ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιστρατεύονται και τα δικαστήρια!

Εκδικάζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αυτών που επιχειρούν να νοθεύσουν το συνέδριο. Δε θεωρεί παρέμβαση την ανάμειξή του, ο Κατσιφάρας!

Στο Πρωτοδικείο Πειραιά γράφεται σήμερα η συνέχεια της συντονισμένης παρέμβασης κυβέρνησης - εφοπλιστών στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,με στόχο τη νόθευση των συσχετισμών. Στις 9.30 το πρωί αρχίζει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, κατ' εντολήν, οι επικεφαλής εφτά ναυτεργατικών σωματείων, ζητώντας να πάρουν μέρος στο συνέδριο του ΕΚΠ οι αντιπρόσωποι που έχουν... εκλέξει μέσα από ένα όργιο νοθείας και καλπονοθευτικών συστημάτων. Προηγήθηκε η ωμή παρέμβαση Κατσιφάρα,ο οποίος ζήτησε με επείγον "σήμα" του από το ΕΚΠ να συνεργήσει στη νόθευση του συνεδρίου του, αποδεχόμενο τη συμμετοχή των πιο πάνω σωματείων! Μάλιστα ο υπουργός γνωστοποίησε την απόφασή του να καλύψει "αναδρομικά" τη νοθεία με την κατάθεση και ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή!

Να σημειωθεί ότι όλες οι πιο πάνω θρασύτατες παρεμβάσεις υποκινήθηκαν κατ' ευθείαν από εφοπλιστικούς κύκλους,αφού - σύμφωνα με πληροφορίες - οι αρχικές προθέσεις της παράταξης, την οποία εμφανίζονται να στηρίζουν τα εν λόγω σωματεία, δεν ήταν (αυτή τη φορά) η προσφυγή στα δικαστήρια. Οι σχεδιασμοί άλλαξαν μετά από παρεμβάσεις των κύκλων που προαναφέραμε, εξ ου και ο κατεπείγων... χαρακτήρας της παρέμβασης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ (!), δυο μέρες μετά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και μια βδομάδα πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέων οργάνων στο ΕΚΠ!

Ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας... δικαιολόγησε χτες το... στιλ της παρέμβασής του, λέγοντας ότι δεν πρόλαβε να κοιτάξει τις ημερομηνίες και δε γνώριζε πότε ακριβώς είναι το συνέδριο του ΕΚΠ. Απαντώντας, δε, κατά Κατσιφάρειο... τρόπο στις καταγγελίες του ΕΚΠ για"συμφέροντα και ύποπτες εξαρτήσεις που παρεμποδίζουν τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος", είπε ότι "εξάρτηση υπάρχει στο μυαλό των συνδικαλιστών"... Σε ανακοίνωσή του, δε, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, ισχυρίζεται ότι η ωμή του ανάμειξη στα εσωτερικά του ΕΚΠ "σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά".

Παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ του ΕΚΠ θα κάνει σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ,αν και αποφεύγει να καταγγείλει ευθέως την κυβερνητική παρέμβαση, καθώς και το νόμο - έκτρωμα 2024/94 για το εκλογικό σύστημα - μαϊμού στις ναυτεργατικές οργανώσεις. Ζητά μάλιστα να "εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από όλους" αυτό το νομοθετικό έκτρωμα! Σε ανάλογο ύφος καταγγέλλει τα τεκταινόμενα στο ΕΚΠ και το ΕΚ Αθήνας.

Οι βαρύτατες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη νόθα και αντιδημοκρατική κατάσταση που επικρατεί στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα - το οποίο εξαίρεσε από την εφαρμογή του ν. 1264/82 για τον εκδημοκρατισμό των συνδικάτων" - αναδεικνύονται από τα ίδια τα... επιχειρήματα που προβάλλουν τα εφτά σωματεία στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. "Δεν πρέπει να παροράται - αναφέρουν - η εξαίρεση των ναυτεργατικών σωματείων από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1264/82 ρητώς".Να σημειωθεί, δε, ότι τα εν λόγω σωματεία και όσοι κρύβονται πίσω από αυτά ευθέως απειλούν με προσβολή της ίδιας της νομιμότητας του συνεδρίου του ΕΚΠ, αν δε δεχτεί τη συμμετοχή τους! Μια τέτοια απόφαση, αναφέρουν, "θα συμπαρασύρει εις ακυρότητα και τας αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του ΕΚΠ"!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θεσμός ταξικής συνεργασίας

Σήμερα η εναρκτήρια φιέστα. Το ρόλο της ΟΚΕ ως μέσο εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, αλλά και συνδικάτα. Με τους αγώνες τους καλούνται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι, στην προσπάθεια εξαπάτησής τους

"Εργαλείο ταξικής συναίνεσης, χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, υποταγής των εργαζομένων στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό".Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει η ΕΣΑΚ την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), που σήμερα ξεκινά επισήμως η λειτουργία της, με την ανάλογη εκδήλωση - φιέστα, που θα γίνει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής! Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση σε αυτή τη... "θεσμική έκφραση του κοινωνικού διαλόγου", όπως έχει αποκαλέσει την ΟΚΕ, είναι και η παρουσία του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου,που θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία.

"Η επιλογή του Μεγάρου Μουσικής για την εναρκτήρια τελετή, η παρουσία του πρωθυπουργού, του ΣΕΒ και αξιωματούχων των Βρυξελλών σηματοδοτούν πολύ καθαρά το ρόλο που επιθυμούν κυβέρνηση και πολυεθνικά συμφέροντα να παίξει η ΟΚΕ", τονίζει στην ανακοίνωση της η ΕΣΑΚ,σημειώνοντας παράλληλα πως ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της σχετικά με το ότι η εν λόγω επιτροπή καμιά σχέση δεν έχει με "μέτρα εκδημοκρατισμού" και "λαϊκής συμμετοχής".

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους "να ακυρώσουν στην πράξη το ρόλο της ΟΚΕ, δυναμώνοντας την αγωνιστική τους παρουσία και διεκδίκηση, ενισχύοντας την ενότητά τους, συντονίζοντας καλύτερα τους αγώνες τους". Ομως η ΕΣΑΚ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες σε εκείνους τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν στην ΟΚΕ, δηλώνοντας ότι "εξασφαλίζουν άλλοθι και αντικειμενικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΣΑΚ έχει προτείνει να μη συμμετέχει η ΓΣΕΕ στην ΟΚΕ, καταγγέλλοντας το ρόλο της επιτροπής.

Αντιδρούν τα συνδικάτα!

Εντονη είναι η αντίδραση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,που επισημαίνει ότι η ΟΚΕ δε θα είναι τίποτε άλλο από το μέσο για την εφαρμογή "νέων σκληρών αντεργατικών επιλογών". Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρεται στο περιεχόμενο και τους στόχους της ΟΚΕ, τονίζοντας πως "στοχεύουν στον εγκλωβισμό του συνδικαλιστικού κινήματος σε στημένες διαδικασίες, την εξαπάτηση των εργαζομένων και στην επίσημη θεσμοθέτηση της ταξικής συνεργασίας, το άλλοθι στην κοινή γνώμη. Απλά ελληνικά: Στην κορυφή καλοπληρωμένος ανούσιος διάλογος σε κοσμικά σαλόνια - θέαμα για τα ΜΜΕ κι από κάτω κανείς να μην αντιστέκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και τις συνέπειές της, κανείς να μη διεκδικεί τα δικαιώματά του".

Την αντίθεσή της στους στόχους της ΟΚΕ εκφράζει με ανακοίνωσή της και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα,σημειώνοντας πως "κάθε όργανο ταξικής συνεργασίας, "συναπόφασης", ευνουχισμού των συνειδήσεων, εξευτελισμού των δίκαιων αιτημάτων μάς βρίσκει αποφασιστικά αντίθετους".

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΟΚΕ θα εκλεγούν και τα όργανα της επιτροπής. Εκ μέρους της ΓΣΕΕ θα προταθεί ο Δ. Χατζησωκράτης για τη θέση του αντιπροέδρου της ΟΚΕ και οι συνδικαλιστές Κ. Κολλιάς,Δ. Τσουκαλάς και Κ. Παπαντωνίου ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ALBA
Απολύθηκαν και οι 130!

Ο ιδιοκτήτης ...νοίκιασε την επιχείρηση στο γιο του και αρνείται να πληρώσει ακόμα και τις αποζημιώσεις! Καραμπινάτη νοθεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Υποπτα παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες των 130 εργαζομένων της επιχείρησης ιματισμού ALBA,στο Μπραχάμι. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Γ. Παρδαλής,ισχυριζόμενος οικονομικές δυσκολίες, απέλυσε όλους τους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση και τη νοίκιασε σε νέο ιδιοκτήτη... το γιο του.Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας, όπου μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης,είχε καθοριστεί τριμερής συνάντηση.

Στις 23 Δεκέμβρη, ο εργοδότης έκλεισε το εργοστάσιο, δήθεν λόγω γιορτών και με την υπόσχεση ότι θα ξαναλειτουργήσει στις 3 Γενάρη. Μετά από συνεχείς αναβολές, ανακοίνωσε τελικά στους εργαζόμενους ότι τους απολύει όλους και ότι νοικιάζει την επιχείρηση σε νέα εταιρία, που όμως ανήκει στο γιο του!Με τη δικαιολογία ότι δεν έχει λεφτά, ο εργοδότης αρνήθηκε να καταβάλει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, υποσχόμενος να τους τα πληρώσει στο μέλλον με δόσεις. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, εκβίαζε να υπογράψουν "οικειοθελείς αποχωρήσεις", με την υπόσχεση να τους επαναπροσλάβει στη νέα εταιρία. Επαναπροσλήψεις που όπως δήλωσε δε θα ξεπερνούν τις 44.

"Πρόκειται για καραμπινάτη κομπίνα. Ο εργοδότης με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει δραστική μείωση του προσωπικού και ταυτόχρονα εμφανίζει τις επαναπροσλήψεις σαν νέες θέσεις εργασίας, παίρνοντας τις σχετικές επιδοτήσεις απ' τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για εκατομμύρια των εργαζομένων και έχετε ευθύνη να παρέμβετε άμεσα". Αυτή την καταγγελία έκανε ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, απευθυνόμενος στον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου, κ. Χαλαμάνη,κατά τη διάρκεια της χτεσινής τριμερούς συνάντησης. Η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του συνδικάτου, τόνισε: "Δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτά τα σκάνδαλα και απαιτούμε να παρέμβει το υπουργείο, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων". Στην τριμερή, παραβρέθηκε επίσης και ο Δ. Κυπραίος,απ' το ΕΚΑ. Με παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή δόθηκε προθεσμία μέχρι την επόμενη Δευτέρα, να καταθέσει τις προτάσεις του ο εργοδότης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ