ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πατρίδα του ήλιου

Ο κινηματογραφικός "λόγος" του Παναγιώτη Καρκανεβάτου στην ταινία του "Μεταίχμιο",είναι μια ολάνθιστη περιδιάβαση στην ευδαιμονία της ποίησης. Μιας ποίησης ανόθευτης, χωρίς προσπάθεια εντυπωσιασμού με τη γλώσσα και το ύφος της. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος δείχνει να διαθέτει πλούσια αποθέματα ενέργειας, σε πείσμα όσων το αρνούνται αυτό κι ακόμα περισσότερο όσων το υπονομεύουν.

Ο σκηνοθέτης θέτει ως εφαλτήριο της δράσης του μια ιστορία αναζήτησης, ανασκαλεύοντας στη συνέχεια το ίδιο το περιεχόμενο της ζωής. Ο κεντρικός ήρωάς του δεν ψάχνει τον χαμένο στο χρόνο αδερφό του, αλλά αποζητά τη λύτρωση μέσα από την αέναη περιπλάνηση. Η κινηματογραφική κάμερα περιφέρεται σε τόπους άνυδρους και σκληρούς, όπου οι άνθρωποι ψάχνουν την τροφή τους μέσα στα έγκατα της γης. Τόποι ελληνικοί, όπου οι κάτοικοι ανοίγουν στη γη βαθιές τρύπες, δρόμους που τους οδηγούν στις ρίζες τους.Η"αρχαία σκουριά", που αναφέρει στο τέλος της ταινίας ο, χαμένος στη θάλασσα της νοσταλγίας, αδερφός του ήρωα, είναι η παράδοση. Η ταυτότητα της Ελλάδας, καταχωνιασμένη σήμερα στο χώρο της μνήμης. Ο Καρκανεβάτος αφαιρεί από την ιστορία του τον εφήμερο χαρακτήρα της. Η ιστορία του δεν έχει τέλος, όπως και η ζωή του ανθρώπου, που η αρχή της είναι σκεπασμένη με "αρχαία σκουριά". Είναι αιώνια, όπως αιώνια είναι και η ανάγκη της συνείδησης να πλεύσει περήφανα στον απέραντο ωκεανό της ελευθερίας. Είναι ο "κόσμος" που αγωνιά να φτάσει ο μοναχικός και ρομαντικός ιππότης του σκηνοθέτη. Είναι στην ουσία η εσωτερική πατρίδα του Ελληνα, που δε φεύγει για να την ξεχάσει, αλλά ταξιδεύει για να την αντικρίσει, να τη γνωρίσει όπως δεν τη βίωσε. Σαν τον Οδυσσέα που περιπλανιέται, με τον νόστο της επιστροφής στην καρδιά του. Ενα ταξίδι επιστροφής και όχι φυγής.

Η φωτογραφία του Αντρέα Σινάνου - από τις καλύτερες που έχουμε δει στον Ελληνικό Κινηματογράφο - ακολουθεί τις ακτίνες του ήλιου που πέφτουν πάνω στο έρημο, ρημαγμένο, αλλά βαθιά ριζωμένο ελληνικό τοπίο. Η μουσική του Νίκου Κηπουργού,λυρική και συγχρόνως επική, πάλλεται στους ρυθμούς της ανθρώπινης ευαισθησίας. Κρύβουν μέσα τους τη λάμψη της παράδοσης, τους ήχους του παρόντος, τη λαχτάρα του μέλλοντος. Ολοι οι ηθοποιοί στην ταινία του Καρκανεβάτου, μοιράζονται ισότιμα την επιτυχία της ταινίας. Η εσωτερική ερμηνεία του Αρη Λεμπεσόπουλου,η σιωπηλή, αλλά φωτεινή ερμηνεία του Χρήστου Καλαβρούζου και ο διάχυτος ερωτισμός στη γνήσια κινηματογραφική έκφραση του Σταύρου Ζαλμά,φαντάζουν σαν ποιητικές μορφές μιας ώριμης και ανάγλυφης τεχνοτροπίας. Ο θεατής, σίγουρα, θα αναγνωρίσει μέσα στην ταινία τον ίδιο του τον εαυτό.

Το "Μεταίχμιο" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία σκηνοθεσίας, μουσικής και Β' ανδρικού ρόλου, ενώ απέσπασε και ειδική μνεία από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Γεράσιμος ΒΑΚΡΟΣ

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

  • Β. Λιόγκαρης "Τι θα γίνει επιτέλους με τη μαμά; " (ΣΕ)
  • Τ. Πρίστλεϊ "Οδός αγγέλων" (ΣΕ)
  • Β. Κολοβός "Θυμάσαι πατέρα; " (Καστανιώτης)
  • Ι. Ξενάκης. Αφιέρωμα του ΕΜΠ (ΣΕ)
  • Γ. Λιοδάκης "Γαιοπρόσοδος επιτόκια και αγροτικές τιμές" (ΣΕ)

Ο τίτλος του έργου του Εντουρντ Αλμπι, "Ιστορία του ζωολογικού κήπου",παύει να είναι περίεργος, όταν διαπιστώσει κανείς πως δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, παρά μόνο για έναν ύμνο στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στην αγωνία της ανθρώπινης επικοινωνίας.Δύο άγνωστοι άντρες, με διαφορετικούς κόσμους, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν φτάνουν μέχρι το θάνατο για να λυτρωθούν. Το έργο ανεβαίνει, στο "Φούρνο" από σήμερα μέχρι 14 Φεβρουαρίου. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Χριστοδούλου,η σκηνοθεσία του Κώστα Φλακατούλα,τα σκηνικά - κοστούμια του Νικόλα Κληρονόμου.Παίζουν: Αρτό Απαρτιάν, Κώστας Φλακατούλας.

"Παλιά φωτογραφία - φρέσκο χαμόγελο" από χτες μέχρι και το Σάββατο στο "Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15). Ο τροβαδούρος της ψυχής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, προσφέρει τρεις όμορφες μουσικές βραδιές με συντροφιά την Καλλιόπη Βέττα και τη Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι. Στο πιάνο ο Θέμης Συμβουλόπουλος. Στο χώρο λειτουργεί έκθεση με παλιές φωτογραφίες. Την Κυριακή θα παρουσιαστούν έργα για δύο κιθάρες από τους Λεωνίδα Κανάρη καιΓιώργο Φουντούλη.

"Ανατολή - Δύση: Στα μουσικά σταυροδρόμια της Γης" είναι ο τίτλος του διήμερου, που φιλοξενείται αύριο και μεθαύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Αύριο οκτώ Ελληνες σολίστ και ένα κουαρτέτο εγχόρδων ερμηνεύουν "Τα λουλούδια της ερήμου" του Κυριάκου Σφέτσα με τη σύμπραξη της Ειρήνης Καραγιάννη.Το ίδιο βράδυ φιλοξενούνται ο γνωστός Αμερικανός κιθαρίστας Μπράιαν Κιν και ο Τουρκοαιγύπτιος ταλαντούχος ερμηνευτής Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ.Την Κυριακή θα εμφανιστούν ο Λιβανέζος Ραμπί Αμπού Χαλίλ με το σεξτέτο του, καθώς και ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Τσάρλι Μαριάνο με το "Συγκρότημα Κρουστών του Κολεγίου Καρνατάκα".

Ο αρχιμουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης θα διευθύνει τη συναυλία, που θα δώσει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Κυριακή με σολίστ τους Τζένη Δριβάλα και Στάφορντ Ντην.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Ροσίνι, Γκουνό, Μότσαρτ, Βέρντι, Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι, Μασκάνι και Πουτσίνι.

"Τραγούδια και καντάτες από τον Πέρσελ στον Μπαχ" είναι ο τίτλος της συναυλίας, που διοργανώνουν οι "Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη" τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής. Σολίστ η σοπράνο Γκρέτα ντε Ρέγκερε.Συμμετέχει το σύνολο μπαρόκ "Σινφόνια".

"Η "ελληνικότητα" στη γενιά του '30" είναι το θέμα της συζήτησης, που πραγματοποιείται απόψε (8.30μμ) στο "Αέναον" (Στουρνάρη 30). Συμμετέχουν οι Νίκος Ζίας, Ευγένιος Ματθιόπουλος και Δημήτρης Παυλόπουλος.Το στρογγυλό τραπέζι διοργανώνεται στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης, που φιλοξενείται στο χώρο με τίτλο "Σε αναζήτηση της ελληνικότητας. "Η γενιά του '30. Ζωγραφική, κεραμική, γλυπτική, χαρακτική".

Στο "Σπίτι της Κύπρου", εξάλλου, τη Δευτέρα (8.30μμ) διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα "Περιπέτεια μιας παράστασης".Θα μιλήσουν οι Εύης Γαβριηλίδης, Γιάννης Βαρβέρης και Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Ο Σταύρος Ζαλμάς στο "Μεταίχμιο" του Παν. Καρκανεβάτου

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στηn γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8), έκθεση έργων ζωγραφικής του Λάμπρου Αλας.Οπως αναφέρεται στον κατάλογο "Γνώση, ευαισθησία και ένας χυμώδης ερωτισμός χαρακτηρίζει όλες του τις δημιουργίες. Σαν συνεπής δουλευτής της ζωγραφικής ο καλλιτέχνης μάς προσφέρει μέσω του έργου του όχι μόνο μια οργανική και δημιουργική συμβολή στην τέχνη, αλλά κύρια μας υποδεικνύει ένα δρόμο, δύσβατο και επίπονο, ίσως, αλλά δημιουργικό στην κατάκτηση ενός σπάνιου σε πληρότητα και αισθητική ποιότητα έργου". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Εχει χαρακτηριστεί σαν η σημαντικότερη δραματική υψίφωνος της εποχής μας. Ο λόγος για τη Βουλγάρα υψίφωνο Γκένα Ντιμιτρόβα,γνωστή στο ελληνικό κοινό από παλιότερες εμφανίσεις της, που απόψε παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής ένα πρόγραμμα με άριες από όπερες των Πουτσίνι, Καταλάνι, Μασκάνι, Πονκιέλι και Βέρντι. Τη συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Κρίστο Στάνιτσεφ.

Σήμερα, επίσης (8.30μμ) στην αίθουσα συναυλιών "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41) φιλοξενείται το κιθαριστικό ντουέτο των Γιάννη Πετρίδη και Αλεξάνδρας Χριστοδήμου σ' ένα ρεσιτάλ με έργα Σορ, Καστελνουόβο - Τεντέσκο, Μπαχ, Πιατσόλα και Γκέρσουιν. Στον ίδιο χώρο αύριο, στις 7μμ ο Κωστής Παπαδάκης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου με έργα Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ και Λιστ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ