ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραστάσεις από το χτες

Ο Ρομάν Πολάνσκι,με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Μαχαίρι στο νερό",που γύρισε στην Πολωνία το 1962, εντυπωσίασε για την τόλμη της δραματουργικής του αφήγησης, που ρίχνει άπλετο φως στην απύθμενη άβυσσο της ανθρώπινης ψυχολογίας. Η κινηματογραφική του μηχανή λειτουργεί σαν γραφίδα, που σκιαγραφεί το κοινωνικό και ψυχολογικό προφίλ της εποχής που διαπραγματεύεται, επιτυγχάνοντας χωρίς φλυαρία την ψυχολογική ταύτιση του θεατή με το έργο.

Ο χρόνος στην ταινία του Πολάνσκι τεμαχίζεται σε δευτερόλεπτα, αποκτά κοινωνικό προσανατολισμό και μετατρέπεται σε διαρκή αναζητητή της πνευματικής, αιώνιας αλήθειας. Η εξωτερική όψη του κόσμου, μέσα από το φακό του σκηνοθέτη, συνθλίβεται και καταργείται. Στην ουσία προβάλλεται ως παράγωγο κατασκεύασμα της εσωτερικής κατάστασης των χαρακτήρων του. Η πληγωμένη προσωπικότητα και το νοσηρό "εγώ" των τριών προσώπων του κρύβεται κάτω από την πλαστικά εντυπωσιακή εξωτερική πραγματικότητα. Ο Πολάνσκι ξεκινά την οικοδόμηση του κινηματογραφικού του χώρου από την "οροφή", για να φτάσει στο τέλος με αριστοτεχνική μαεστρία στα "θεμέλια" της συλλογιστικής του. Ο θεατής, μέσα απ' αυτή την ανάποδη περιπλάνηση, γίνεται συνεργός, συνδημιουργός της σκηνοθεσίας. Μετέχει, ψηλαφιστά, στην κατανόηση της τελικής στόχευσης του δημιουργού και από παθητικός δέκτης γίνεται ενεργητικός πρωταγωνιστής. Η μαυρόασπρη φωτογραφία του Γιέρζι Λίπμαν - αναγκαστική άποψη του τότε κινηματογράφου - αποκτά καθοδηγητική θέση που κινεί τα νήματα του σεναρίου και προετοιμάζει τις μελλοντικές οχυρωματικές θέσεις των τριών πρωταγωνιστών του. Η ταινία του Πολάνσκι αγγίζει τα όρια ενός αριστουργήματος.

  • Η ταινία του Αντώνη Κόκκινου "Τέλος εποχής" προβάλλεται από σήμερα στις αθηναϊκές αίθουσες, έχοντας ήδη στεφθεί με δάφνες νίκης στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Κόκκινος ενεργοποιεί τους μηχανισμούς της προσωπικής του μνήμης, για να προβάλει ακέραια την πίκρα και την αγωνία της γενιάς του στο παρόν. Μέσα από τη νοσταλγική αποθυμιά ενός χαμένου παρελθόντος, επιχειρεί να απομυθοποιήσει τα σύμβολα της εποχής του, ακριβώς για να καταδείξει πάνω στο σεναριακό του χάρτη τα λάθη της δικής του γενιάς. Το παρόν και το παρελθόν παντρεύονται και από το πρώτο πρόσωπο του αφηγητή στο σήμερα ο σκηνοθέτης κατορθώνει να εικονογραφήσει με ζωντανά χρώματα το παρελθόν μιας ανέμελης σχολικής παρέας. Η μουσική του Γιάννη Σπυρόπουλου (γνωστού και με το ψευδώνυμο "Μπαχ") λειτουργεί ως καταλύτης για τη δραματουργική εξέλιξη. Ως γέφυρα από το χτες στο σήμερα, από το εγώ στο εμείς. Ο Αντώνης Κόκκινος μάς γοητεύει με τον τρόπο που χειρίζεται το υλικό του. Ειλικρινής, βλέπει ρομαντικά το χτες και φοβάται για το σκούρο και μουντό χρώμα της εποχής μας. Μαζί με την ταινία του Αντώνη Κόκκινου προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία του Νίκου Γραμματικού "Χάος".

Γεράσιμος ΒΑΚΡΟΣ

Ενα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο "Δον Κιχώτης" του Θερβάντες, σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, παρουσιάζεται από την παιδική σκηνή του "Μοντέρνου Θεάτρου" στο θέατρο "Αλκυονίς" (Ιουλιανού 42-46). Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Νίκης Ιγγλέση.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Μεσσάλας, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Μιχάλης Κουκουλομάτης, Απόστολος Πελεκάνος, Τζένη Στεφανάκου, Γιάννης Τριβέλας, Κατερίνα Γούναρη και Βίβιαν Βαλσάμη.Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί και 3 το απόγευμα.

  • Με ρεσιτάλ τραγουδιού της Δέσποινας Τσουκαλά εγκαινιάζεται, αύριο (7μ.μ.), ο 7ος κύκλος συναυλιών του Ωδείου "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41, Αθήνα).
  • "Ερωτικές ιστορίες για δύο κιθάρες" περιλαμβάνει το ρεσιτάλ του Βαγγέλης Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή,την Κυριακή (11.30π.μ.), στην αίθουσα "Μαρία Κάλλας" του Ατενέουμ (Αμερικής 8, Σύνταγμα).
  • Στα πλαίσια του Γερμανικού Φεστιβάλ Πιάνου του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16), τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) ο Τόμας Ντούις θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν, Στράους κ.ά.
  • Ρεσιτάλ πιάνο στο Θεατρικό Οργανισμό "Πολιτεία" (Σαρρή 40, Θησείο) θα δώσει τη Δευτέρα (9μ.μ.), ο Uwe Matschke.
  • Ρεσιτάλ κιθάρας φλαμένκο θα δώσει τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στην αίθουσα "Παρνασσός",ο Πάρις Πλιάκας.
  • Εργα, που γράφτηκαν για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση των Χρήστου Λεοντή, Γιώργου Μηνά, Αλέξανδρου Μούζα και Βασίλη Τενίδη,θα ερμηνεύσει τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής,το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής,με διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
  • Συνθέτες του 20ού αιώνα θα παρουσιάσει, απόψε και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής, η Καμεράτα με διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου.Στο πρώτο με έργα των Παπαϊωάννου, Μπάρμπερ κ. ά. συμμετέχει η σολίστ του βιολιού, Μαριβόν λε Ντιζές.Στο δεύτερο μέρος, με έργα Χοβχάνες και Λουτοσλάβσκι, σολίστ είναι ο πιανίστας και ακορντεονίστας, Χρήστος Ζερμπίνος.
  • Χ. Μαν, "Οι θεές - Αθηνά", ΣΕ
  • Θ. Ντράιζερ, "Ο Χρηματιστής", ΣΕ
  • Τ. Πρίστλεϊ, "Οδός Αγγέλων", ΣΕ
  • Ν. Κεπέσης, "Ο Δεκέμβρης του 1944", ΣΕ
  • "Κομμουνιστικές αξίες και Σοσιαλισμός", ΣΕ
  • Το μουσικό σύνολο της Κρήτης "Παλαϊνά Σεφέρια",παρουσιάζει τη δουλιά του, απόψε, αύριο και την Κυριακή στο "Ραβάναστρον".
  • "Ασκήσεις" από το Βαγγέλη Γερμανό παρουσιάζονται, απόψε και αύριο στο κλαμπ "Αίνιγμα" (Δημητρακοπούλου 130, Κουκάκι).
  • Στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι αδελφοί Κατσιμίχα.Μαζί τους εμφανίζεται η Κρίστη Στασινοπούλου.
  • Μέχρι την Κυριακή θα βρίσκονται στο "Τσάι στη Σαχάρα",ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Ζιώγαλας.
  • Αφροκουβανέζικη μουσική παρουσιάζει το συγκρότημα "Οσίμπισα",απόψε και στο "Camel Move" και την Κυριακή στο Μύλο της Θεσσαλονίκης.
Η κραυγή του Αυγούστου

Τον ονόμασαν κραυγή της γενιάς τους. Μια κραυγή, που απορρέει και βρίσκει δύναμη από το δράμα, από την τραγωδία της Κύπρου. Ο λόγος για το δίσκο"Οταν τον Αύγουστο βρέχει",που φέρνει την υπογραφή τριών νέων δημιουργών από την Κύπρο, των Κούλη Θεοδώρου, Αντρέα Παράσχου και Πάρη Ποταμίτη και παρουσιάστηκε χτες στο "Σπίτι της Κύπρου". Αφορμή για τη δημιουργία του δίσκου, όπως αναφέρθηκε, αποτέλεσε μια ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ με τίτλο"Οταν τον Αύγουστο βρέχει" (και οι τρεις δημιουργοί εργάζονται εκεί ως δημοσιογράφοι) στις 14 Αυγούστου 1993, ακριβώς 19 χρόνια από τότε, που οι τουρκικές ερπύστριες πάτησαν την Αμμόχωστο. "Ζούμε, είπαν, ανάμεσα σε δύο επικίνδυνες αντιθέσεις, την κατοχή και την ευμάρεια. Η μία σε εξευτελίζει και με την άλλη εξευτελίζεσαι. Ομως στέκουμε... Ηρθαμε εδώ για να σας πούμε ότι δε θα αρκεστούμε η Αμμόχωστος και η Κερύνεια να συντηρούνται στη μνήμη όπως η Σμύρνη και το Αϊβαλί". Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Κούλης Θεοδώρου και Βούλα Κωνσταντίνου.Παρόντες στη χτεσινή παρουσίαση ο πρέσβης της Κύπρου Χ. Χριστόφορου, ο Γ. Νταλάρας, ο Μ. Τόκας, ο Μ. Χριστοδουλίδης κ. ά.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην γκαλερί "Τιτάνιουμ" (Βασ. Κωνσταντίνου 44) έκθεση έργων ζωγραφικής της Αρ. Λεβέντη και γλυπτικής του Ηλ. Γκανούτα.Τα έργα και των δύο καλλιτεχνών έχουν κοινή τους ρίζα τη διάθεση αισιόδοξης απόκρισης στο βάθος της σκοτεινιάς και των απειλών της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Τα ζωγραφικά έργα και τα γλυπτά για τους δημιουργούς τους γεννήθηκαν και είναι μαζί το ένα για το άλλο και το ένα με το άλλο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 του Φλεβάρη.

  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν,τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Μπουραζέλης,θα μιλήσει με θέμα "Ρωμαϊκή ιστορία. Αιωνιότητα και ανανέωση".
  • Εκδήλωση για την κοπή της πίτας και την παρουσίαση 11 χορευτικών συγκροτημάτων, πραγματοποιεί, την Κυριακή (6μ.μ.), η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία,στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Αραχώβης). Θα βραβευτούν οι Λίνος Κόκοτος (συνθέτης), Κώστας Νικολακόπουλος (καθηγητής) και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής.
  • Για το έργο του Σάμουελ Μπέκετ,θα μιλήσει τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο "Θεατράκι" (Αδμήτου 54), η Βαλεντίνη Λουρμπά.Κείμενα θα διαβάσουν οι: Σπ. Βασιλάκη, Δ. Ημελλος και Αννα Παϊσίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ