ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Οχι στο καταραμένο Μάαστριχτ

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Ο πόθος κάθε κομμουνιστή, η χαρά κάθε αγωνιστή και η ευχή όλων των ανθρώπων που πίστεψαν στο κόμμα νέου τύπου του μεγάλου Λένιν, είναι μια και μοναδική: Ο καινούριος χρόνος να είναι για το ΚΚΕ κι όλα τα ΚΚ του κόσμου χρόνος ανάκαμψης από τις καταστροφές που έφερε σ' αυτά η πτώση της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης, που ήταν η μόνη δύναμη ισορροπίας στον κόσμο κι ο κυματοθραύστης πάνω στον οποίο θρυμματιζόταν κάθε επεκτατική θηριωδία του ιμπεριαλισμού... Οι εγκληματικές δυνάμεις του σκότους, της αδικίας, του πολέμου και της διαφθοράς... αφού κατόρθωσαν με τα γνωστά βρόμικα μέσα που διαθέτουν, να βιάσουν την ιστορία και να γκρεμίσουν τη μόνη δύναμη που τους έκοβε τα πόδια, αφιονισμένοι τώρα, από την ανεπάντεχη νίκη τους, έχουν πάρει ήδη φόρα και δε θ' αφήσουν τίποτε όρθιο, από τα τόσα και τόσα επιτεύγματα των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Ας ελπίσουμε, φίλοι μου, ο καινούριος χρόνος να γίνει η αφετηρία αφύπνισης, από την αδιαφορία, τον ωχαδελφισμό και τον εφησυχασμό, που μας έχουν κυριεύσει. Να ανασκουμπωθούμε και να συσπειρωθούμε γύρω από το ΚΚΕ, που μας καλεί ν' αγωνιστούμε για να σώσουμε την πατρίδα από τον εθνικό, οικονομικό και ηθικό μαρασμό, όπου την οδηγούν οι θιασώτες της ΕΕ και του καταραμένου Μάαστριχτ. Σ' αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάρουν μέρος όλα τα κοινωνικά στρώματα και την ώρα της κρίσης, στις εκλογές, να ακουστεί μυριόστομη κραυγή: "Μαυρίστε επιτέλους τους ξενόδουλους που γκρεμίζουν την Ελλάδα".

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΟΣ

Χαλάνδρι

Υ. Γ. Αν θέλουμε, φίλοι μου, να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, πρέπει να βάλουμε το "Ρίζο" σε καθημερινή βάση μέσα στα σπίτια μας. Γιατί ο "Ρίζος" δεν είναι απλώς μια εφημερίδα που ενημερώνει, αλλά ένας φίλος, ένας καλός σύντροφος, που μορφώνει, διαπαιδαγωγεί, καθοδηγεί.

Συσπείρωση γύρω στο ΚΚΕ

Ο αγωνιστής ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ,από το Θέρισσο Ηρακλείου, διατυπώνει σε επιστολή του μερικές σωστές γνώμες.

"Θεμελιακή και πάγια υποχρέωση της Αριστεράς - γράφει - αποτελεί η ενότητά της, και πορεία αριστερή, αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή και αντικαπιταλιστική. Χωρίς υποταγές και συμβιβασμούς, και να μη λέει ΝΑΙ σε μηχανισμούς πoυ δημιουργούνται από επιτελεία της διεθνούς και εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου, αιώνιων εχθρών της εργατικής τάξης, και όλων των καταπιεζομένων στρωμάτων του λαού.

Τα αριστερά ιδανικά κύριε Κωνσταντόπουλε δε δίνουν το δικαίωμα στην Αριστερά να ερωτοτροπεί με αστικά πολιτικά κόμματα, που υποτάσσονται και προσκυνούν ξένα πολιτικοοικονομικοστρατιωτικά κέντρα (όπως είναι το Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" και το ΝΑΤΟ), με αντάλλαγμα κάποιο αξιόλογο μερίδιο προβολής από τα ΜΜΕ.

Και στο παρελθόν, αλλά κυρίως στην πρόσφατη διεθνούς επιπέδου θύελλα, ο αέρας της ιμπεριαλιστικής επιδρομής, κατάφερε και στη χώρα μας ν' αποσπάσει από το μετερίζι τους και να μετατοπίσει αριστερούς αγωνιστές. Και θα ήταν ευχής έργο, όλοι αυτοί οι πρώην αγωνιστές να αφυπνιστούν, και να θυμηθούν το θρίαμβο του ΕΑΜ, το δύσκολο ξεκίνημά του, και με απόφαση ενεργοποίησης να επιστρέψουνε κοντά στο ανυπότακτο και τιμημένο ΚΚΕ.

Μόνο η ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, δεμένη με την εργατική τάξη, και το κόμμα της (ΚΚΕ) σε κοινό μέτωπο αγώνα, θα μπορούσε ν' ανατρέψει αυτή την κατάσταση, να δώσει διέξοδο και να βγάλει τη χώρα από τη σημερινή κρίση που δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

Να δοθεί τιμητική σύνταξη

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μ. ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗΣ (ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ) επανέρχεται σε παλιότερες επιστολές του σχετικά με το θέμα της ολοκλήρωσης της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και θυμίζει την υπόσχεση του κ. Παπανδρέου ότι θα επαναχορηγήσει τις συντάξεις των αντιστασιακών αγροτών, που είχε καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. "Οπως είχα τονίσει και σε προηγούμενη επιστολή μου - συνεχίζει - αυτή η σύνταξη είναι τιμητική και όχι οικονομική, γιατί με τα ψίχουλα που δίνουν μπορείς ν' αγοράσεις 6 κιλά ψάρια. Δηλαδή, κάτι που δεν κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη σ' αυτούς που τα παίρνουν. Γι' αυτό πρέπει να γίνει αναθεώρηση των συντάξεων, με μια βαθιά τομή, για να μη παίρνει σύνταξη και η κουτσή Μαριώ, αλλά άνθρωποι που είναι γνωστοί, που πολέμησαν τον εχθρό, που μπήκαν στις φυλακές του εχθρού και τα εξοντωτήριά του (Αουσβιτς κλπ.) άνθρωποι που πάλευαν σε πόλεις και βουνά κι οι καταχτητές έπιαναν τα παιδιά, τους γονείς τους και τους εκτελούσαν... Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να πάρουν τιμητική σύνταξη όλοι όσοι τη δικαιούνται. Αυτό θα πει δικαιοσύνη...".

Το ΥΠΕΧΩΔΕ νίπτει τας χείρας του

Ο αναγνώστης του "Ρ" ΓΙΩΡΓΗΣ Δ. ΧΑΛΑΡΗΣ,από την Αθήνα, παίρνοντας αφορμή από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη, είχε απευθυνθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ζητούσε εξηγήσεις πώς και γιατί συμβαίνουν κάθε τόσο μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες. Και πήρε την παρακάτω απάντηση:

"Σε απάντηση της επιστολής σας σας ενημερώνουμε ότι αρμόδια για τον προγραμματισμό της μελέτης και της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων είναι η ΕΥΔΑΠ και συνεπικουρικά ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες προγραμματίζει και κατασκευάζει αντιπλημμυρικά έργα και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα αντιπλημμυρικά έργα προγραμματίζονται για συγκεκριμένο χρόνο επαναφοράς 5 χρόνια για αγωγούς, 10 χρόνια για συλλεκτήρες, 20 χρόνια και άνω για αναδιευθετήσεις ρεμάτων.

Μια έντονη βροχόπτωση που θα προκαλέσει πλημμύρα μεγαλύτερη από τη μεγίστη προαναφερθείσα για το σχεδιασμό των έργων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε έργο.

Τούτο φάνηκε και με τις καταστροφές που έγιναν και σε άλλες χώρες (Ιταλία). Η εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι η βροχόπτωση και η πλημμύρα της 21ης - 22ας Οκτωβρίου 1994 ξεπέρασε τα όρια.

Ο Διευθυντής Δ10

ΝΙΚ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Σημ. "Ρ": Ετσι οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ νίπτουν τας χείρας των, φορτώνοντας την ευθύνη στην ΕΥΔΑΠ. Εκτός από αυτό ρίχνουν ευθύνες και στη Φύση, που με τις βροχές του Οκτώβρη "ξεπέρασε τα όρια". Επομένως ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αλίμονο στους εκατοντάδες πλημμυροπαθείς που για τις ζημιές πολλών εκατομμυρίων πήραν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη γενναία αποζημίωση των...200 χιλιάδων δραχμών ο καθένας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ