Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αλυτα προβλήματα με στόχο την ιδιωτικοποίηση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας

Ερώτηση για το μεγάλο θέμα της ιδιωτικοποίησης που προωθείται σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υγείας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής,Σπ. Στριφτάρης και Ορ. Κολοζώφ,φέρνοντας παράδειγμα την περίπτωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Στο νοσοκομείο η καθαριότητα ανατέθηκε για πολλοστή φορά σε ιδιωτικά συνεργεία. Την ίδια ώρα οι περισσότερες από τις 166 οργανικές θέσεις καθαριστριών είναι κενές, αφού ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από 140 το 1988, σε 100 το 1989 και σε 80 το 1990. "Το ζήτημα - τονίζουν οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ - είναι ότι όχι μόνο δε γίνονται προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, αλλά και μέρος του προσωπικού που υπάρχει ασχολείται με άλλα καθήκοντα. Ετσι, η καθαριότητα του νοσοκομείου ανατίθεται σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, τα οποία και πιο ακριβά στοιχίζουν από το κόστος πρόσληψης και μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας, και όπως είναι φυσικό, δεν έχουν μόνιμη παρουσία στο Ιδρυμα, με όλα τα επακόλουθα".

Το πρόβλημα της καθαριότητας δεν είναι το μόνο που υπάρχει στο νοσοκομείο. Πριν δύο χρόνια χάλασε ο κύλινδρος του πλυντηρίου και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δεν εγκρίνει το ποσό των 20 εκατ. δραχμών που ζητά η διοίκηση του νοσοκομείου για την επισκευή του. Το τμήμα υπολειτουργεί, οι εργαζόμενοι σ' αυτό υποαπασχολούνται και το νοσοκομείο καταβάλλει εκατομμύρια δραχμές σε ιδιωτικά πλυντήρια.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, τόσο στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. "Βασική αιτία όλων των προβλημάτων, παρ' όλες τις εξαγγελίες, αποτελεί η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και του Νοσοκομείου Νίκαιας. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας σε επίσκεψή του πριν λίγους μήνες στο νοσοκομείο είχε εξαγγείλει τη διάθεση 900 εκατ. δραχμών μέσα στο 1994, στο ίδρυμα έφτασε ένα πολύ μικρότερο ποσό. Από την άλλη, οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση και διατυπώνουν αλληλοαναιρούμενες απόψεις. Ετσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, κ. Νιώτης, δηλώνει ότι στο Β Πακέτο Ντελόρ έχουν ενταχθεί έργα ύψους δύο δισ. δραχμών για το ίδρυμα. Ωστόσο, αυτό το διαψεύδει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στην Ερώτησή μας αριθμ. 797/94", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Τέλος, καλούν τον υπουργό να απαντήσει πότε πρόκειται να καλυφθούν οι κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού, τι θα γίνει με το πλυντήριο, πότε και με ποια μέτρα πρόκειται η κυβέρνηση να περιορίσει την ιδιωτικοποίηση εσωτερικών διαδικασιών του νοσοκομείου, πόσο έχει υλοποιηθεί έως τώρα η εξαγγελία του για τα 900 εκατ. δρχ., ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διάθεσης του ποσού αυτού, καθώς και εάν έχουν ενταχθεί στο Β Πακέτο Ντελόρ έργα που σχετίζονται με το νοσοκομείο (ποια είναι και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ