Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Υπό αίρεση τα εργασιακά δικαιώματα

Μια ακόμα "πονηρή" εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 156. Σφοδρή αντίδραση από την ΕΣΑΚ

Η ιστορία της προσπάθειας καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω της "εκ του πονηρού" εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 156, που υποχρεώνει τους εργοδότες να γνωστοποιούν στο προσωπικό τους όρους εργασίας του, επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά στην επιχείρηση "Βωξίτες Παρνασσού"!

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στον "Ρ" ο Γιώργος Ιωσηφίδης,μέλος του Συμβουλίου Εργαζομένων στην εταιρία, μέσω του "κειμένου ενημέρωσης" που μοιράστηκε από την εταιρία στους εργαζόμενους, τους ζητήθηκε να προσυπογράψουν ότι η εταιρία μπορεί να τους μεταθέσει σε οποιοδήποτε παράρτημά της, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάργηση του 8ωρου.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα, είναι "δικαίωμα της εταιρίας, να ορίζει διαφορετικό τόπο εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες της". Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο χρόνος απασχόλησης είναι "40 ώρες εβδομαδιαίως", χωρίς να δηλώνεται το πόσες ώρες την ημέρα απασχολείται ο εργαζόμενος. Ούτε και οι ειδικότητες των εργαζομένων στους "Βωξίτες Παρνασσού" ξέφυγαν από τις εργοδοτικές βλέψεις, έτσι στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται πως "η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να αναθέτει στον εργαζόμενο διαφορετικά καθήκοντα".Τέλος, η επιχείρηση εισαγάγει... νέα ήθη ορίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πηγαίνουν διακοπές, όταν η εταιρία διακόπτει τις εργασίες της, δηλαδή ακόμα και τον χειμώνα...

Αυτές οι επιδιώξεις, εκτιμά ο Γιώργος Ιωσηφίδης,είναι μονάχα η αρχή, αφού, όπως μας επισήμανε, "έρχονται δύσκολες μέρες, όλα αυτά είναι οι προάγγελοι της "Λευκής Βίβλου". Κοντά έρχεται και το "κυρίως πιάτο", δηλαδή η πλήρης ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων".

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αύξησε τα κέρδη της το 1993 κατά 1000%!Δηλαδή από 150 εκ. δρχ. έφτασε το 1,5 δισ.!

Η ΕΣΑΚ Μεταλλείων

Με αφορμή την εργοδοτική αυθαιρεσία στους "Βωξίτες Παρνασσού", η ΕΣΑΚ Μεταλλείων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ωώς "οι εργοδότες έρχονται να... "ζητήσουν πίσω" το 8ωρο και την άδεια. Να κατοχυρώσουν εγγράφως το "ένας εργαζόμενος για όλες τις δουλιές". Μας ζητούν να υπογράψουμε κείμενα ντροπής".

Ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο εργοστάσιο, στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ τονίζεται ότι "καλούν σε "συσκέψεις" τους εργαζόμενους των τμημάτων για την ασφάλεια - δήθεν - της εργασίας, την ίδια όμως ώρα οι ίδιοι καταπατούν την έννοια της ασφάλειας (αξεσκάρωτες στοές και κοιτάσματα, επιστάτες που δουλεύουν γομωτές, εντατικοποίηση της εργασίας)... και μόλις τελειώνουν την ενημέρωση των εργαζομένων μην τους είδατε. Εκβιάζουν με τον τρόπο τους, ειδικά στο χώρο των συνεργείων, τους εργαζόμενους να ασχολούνται με όλα τα αντικείμενα εκτός της ειδικότητάς τους. Μας κοροϊδεύουν με πριμ παραγωγικότητας, ενώ παραπέμπουν πάντα στο μέλλον τις λύσεις των προβλημάτων". Να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν στην επιχείρηση δυο σοβαρότατα εργατικά ατυχήματα.

Η ΕΣΑΚ απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν οι ίδιοι, σημειώνοντας την ανάγκη της ενημέρωσης όλων των αρμόδιων φορέων. Οπως επισημαίνει η παράταξη, "μόνο έτσι δε θα περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της περιβόητης "Λευκής Βίβλου", που την αρχή της αρχίσαμε να γευόμαστε τις τελευταίες ημέρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ