Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Νέα πορεία των σπουδαστών την Τρίτη

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καταγγέλλουν την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ γιατί υπονομεύουν τον αγώνα των σπουδαστών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου να εκτονώσει το αγωνιστικό κλίμα με "βελτιωτικές" προτάσεις, που, όμως, δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου. Την Τρίτη οργανώνεται νέα πανελλαδική πορεία των σπουδαστών, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τα Προπύλαια και θα καταλήξει στο υπουργείο Παιδείας. Χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών απέκλεισαν συμβολικά τον οδικό κόμβο για τη Δράμα, ενώ ο υπουργός Παιδείας στην προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος επισκέφθηκε το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή όλων των φορέων των ΤΕΙ, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωσή τους εκτιμούν ότι ήταν μία προσπάθεια του υπουργείου να εκτονώσει το κλίμα αγώνων που επικρατεί στο σπουδαστικό χώρο. Υπογραμμίζουν ότι επιδιώχτηκε να "χρυσωθεί το χάπι" της υποβάθμισης με "βελτιωτικές" προτάσεις, όπως ότι "τα ΤΕΙ θα παρέχουν το βασικό ακαδημαϊκό τίτλο", ενώ υπήρξαν και απειλές από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως το "ή αποδέχεστε το παρόν σχέδιο νόμου ή δεν παίρνετε τίποτα".

Οπως τονίζουν οι ΠΚΣ, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η απροκάλυπτη συναίνεση τόσο μερίδας των καθηγητών και προέδρων των ΤΕΙ, όσο και της ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που βιάστηκαν να βρουν τα "θετικά" του νομοσχεδίου και να δηλώσουν τη στήριξή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. "Ο εμπαιγμός σε βάρος των σπουδαστών δεν πρέπει να περάσει", δηλώνουν οι ΠΣΚ, υπογραμμίζοντας ότι "αυτοί που γυρνούν την πλάτη στους χιλιάδες σπουδαστές όλων των ΤΕΙ της χώρας, που ομόφωνα παλεύουν για την καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα μας βρουν αντιμέτωπους. Αυτοί που κλείνουν τα αυτιά στις αποφάσεις δεκάδων Γενικών Συνελεύσεων των σπουδαστικών συλλόγων που ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, θα μας βρουν μπροστά τους".

Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν τον εμπαιγμό του υπουργείου και αυτούς που με τα όποια ανταλλάγματα ξεπουλούν τον αγώνα των σπουδαστών των ΤΕΙ. Καλούν τους σπουδαστές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις να συνεχίσουν τον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ουσιαστική αναβάθμιση, αύξηση των δαπανών και επαγγελματική κατοχύρωση. Τέλος, καλούν τους σπουδαστές να συμμετάσχουν στην πορεία της Τρίτης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στο μεταξύ, διαφαίνεται μία τάση "προσέγγισης" του υπουργείου με την ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ) μετά την προχτεσινή συνάντηση. Η ΟΣΕΠ θα συνεδριάσει την Τρίτη για να αποφασίσει την παραπέρα στάση της, ενώ μέχρι τότε συνεχίζεται η αποχή από τις εξετάσεις.

Στις Σέρρες

Συμβολικό αποκλεισμό του οδικού κόμβου για Δράμα, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι και για μισή ώρα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο κτίριο της νομαρχίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη. Οι σπουδαστές και των δύο σχολών του ΤΕΙ Σερρών (ΣΤΕ, ΣΔΟ) προσανατολίζονται να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα.

Επιμένει το υπουργείο

Με κλειστά τα αυτιά σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκε χτες το απόγευμα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προσπάθησε να πείσει τους σπουδαστές ότι το σχέδιο νόμου, μετά και τις πρόσφατες διορθώσεις, είναι αυτό που ουσιαστικά διεκδικούν. Οτι δηλαδή είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα.

Με το σύνθημα "100 χρόνια υπομονή, ήρθε η ώρα των ΤΕΙ", οι σπουδαστές που είχαν κατακλύσει το μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, υποδέχτηκαν τον υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, δείχνοντάς του από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους. Ξεκαθάρισαν ότι δε συμβιβάζονται με το νομοσχέδιο - κοροϊδία και επιμένουν να διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, είπαν, μέχρι να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα δικά μας αιτήματα, τις δικές μας προτάσεις για ουσιαστικά αναβαθμισμένα ΤΕΙ, και όχι τα δικά σας αυθαίρετα συμπεράσματα.

Ο υπουργός είπε μεν ότι "οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ δικαιούνται την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, όσο μεγάλες κι αν είναι οι αντιδράσεις κάποιων φορέων", χωρίς, όμως, να εξηγήσει γιατί με το νομοσχέδιο για άλλη μια φορά δε δίνει λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων. Ξέχασε, επίσης, να τοποθετηθεί για το αίτημα των σπουδαστών που μιλά για αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένονται σήμερα αποφάσεις (2002-02-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των αντιδράσεων (2001-03-02 00:00:00.0)
Επιμένουν οι σπουδαστές (1995-02-11 00:00:00.0)
Οσα δε φτάνει η αλεπού... (1995-01-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με επιμονή και αποφασιστικότητα (1995-01-26 00:00:00.0)
Αγώνας διαρκείας (1995-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ