ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλέβουν τον ιδρώτα των ροδακινοπαραγωγών

Κονσερβοβιομήχανοι αρνούνται να καταθέσουν σε δεσμευμένο - ανέκκλητο λογαριασμό όλη την αξία για την πληρωμή των παραγωγών. Ενώ ΔΣ συνεταιριστικών οργανώσεων συμπράττουν σε παρανομίες, προκειμένου να εισπράξουν οι πρώτοι τις επιδοτήσεις χωρίς διασφάλιση, μάλιστα, των αγροτών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση Φ. ΔΕΡΓΑΔΕ) .-

Ανάστατοι και έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας, από τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής της περσινής παραγωγής από τους βιομηχάνους, καθώς και από το όργιο φημών, ενδείξεων, αλλά και επισήμων καταγγελιών για ύποπτα κυκλώματα βιομηχάνων - συνεταιριστών, που έχουν βάλει στόχο τη μείωση της θεσμικής τιμής του ροδάκινου.

Ηδη αγροτικοί σύλλογοι, όπως της Βέροιας, έχουν ζητήσει την επέμβαση του εισαγγελέα και της εφορίας, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν κυκλώματα που μεθοδεύουν τη μείωση των τιμών. Να σημειωθεί ότι και πέρσι είχε ζητηθεί η επέμβαση της πολιτείας, ξεκίνησε κάποια έρευνα από την Εισαγγελία Ημαθίας, αλλά "ουδέν νεώτερον από το ροδακίνου μέτωπο".

Στις 31 Γενάρη λήγει η προθεσμία που έχουν οι βιομηχανίες να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για την ακρίβεια, βεβαίωση της τράπεζας ότι κατέθεσαν σε δεσμευμένο - ανέκκλητο λογαριασμό στο όνομα των δικαιούχων αγροτών - κι όχι των ενώσεων κ.τ.λ. - το συνολικό ποσό των χρημάτων για την εξόφληση των παραγωγών. Με αυτή την κατάθεση μπορούν οι αγρότες να εξασφαλιστούν ότι σίγουρα θα πληρωθούν άμεσα και οι βιομήχανοι να εισπράξουν τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα ροδάκινα που μεταποίησαν. Ομως, οι περισσότερες - και πρώτα απ' όλα οι μεγαλύτερες - βιομηχανίες αποφεύγουν να καταθέσουν τις σχετικές επιταγές. Και όπως καταγγέλλουν απλήρωτοι παραγωγοί, ήδη έχει μεθοδευτεί, με "φιλικά" προσκείμενες διοικήσεις ενώσεων συνεταιρισμών, να υπογράψουν και να δοθούν πλασματικά εξοφλητήρια, ώστε να πάρουν παράνομα τις επιδοτήσεις οι βιομήχανοι, που υπόσχονται με τη σειρά τους να πληρώσουν μετά τους παραγωγούς. Με αυτό τον τρόπο, όμως, οι παραγωγοί γίνονται έρμαια του κάθε βιομήχανου και κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους. Το ερώτημα αφορά και τις τράπεζες. Πώς συναινούν στις παρανομίες των βιομηχάνων; Αλλά και τους συνεταιριστές, που υπογράφουν παράνομα για λογαριασμό των αγροτών. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πέρσι μέχρι και το Μάη ήταν απλήρωτοι.

Φύρα...

Αλλά αυτό που ουσιαστικά αποτελεί σκάνδαλο και φανερή κλοπή του ιδρώτα των ροδακινοπαραγωγών και το οποίο χρόνια τώρα είναι γνωστό σε όλους(πολιτεία - συνεταιρισμοί - παραγωγοί), είναι η εκβιαστική μείωση της τιμής του ροδάκινου από τους βιομηχάνους μέσω της εικονικής φύρας. Αφού υπάρχει θεσμική τιμή 82,6 το κιλό, οι βιομήχανοι διαπραγματεύονται τις τιμές μέσα από τη φύρα που φαίνεται στα χαρτιά. Ετσι, ενώ ο νόμος επιτρέπει νόμιμη φύρα 5% στην κλούβα, οι βιομήχανοι διαπραγματεύονται τις ζυγίσεις. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στις ζυγισμένες ποσότητες και όχι στην τιμή. Ετσι, το ποσοστό που βγαίνει έξω από τις ζυγίσεις "παίζει" από 15 - 20%. Δηλαδή, ο συνεταιρισμός παραδίδει 1.000 κιλά και παίρνει απόδειξη ότι παρέδωσε 800 κιλά, τα οποία θα μπορεί να απαιτήσει να πληρωθεί. Ακόμα και οι παραγωγοί σε πρώτη φάση, που δε δέχονται το χάρισμα του "μπάση" (αέρα) στους βιομηχάνους και να πάρουν κανονικές αποδείξεις στη συγκέντρωση, μετά πιέζονται και εκβιάζονται από τα χρέη και τους ίδιους τους συνεταιριστές να υπογράψουν εικονικές αποδείξεις προκαταβολών,ώστε να επανέλθουν στη χαμηλότερη τιμή που τελικά θα πληρωθούν όλοι. Τελικά, πετυχημένος συνεταιριστής είναι εκείνος που διαπραγματεύεται καλύτερα κάτω από το τραπέζι το "μπάση" και όχι εκείνος που θα τρέξει, θα διεκδικήσει, θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα και τον ιδρώτα του αγρότη.

Εκβιασμός

Το κακό είναι ότι με την ανοχή της πολιτείας οι εκβιασμοί των βιομηχάνων έχουν περάσει στους συνεταιρισμούς και από εκεί στον αγρότη, ο οποίος, νιώθοντας ανυπεράσπιστος, αποδέχεται τελικά το νόμο της σιωπής που επιβάλλει η παραοικονομία και η φιλοσοφία του "μαύρου" χρήματος των βιομηχάνων. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι στους συνεταιρισμούς και στις ενώσεις κυριαρχούν στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων, που τα έχουν καλά και με την εξουσία του χρήματος και με την πολιτική εξουσία, ενώ πολλές φορές σε αγροτικούς συλλόγους η εικόνα είναι άλλη και οι ταξικές δυνάμεις δίνουν δυναμικά το "παρών".

Φαίνεται, όμως, ότι "ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι". Οι παραγωγοί δεν αντέχουν άλλο την εξαπάτηση και τη δημαγωγία από την πλευρά των πουλημένων συνεταιριστών και τους εκβιασμούς και την αισχροκέρδεια των αδίστακτων βιομηχάνων, και είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

Αυτό, όμως, που πραγματικά προκαλεί, είναι η επιδεικτικά αδιάφορη στάση της πολιτείας και οι εξαγγελίας κάθε τόσο των κυβερνήσεων για πάταξη της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του "μαύρου" χρήματος.

ΚΡΗΤΗ
Δικάζονται για τους αγώνες τους

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων, συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου η δίκη των 28 Χανιωτών που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του κτιρίου της Νομαρχίας Χανίων, που συνέβη τον Ιούνη του 1990, κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά των αμερικανικών βάσεων.

Από τις μέχρι σήμερα απολογίες, προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ευθύνες για τα έκτροπα που σημειώθηκαν τότε στα Χανιά, βαρύνουν τον τότε νομάρχη Αντώνη Νάτσικα και τις ειδικές δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας.

Η επίθεση των ΕΚΑΜ εναντίον του χανιώτικου λαού, που κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά για την παραμονή των βάσεων, θα είχε αποφευχθεί εάν το ζητούσε ο νομάρχης Χανίων και βέβαια δε θα καιγόταν το κτίριο της Νομαρχίας, εάν δεν έπεφταν στον εσωτερικό του χώρο βροχή τα δακρυγόνα. Σε δέκα μέρες, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες των 28 Χανιωτών και ν' αρχίσουν οι αγορεύσεις εισαγγελέα και συνηγόρων για να εκδοθεί αμέσως μετά η απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αγρότες

Στο μεταξύ, δικάζονται στα Χανιά από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Γενάρη, οι 55 αγρότες που κατηγορούνται για τον εμπρησμό και την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου της Νομαρχίας Ηρακλείου, στη διάρκεια του παναγροτικού συλλαλητηρίου, στις 31 Σεπτέμβρη 1991.

Τις τελευταίες μέρες, τα αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται "επί ποδός", προκειμένου, σε συνεργασία με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπόθεση, να πετύχουν την όσο το δυνατόν πιο δυναμική υπεράσπιση των 55 κατηγορουμένων, πολλοί από τους οποίους δικάζονται για κακούργημα! Πληροφορίες του "Ριζοσπάστη" αναφέρουν ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν σαφή στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές αγρότες έδρασαν προβοκατόρικες ομάδες δήθεν διαδηλωτών που συνέβαλαν στα έκτροπα που ακολούθησαν. Μάλιστα επιρρίπτονται βαρύτατες ευθύνες στις δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας, οι οποίες άνοιξαν πυρ με δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, την ώρα που η κατάσταση στο χώρο της Νομαρχίας ήταν ήδη έκρυθμη και επικίνδυνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΥΡΚΑΛ
Εμπόδισαν τις μπουλντόζες του Λάτση

Με παρέμβαση των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ, αναστάλθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή τοιχίου στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, καθώς επίσης ορίστηκε και για σήμερα συνάντησή τους με τον γγ του υπουργείου Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας

Με δυναμικό τρόπο, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει, αντέδρασαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, όταν είδαν τα συνεργεία του Λάτση να ξεκινούν τις εργασίες για την ανέγερση του διαχωριστικού τοιχίου - μετά από εντολή που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση - μεταξύ της ΠΕΤΡΟΛΑ και της μοναδικής πολεμικής βιομηχανίας παραγωγής πυρομαχικών. Ενα τοιχίο που, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί "για λόγους ασφαλείας", αλλά για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ...

Οι 200 εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ δεν πέτυχαν, όμως, μόνο την αναστολή των εργασιών, αλλά κατόρθωσαν, μετά από παρέμβαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής Περικλή Παπαπέτρου, να κλείσουν για σήμερα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Αναστάσιο Μαντέλη. Ο τελευταίος έχει υπογράψει το σχετικό έγγραφο της κυβέρνησης, δίνοντας την εντολή να ανεγερθεί αυτό το τοιχίο, "προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός ασφάλειας των δύο βιομηχανικών μονάδων ανεξάρτητα από τυχόν επέκταση ή όχι των εγκαταστάσεών τους...".

Στη συνάντηση, που θα γίνει στο υπουργείο Βιομηχανίας, εκτός από το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ και τον Π. Παπαπέτρου, θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι της διοίκησης της ΠΕΤΡΟΛΑ, οι οποίοι χθες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων πρόβαλαν το επιχείρημα ότι η ανέγερση του τοιχίου "υποχρεωτικά θα γίνει, αφού υπάρχει κυβερνητική εντολή και πίεση από τους αρμοδίους"! Συγκεκριμένα, γύρω στις 8.30 π.μ. χθες, οι μπουλντόζες του Λάτση μπήκαν στη ζώνη ασφαλείας των 17 στρεμμάτων, η οποία χωρίζει την ΠΥΡΚΑΛ από την ΠΕΤΡΟΛΑ και προσπάθησαν να ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση αυτού του τοιχίου. Οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ, οι οποίοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της δικής τους εταιρίας, μπήκαν μπροστά στα μηχανήματα και κατόρθωσαν να αναστείλουν τις εργασίες.

"Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Λάτσης έχει άδεια, κατόπιν αυτής της κυβερνητικής εντολής και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς, όμως, δε θα επιτρέψουμε να ανεγερθεί αυτό το τοιχίο και θα διεκδικήσουμε τη δέσμευση, εκ μέρους των αρμοδίων, ότι τα 17 αυτά στρέμματα θα παραμείνουν νεκρή ζώνη", μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, Αλέξανδρος Κοντούλης. Επισήμανε, τέλος, ότι αν η σημερινή συνάντηση δε φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν πάλι δυναμικά, έτσι όπως κάνουν από το 1989, "που ο Λάτσης προσπαθεί να φτιάξει αυτό το τοιχίο".

Απάνθρωπες οι απόψεις μελών της αμερικανικής ΜΕΝΣΑ

Ως απάνθρωπες και απαράδεκτες καταγγέλλει η ελληνική ΜΕΝΣΑ (οργάνωση αποτελούμενη από άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης) τις απόψεις μελών της αντίστοιχης αμερικανικής οργάνωσης, που υποστηρίζουν ότι όσοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να επιβιώσουν (ανάπηροι, άστεγοι, διανοητικά καθυστερημένοι) πρέπει να σκοτώνονται!

Στην επιστολή του προς τα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ελληνικής ΜΕΝΣΑ, Μ. Αλαφούζος, τονίζει ότι θα ζητήσει τη διαγραφή των συγκεκριμένων μελών γιατί παρέβησαν άρθρο του Καταστατικού της Οργάνωσης, που θέτει σαν έναν από τους σκοπούς της τη χρήση της ευφυφιας για το καλό της ανθρωπότητας. "Τα μεμονωμένα αυτά μέλη ερμήνευσαν τη λέξη "καλό" χωρίς αναφορά στις απαράβατες ηθικές αξίες που απορρέουν από τους θείους και κοινωνικούς νόμους". Οπως επισημαίνει η ΜΕΝΣΑ δε θεωρεί έναν άνθρωπο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης ανώτερο των άλλων αλλά ίσον προς αυτούς, με αυξημένες όμως υποχρεώσεις απέναντί τους. Η ευφυφια δεν αρκεί και πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα χαρακτηριστικά ώστε να συγκροτείται ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η ΜΕΝΣΑ με βάση το Καταστατικό της δεν μπορεί να εκφέρει άποψη και η άποψη των μεμονωμένων μελών πρέπει να είναι σύμφωνη με το Καταστατικό της.

Σ' αυτή τη ζώνη ασφαλείας, που χωρίζει την ΠΕΤΡΟΛΑ από την ΠΥΡΚΑΛ, ο Λάτσης χτες προσπάθησε για μια ακόμα φορά να αρχίσει τις εργασίες ανέγερσης του τοίχου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ