ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
"Λάδι στη φωτιά" από την κυβέρνηση
  • Με τη στάση της συμμετέχει, αντικειμενικά, στη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα υγείας και ανακοινώνει - με απειλητικές διαθέσεις - νομοθετικές ρυθμίσεις
  • Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί η ΕΙΝΑΠ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με χτεσινοβραδινές παρεμβάσεις της από τηλεοπτικά μέσα έριξε "λάδι στη φωτιά", παρά απάντησε στα βασανιστικά ερωτήματα για την τύχη της δημόσιας υγείας. Πολύ περισσότερο, σε συνδυασμό μάλιστα με τις καταγγελίες του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Β. Λαοπόδη, για επικείμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, οι γενικές - και εν πολλοίς απειλητικές - δηλώσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, τόσο του υπουργού Δ. Κρεμαστινού, όσο και του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις περιορισμού και όχι για άρση των δυσλειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση με τη στάση της - λες και ανέλαβε χτες - συμμετέχει ουσιαστικά στην αποπροσανατολιστική - και μάλιστα με συκοφαντικές αιχμές - εκστρατεία σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών, που έθεσαν με έντονο τρόπο τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και - γιατί όχι - τα δικά τους επαγγελματικά και μισθολογικά προβλήματα. Οποιες ενστάσεις και αν έχει κανείς με τη συνδικαλιστική ηγεσία των νοσοκομειακών γιατρών, για τους τρόπους ή τις μεθόδους τακτικής, προβολής και διεκδίκησης των θεμάτων που τους απασχολούν, είναι αδιανόητο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαγγέλει τηλεοπτικά νομοθετικές ρυθμίσεις - στο όνομα μάλιστα της δημόσιας υγείας - και όχι αυτά τα μέτρα να προκύπτουν απ' το διάλογο με τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας. Αυτός ο τρόπος, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σοβαρότητα της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, αντί να έχει να παρουσιάσει προτάσεις - τις όποιες προτάσεις - τις κατατάσσει, δυστυχώς, στην ενημέρωση - θέαμα και όχι στο σχέδιο εκείνο που θα ανακούφιζε τον Ελληνα πολίτη στην ώρα της ανάγκης. Ούτε στους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Υγείας, παρά τις πιέσεις τους εδώ και μια βδομάδα, δε μίλησε ο υπουργός. Και χτες, ω του θαύματος, εμφανίστηκε ως νεφεληγερέτης από τηλεοπτική οθόνη, στην οποία δεν αντιμετώπισε το απλό ερώτημα: "Οι καρδιοχειρουργοί των δημόσιων νοσοκομείων υποστηρίζουν ότι με 500 εκατ. θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τις επεμβάσεις τους. Τι λέτε για αυτό; Θα το κάνετε;"

Η κορυφή του παγόβουνου ήταν η συνέντευξη Τύπου των καρδιοχειρουργών, οι οποίοι, πέρα απ' τις όποιες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για πρόσωπα, έθεσαν το εξής πανθομολογούμενο ζήτημα: Οτι οι καρδιοχειρουργικές μονάδες - ένας τομέας ευαίσθητος και δαπανηρός - στα δημόσια νοσοκομεία, ακολουθούν τη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Οτι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αν το κράτος τους βοηθούσε περισσότερο. Και ότι βρίσκονται μπροστά σε μια ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μια μεταχείριση που αφορά τόσο την κρατική μεταχείριση, όσο και τις μισθολογικές τους απολαβές. Βέβαια, οι τρόποι και το ύφος που διατυπώθηκαν ορισμένες πλευρές, είχαν μια υπερβολή ή έδωσαν λαβές για αντεπίθεση απ' την κυβέρνηση.

Ομως, αυτό δεν αποτελεί λόγο για την κυβέρνηση να ανασύρει απ' την πολιτική της φαρέτρα ως μοναδικό επιχείρημα το "φακελάκι". Ο Δ. Κρεμαστινός παρουσίασε ως αιχμή των νομοθετικών αλλαγών τη διαθεσιμότητα των νοσοκομειακών γιατρών, που καταγγέλλονται για χρηματισμό και την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε περίπτωση που αυτό αποδειχτεί και απ' τα δικαστήρια. Ενώ όταν ρωτήθηκε για το "πόθεν έσχες" των γιατρών, είπε θα το δεχτεί όταν του το προτείνουν οι ιατρικοί σύλλογοι...

Ο Ν. Φαρμάκης μίλησε για "σκυλοκαυγά" μεταξύ των γιατρών του δημόσιου τομέα και των γιατρών του "Ωνασείου" και έδειξε να παίρνει τη στάση του Πόντιου Πιλάτου όσον αφορά το "Ωνάσειο". Μάλιστα, ο Ν. Φαρμάκης - πέρα των δηλώσεών του για εξαίρεση των παρόντων σε τηλεοπτική εκπομπή - άφησε ασχολίαστη την παρατήρηση του παιδοκαρδιοχειρουργού, Γιάννη Στήνιου, στο "Αγία Σοφία", που δήλωσε ότι ως Ελληνας πολίτης αισθάνεται άσχημα, όταν το 30% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω απ' το όριο φτώχειας, και ανακοινώνεται ότι στο "Ωνάσειο" υπάρχουν απολαβές των 100 και 200 εκατ. το χρόνο. Ο Γ. Στήνιος στη συνέντευξη Τύπου των καρδιοχειρουργών δήλωσε ότι έχει βασικό μισθό 260 χιλιάδες δραχμές και ότι στη συνάντησή του με τον υπουργό τον περασμένο Δεκέμβρη δε ζήτησε αύξηση των αποδοχών του, αλλά την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει το "Αγία Ολγα" να αυξήσει τις επεμβάσεις σε παιδιά.

Τέτοια σοβαρά προβλήματα έμειναν χωρίς απάντηση τόσο απ' την, εδώ και ένα χρόνο, πολιτική, οικονομική και φιλοσοφική πρακτική του υπουργείου Υγείας, όσο και απ' τις χτεσινές τηλεοπτικές εμφανίσεις της - χωρίς να παραβλέπονται κάποιες προσωπικές ευθιξίες.

Η ΕΙΝΑΠ

Μετά και τη χτεσινή αναταραχή συγκαλείται εκτάκτως, σήμερα το πρωί, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να αποφασίσει για τη στάση των νοσοκομειακών γιατρων.

Στο μεταξύ, με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ

επισημαίνει ότι μόνο αν ενταχθεί στο ΕΣΥ το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και συνδεθεί επιστημονικά με ένα μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο - όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση δωρεάς - θα αποτελέσει μια πραγματικά συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο Τομέα της Υγείας.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να παρέμβει ενισχύοντας τις Καρδιοχειρουργικές Μονάδες του Δημοσίου Τομέα και να διενεργήσει στο "Ωνάσειο" έκτακτο οικονομικό έλεγχο από δημόσιους ορκωτούς λογιστές, διορίζοντας νέα προσωρινή διοίκηση και διαμορφώνοντας νέα νομοθετική ρύθμιση για την επανένταξή του στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, την ύπαρξή του το "Ωνάσειο" την οφείλει στην ύπαρξη και λειτουργία των Μονάδων του Δημοσίου Τομέα, στη συνολική λειτουργία του ΕΣΥ "που εφημερεύει, εκπαιδεύει, δέχεται όλα τα περιστατικά οποιασδήποτε βαρύτητας και δε λειτουργεί στις "αποστειρωμένες" και προστατευόμενες συνθήκες του "Ωνασείου"". Επίσης, καταγγέλλει την προκλητική εμφάνιση της διοίκησης του "Ωνασείου", όταν αναφέρεται στο ΕΣΥ και τη λειτουργία του, "όταν τα τελευταία δύο χρόνια διαχειρίζεται δισεκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου και των Ασφαλιστικών Οργανισμών".

"Θα πρέπει να γίνει κατανοητό - επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ - ότι η "ιδεολογία" που γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί με την "αμερικανικού τύπου" διαφήμιση, ότι "είμαστε πρότυπο γιατί δουλεύουμε με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας", για να καλύψει την πρόκληση των αστρονομικών αμοιβών εις βάρος του τεράστιου επιστημονικού έργου που επιτελείται στο ΕΣΥ, προσκρούει όχι μόνο στην αγανάκτηση και στην απόφαση του ιατρικού κόσμου να υπερασπίσει το Δημόσιο Τομέα της Υγείας, αλλά σε κοινωνικές αρχές, παραδόσεις και στην ιστορία οικοδόμησης του ίδιου του ΕΣΥ".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αλυτα προβλήματα με στόχο την ιδιωτικοποίηση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας

Ερώτηση για το μεγάλο θέμα της ιδιωτικοποίησης που προωθείται σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υγείας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής,Σπ. Στριφτάρης και Ορ. Κολοζώφ,φέρνοντας παράδειγμα την περίπτωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Στο νοσοκομείο η καθαριότητα ανατέθηκε για πολλοστή φορά σε ιδιωτικά συνεργεία. Την ίδια ώρα οι περισσότερες από τις 166 οργανικές θέσεις καθαριστριών είναι κενές, αφού ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από 140 το 1988, σε 100 το 1989 και σε 80 το 1990. "Το ζήτημα - τονίζουν οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ - είναι ότι όχι μόνο δε γίνονται προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, αλλά και μέρος του προσωπικού που υπάρχει ασχολείται με άλλα καθήκοντα. Ετσι, η καθαριότητα του νοσοκομείου ανατίθεται σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, τα οποία και πιο ακριβά στοιχίζουν από το κόστος πρόσληψης και μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας, και όπως είναι φυσικό, δεν έχουν μόνιμη παρουσία στο Ιδρυμα, με όλα τα επακόλουθα".

Το πρόβλημα της καθαριότητας δεν είναι το μόνο που υπάρχει στο νοσοκομείο. Πριν δύο χρόνια χάλασε ο κύλινδρος του πλυντηρίου και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δεν εγκρίνει το ποσό των 20 εκατ. δραχμών που ζητά η διοίκηση του νοσοκομείου για την επισκευή του. Το τμήμα υπολειτουργεί, οι εργαζόμενοι σ' αυτό υποαπασχολούνται και το νοσοκομείο καταβάλλει εκατομμύρια δραχμές σε ιδιωτικά πλυντήρια.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, τόσο στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. "Βασική αιτία όλων των προβλημάτων, παρ' όλες τις εξαγγελίες, αποτελεί η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και του Νοσοκομείου Νίκαιας. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας σε επίσκεψή του πριν λίγους μήνες στο νοσοκομείο είχε εξαγγείλει τη διάθεση 900 εκατ. δραχμών μέσα στο 1994, στο ίδρυμα έφτασε ένα πολύ μικρότερο ποσό. Από την άλλη, οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση και διατυπώνουν αλληλοαναιρούμενες απόψεις. Ετσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, κ. Νιώτης, δηλώνει ότι στο Β Πακέτο Ντελόρ έχουν ενταχθεί έργα ύψους δύο δισ. δραχμών για το ίδρυμα. Ωστόσο, αυτό το διαψεύδει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στην Ερώτησή μας αριθμ. 797/94", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Τέλος, καλούν τον υπουργό να απαντήσει πότε πρόκειται να καλυφθούν οι κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού, τι θα γίνει με το πλυντήριο, πότε και με ποια μέτρα πρόκειται η κυβέρνηση να περιορίσει την ιδιωτικοποίηση εσωτερικών διαδικασιών του νοσοκομείου, πόσο έχει υλοποιηθεί έως τώρα η εξαγγελία του για τα 900 εκατ. δρχ., ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διάθεσης του ποσού αυτού, καθώς και εάν έχουν ενταχθεί στο Β Πακέτο Ντελόρ έργα που σχετίζονται με το νοσοκομείο (ποια είναι και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης).

Μόνιμα ασθενοφόρο στους Αγ. Αναργύρους

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σταθμεύει από την 1η Φλεβάρη έξω από το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Αγίων Αναργύρων (Κλεισούρας 2 - 4 και Ν. Πλαστήρα). Το ασθενοφόρο πλαισιώνεται από δύο γιατρούς (αναισθησιολόγο και καρδιολόγο) και δύο οδηγούς, λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του δήμου.

Ραδιενεργές οι αναθυμιάσεις πετρελαίου

Πηγή εκπομπής επικίνδυνων ραδιενεργών σωματιδίων είναι δυνατό να αποτελούν οι αναθυμιάσεις του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Βρετανός Δρ Ντ. Χένσο, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στη σύσταση των αναθυμιάσεων εντοπίστηκαν υψηλά ποσοστά ραδιενεργού πολωνίου 210.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε περιοχές κοντά στους αυτοκινητόδρομους, ενώ τα ευρήματα εντοπίζονται τόσο στο περιβάλλον όσο και στα δόντια των μικρών παιδιών! Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, κατά το Βρετανό επιστήμονα, που παράγωγα της ραδιενεργούς ένωσης παρατηρούνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Τη στιγμή μάλιστα που αυτό είναι, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, εξαιρετικά επικίνδυνο "καθώς έχει την τάση να ενώνεται με το μόλυβδο και σε μεγάλες συγκεντρώσεις εναποτίθεται στις επιφάνειες των οστών, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προκαλέσει βλάβη στον μυελό των οστών. Οσον αφορά τους λεπτότερους ιστούς, οι μεγάλες ποσότητες του πολωνίου μπορεί να κατακρατηθούν στο συκώτι και στα νεφρά, ενώ τόσο το πολώνιο 210 όσο και ο μόλυβδος 210, είναι δυνατό να μεταδοθούν και στο έμβρυο".

Καρδιοχειρουργική επέμβαση από το Γ. Στήνιο στο "Αγια Σοφία"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ