Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
60ΧΡΟΝΗ Η ΕΕΛ
Η ενότητα το πρώτο "χρέος"

Το περασμένο Σάββατο, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών δεν έκοψε μόνο την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Γιόρταζε και τα εξήντα χρόνια της. Μια επέτειος πολύ σημαντική, όχι μόνο για το πρώτο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας, αλλά και για την ίδια την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την ομιλία του προέδρου της Βάσου Γεωργίου,ο οποίος σκιαγράφησε την ιστορική πορεία της Εταιρείας από την ίδρυσή της, το 1934, μέχρι σήμερα.

Παραθέτοντας τα ονόματα των προέδρων της ΕΕΛ, ανάμεσά τους οι Ξενόπουλος,Καζαντζάκης,Σικελιανός,Δ. Φωτιάδης,Σκάρος και ό,τι αυτά σήμαιναν και σημαίνουν για την ελληνική λογοτεχνία του αιώνα μας, ο Β. Γεωργίου έδωσε το στίγμα της σημερινής αναγκαιότητας της ΕΕΛ: Της ενότητας των ανθρώπων του Λόγου.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις διασπάσεις που πέρασε η Εταιρεία και τόνισε: "Νομίζω, είναι ένα χρέος, ένα γραμμάτιο, που οφείλουμε να εξοφλήσουμε οι λογοτέχνες, οι συγγραφείς, όπου κι αν ανήκουμε σήμερα, σ' όποιο σωματείο(...). Αυτό που προέχει, σήμερα, είναι η επανένωση, η ενότητα, έστω κι αρχίζοντας με κατώτερες μορφές συνεργασίας".

Σαν παράδειγμα για μια κατ' αρχήν συνεργασία, ο Β. Γεωργίου ανέφερε τα επαγγελματικά ζητήματα, στα οποία "δε χωράνε ρήξεις και διασπάσεις. Οι όποιες διαφορές πρέπει να λύνονται ενωτικά, μέσα στην ίδια επαγγελματική οργάνωση, στο ίδιο, ενιαίο επαγγελματικό σωματείο".Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε στις 5 Δεκέμβρη του 1982, όταν η ΕΕΛ συγχωνεύεται με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών.

Την αναγκαιότητα και τη σημασία αυτής της ενότητας για το τόπο, τόνισε και ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών Συγγραφέων, Ασημάκης Γιαλαμάς,ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχήθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της η ΕΕΛ, γιατί "σ' αυτό το βίαιο κόσμο, η τέχνη μπορεί και πρέπει να αντισταθεί".

Ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, Ε. Μόσχος,επισήμανε ότι τα οικονομικά αιτήματα των λογοτεχνών πρέπει να κατοχυρωθούν και ένα από αυτά είναι η ανάγκη ύπαρξης του θεσμού των ανέργων λογοτεχνών.

Στο τέλος της εκδήλωσης της ΕΕΛ, εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που θα σταλεί στη Βουλή, το ΥΠΠΟ και τα ΜΜΕ:

"Εκφράζουμε την αφοσίωσή μας στα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της αδελφοσύνης των Λαών, της Δημοκρατίας και της διαφύλαξης του Πολιτισμού μας, που επιβουλεύονται ξένα κέντρα. Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα του λαού και όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, να συστρατευθούν στον αγώνα της υπεράσπισης της Ειρήνης και των κατακτήσεων του Πολιτισμού μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ