ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περί Πολιτισμού

Στην εποχή μας ο "υπνωτισμός" έχει αναχθεί σε μεγάλη τέχνη της απανταχού- και της εγχώριας - ολιγαρχίας (οικονομικής, πολιτικο - κυβερνητικής, ΜΜΕ). Οι επαγγελματίες του είδους ωχριούν μπροστά στους "άρχοντες" που "υπνωτίζουν" το λαό και διά της "ύπνωσης" των πραγματικών αξιών και αληθών μορφών του πολιτισμού, που αφικνούνται από το λαό και σ' αυτόν καταλήγουν. Αυτόν τον πολιτισμό υπερασπίστηκε το ΚΚΕ, με την επερώτησή του (24/1) στη Βουλή. Η αναφορά (εισηγητικά από τον Μ. Κωστόπουλο), στον Γκαίτε (ψηλά γράμματα... και ο πολιτισμός και ο Γκαίτε, για τους απέχοντες από τη συζήτηση βουλευτές και των τριών κομμάτων), μας θύμισε μια συλλογή κειμένων του Γκαίτε,με τίτλο "Περί Τέχνης" (εκδόσεις "Printa",μετάφραση - εισαγωγή Βασίλη Τομανά). Οι καιροί επιβάλουν την "επιστροφή" και σε κορυφαία, διαχρονικά, "ανοιχτά" πνεύματα του παρελθόντος, όπως ο Γκαίτε, για να αντληθούν δυνάμεις γνώσης και αντίστασης στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα της υποκουλτούρας.

Ποιητής, δραματουργός, πεζογράφος, ζωγράφος, τεχνοκρίτης ο Γκαίτε, είχε αποκρυσταλλώσει βαθιά στην ψυχή και στη συνείδησή του ότι, "ο άνθρωπος είναι το ανώτερο και το καθαυτό θέμα της τέχνης".Δηλαδή, ότι ο άνθρωπος είναι η αφετηρία και ο προορισμός της τέχνης, του πολιτισμού γενικότερα. Πίστευε ότι ο καλλιτέχνης είναι όμοιος με όλους τους άλλους ανθρώπους, αλλά ότι "διαθέτει μεγάλη ευαισθησία, που του δίνει τη δυνατότητα να φορτωθεί και να εκφράσει τα προβλήματα του κοινωνικού του περίγυρου",αλλά και ότι "θα πρέπει να προσέχει ζωηρά και σταθερά όλα όσα τον περιβάλλουν". Επισήμανε, μάλιστα, ότι σε ζητήματα της τέχνης και της επιστήμης "οτιδήποτε πραγματοποιεί ή σκέφτεται ο άνθρωπος και το οποίο παρουσιάζει γενικό ενδιαφέρον" δεν ανήκει σ' αυτόν, αλλά "ανήκει στον κόσμο". Ο Γκαίτε δεν έτρεφε αυταπάτες. Ηξερε ότι κάθε πολιτιστικό εγχείρημα, "όπως και κάθε άνθρωπος, είναι εκτεθειμένο στις καλές ή τις καλές επιρροές του καιρού του" και ότι, όσον αφορά και τον πολιτισμό "βλέπουμε ό,τι ξέρουμε". Γι' αυτό και οι "υπνωτιστές" του καιρού μας, προσπαθούν να βλέπουμε ό,τι επιδιώκουν να ξέρουμε. Την υποκουλτούρα των συμφερόντων τους.

Αριστούλα ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Δεν αρκεί

Κριτική, κι όλο

μουρμούρα

για την "κρίση",

και την "κούρα",

για τα σκάνδαλα,

τη βρόμα,

το "σφυρί"

και την "κονόμα".

Γκρίνια φουλ

και τίποτ' άλλο

και σερί

πάμε στο διάλο,

γιατί μόνο

με τα λόγια

δε γυρίζουν

τα ρολόγια.

Εκεί όλα

που 'χουν φτάσει,

θέλει, φίλοι,

πλέον δράση,

θέλει πάλη

και παντιέρα

κι όχι λόγια

του αέρα!

Ο οίστρος

Θανατηφόρα στατιστική

Ο δείκτης εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, είναι μικρότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχουν σήμερα τεχνικοί ασφαλείας και γιατροί εργασίας, ικανές Επιθεωρήσεις Εργασίας "για να καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων". Με τέτοιου είδους μεγαλοστομίες, απάντησε χτες στη βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Αδαμόπουλος, σε σχετική ερώτηση βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης.

Αλήθεια κύριε υφυπουργέ; Τότε πώς εξηγείτε ότι τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων δείχνουν αύξηση 44% των ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο; Πώς ερμηνεύετε την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, χωρίς να τιμωρηθεί μέχρι σήμερα σχεδόν ούτε ένας εργοδότης; Γιατί στην Ελλάδα οι γιατροί εργασίας μετριούνται "στα δάχτυλα του ενός χεριού"; Τι έχετε να πείτε για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας ολόκληρων περιοχών που "εργάζονται" με έναν υπάλληλο και χωρίς υλικοτεχνική υποδομή;

Στοιχειώδης σεβασμός στα θύματα εργατικών ατυχημάτων επιβάλει, τουλάχιστον, λιγότερη έπαρση και θριαμβολογία...

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζοχάρ Ντουντάγεφ

Ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ, πτέραρχος, πρώην διοικητής της μονάδας στρατηγικών βομβαρδιστικών του Σοβιετικού Στρατού στη Βαλτική, κάποτε ορκιζόταν στο όνομα του προλεταριακού διεθνισμού και υπογράμμιζε σε ημερήσιες διαταγές προς τους άνδρες του το χρέος να τηρούν σαν κόρη οφθαλμού την "ενότητα των λαών της Μεγάλης Χώρας των Σοβιέτ".

Ως στρατηγός πλέον, ανέλαβε το 1991 την Προεδρία της αυτόνομης Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ανακηρύσσοντάς την αυτόνομο κράτος και καλώντας τους όπου Γης "αδελφούς μουσουλμάνους" να συμπαρασταθούν στη νεογέννητη "Δημοκρατία" του. Με την επέμβαση του δικτάτορα Γιέλτσιν, - (που κι αυτός κάποτε ορκιζόταν στο όνομα της αδελφικής φιλίας των λαών της ΕΣΣΔ) - βρήκε την ευκαιρία να κηρύξει "ιερό πόλεμο" ενάντια στους Ρώσους εθνικιστές, απειλώντας με μακρόχρονο ανταρτοπόλεμο κατά τα πρότυπα της μακρόχρονης σύγκρουσης Τσαρικής Ρωσίας - Τσετσενίας που τον περασμένο αιώνα κράτησε σχεδόν 30 χρόνια.

Κύριος σύμμαχος του Ντουντάγεφ η πανίσχυρη και με πανσοβιετικές διασυνδέσεις τσετσενική Μαφία, η εθνικιστική έξαρση που κατέλαβε την πλειοψηφία των απελπισμένων από τη φασιστική βία του Γιέλτσιν - Τσετσένων, καθώς και η υλική και στρατιωτική βοήθεια εκ μέρους της Τουρκίας και άλλων μουσουλμανικών κρατών. Και το αίμα των αθώων άλλοτε φίλων λαών, χύνεται άδικα στο βωμό των βρόμικων διενέξεων μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων Προδοτών, σοβινιστών και κοινών Μαφιόζων. Δείγματα των καιρών...

Α. Π.

Η σειρά της ΕΤΒΑ

Τον κίνδυνο της... "εξυγίανσης", δηλαδή της ιδιωτικοποίησης αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες, η ΕΤΒΑ. Η χρησιμοποίησή της, είκοσι χρόνια τώρα από τις εκάστοτε γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις για τη δανειοδότηση, με "δανεικά κι αγύριστα", των βιομηχάνων και λοιπών μεγαλοαπατεώνων, οδήγησε την τράπεζα σε δεινή οικονομική θέση. Το 65% των δανείων που έχει δώσει δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ! Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας ακριβώς την ίδια πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με τους ίδιους στόχους είναι έτοιμη να προωθήσει το σπάσιμο της ΕΤΒΑ σε "υγιές" χαρτοφυλάκιο, το οποίο στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθεί (ως κερδοφόρο), και στο "προβληματικό", δηλαδή στις συμμετοχές της ΕΤΒΑ σε βιομηχανίες, στην οποία μάλιστα θα μεταφερθεί και η πλειοψηφία των υπαλλήλων της σημερινής ενιαίας ΕΤΒΑ! Ας μην ξεχνάμε ότι στην ΕΤΒΑ ανήκουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά...

Μονά χάνεις, ζυγά κερδίζω...

Φτηνό χρήμα, θέλει να εξασφαλίσει στην αγορά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει τα μικρά και μεγάλα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ότι η συγκεκριμένη πολιτική αποδίδει καρπούς. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ζήτησε από τους τραπεζίτες, να μειώσουν "εδώ και τώρα" τα επιτόκια. Οι τραπεζίτες, όμως, δε φάνηκαν να συγκινούνται από τις επιθυμίες της κυβέρνησης και αρνήθηκαν να μειώσουν τα απαράδεκτα υψηλά επιτόκια των δανείων. Δέχτηκαν όμως να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση - δεδομένου ότι η πρώτη και κύρια ευθύνη για τα τοκογλυφικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση - με έναν όρο. Οι τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε μια μικρή μείωση των επιτοκίων, που να δίνει μια νότα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, που θα καλύπτουν το κόστος - και συγκεκριμένα την όποια μείωση των παχυλών τραπεζικών κερδών - από τη μικρή μείωση των επιτοκίων.

Είναι φανερό ότι οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο κινούνται πιστά στη λογική του "μονά χάνεις - ζυγά κερδίζω"...

Κι άλλο κατόρθωμα...

Αλλο ένα... "κατόρθωμα" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήρθε στο φως σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου. Ο Γιάννης Σταυρόπουλος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αποκάλυψε ότι η συντήρηση του ναυπηγείου της Σύρου που διενήργησε η αγοράστρια... λιβεριανή εταιρία ΑΜΠΕΡ κόστισε πάνω από μισό δισ. δραχμές και ότι το ποσό αυτό δόθηκε από το Δημόσιο! Ακριβώς, ο κρατικός κορβανάς πλήρωσε τη συντήρηση, του ναυπηγείου στο Νεώριο! Η αγοράστρια εταιρία ΑΜΠΕΡ κατέβαλε 250 εκατ. προκαταβολή για την αγορά του ναυπηγείου και η κυβέρνηση της... επέστρεψε 500! Φαίνεται ότι δεν αρκεί στους ιδιώτες να τους παραδίδεται "τσάμπα" η δημόσια περιουσία, αλλά θέλουν και... "ρευστό"!

Οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις για την πρόσληψη 3.000 υπαλλήλων στο δημόσιο, θα γίνουν όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προεδρίας στις 6 και 7 Απρίλη. Δεδομένου όμως ότι για τις 3.000 θέσεις θα διαγωνιστούν τουλάχιστον 100.000 υποψήφιοι, το ορθό θα ήταν ο διαγωνισμός να γίνει τις αντίστοιχες ημερομηνίες του Μάη. Διότι αν η κυβέρνηση επέλεγε αυτόν το μήνα τότε θα γινόταν περισσότερο κατανοητό από το κοινό ότι: Με τέτοια αναλογία θέσεων και υποψηφίων, ο διαγωνισμός είναι για τους άτυχους διαγωνιζόμενους... "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"!

"Στροφές" των καιρών;

Στροφή επιτόπου έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μέσα σε λίγες μέρες σχετικά με το ρόλο της Γερμανίας στα Βαλκάνια και τη γιουγκοσλαβική κρίση.

Πριν μια βδομάδα, στα πλαίσια της "αυτοκριτικής" του ομιλίας στο Ροταριανό Ομιλο, απέδωσε σοβαρές ευθύνες στη Γερμανία για την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά τη συνάντησή του όμως, προχτές το βράδυ, με τον καγκελάριο Χ. Κολ, "ανέκρουσε πρύμνα", δηλώνοντας ότι "ο ρόλος της Γερμανίας δεν είναι καθόλου αρνητικός στα Βαλκάνια. Αντίθετα, πιστεύω ότι η Γερμανία έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα".

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες;

Μία ερμηνεία, πάντως, έδωσε χτες βουλευτής της ΝΔ. "Αυτή την περίοδο οι Γερμανοί αναζητούν ερείσματα εντελώς δικά τους και όχι φιλοευρωπαϊκά σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο"...

Θα παίξει και "Κ";

Οι εμπλεκόμενοι στη σεναριογραφία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν λύσει το πρόβλημα με τρόπο που θυμίζει... τηλεφωνικό κατάλογο. Είναι ό,τι πρέπει, για να βρουν τα ονόματα που τους χρειάζονται. Θεώρησαν όμως σκόπιμο να κάνουν χρήση του καταλόγου, ξεκινώντας από το... τέλος. Ετσι αφού έφτασαν στο γράμμα "Χ" στάθηκαν στο όνομα Χαραλαμπόπουλος. Ακολούθησε η στάση στο "Σ" εξ ου και το Στεφανόπουλος. Οι ανάγκες του σεναρίου τούς οδήγησαν στο "Ρ" και προέκυψε Ράλλης ως πιθανός υποψήφιος. Πρόκειται, όμως, για δύσκολη δουλιά. Και εκεί που με το "Π" ταλαιπωρήθηκαν λόγω του ότι δεν μπορούν να παίξουν με το όνομα Παπανδρέου (ή είναι νωρίς ακόμα), λίγο πριν τα όρια της εξάντλησης βρέθηκε λύση: Πεσματζόγλου. Λόγω διάρκειας του σίριαλ ακολούθησε η ανάγνωση από τα πάνω προς τα κάτω και τούμπαλιν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, λόγω έλλειψης φανατικών θεατών του έργου, αποφάσισαν να γίνουν πιο πρωτότυποι. Το νέο γράμμα που θα παίξει φαίνεται να είναι το "Κ"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ