ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΙ: Εντατικότερους και συστηματικότερους ελέγχους, σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που διεκδικούν επιστροφή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), θέλει το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς γιατί έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι μέχρι τώρα έπαιρναν επιστροφή φόρου χωρίς να το δικαιούνται με πλαστά ή παραποιημένα παραστατικά έγραφα. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ). Σύμφωνα με την απόφαση, όταν ο προϊστάμενος της ΔΟΥ διαπιστώνει από στοιχεία ή βάσιμες πληροφορίες ότι το ασκούμενο δικαίωμα της επιστροφής του φόρου βασίζεται σε πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα ή οποιαδήποτε άλλη ανακρίβεια των τηρουμένων Βιβλίων και Στοιχείων, είναι υποχρεωμένος να αναστείλει την επιστροφή του φόρου μέχρι να ολοκληρωθεί ο τακτικός έλεγχος.

ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΤΒΑ: Η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) σε δελτίο που δημοσίευσε δηλώνει ότι, πρόκειται να εκδοθούν ετήσια Ομόλογα με καθαρό επιτόκιο 17,6%. Τα ετήσια Ομόλογα (12μηνα ή 6.9.12) όλων των εκδόσεων από 31.1.91 που λήγουν 31.1.95 ανανεώνονται αυτόματα και εκτοκίζονται με καθαρό επιτόκιο 17,6%. Ενώ δεν ανανεώνονται ούτε εκτοκίζονται τα τριετή Ομόλογα που λήγουν την 31.1.95. Η διάθεση θα γίνει μόνο για δύο μέρες από 31.1.95 έως και 1.2.95.

ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ: Η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα ΑΕ ανακοινώνει ότι σε 18% θα ανέρχεται το επιτόκιο των ετήσιων ομολόγων εκδόσεως Γενάρη 1995 και οι τόκοι θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

ΝΟΜΟΙ: Την κύρωση της Συνθήκης που υπογράφηκε στην Κέρκυρα στις 24 Ιούνη 1994 μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φιλανδίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, σχετικά με την προσχώρησή τους στην Ερωπαϊκή Ενωση, ψήφισε η Βουλή με το νόμο 2272 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Δεκέμβρη 1994 (ΦΕΚ 230 τεύχος πρώτο).

ΚΕΡΔΗ: Αύξηση 27,5% παρουσίασε η παραγωγή των ασφαλίστρων της Εμπορικής Ασφαλιστικής κατά το 1994 φθάνοντας τα 2.650.000.000 έναντι 2.070.000.000 δρχ. του 1993, ενώ τα κέρδη για το 1994 αναμένονται 400.000.000 δρχ.

Επιχορηγήσεις 40 δισ. δραχμών σε επιχειρηματικά σχέδια

Ανακοινώσεις του υπουργείου Βιομηχανίας για εγκρίσεις επιχορηγήσεων σε μεταποιητικές και άλλες επιχειρήσεις

Με 40 δισ. δραχμές θα επιχορηγηθούν επιχειρηματικά σχέδια και ειδικές επενδύσεις στο χώρο της μεταποιητικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων λογισμικού, βάσει των σχετικών διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου από τον υπουργό Βιομηχανίας Κ. Σημίτη και τον αντίστοιχο αναπληρωτή υπουργό Χρ. Ροκόφυλλο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, για τα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια θα διατεθούν συνολικά επιχορηγήσεις ύψους τουλάχιστον 28 δισ. δραχμών και για τις ειδικές επενδύσεις 12 δισ. δραχμές (θα κατανεμηθούν ισόποσα στις 6 κατηγορίες). Για την κάθε μία από τις κατηγορίες αντιστοιχεί κονδύλι επιχορηγήσεων 2 δισ. δραχμών. Ηδη έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου από τον Κ. Σημίτη και τον Χρ. Ροκόφυλλο.

Περισσότερα από 2,5 δισ. δραχμές από τα οποία περίπου τα 1,4 αποτελούν κοινοτική συμμετοχή, θα διατεθούν μέσα από την κοινοτική πρωτοβουλία RESIDER 2 για το χρονικό διάστημα 1994 -'97 για την ενίσχυση και οικονομική ανασυγκρότηση περιοχών που έχουν πληγεί άμεσα από προβλήματα αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα.

Οπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, από την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι περιοχές: Δήμος Ιωνίας Νομού Θεσσαλονίκης, Δήμος Αλμυρού και Κοινότητες Πλατάνου και Αγ. Γεωργίου Φερρών Ν. Μαγνησίας, και Δήμοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου Περιφέρειας Αττικής. Η κατανομή των πόρων της πρωτοβουλίας ανά χώρα και θιγόμενη περιοχή γίνεται αναλογικά με τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί ή κινδυνεύουν να χαθούν στις μονάδες σιδήρου και χάλυβα.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Την έντονη διαμαρτυρία τους στην υποβάθμιση του ρόλου του υπουργείου Εμπορίου, που προωθεί η σημερινή πολιτική του ηγεσία, συνεχίζοντας το έργο της προκατόχου της, εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι του εν λόγω υπουργείου, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν και κατέληξε σε συμβολική περικύκλωση - κατάληψη του υπουργείου. Ειδικότερα, όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου, το νομοσχέδιο που αφορά τον ανταγωνισμό και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που οι εργαζόμενοι χρόνια τώρα προτείνουν στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου.

Μικρή αύξηση του τζίρου το 1994

Ισχνή αύξηση 1,7% πάνω από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού παρουσίασε ο δείκτης αξίας των λιανικών πωλήσεων (τζίρος) το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1994. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και με βάση τα οποία η πραγματική αύξηση του τζίρου τον Οκτώβρη ήταν 3,2%.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο της χώρας ο μέσος γενικός δείκτης για το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1994 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1993 εμφανίζει άνοδο κατά 13,1%. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δείκτης του τζίρου για τα είδη διατροφής "αυξήθηκε" μόλις κατά 6,6%, δηλαδή στην πραγματικότητα λόγος γίνεται για μείωση σε σχέση με το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού! Στα όρια και λίγο κάτω από τον πληθωρισμό ήταν και οι δείκτες "λοιπών ειδών" (10,2%) και "επίπλων και οικιακού εξοπλισμού" (10,6%).

Τον Οκτώβρη, στο σύνολο της χώρας, ο γενικός δείκτης του τζίρου σε σύγκριση με το δείκτη του αντίστοιχου μήνα το 1993 παρουσιάζει άνοδο κατά 14,7%. Ωστόσο, και το μήνα αυτό ο δείκτης "διατροφής" είναι κάτω από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού (6,6%).

Πάντα πρώτη στον πληθωρισμό η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΡΩΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα το 1994 (10,8%) είναι υπερτριπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου (3,1%)

Με υπερτριπλάσιο ρυθμό έτρεχε το 1994 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΡΩΣΤΑΤ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1994 ήταν αυξημένος κατά 3,1% συγκριτικά με το 1993, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού ήταν 10,8%.Με το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα κατέχει σταθερά και με μεγάλη απόσταση την πρώτη θέση στο ύψος του πληθωρισμού σε σύγκριση με τις άλλες 14 χώρες - μέλη της Διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικά, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες, που ο κοινοτικός πληθωρισμός παρέμενε στο 3% - δηλαδή το πιο χαμηλό ποσοστό μετά από 7,5 χρόνια - βρίσκεται πάλι στο επίπεδο του Ιούλη και Αυγούστου 1994.

Η Γαλλία σημείωσε πάλι το πιο χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού με 1,6%. Η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες με πληθωρισμό πάνω από το μέσο όρο του κοινοτικού. Τέλος, η Βρετανία, που ο πληθωρισμός της από 2,6% τον περασμένο Νοέμβρη έφτασε στο 2,9% το Δεκέμβρη, είναι κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο.

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται αναλυτικά τα ποσοστά πληθωρισμού για κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος:

ΕΜΠΟΡΟΙ
Αντιδράσεις στην επιβολή φόρου 1+εχ

Την κατηγορηματική του αντίθεση για την ενδεχόμενη επιβολή φόρου 1+εχ επί των ακαθάριστων εσόδων όλων των εμπορικών επιχειρήσεων ως αντικατάσταση του δημοτικού φόρου 5% που ίσχυε μέχρι τώρα σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε σχετικές επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς και το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο.

Οπως επισημαίνεται στις επιστολές, μία τέτοια ρύθμιση θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον εμπορικό κόσμο, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων χρόνων. Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα ο ΕΣΑ ζητά συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων μετά την 30ή Γενάρη προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του τόσο για το θέμα του φόρου αυτού όσο και για άλλα συναφή θέματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Θέλουν την ασύδοτη επέκταση των πολυκαταστημάτων

Αντιδράσεις από το χώρο των σούπερ μάρκετ προκάλεσε το θέμα της ανάγκης περιορισμού του χώρου των πολυκαταστημάτων, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις, που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα. Οπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) σε χθεσινή ανακοίνωση - απόλυτα εναρμονισμένη με την αντίληψη εκείνη που λέει ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό - η κρίση που μαστίζει σήμερα το εμπόριο δεν πρέπει να αποδίδεται στην εμφάνιση των σούπερ μάρκετ.

Εξάλλου το λιγότερο προκλητική για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης σήμερα, είναι η άποψη που διατυπώνει ο ΣΕΣΜΕ στην ανακοίνωση και σύμφωνα με την οποία η απουσία μεγάλων καταστημάτων και η... κυριαρχία των μικρών απειράριθμων μονάδων παρατηρείται μόνο σε υποανάπτυκτες και καθυστερημένες χώρες! Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΕ, η λύση για τις παρενέργειες του ανταγωνισμού στη χώρα μας δε συνδέεται με τον περιορισμό του μεγέθους των καταστημάτων, αλλά με το μέγεθος και τον όγκο της μητρικής εταιρίας.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Σύνδεσμος μιλά με άλλο πνεύμα, όταν τίθεται θέμα ανάλογης αντιμετώπισης των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί από τις ντόπιες και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας και τις αξιώσεις που προβάλλουν (βλέπε αξιώσεις για κυριακάτικη λειτουργία)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ