ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρεμιέρα του αγγέλου

Η ταινία "Δυο για το δρόμο" του Στάνλεϊ Ντόνεν, που θα προβάλει το NEW CHANNEL στις 21.00, είναι μια γλυκόπικρη κομεντί που εξετάζει τη σχέση ενός ζευγαριού. Εξοχες ερμηνείες και ζωντανοί, έξυπνοι διάλογοι από τον Φρεντερίκ Ραφαέλ, με θαυμάσια μουσική επένδυση του Χένρι Μαντσίνι. Η ιστορία έχει κάπως έτσι. Ενας Αγγλος αρχιτέκτονας και η γυναίκα του κάνουν τρεις φορές το ταξίδι ανάμεσα στο Λονδίνο και το Νότια Γαλλία. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι το τοπίο. Τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον αλλάζουν συνεχώς και η ευτυχία τους μετατρέπεται σε δυστυχία. Παίζουν οι: Αλμπερτ Φίνεϊ, Κλοντ Ντοφέν, Ζακλίν Μπισέ.

Από την ΕΤ-2 στις 23.00 "Νύχτα πρεμιέρας" του Τζον Κασσαβέτη. Πρόκειται για ένα έξοχο κινηματογραφικό έργου του σκηνοθέτη, με καταπληκτικές ερμηνείες και με δυνατό σενάριο. Ο θάνατος μιας γυναίκας, ο φόβος των επερχόμενων γηρατειών, η αγωνία της πρεμιέρας, οδηγούν μια ηθοποιό σε νευρική κατάρρευση. Η πρωταγωνίστρια αρχίζει να γερνά και αρχίζει να το συνειδητοποιεί, αλλά ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ασχολήθηκε με τον εσωτερικό της κόσμο. Δεν ξέρει τον εαυτό της. Ετσι, λοιπόν, αρνείται να τη δυναστεύει ο ρόλος του θεατρικού κειμένου και θα τον ερμηνεύσει όπως εκείνη θέλει. Αυτοσχεδιάζει, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της συγγραφέως, τον τρόμο του παραγωγού και την αμηχανία του σκηνοθέτη. Ομως, φαίνεται ότι το καλλιτεχνικό ένστικτο είναι μερικές φορές αλάθητο. Το ακολουθεί και οδηγεί την παράσταση σε θρίαμβο. Με τους: Τζίνα Ρόουλαντς, Μπεν Γκαζάρα, Τζόαν Μπλοντέλ, Τζον Κασσαβέτη.

Από το SEVEN X στις 23.30 "Γαλάζιος Αγγελος" του Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ. Ενα κινηματογραφικό αριστούργημα, που έκανε τη Μάρλεν Ντίντριχ θρύλο. Είναι η ιστορία ενός συντηρητικού καθηγητή, που είναι υπόδειγμα, που είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αξιοπρέπειας και που ερωτεύεται μια τραγουδίστρια και χάνει τα πάντα. Αυτοσεβασμό, σεβασμό, αξιοπρέπεια. Με τη Μάρλεν Ντίντριχ και και τον Εμίλ Γιάνινγκς.

Ιψεν στο "Τρίτο κουδούνι"

Για δύο έργα του Ιψεν, τους "Βρικόλακες" και τον "Αρχιμάστορα Σόλνες", χτυπάει σήμερα στις 18.55, στην ΕΤ - 1 το "Τρίτο κουδούνι". Στην εκπομπή για θέατρο του πρώτου κρατικού καναλιού, θα παρουσιαστούν δύο ακόμη παραστάσεις, που έχουν ανέβει στις αθηναϊκές αίθουσες.

Η Μαριέτα Ριάλδη, σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια της παράστασης "Βρικόλακες", καθώς και οι ηθοποιοί Θεόφιλος Βανδώρος, Ρένος Μάντης και Βερόνικα Αργέντζη, θα μιλήσουν για το έργο του Ιψεν, που παίζεται στο "Πειραματικό θέατρο της πόλης". Για την παράσταση "Αρχιμάστορας Σόλνες", που παίζεται στο "Θέατρο Εξαρχείων", μιλούν ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Τάκης Βουτέρης και οι ηθοποιοί Ανίτα Δεκαβάλα και Αλεξάνδρα Μπατσαλιά. Η δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής είναι του Γιώργου Σαρηγιάννη και η σκηνοθεσία του Στέλιου Παυλίδη.

"Ταύρος" και ... ταυρομάχοι

Βίλες, καζίνα, νερά του καματερού, γραμμάτια, κατηγορίες, ένθεν κακείθεν, τράπεζες, δάνεια που δόθηκαν και δάνεια που έπρεπε να χορηγηθούν αλλά που τελικά δε χορηγήθηκαν, λυκοφιλίες, ρουσφέτια, λάσπες, χυδαιότητα, κυκλώματα, γελοιοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και αδιαφορία για τον Ελληνα τηλεθεατή, του οποίου προκάλεσαν την αηδία, τη δυσφορία, την απογοήτευση, την αγανάκτηση κατά την προχτεσινή, στημένη συζήτηση, που διοργάνωσε ο ΑΝΤΕΝΝΑ.

Θλιβερός ο απολογισμός, με τραγικά θύματα της μετωπικής σύγκρουσης την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την έννοια της πολιτικής, το δικαίωμα και την υποχρέωση του πολίτη να ασχολείται με τα κοινά.

"Ταύρος" εν υαλοπωλείο, ο Κουρής, τα έκανε γυαλιά καρφιά και αποχώρησε πρώτος, αφήνοντας πίσω του ασήμαντα θρύψαλα από φτηνό, πολύ φτηνό γυαλί. Κι ας επιθυμούσαν και ας επιχειρούσαν οι "ταυρομάχοι" να φαντάζουν διαυγείς ως κρύσταλλα...

Οποιος είχε την ατυχία, και την είχαν πολλοί, να παρακολουθήσουν τη συζήτηση που συντόνισε ο Κ. Σπυρόπουλος, με τη συμμετοχή των Γιώργο Κουρή, Θ. Αναγνωστόπουλου, Β. Μπρατάκου, Β Μεϊμαράκη, Π. Τατούλη, Γ. Πασχαλίδη, Γρ. Γιάνναρου, Ανδρ. Λεντάκη, Γ. Καψή, Στ. Τζουμάκα και Δ. Λιβανού - το ΚΚΕ δεν είχε την... τιμή να προσκληθεί,είχε την εντύπωση ότι έβλεπε ταινία αντι - επιστημονικής φαντασίας... Αφάνταστα, χυδαίας φαντασίας!

Είναι αλήθεια ότι ο οικογενειακός καβγάς είναι ο χειρότερος, πόσο μάλλον όταν η "οικογένεια" είναι τέτοια όπως αυτή που καβγαδίζει τις τελευταίες μέρες και θα καβγαδίζει σε πολλά τηλεοπτικά επεισόδια, χωρίς τόλμη, χωρίς γοητεία, χωρίς ευαισθησία και χωρίς αιδώ, βγάζοντας τα άπλυτά της στη φόρα.

Τ. Δ.

Σκηνή από την ταινία του Τζον Κασσαβέτη "Νύχτα πρεμιέρας"

"Εικόνες" του 1910 - 1920

Κινηματογραφικές εικόνες του 1910 - 1920 θα έχουμε την ευκαιρία, να δούμε σήμερα στις 20.00, στην εξαιρετική εκπομπή της ΕΤ-2, "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα". Θα παρακολουθήσουμε, μέσα από ένα αρχειακό υλικό, τη δολοφονία του Γεωργίου Α' το Μάρτη του 1913 και εν συνεχεία την υποδοχή από τον αθηναϊκό λαό του στρατού από το μέτωπο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανακωχής που υπεγράφη στο Βουκουρέστι.

Η ίδια εκπομπή "αναζητά" εικόνες από την υποδοχή του θωρηκτού "Αβέρωφ" και λίγο μετά εικόνες από το 1916, που "αποτυπώνουν" τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου. Θα παρακολουθήσουμε επίσης εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917, ενώ το κινηματογραφικό οδοιπορικό θα κλείσει, με την κηδεία του βασιλιά Αλέξανδρου το 1920.

Σοπέν: 25 πρελούδια

Ο πατέρας της "Πολωνέζας", ο Φρεντερίκ Σοπέν, ο άνθρωπος που αγαπήθηκε από το γυναικείο θρύλο, τη Γεωργία Σάνδη, ο αξεπέραστος, ρομαντικός συνθέτης θα πλημμυρίσει με τα 25 πρελούδιά του τη μικρή οθόνη της ΕΤ - 3 στις 22.00. Τα πρελούδια του Σοπέν δεν εισάγουν προπαρασκευαστική διάθεση για άλλα μεγάλα έργα συναυλίας, αλλά διεκδικούν αυτοτελή άρθρωση γύρω από μια μουσική ιδέα και συγγενεύουν έτσι με τις "Σπουδές" του συνθέτη. Στο πιάνο η Ιρίνα Ζαριτσκάγια. Ο Φρεντερίκ Σοπέν γεννήθηκε κοντά στη Βαρσοβία το 1810 και πέθανε στο Παρίσι το 1849.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ