ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
60ΧΡΟΝΗ Η ΕΕΛ
Η ενότητα το πρώτο "χρέος"

Το περασμένο Σάββατο, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών δεν έκοψε μόνο την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Γιόρταζε και τα εξήντα χρόνια της. Μια επέτειος πολύ σημαντική, όχι μόνο για το πρώτο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας, αλλά και για την ίδια την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την ομιλία του προέδρου της Βάσου Γεωργίου,ο οποίος σκιαγράφησε την ιστορική πορεία της Εταιρείας από την ίδρυσή της, το 1934, μέχρι σήμερα.

Παραθέτοντας τα ονόματα των προέδρων της ΕΕΛ, ανάμεσά τους οι Ξενόπουλος,Καζαντζάκης,Σικελιανός,Δ. Φωτιάδης,Σκάρος και ό,τι αυτά σήμαιναν και σημαίνουν για την ελληνική λογοτεχνία του αιώνα μας, ο Β. Γεωργίου έδωσε το στίγμα της σημερινής αναγκαιότητας της ΕΕΛ: Της ενότητας των ανθρώπων του Λόγου.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις διασπάσεις που πέρασε η Εταιρεία και τόνισε: "Νομίζω, είναι ένα χρέος, ένα γραμμάτιο, που οφείλουμε να εξοφλήσουμε οι λογοτέχνες, οι συγγραφείς, όπου κι αν ανήκουμε σήμερα, σ' όποιο σωματείο(...). Αυτό που προέχει, σήμερα, είναι η επανένωση, η ενότητα, έστω κι αρχίζοντας με κατώτερες μορφές συνεργασίας".

Σαν παράδειγμα για μια κατ' αρχήν συνεργασία, ο Β. Γεωργίου ανέφερε τα επαγγελματικά ζητήματα, στα οποία "δε χωράνε ρήξεις και διασπάσεις. Οι όποιες διαφορές πρέπει να λύνονται ενωτικά, μέσα στην ίδια επαγγελματική οργάνωση, στο ίδιο, ενιαίο επαγγελματικό σωματείο".Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε στις 5 Δεκέμβρη του 1982, όταν η ΕΕΛ συγχωνεύεται με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών.

Την αναγκαιότητα και τη σημασία αυτής της ενότητας για το τόπο, τόνισε και ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών Συγγραφέων, Ασημάκης Γιαλαμάς,ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχήθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της η ΕΕΛ, γιατί "σ' αυτό το βίαιο κόσμο, η τέχνη μπορεί και πρέπει να αντισταθεί".

Ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, Ε. Μόσχος,επισήμανε ότι τα οικονομικά αιτήματα των λογοτεχνών πρέπει να κατοχυρωθούν και ένα από αυτά είναι η ανάγκη ύπαρξης του θεσμού των ανέργων λογοτεχνών.

Στο τέλος της εκδήλωσης της ΕΕΛ, εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που θα σταλεί στη Βουλή, το ΥΠΠΟ και τα ΜΜΕ:

"Εκφράζουμε την αφοσίωσή μας στα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της αδελφοσύνης των Λαών, της Δημοκρατίας και της διαφύλαξης του Πολιτισμού μας, που επιβουλεύονται ξένα κέντρα. Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα του λαού και όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, να συστρατευθούν στον αγώνα της υπεράσπισης της Ειρήνης και των κατακτήσεων του Πολιτισμού μας".

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΟΧΙ στην αρπάγη του μεγάλου κεφαλαίου

Με επερωτήσεις τους οι Μ. Κωστόπουλος, Α. Παπαρήγα και Α. Σκυλλάκος θα καταγγείλουν την άνευ όρων παράδοση του πολιτισμού στους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ

Μια εξαιρετικά επίκαιρη καταγγελία - επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον πολιτισμό, θα απασχολήσει σήμερα τη Βουλή.Ο Μήτσος Κωστόπουλος εισηγητικά, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,και ο Αντώνης Σκυλλάκος,με παρεμβάσεις τους, θα καταγγείλουν τη χωρίς όρους παράδοση του πολιτισμού στη λογική του κέρδους, την παραχώρησή του στο μεγάλο κεφάλαιο και στους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ.

Η μετατροπή των κρατικών σκηνών σε ΝΠΙΔ και η εκχώρηση στον Χρ. Λαμπράκη "της μουσικής παιδείας, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της χάραξης της αναπτυξιακής πορείας της Πάτρας κ.ά", όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει το ΚΚΕ, "δημιουργούν το ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο"". Την ίδια στιγμή "η ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας ή του μαζικού λαϊκού αθλητισμού μέσω των μαζικών φορέων ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγκαταλείπεται".Παράλληλα, "η ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση εξελίσσεται σε αρένα, όπου εκδηλώνονται όλα τα "ιδανικά" του καπιταλισμού και, πρώτα απ' όλα, το κυνήγι του κέρδους",ενώ "η κυβέρνηση στηρίζει τη χρηματοδότηση του πολιτισμού όλο και περισσότερο στον κρατικό τζόγο".Αλλωστε, τα κονδύλια του ΥΠΠΟ για το 1995 αυξάνονται μόλις κατά 0,6%,συγκριτικά με το 1994.

Το ΚΚΕ προβάλλει σαν μόνη διέξοδο και επιλογή για την αληθινή πρόοδο του πολιτισμού: Την οικονομική ενίσχυσή του από την πολιτεία,την ενίσχυση της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας,τη συμμετοχή των φορέων των καλλιτεχνών στη χάραξη της εθνικής πολιτιστικής πολιτικής,τη διαφάνεια των καλλιτεχνικών διαγωνισμών,την υλοποίηση του νόμου 1854/89 για χρηματοδότηση με 1 δισ. δραχμές της αγοράς καλλιτεχνικών έργων.Επίσης, ζητείται: Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής διερεύνησης για το Μέγαρο Μουσικής και ένταξη των δραστηριοτήτων του στο ΥΠΠΟ. Να σταματήσουν τα έργα στο Πάρκο Ελευθερίας.Ενίσχυση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου,ώστε να υπάρχουν κονδύλια για την επαρκή χρηματοδότηση του πολιτισμού. Θέσπιση μέτρων ελέγχου των διαφημίσεων και απαγόρευση της μετάδοσης διαφημίσεων για τα "ροζ τηλέφωνα".

Επιτροπή Ειρήνης Λογοτεχνών

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει η Επιτροπή Ειρήνης Λογοτεχνών,αύριο στις 6 μμ, στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 και Σόλωνος) και καλεί στην εκδήλωσή της όλους τους λογοτέχνες - φίλους της ειρήνης και φιλίας των λαών.

Δύο ξένοι αρχαιολόγοι θα μιλήσουν, σήμερα (8.30μμ), στο "Σπίτι της Κύπρου",για ανασκαφές που έκαναν σε αρχαιολογικές θέσεις της Κύπρου. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκέντεμποργκ, Πολ Αστρομ,για τη "σουηδική ανασκαφική δραστηριότητα στην Κύπρο" και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Χανς - Γκέντερ Μπάσολζ,για τη "γερμανική ανασκαφική δραστηριότητα στην Ταμασσό της Κύπρου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ