Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ
Κλιμάκωση των αντιδράσεων

Αποφασίστηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 8/3 και την Πέμπτη 15/3

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Την Πέμπτη 8/3 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη» και τη συνολική προσπάθεια υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, με συγκέντρωση και πορεία από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε από τον ίδιο τον πρύτανη του ΕΜΠ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, σε προχτεσινή εκδήλωση της ΠΚΣ και ήδη πήρε σχετική απόφαση ο Σύλλογος Φοιτητών των Μεταλλειολόγων, ενώ η πρωτοβουλία αναμένεται να πλαισιωθεί κι από άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου, καθώς και από καθηγητές.

Παμφοιτητικό συλλαλητήριο διοργανώνεται ταυτόχρονα και την επόμενη Πέμπτη 15/3, για το οποίο έχουν πάρει απόφαση οι Σύλλογοι Βιολογικού και Μαθηματικού. Την ίδια μέρα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα, με απόφαση του Συλλόγου Βιολογικού. Στις αποφάσεις των συλλόγων της Αθήνας τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό διαχωρισμό των ΑΕΙ-ΤΕΙ και τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των τελευταίων, όλη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα να είναι στο πτυχίο, σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, ειδίκευση στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό. Παράλληλα, απαιτούν δημόσια, δωρεάν παιδεία, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και καλούν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συντονισμό στις 11 Μάρτη.

Αντιδράσεις άλλων φορέων

Το λόγο στις γενικές συνελεύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ θα δώσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, που μετά την προχτεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζει ότι το υπουργείο αναίρεσε όλα τα σημεία σύγκλισης που είχαν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με την ΟΣΕΠ, το υπουργείο επιμένει στην άρση της ιδιότητας του μέλους ΕΠ για το σύνολο του προσωπικού με την τοποθέτηση σε προσωποπαγείς θέσεις μειωμένων δικαιωμάτων και στην εφαρμογή διαδικασιών κρίσης με νέα κριτήρια για την ένταξή τους σε κανονικές θέσεις ΕΠ.

Στο μεταξύ, σε κοινή σύσκεψη που έγινε χτες με τη συμμετοχή των προέδρων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι «η άκριτη και συλλήβδην "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ της χώρας δεν υπηρετεί το στόχο της ουσιαστικής αναβάθμισης της ελληνικής παιδείας, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αποφοίτων και σπουδαστών των ΤΕΙ, δεν υποβοηθά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου». Σημειώνουν δε ότι το νομοσχέδιο «δε λύνει τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα του τόπου, αλλά δημιουργεί πρόσθετα, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει την επιστημονική γνώση» και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανοιχτό και συστηματικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στέλνοντας ταυτόχρονα επιστολή και ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό. Απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου για τα συσσωρευμένα προβλήματα ζητούν επίσης, με ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χτες το βράδυ ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «το υπουργείο Παιδείας τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποίησε έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των ΤΕΙ», αναφερόμενο στον προσχηματικό διάλογο, ο οποίος δεν άγγιξε την ουσία του ζητήματος και αναλώθηκε στην αναζήτηση της συναίνεσης των φορέων στο εγχείρημα. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου στο οποίο ενσωματώνει όλες τις προτάσεις τις οποίες θεώρησε το ίδιο ότι δε θίγουν την ουσία της κυβερνητικής επιλογής. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των επαγγελματικών φορέων, σημειώνει ότι «ρυθμίζονται αποκλειστικώς εκπαιδευτικά θέματα, δε θίγεται η συνέχεια των ιδρυμάτων, δεν αλλάζουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Κατά συνέπεια, δεν είναι κατανοητή η εναντίωση μερικών επαγγελματικών οργανώσεων στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ, η οποία αφορά αποκλειστικά θέματα εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ