Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινός αγώνας για συνολική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων

Το «επικίνδυνο» νομοσχέδιο - απάτη της κυβέρνησης για τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ήταν το θέμα της χτεσινής συνάντησης αντιπροσωπείας του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Θόδωρο Τζιατζή, μέλος του ΠΓ και την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία των πρυτάνεων, που πήγε χτες το πρωί στον Περισσό, αποτελούνταν από τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκο Ζούμπο, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καραμάνο Ανδρέα, και του ΕΜΠ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο και όπως φάνηκε σε ορισμένα σημεία διαπιστώθηκε σύμπτωση των απόψεών τους με τις θέσεις του Κόμματος.

Το νομοσχέδιο «σε καμία περίπτωση, δεν απαντά στην αντικειμενική και σύγχρονη ανάγκη να διευρυνθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση» τόνισε σε δήλωσή της, αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και εξήγησε ότι «μέσω αυτού του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ορισμένες συμμαχίες, πατώντας στη φιλοδοξία που υπάρχει για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και να χτυπήσει ταυτόχρονα την επιστήμη και την παιδεία που παρέχεται τόσο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όσο και στα ΤΕΙ. Στόχος της είναι να διαμορφώσει ένα συνονθύλευμα βαθμίδας στην ανώτατη παιδεία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών και φοιτητών θα αποκτούν ένα πτυχίο υποβαθμισμένης αξίας και θα διαμορφώνεται μια ελίτ, η οποία θα υπηρετεί την επίσημη πολιτική. Την πολιτική που σχετίζεται με την οικονομία της αγοράς, με τους νόμους της αγοράς, με την εμπορευματοποίηση της ίδιας της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης».

Φοιτητές και σπουδαστές έχουν κοινό συμφέρον και πρέπει από κοινού να το δουν, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Να συσπειρωθούν μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τουλάχιστον στο μέρος και στο τμήμα της εκείνο που αντιμετωπίζει αγωνιστικά και σωστά το νομοσχέδιο απάτης της κυβέρνησης. Και σ' αυτό τον κοινό αγώνα να προβληθεί η ανάγκη για τη συνολική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας, με τη συνολική αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας και των πτυχίων. Μια αναβάθμιση όμως που συνδέεται και οπωσδήποτε και με τη γενικότερη πολιτική στο πεδίο της οικονομίας, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που επιδιώκει η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι αυτή δε θα έχει στόχο την αναβάθμιση ή «την αντιμετώπιση της υπαρκτής ανάγκης τμήματα και σχολές των ΤΕΙ που έχουν γνωστικό αντικείμενο επιστημονικό να περάσουν στην ανώτατη παιδεία. Είναι μια αξιολόγηση η οποία θα δημιουργήσει ΑΕΙ και ΤΕΙ διαφορετικών ταχυτήτων. Και μ' αυτή την έννοια θα είναι ένα πρόσθετο μέσο υποβάθμισης και συρρίκνωσης και του επιστημονικού αντικειμένου που υπηρετούν τα ΑΕΙ ή του συγκεκριμένου αντικειμένου που υπηρετούν τα ΤΕΙ».

«Είμαστε διατεθειμένοι πέρα από την άμεση πολιτική παρέμβαση που θα έχουμε, να στηρίξουμε δραστηριότητες και ενέργειες που σε αρκετά σημεία συμπίπτουν και με τις δικές μας θέσεις. Και είμαστε επίσης διατεθειμένοι, και θα προχωρήσουμε, να θέσουμε σε έναν ευρύτερο διάλογο τις θέσεις του ΚΚΕ που διαμορφώνονται», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας πως «υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός πανεπιστημίου, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους φοιτητές, που μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη και ολοκληρωμένη διαμόρφωση των θέσεων του ΚΚΕ». Θέσεων που «δε θέλουμε να είναι θέσεις στενά κομματικές, αλλά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας», της έρευνας, της επιστήμης και στην ανάγκη για πραγματική διεύρυνση και αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας.

«Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική», χαρακτήρισε τη συζήτηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκ μέρους των πρυτάνεων ο Νίκος Ζούμπος, προσθέτοντας ότι συνάντησαν «κατανόηση και συμπαράσταση» σχετικά με πιθανές αντιδράσεις των ΑΕΙ.

Στη συζήτηση οι πρυτάνεις πρόβαλαν τη σαφή διαφωνία των πανεπιστημίων με την άκριτη αυτή ανωτατοποίηση, η οποία, όπως είπε ο Ν. Ζούμπος, «γίνεται χωρίς ουσιαστικά κανένα στοιχείο που να εξασφαλίζει μια πραγματική αναβάθμιση των ΤΕΙ, την οποία όλοι επιθυμούμε και σ' αυτήν κανένας δε διαφωνεί» και πρόσθεσε «γίνεται όμως χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό, πολύ βιαστικά και φοβούμαστε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία δεν είναι υπέρ της πραγματικής αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης».

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους γι' αυτή την υποβάθμιση που γίνεται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση, που όπως πιστεύουν «θα 'χει πολύ επικίνδυνες και καθοριστικές συνέπειες για την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ