ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Φλεβάρη

Για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στο Ευρωκοινοβούλιο ενόψει της συζήτησης της πρότασης του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Με ποτάμι που φουσκώνει και είναι έτοιμο να ξεχειλίσει, μοιάζει για μία ακόμη χρονιά η οργή χιλιάδων καπνοπαραγωγών της χώρας, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται και τον κόπο τους να τον τσεπώνουν οι καπνέμποροι και οι βιομηχανίες.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Κοινότητας, επέβαλε ασύμφορες ποσοστώσεις, σταμάτησε τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, ενώ τα πριμ που δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί είναι άγνωστο πότε και πώς θα δοθούν. Αυτό το χρησιμοποιούν εκβιαστικά οι έμποροι κατά των παραγωγών για να κατεβάσουν τις τιμές. Ηδη, οι παραγωγοί της Ελασσόνας,των Τρικάλων και του Αγρινίου είναι στο πόδι και συντονίζουν τον αγώνα τους.

Προχτές στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου, σύσσωμοι οι καπνοπαραγωγοί και οι εκπρόσωποί τους από 15 συνεταιρισμούς και από όλα τα χωριά που καλλιεργούν καπνά, συμμετείχαν σε σύσκεψη και εξέλεξαν εννιαμελή Επιτροπή Αγώνα. Η Επιτροπή που εκλέχτηκε απ' όσους βρέθηκαν στη συγκέντρωση - δε συγκροτήθηκε όπως πρότειναν οι συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ από εκλεγμένους στα διάφορα όργανα - ανέλαβε να συντονίσει τη δράση των καπνοπαραγωγών της περιοχής με ενημερωτικές συγκεντρώσεις αρχικά στα χωριά και να διατυπώσει μέσα από ψήφισμα τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών όπως αυτά αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν στη συγκέντρωση. Επίσης, η Επιτροπή άμεσα θα έρθει σε επαφή με τους καπνοπαραγωγούς και άλλων περιοχών της χώρας για πανελλαδική αγωνιστική δράση στα μέσα του μήνα.

Ηδη στην Ελασσόνα οι καπνοπαραγωγοί διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη με αφορμή τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το καπνικό ζήτημα. Εισηγητής, όπως είναι γνωστό, θα είναι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,που όπως έγινε γνωστό εισηγείται να υιοθετηθούν όλα τα βασικά αιτήματα των καπνοπαραγωγών για άμεση πληρωμή του πριμ απ' ευθείας στους καπνοπαραγωγούς, αύξηση της ποσόστωσης συνολικά στους 500.000 τόνους από 350.000 τώρα κλπ. Ομως το ζήτημα είναι να εγκριθούν οι σχετικές προτάσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συγκέντρωση, αν και κλήθηκαν όλα τα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα και στα αιτήματα των καπνοπαραγωγών μέσω του εκπροσώπου του Τάσου Πασχαλούδη."Πρέπει να αντισταθούμε, τόνισε, στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε όσα επιβάλλουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ. Θέλουν να διαλύσουν το συνεταιριστικό κίνημα και να αφήσουν τους εμπόρους ασύδοτα να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα και τον μόχθο του αγρότη".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου Αναστάσιος Εκκλησάρας,δήλωσε στο "Ρ" ότι η συγκέντρωση ήταν πετυχημένη και ανταποκρίνεται στην αγανάκτηση των παραγωγών της περιοχής. "Ακόμα, τόνισε, δεν έχουμε καμιά επαφή με τους εμπόρους και από ό,τι μαθαίνουμε, θα προσπαθήσουν να ρίξουν τις τιμές 50 - 100 δρχ. κάτω. Κάθε χρόνο και χειρότερα".

Καθοριστικής σημασίας ήταν και η παρουσία του Βασίλη Κατή,μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, που μετέφερε στη σύσκεψη, το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στην Ελασσόνα και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συντονίσουν τη δράση τους με τους παραγωγούς όλης της χώρας.

"Μέχρι τώρα", δήλωσε ο Β. Κατής στο "Ρ", "έχουμε πετύχει ένα συντονισμό τουλάχιστον σε σχέση με τα αιτήματα, όπως αύξηση των ποσοστώσεων και μοίρασμά τους από τις ομάδες παραγωγών, να πηγαίνουν τα πριμ απ' ευθείας στον παραγωγό, να μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια οι Ενώσεις, να υπάρχει παρέμβαση από το κράτος και επιτέλους να πάρουμε τις αποζημιώσεις που προβλέπεται να είναι 120 δισ.

Αγωνιστικά μέχρι τώρα έχουμε επαφές με τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο και τώρα με το Ζαγκλιβέρι. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε στις 15 του μήνα να στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα και στην ελληνική κυβέρνηση και στο Ευρωκοινοβούλιο και στους εμπόρους".

ΛΑΡΙΣΑ
Εντονες αντιδράσεις για τις καταδίκες

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Λάρισα, η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, με την οποία καταδικάστηκαν σε 4μηνη φυλάκιση, 15 καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, επειδή είχαν πάρει μέρος, με τα τρακτέρ τους, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, στις 15 Απρίλη 1992, στην επαρχία τους.

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου της πόλης, η Κοινότητα Τσαριτσάνης κ. ά.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ως δικαστική αυθαιρεσία που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τους φορείς του νομού.Σημειώνει ότι στο πρόσωπο των 15 καπνοπαραγωγών οι δικαστές καταδίκασαν το αναφαίρετο δικαίωμά τους ν' αγωνίζονται και να διεκδικούν τα στοιχειωδέστερα δικαιώματά τους. Τονίζει ότι τέτοιες δικαστικές αποφάσεις δε θα εξεδίδοντο αν η κυβέρνηση δεν ήθελε να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" τη βαθιά αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της.Τέλος προειδοποιεί τους αγρότες και τον λαό του νομού ότι ανάλογα δικαστικά κρούσματα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον και καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους και ν' απαντήσουν δυναμικά.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας εκφράζει τη συμπαράστασή της στους καταδικασθέντες καπνοπαραγωγούς και τονίζει ότι κάθε προσπάθεια για ποινικοποίηση της δράσης του μαζικού κινήματος και των αγώνων, μας βρίσκει αντίθετους.Τέλος επισημαίνει ότι "τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του εργαζόμενου λαού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν

με την επιστράτευση κάθε μορφής αυταρχισμού και διώξεων. Χρειάζεται να εφαρμοστεί μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική, με πλήρη συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα για τον εργαζόμενο λαό". Τη συμπαράστασή της στους καπνοπαραγωγούς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Τοπική Επιτροπή Λάρισας της ΕΣΑΚ.

Σε δήλωσή του στον "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Λάρισας Δ. Γιαννούκας τονίζει ότι "τα αιτήματα για την ικανοποίηση των οποίων πάλευαν και παλεύουν οι καπνοπαραγωγοί, είναι δίκαια. Η περιοχή μας είναι κατ' εξοχήν αγροτική και αν το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, αυτό έχει αντανάκλαση και στους επαγγελματοβιοτέχνες. Εμείς λέμε "αγρότες χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά", αφού στηριζόμαστε στο αγροτικό εισόδημα. Γι' αυτό συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των αγροτών και στους καταδικασθέντες καπνοπαραγωγούς που η μόνη "παρανομία" που έπραξαν ήταν ν' αγωνιστούν για το ψωμί τους".

Στο μεταξύ αναταραχή και αγανάκτηση επικρατεί στα καπνοχώρια της Ελασσόνας. Οι καπνοπαραγωγοί πεισματωμένοι από την επιχείρηση εκφοβισμού σε βάρος τους, ετοιμάζονται πυρετωδώς να κατέβουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας για μια ακόμη φορά τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κάνουν ό,τι μπορούν για να ενημερώσουν τους αγρότες για να πετύχουν οι νέες κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ξανά εισαγωγές τομάτας;

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Αναστάτωση προκάλεσε χτες στους αγροτικούς φορείς της περιοχής Τυμπακίου στη Μεσαρά η πληροφορία ότι εντός των ημερών θα γίνουν νέες εισαγωγές τομάτας στη χώρα μας, υποτίθεται στα πλαίσια των προτιμησιακών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε χτεσινή επιστολή της προς τους υπουργούς Γεωργίας, Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας η διοίκηση του αγροτικού συνεταιρισμού Τυμπακίου καταγγέλλει ότι: "Οι εισαγόμενες τομάτες είναι κυρίως τομάτες τρίτων χωρών που "βαπτίζονται" ευρωπαϊκές και προωθούνται στην ελληνική αγορά χωρίς να καταβάλλονται οι προβλεπόμενοι δασμοί. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αντί να καταγγέλλουν και να αποτρέπουν διευκολύνουν τέτοιες διαδικασίες".

Στην ίδια επιστολή τονίζεται επίσης το γεγονός ότι αν γίνουν εισαγωγές τομάτας θα επέλθει η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των παραγωγών της Μεσαράς, ενώ αντίθετα με την τιμή παραγωγού, που θα υποστεί περαιτέρω πτώση, η τιμή καταναλωτή θα μείνει στα ίδια επίπεδα.

"Η εισαγωγή τομάτας δεν προστατεύει το εισόδημα του καταναλωτή, βλάπτει την Εθνική Οικονομία και οδηγεί τους παραγωγούς στην οικονομική εξαθλίωση. Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία", καταλήγει η ανακοίνωση, "να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους παραγωγούς".

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες του Τυμπακίου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, υπέστησαν μεγάλη ζημιά από την καλλιέργεια του αγγουριού και περίμεναν από την τομάτα να καλύψουν μέρος του χαμένου τους εισοδήματος. Ομως, η κυβέρνηση επέτρεψε την περίοδο των Χριστουγέννων την εισαγωγή τομάτας από το Μαρόκο, επικαλούμενη τις προτιμησιακές συμφωνίες των Βρυξελλών.

Το αποτέλεσμα των εισαγωγών αυτών ήταν να πέσουν οι τιμές στα εξευτελιστικά επίπεδα των 50 έως 60 δραχμών το κιλό για τον παραγωγό, χωρίς να επέλθει όμως η παραμικρή μείωση στην τιμή του καταναλωτή.

Σήμερα η τιμή παραγωγού φτάνει στις 130 δραχμές το κιλό και σε περίπτωση νέων εισαγωγών αναμένεται η κατακόρυφη πτώση της.

ΠΑΣΕΓΕΣ
Δυσοίωνη προοπτική για τους αγρότες

Χωρίς αντικείμενο απασχόλησης θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια το 1/3 των Ευρωπαίων και συνεπώς και των Ελλήνων αγροτών από τις επιπτώσεις όσων επιβάλλει η συνθήκη της ΓΚΑΤΤ.

Αυτό τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ στα πλαίσια της ΑΓΡΟΤΙΚΑ '95 ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος. Οπως επισήμανε, ο αγροτικός κόσμος της χώρας πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δυσοίωνη προοπτική και να ανασυγκροτηθεί ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς. Αρνήθηκε τις στατιστικές που παρουσιάζουν αύξηση του αγροτικού εισοδήματος της χώρας μας κατά 10% και αναφέρθηκε στις μειωμένες τιμές των προϊόντων, στις χαμηλές ποσοστώσεις και επιδοτήσεις και στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Ζήτησε επίσης να ρυθμιστούν άμεσα τα χρέη των αγροτών και να σταματήσει η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπερασπιζόμενος την "αυτονομία του συνεταιριστικού κινήματος από τα κόμματα"...

Στην ερώτηση του "Ρ" για το ζήτημα των ροδακινοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι, καταφέρθηκε κατά των βιομηχάνων αλλά χαρακτήρισε "ανεύθυνες" τις καταγγελίες για "εμπλοκή συνεταιριστών σε ύποπτα κυκλώματα που μεθοδεύουν τη μείωση της θεσμικής τιμής των βιομηχανικών ροδακίνων".

Ισως δε γνωρίζει ότι η ΕΑΣ Βέροιας έστειλε εξώδικο στην Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και ζητά να πληρωθεί με την κανονική τιμή για τα ροδάκινα που παρέδωσε αντί της μειωμένης προφανώς...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΣΑΣΕ
Παζαρεύουν τη νοθεία!

Η σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" αναγνωρίζουν τη νοθεία, αλλά επιμένουν να γίνει το συνέδριο με... περικοπή κάποιων από τους νόθους αντιπροσώπους

Επιμένουν να πάνε σε νόθο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ το Σαββατοκύριακο οι σύμβουλοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ" παρ' όλο που αναγνωρίζουν τη νοθεία με τους διορισμένους αντιπροσώπους από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες στη σύσκεψη του προεδρείου, οι σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ και "ΣΥΝ", ενώ επέμεναν να γίνει το νόθο συνέδριο, προκειμένου να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τη νοθεία "παζάρευαν" τον αποκλεισμό αντιπροσώπων από ορισμένες Ομοσπονδίες όπου η νοθεία είναι εξόφθαλμη με το διορισμό πολλαπλάσιου αριθμού αντιπροσώπων από την πραγματική δύναμή τους.

Η "Λαϊκή Αργοτική Ενότητα" (ΛΑΕ),μέσω του γενικού γραμματέα της ΓΕΣΑΣΕΓιώργου Γκικόπουλου,προειδοποίησε πως δε θα ανεχθεί τη διεξαγωγή του συνεδρίου κάτω από αυτές τις συνθήκες και πρότεινε την αναβολή, ώστε να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Ωστόσο, πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, εξέδωσε χτες ανακοίνωση που προεξοφλεί τη διεξαγωγή του συνεδρίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Β. Ζαρκινός, εκλέχτηκε αντιπρόσωπος στο συνέδριο με πλαστές διαδικασίες στην ΟΑΣ Καρδίτσας. Χτες στο πρωτοδικείο της Καρδίτσας, μάλιστα, εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εκεί αντιπρόσωποι της ΛΑΕ, ζητώντας να ακυρωθούν οι νόθες εκλογές. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα.

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει το ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ και θα συζητήσει, σχετικά μ το συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ θα καταβάλουν μια ακόμα προσπάθεια ώστε να αναβληθεί για λίγους μήνες το συνέδριο και αφού πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκλογές στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες να γίνει γνήσιο συνέδριο.

Στις 15 του μήνα ετοιμάζονται δυναμικές συντονισμένες κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ