δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας" του φορέα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται να συμπληρώσει την εγκύκλιο από τις 28 Δεκέμβρη του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ένα μήνα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 1995 περικόπηκαν οι επιχορηγήσεις για το πρώτο εξάμηνο... Αποφάσεις που κινούνται στο πνεύμα και στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (χτες πραγματοποιήθηκε σύνοδος των οικονομικών υπουργών των χωρών - μελών της ΕΕ, το γνωστό ΕΚΟΦΙΝ) και του ΟΟΣΑ, ο οποίος "συνέστησε" την περασμένη βδομάδα στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία να προχωρήσει ταχύτατα στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, να περιορίσει τις δαπάνες του δημοσίου. Ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι για την επιτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, απαιτείται ήρεμο πολιτικό κλίμα...

Την ίδια ώρα στην επαρχία "εξορμά" σύντομα και για έναν περίπου μήνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συντονιζόμενη έτσι με ανάλογη "πορεία" του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Με τις περιοδείες αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ένα κλίμα "ευφορίας" με προεκλογικά χαρακτηριστικά. Ετσι, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου θα αναλάβει το "αναπτυξιακό" σκέλος, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος και ο υφυπουργός Δ. Γεωργακόπουλος αναλαμβάνουν τα "φορολογικά". Συγκεκριμένα, θα "ενημερώσουν" εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους για την κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα, για τα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στα πλαίσια αυτά για κάθε Εφορία θα καθοριστεί συγκεκριμένο "πλάνο" ανά μήνα, "πλάνο" είσπραξης εσόδων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία δεν είναι καθόλου σίγουρα - το αντίθετο μάλιστα - ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί όσον αφορά το ύψος των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 1995. Αντίθετα, δηλώνουν ότι "δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις δαπάνες" γιατί "απλά τις κόβουμε"!

Αν. Π.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ: Λήγει στις 15 Φλεβάρη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας για τη χρηματοδότηση συνεδρίων. Η ΓΓΕΤ χρηματοδοτεί συνέδρια θετικών, εφαρμοσμένων και ιατρικών επιστημών με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Αντικείμενο των συνεδρίων πρέπει να αποτελούν μεταξύ άλλων τα επιστημονικά πεδία περιβάλλον, πρόληψη καταστροφών, γεωργία, υδάτινοι πόροι, βιοϊατρική, υλικά, μεταφορές, επικοινωνίες κ. ά. Ενώ δίνεται προτεραιότητα σε όσα συνέδρια πραγματοποιούνται στην περιφέρεια, διασφαλίζουν τη συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους και από την κατηγορία των ιατρικών επιστημών αυτά που έχουν αντικείμενο τη βιοϊατρική και βιοτεχνολογία.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Αμετάβλητο παραμένει και αυτή τη βδομάδα (από 16 μέχρι 22 Γενάρη) το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης της Xiosbank, που είναι 25%. Επίσης, αμετάβλητο στο 17% παραμένει και το επιτόκιο καταθέσεων Xios Αλμα.

ΗΜΕΡΙΔΑ: Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ζαχαρωδών προϊόντων Ελλάδος ημερίδα με θέμα "Τιμολογιακή και Πιστωτική Πολιτική της Σοκολατοποιίας προς το Χονδρεμπόριο - Οργανωμένο Λιανεμπόριο". Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική της βιομηχανίας απέναντι στις δύο ομάδες διακίνησης των προϊόντων, καθώς και η θέσπιση μέτρων από πλευράς πολιτείας για τον περιορισμό του εμβαδού των καταστημάτων του οργανωμένου λιανεμπορίου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ: Με εθνικό περίπτερο θα λάβει μέρος η Ελλάδα στη διεθνή έκθεση επίπλου "SAUDI FURNITURE & INTERIORS" που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ από τις 28 Μάη μέχρι την 1η Ιούνη 1995. Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Τα προϊόντα που θα προβληθούν είναι έπιπλα σπιτιού, γραφείου, ξενοδοχείων και εστιατορίων, βρεφικά και παιδικά έπιπλα, έπιπλα κήπου - εξοχής, χαλιά, μοκέτες, ταπετσαρίες, υφάσματα επιπλώσεων, κουρτίνες, φωτιστικά δαπέδου, είδη εσωτερικής διακόσμησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις συμμετοχής στον ΟΠΕ μέχρι τις 6 Φλεβάρη. Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα τηλέφωνα 9961901 - 14.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Τη νέα δομή της στον οργανωτικό και στον επικοινωνιακό τομέα, ανακοίνωσε η εταιρία KRAFT GENERAL FOODS, αμερικάνικη εταιρία τροφίμων και θυγατρική της Phillip Morris Companies Inc, με νέα "ενιαία" επωνυμία της "KRAFT FOODS". Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη συγχώνευση των δύο εταιριών KRAFT USA & GENERAL FOODS USA, δημιουργείται μία ενιαία επιχείρηση στη Β. Αμερική με έδρα το Νόρθφιλντ, δώδεκα τμήματα επιχειρήσεων κι ένα τμήμα επικοινωνίας.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Σύγχυση και αναταραχή

Το θέμα της φορολόγησης των πιστωτικών καρτών έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με ερώτηση βουλευτών του

Στη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας περί καταναλωτικής πίστης προβαίνουν τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου. Οι διενέργεια των ελέγχων αποφασίστηκε, καθώς πολλά καταστήματα που πωλούν με δόσεις και με πιστωτικές κάρτες καταστρατηγούν το ισχύον νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. Ειδικότερα κατά τη διενέργεια των ελέγχων εξετάζεται το κατά πόσον στις σχετικές πινακίδες των προς πώληση προϊόντων αναγράφεται τόσο η εφάπαξ τιμή του προϊόντος, όσο και ο αριθμός και τα ποσά των δόσεων αποπληρωμής. Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην τήρηση των διατάξεων της σχετικής υπουργικής απόφασης για την καταναλωτική πίστη (ετήσιο πραγματικό επιτόκιο κλπ.).

Για το θέμα αυτό συναντήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου με εκπροσώπους των καταστηματαρχών ηλεκτρικών συσκευών και ειδών οικιακού εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται τα καταστήματα του κλάδου που πραγματοποιούν πωλήσεις με δόσεις και πιστωτικές κάρτες να εφαρμόσουν ενιαίο μηχανογραφικό πρόγραμμα για τον καλύτερο υπολογισμό των δόσεων πληρωμής και των επιτοκίων.

ΚΚΕ: Στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο

Το θέμα της φορολόγησης εκείνων που πραγματικά φοροδιαφεύγουν θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Γερ. Αραβανής.Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνεται: γίνεται πολλή συζήτηση για το πώς θα φορολογηθούν οι πιστωτικές κάρτες και όχι για το πώς θα φορολογηθούν οι μεγαλοσχήμονες αυτού του τόπου, οι οποίοι, αν και λυμαίνονται με διάφορους τρόπους δισεκατομμύρια, μένουν στο απυρόβλητο από το κράτος στο όνομα της προστασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών, με βάση ποια υποδομή η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη φορολόγηση των πιστωτικών καρτών και πέρα από τις πρόχειρες ερμηνευτικές οδηγίες πώς σκέπτεται η κυβέρνηση προοπτικά να χειριστεί αυτό το σύνθετο θέμα.

ΟΤΕ
Κέρδη - ρεκόρ 208,5 δισ. το 1995!

Κέρδη - ρεκόρ ύψους 208,5 δισεκατομμυρίων δραχμών αναμένεται να πραγματοποιήσει το 1995 ο ΟΤΕ, σημαντικό μέρος των οποίων θα πάνε στις τσέπες του ιδιωτικού κεφαλαίου, στο οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στοχεύει μέσα στο τρέχον έτος να παραδώσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οριστικού προϋπολογισμού της εταιρίας που θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο, από τις αυξήσεις - χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα τιμολόγια τα κέρδη του ΟΤΕ φέτος θα είναι αυξημένα κατά 9,2% περίπου σε σύγκριση με τα κέρδη του 1994. Ας σημειωθεί ότι κατά 25,4% θα είναι αυξημένα τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 632,5 δισ. δραχμές, οι δαπάνες τα 424 δισ. και τα κέρδη 208,5 δισ. δρχ. Στον προϋπολογισμό έχει αναγραφεί κονδύλι ύψους 8 δισ. ως επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ είναι ύψους 180 δισ. δρχ. έναντι 145 δισ το 1994. Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 7,4% έναντι του 1994.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ