ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αρχίζει το μεγάλο φαγοπότι

Οι κυβερνητικές συσκέψεις για την προώθηση των διαδικασιών ξεπουλήματος του ΟΤΕ πληθαίνουν. Οι πιέσεις των μεγαλοσυμφερόντων - μέσω και των ελεγχόμενων από αυτά διεθνών Οργανισμών - για να αρχίσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το "άρμεγμα" των διαρκώς αυξανόμενων κερδών του, εντείνονται. Οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ (πιστά αντίγραφα εκείνων της ΝΔ), που ακυρώνουν το δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΤΕ και παραδίδουν συνολικά τις τηλεπικοινωνίες της χώρας μας στις ορέξεις των πολυεθνικών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων, άρχισαν ήδη να υλοποιούνται. Το στήσιμο "θυγατρικών" που ανοίγει πλέον διάπλατα την κύρια είσοδο του ΟΤΕ (κι όχι μόνο τα παράθυρα) στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεκίνησε. Η εικόνα διάλυσης του ΟΤΕ, εγκατάλειψης δραστηριοτήτων του, ασυδοσίας των εργολάβων, θεσμικής προετοιμασίας για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και, βέβαια, ευθείας αμφισβήτησης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, γίνεται πια αντιληπτή κι απ' τον τελευταίο εργαζόμενο, ενώ τα μόνα πράγματα που ευημερούν είναι το μικροβόλεμα κάποιων ημετέρων και η παγίωση της κυριαρχίας πολυεθνικών συγκροτημάτων (π.χ. Κινητή τηλεφωνία).

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη μακαριότητά της. Κρίμα! Χίλιες φορές κρίμα για ένα Συνδικάτο με αγωνιστική παράδοση και πρόσφατες σκληρές μάχες για έναν ΟΤΕ 100% δημόσιο και ανεπτυγμένο προς όφελος του λαού, να γίνεται σήμερα απλός θεατής τέτοιων δραματικών εξελίξεων. Φτάσαμε, δυστυχώς, στο σημείο (όπως έγινε προχτές στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ), να διαπιστώνεται πως η σημερινή πλειοψηφία της Ομοσπονδίας όχι μόνο περιφρονεί τους στόχους των πολύμορφων αγώνων των χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ αλλά και αρνείται πεισματικά να ψελλίσει έστω, την αντίθεσή της σ' αυτά τα διαλυτικά σενάρια. Μάταια οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ απηύθυναν στο τελευταίο ΔΣ (18/1) ύστατη έκκληση για άμεση στροφή της επικίνδυνης αυτής πορείας του Συνδικάτου. Μάταια προσπάθησαν να πείσουν για την ανάγκη προσαρμογής της ΟΜΕ - ΟΤΕ στις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων της, που μίλαγαν για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής και κάθε έκτασης. Αντί για απάντηση, η αυτοδύναμη ΠΑΣΚΕ, με την ουσιαστική στήριξη της ΔΑΚΕ και της ΑΣ ("ΣΥΝ"), έκανε κυρίαρχο και επίκαιρο (! ) ζήτημα του ΔΣ το πώς θα υποβληθούν προτάσεις απ' την Ομοσπονδία πάνω σ' ένα σχέδιο της Διοίκησης του ΟΤΕ για τη δήθεν αναδιοργάνωσή του. Σχέδιο, που σαν μοναδικό μέλημά του έχει τη διαμόρφωση οργανωτικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία ενός ιδιωτικοποιημένου πια ΟΤΕ! Σχέδιο, που κρίθηκε γενικά σαν θετικό απ' την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ενώ δηλώθηκε καθαρά και ξάστερα η υποστήριξή της στην ίδρυση "θυγατρικών" με τη συμμετοχή ιδιωτών!!!... Οσο για την επερχόμενη μετοχοποίηση, αυτή βρίσκεται απλά υπό... παρακολούθηση! Φαίνεται ότι τελικά δεν είχε και πολύ άδικο ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο ΔΣ όταν έλεγε ματαξύ σοβαρού και αστείου πως θα καταγγείλει την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και του μικρού ΣΥΝεταίρου της για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας...

Γίνεται φανερό, όμως και κάτι άλλο. Οταν δρομολογούνται τέτοιες δραματικές εξελίξεις, μια συνδικαλιστική ηγεσία με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, δεν μπορεί απλά να χαρακτηρίζεται σαν θεατής τους και μόνο. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή η ηγεσία χειροκροτεί το χαράτσι στα τιμολόγια του ΟΤΕ, επιδοκιμάζει το διορισμό ανώτατου στελέχους ιδιωτικής εταιρίας σε θέση Γενικού Διευθυντή (! ), συμφωνεί και επαυξάνει στην ίδρυση"θυγατρικών", αποδέχεται τελικά το νομοθετικό περιβάλλον - και το στηρίζει με... προτάσεις - που κάνει από τώρα τον ΟΤΕ "φύλλο και φτερό" μέχρι την πλήρη άλωσή του... Θεατής λοιπόν; Ναι! Ταυτόχρονα, όμως και συνένοχος! Ετσι, απ' τα ίδια τα πράγματα φαίνεται ότι η θέση της ΕΣΚ - ΟΤΕ για την ανάγκη αποβολής αυτής της ηγεσίας και για την άμεση προκήρυξη εκλογών, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία τους, υπέρ εκείνων που θέλουν και μπορούν να παλέψουν για την ύπαρξη του ΟΤΕ και για τη διασφάλιση των υπό εκκαθάριση εργατικών δικαιωμάτων, είναι και δικαιωμένη και επίκαιρη!

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κραυγαλέο δείγμα ραγιαδισμού!
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου με εκπροσώπους του ΚΚΕ.
  • Μ. Κωστόπουλος: Να αντισταθούν οι εργαζόμενοι, με τρόπο που να αντιστοιχεί στη δραματική τους θέση. Στη Βουλή τα "χαρτιά" είναι μοιρασμένα...
  • Ανευ σημασίας το πρόβλημα για την πλειοψηφία των ΜΜΕ!

"Η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι κραυγαλέα περίπτωση πολιτικής εξαπάτησης, οικονομικού σκανδάλου, ανηθικότητας, ραγιαδισμού και αναλγησίας".Με τις φράσεις αυτές χαρακτήρισε ο Μήτσος Κωστόπουλος,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, το επιχειρούμενο ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, με μέγιστη απαίτηση μια... εγγυητική επιστολή 500 εκατ. δραχμών! Οι δηλώσεις του Μ. Κωστόπουλου έγιναν χτες το πρωί, αμέσως μετά τη συνάντησή του με αντιπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων του ναυπηγείου. Ο Μήτσος Κωστόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν "με τρόπο που να αντιστοιχεί στη δραματική τους θέση",επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Επιτέλους, δεν πρέπει να πάτε... άκλαφτοι".Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο Βαγγέλης Τιρτιράκης από το Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.Η χτεσινή συνάντηση έγινε στα πλαίσια της απόφασης του σωματείου να έχει επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, καλώντας τα να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και στην τροπολογία των υπουργείων Βιομηχανίας και Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα. Με αυτήν την τροπολογία - όπως επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές - η κυβέρνηση επιχειρεί, εκτός των άλλων, να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους για λογαριασμό του ιδιώτη και να νομιμοποιήσει τις παράνομες επιχωματώσεις του Νιάρχου που φτάνουν τα 300 περίπου στρέμματα!Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Κοντάκης σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να εξυγιανθεί το ναυπηγείο και να παραμείνει στο Δημόσιο. Ωστόσο συμπλήρωσε, ότι αν αποδειχθεί από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την ιδιωτικοποίηση, τότε να πωληθεί το 49% των μετοχών, όχι όμως σε ιδιώτες...

Ο Μήτσος Κωστόπουλος δήλωσε: "Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά τη θέση το ναυπηγείο να μείνει στο Δημόσιο, να εξυγιανθεί, να εκσυγχρονιστεί, να αποτελέσει τον πιλότο στην προσπάθεια διαμόρφωσης του δημόσιου ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα". Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους "να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να αντισταθούν στα σχέδια των ρεβανσιστών της Γερμανίας, που προφανώς, πέρα από όλα τ' άλλα, μας εκδικούνται γιατί δεν υποταχθήκαμε στους προγόνους τους. Οι εργαζόμενοι να μην εμπιστεύονται εκείνους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα σήμερα, ενώ έλεγαν άλλα χτες και είναι ενταγμένοι στο παιχνίδι του ξεπουλήματος των ναυπηγείων. Στη Βουλή τα χαρτιά είναι μοιρασμένα. Να μην αφήσουν το ΚΚΕ να δίνει μόνο του την άνιση μάχη στο χώρο. Είναι υπόθεση δική τους το ψωμί των παιδιών τους".

Γιατί απουσίαζαν;

Επισημαίνοντας την απουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη χτεσινή συνάντηση,ο Μήτσος Κωστόπουλος σχολίασε: "Προκαλεί εντύπωση ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν παρουσιάστηκαν άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό αποτελεί όχι πρόκληση σε μας το ΚΚΕ, που ξέρουμε πώς χειρίζονται το Κόμμα μας αυτά τα ΜΜΕ, αλλά αποτελεί ευθεία πρόκληση, προσβολή στους χιλιάδες υπό απόλυση εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ενα πράγμα που πρέπει να κάνουν άμεσα είναι να δώσουν την απάντησή τους και στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στον τρόπο που τα ΜΜΕ τους αντιμετωπίζουν. Είναι ανάλγητη η στάση τους απέναντί τους τη στιγμή που περνάνε μηνύματα αποπροσανατολισμού, μηνύματα ποδηγέτησης του λαού, μηνύματα εκφυλισμού των πάντων. Ξεχνάνε ότι σε κάποια γωνιά της πατρίδας μας υπάρχει ένα ναυπηγείο και αυτό λέγεται ναυπηγείο Σκαραμαγκά που ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Βουλή!

Γνωρίζοντας το μέγεθος του σκανδάλου, που επιχειρεί με τον Σκαραμαγκά η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή την κύρωσή του, προκειμένου να εξασφαλίσει άλλοθι!

Την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και τις επιταγές της Ευρωπαικής Ενωσης επικαλέστηκε ως άλλοθι χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Χρ. Ροκόφυλλος,προκειμένου να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας ότι η υπόθεση είναι σκάνδαλο ανάλογου -αν όχι μεγαλύτερου- μεγέθους από την πώληση της ΑΓΕΤ, υποστήριξε ότι θα γίνει με εντελώς άλλο τρόπο... Δηλαδή θα κυρωθεί με νόμο από την Βουλή. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τις εκτιμήσεις ότι ο κύριος λόγος της ψήφισης από τη βουλη και της σχετικής τροπολογίας που έχει ετοιμάσει με το υπουργείο Οικονομικών, είναι η εξασφάλιση πολιτικής κάλυψης στο μέγα σκάνδαλο που είναι έτοιμη να διαπράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

"Αγνοείτε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη δεσμευθεί από το 1991 να ιδιωτικοποιήσει αυτά τα ναυπηγεία", απάντησε σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Πολιτικής Ανοιξης, Μ. Μαχαίρα,ο Χρ. Ροκόφυλλος και πρόσθεσε: "βρισκόμαστε κυριολεκτικά στις παραμονές της επιβολής ενός πολύ μεγάλου προστίμου εις βάρος μας" από την ΕΕ. Αναφερόμενος στον ήδη προκηρυχθέντα διαγωνισμό, υποστήριξε ότι "τα πάντα γίνονται κανονικά με κριτήρια δοκιμασμένα στη πράξη"! Απέφυγε όμως επιμελώς να αναφερθεί ακόμα και στο ύψος του τιμήματος που θα πωληθούν τα ναυπηγεία, λέγοντας γενικά ότι θα είναι ένα... από τα κριτήρια για την επιλογή του αγοραστή. Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα γιατί δεν ιδιωτικοποιείται έστω το 49% των ναυπηγείων, είπε: "φαντάζεσθε κάποιον επενδυτή να δεχθεί να δώσει κάποια δισεκατομμύρια για να πάρει το 49% και να τα βλέπει να χάνονται μέσα από τις ζημιές της εταιρείας;"!!

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας είπε ότι "η όποια σύμβαση υπογραφεί θα έρθει στη Βουλή για κύρωση",χρησιμοποιώντας προφανώς το Κοινοβούλιο ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την απενοχοποίηση του εγκλήματος.

Αρχισαν τη Δευτέρα και ολοκληρώνονται το Σάββατο 21 του μηνός, με
  • Αρχισαν τη Δευτέρα και ολοκληρώνονται σήμερα, με συναυλία ελληνικής και ξένης μουσικής, οι εκδηλώσεις του αφιερώματος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στον αντιρατσιστικό κινηματογράφο. Η συναυλία θα γίνει στις 9 το βράδυ στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΘ και παράλληλα στο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας αντιρατσιστικού περιεχομένου.
"Φορέας εξαπάτησης"

Με αφορμή τη χτεσινή συνάντησή του με το σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μήτσος Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στην έναρξη της λειτουργίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,για την οποία δήλωσε: "Θέλουμε να σημειώσουμε, με αφορμή την τραγική εξέλιξη στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ότι αυτή η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή που διαμόρφωσαν οι δυνάμεις του μααστριχτικού τόξου είναι φορέας εξαπάτησης των εργαζομένων και τίποτα περισσότερο".

Από τη χτεσινή συνάντηση συνδικαλιστών - εκπροσώπων του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ