ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Πού 'ντο, πού 'ντο το προεδρείο;

Ακόμα μια συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ σήμερα για συγκρότηση των οργάνων της, με αμφίβολο αποτέλεσμα. Η ΕΣΚ καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες και προειδοποιεί για τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων

Πραγματοποιείται σήμερα η, έκτη (!) στη σειρά, συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,για την εκλογή προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας. Εδώ και δυο μήνες οι παρατάξεις, στην πλειοψηφία τους, οδηγούν μεθοδικά τη ΓΕΝΟΠ στο περιθώριο των εξελίξεων και βάζουν σε δοκιμασία την ίδια την υπομονή των εργαζομένων, αναλώνοντας τη δράση τους σε ενδοπαραταξιακές και διαπαραταξιακές συγκρούσεις, εφευρίσκοντας τρόπους για να μη συγκροτηθούν τα όργανα της ομοσπονδίας, κοπιάζοντας να συνάψουν τις πιο συμφέρουσες "συμφωνίες"...

Στην προηγούμενη συνεδρίαση εκφράστηκε τελικά η "καλή διάθεση" να λυθεί το πρόβλημα και δηλώθηκε αποδοχή της πρότασης της ΕΣΚ για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα συγκροτηθούν τα όργανα της ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ παραμένει ακέφαλη, παρά τα σοβαρά εκκρεμή προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει. Η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη, η ενεργειακή ένδεια μπορεί να αξιοποιηθεί σαν πρόσχημα, την ίδια στιγμή που το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ καρκινοβατεί, το σχέδιο "ΘΑΛΗΣ", που αρχίζει να εφαρμόζεται, θέτει σε αμφισβήτηση τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, ενώ στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ για το 1995 προβλέπεται αύξηση 3+σν3%+ισ4,5% για τους εργαζόμενους.

Σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση - συνεχίζει η ανακοίνωση - η ΓΕΝΟΠ είναι αδρανοποιημένη με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, οι οποίες κόπτονται για τη συγκρότηση προεδρείου στα λόγια, στην πράξη, όμως, άλλα κάνουν".

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να τη στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σημειώνει, επίσης, τις συγκεκριμένες ευθύνες των παρατάξεων για τη μη συγκρότηση των οργάνων, όπως της ΠΑΣΚΕ,που έθετε δύο υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου, της ΔΑΚΕ,που χρειάστηκε δυο μήνες για να ξεκαθαρίσει ποια θέση διεκδικεί, της ΣΑΔ,που με τρεις μόνο συμβούλους επέμενε να διεκδικεί τη θέση του γραμματέα... Επισημαίνει ακόμα τις συχνές απουσίες ή αποχωρήσεις από τις συνεδριάσεις, που μπλόκαραν πολλές φορές τη διαδικασία.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΚ αναφέρεται και στις γενικότερες επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι η αποδιάρθρωση της οικονομίας με το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, με κύριο στόχο τους εργαζόμενους στο δημόσιο (άρση της μονιμότητας κλπ.), η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών μέσω της υπονόμευσης των ασφαλιστικών φορέων και η παράταση της πολιτικής της λιτότητας. Η ΕΣΚ τονίζει πως σύμμαχοι στην κοινή πολιτική κυβέρνησης και ΣΕΒ είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ"), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία αυτών των παρατάξεων στην αύξηση 4+σν4% για τους εργαζόμενους.

ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Υπό αίρεση τα εργασιακά δικαιώματα

Μια ακόμα "πονηρή" εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 156. Σφοδρή αντίδραση από την ΕΣΑΚ

Η ιστορία της προσπάθειας καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω της "εκ του πονηρού" εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 156, που υποχρεώνει τους εργοδότες να γνωστοποιούν στο προσωπικό τους όρους εργασίας του, επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά στην επιχείρηση "Βωξίτες Παρνασσού"!

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στον "Ρ" ο Γιώργος Ιωσηφίδης,μέλος του Συμβουλίου Εργαζομένων στην εταιρία, μέσω του "κειμένου ενημέρωσης" που μοιράστηκε από την εταιρία στους εργαζόμενους, τους ζητήθηκε να προσυπογράψουν ότι η εταιρία μπορεί να τους μεταθέσει σε οποιοδήποτε παράρτημά της, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάργηση του 8ωρου.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα, είναι "δικαίωμα της εταιρίας, να ορίζει διαφορετικό τόπο εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες της". Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο χρόνος απασχόλησης είναι "40 ώρες εβδομαδιαίως", χωρίς να δηλώνεται το πόσες ώρες την ημέρα απασχολείται ο εργαζόμενος. Ούτε και οι ειδικότητες των εργαζομένων στους "Βωξίτες Παρνασσού" ξέφυγαν από τις εργοδοτικές βλέψεις, έτσι στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται πως "η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να αναθέτει στον εργαζόμενο διαφορετικά καθήκοντα".Τέλος, η επιχείρηση εισαγάγει... νέα ήθη ορίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πηγαίνουν διακοπές, όταν η εταιρία διακόπτει τις εργασίες της, δηλαδή ακόμα και τον χειμώνα...

Αυτές οι επιδιώξεις, εκτιμά ο Γιώργος Ιωσηφίδης,είναι μονάχα η αρχή, αφού, όπως μας επισήμανε, "έρχονται δύσκολες μέρες, όλα αυτά είναι οι προάγγελοι της "Λευκής Βίβλου". Κοντά έρχεται και το "κυρίως πιάτο", δηλαδή η πλήρης ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων".

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αύξησε τα κέρδη της το 1993 κατά 1000%!Δηλαδή από 150 εκ. δρχ. έφτασε το 1,5 δισ.!

Η ΕΣΑΚ Μεταλλείων

Με αφορμή την εργοδοτική αυθαιρεσία στους "Βωξίτες Παρνασσού", η ΕΣΑΚ Μεταλλείων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ωώς "οι εργοδότες έρχονται να... "ζητήσουν πίσω" το 8ωρο και την άδεια. Να κατοχυρώσουν εγγράφως το "ένας εργαζόμενος για όλες τις δουλιές". Μας ζητούν να υπογράψουμε κείμενα ντροπής".

Ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο εργοστάσιο, στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ τονίζεται ότι "καλούν σε "συσκέψεις" τους εργαζόμενους των τμημάτων για την ασφάλεια - δήθεν - της εργασίας, την ίδια όμως ώρα οι ίδιοι καταπατούν την έννοια της ασφάλειας (αξεσκάρωτες στοές και κοιτάσματα, επιστάτες που δουλεύουν γομωτές, εντατικοποίηση της εργασίας)... και μόλις τελειώνουν την ενημέρωση των εργαζομένων μην τους είδατε. Εκβιάζουν με τον τρόπο τους, ειδικά στο χώρο των συνεργείων, τους εργαζόμενους να ασχολούνται με όλα τα αντικείμενα εκτός της ειδικότητάς τους. Μας κοροϊδεύουν με πριμ παραγωγικότητας, ενώ παραπέμπουν πάντα στο μέλλον τις λύσεις των προβλημάτων". Να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν στην επιχείρηση δυο σοβαρότατα εργατικά ατυχήματα.

Η ΕΣΑΚ απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν οι ίδιοι, σημειώνοντας την ανάγκη της ενημέρωσης όλων των αρμόδιων φορέων. Οπως επισημαίνει η παράταξη, "μόνο έτσι δε θα περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της περιβόητης "Λευκής Βίβλου", που την αρχή της αρχίσαμε να γευόμαστε τις τελευταίες ημέρες".

"Η ζωή εν τάφω"...

Κάθε χρόνο 11.000 ανθρακωρύχοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα ορυχεία!

ΓΕΝΕΥΗ .-

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανθρακωρύχων μπορεί να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς αναζητούνται συνεχώς νέες μορφές και τρόποι παραγωγής ενέργειας, αλλά τα εργατικά ατυχήματα συνεχώς αυξάνονται. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 11.000 ανθρακωρύχοι σε όλο τον κόσμο αφήνουν τη στερνή τους πνοή στα σκοτεινά λαγούμια των ορυχείων, ενώ 1.000.000 άλλοι τραυματίζονται σοβαρά σε ώρα δουλιάς.Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας,σύμφωνα με σχετική έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

"Τις περισσότερες φορές οι απαιτήσεις για αύξηση της παραγωγής άνθρακα υπερτερούν της ανάγκης για βελτίωση ή συντήρηση των συνθηκών ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία", σημειώνεται στην έκθεση της Οργάνωσης, στην οποία επισημαίνονται και τα ακόλουθα: Ο αριθμός των απασχολουμένων ανθρακωρύχων στη Δυτική Ευρώπη συρρικνώθηκε στο 40% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε μόνον κατά 8%.Στην Ανατολική Ευρώπη, πάνω από 3.000.000 ανθρακωρύχοι ενδέχεται να χάσουν την εργασία τους μέσα στην επόμενη δεκαετία.Στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχει μεγάλος αριθμός υποαπασχολουμένων ανθρακωρύχων. Αν και κατά την περίοδο 1988 - '93, το ρωσικό εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 10%, η παραγωγή άνθρακα έπεσε κατακόρυφα στο 20%!

Στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1988 - '93 δείχνουν ότι οι καλύτερες επιδόσεις στο θέμα της τήρησης των μέτρων ασφαλούς εργασίας σημειώθηκαν πρώτα στην Αυστραλία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία. Αντίθετα, η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία λαμβάνονται πενιχρά μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται εκεί ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων θανάσιμων εργατικών ατυχημάτων.

Σύσκεψη κομμουνιστών συνδικαλιστών

Σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών με θέμα: "Η πολιτική απόφαση της Συνόδου της ΚΕ, Δεκέμβρης του 1994 και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα", οργανώνει το Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ,σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ.

Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος μέλη των Κομματικών Ομάδων των ομοσπονδιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και των Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου.

Η ΓΣΕΕ στο ιστορικό της κτίριο

Στις 23 του Γενάρη, θα γίνουν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων, εφόσον έχουν τελειώσει πλέον οι εργασίες αναπαλαίωσης εξωτερικά, αλλά και στο εσωτερικό του κτιρίου. Σημειώνουμε ότι στον πρώτο όροφο του πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου, προβλέπεται να λειτουργήσει μόνιμος πολιτιστικός- ιστορικός εκθεσιακός χώρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ