ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η απειθαρχία στα ξένα κέντρα, προϋπόθεση για την ειρήνη στα Βαλκάνια

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την πολιτική της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996

άσκεψη του 1996. Το ΚΚΕ ετοιμάζεται πυρετωδώς για ενημέρωση ολόπλευρη του ελληνικού λαού.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα αντιπαλέψουμε τη νέα συνθήκη που ετοιμάζεται, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η ομοσπονδιακή ανισότιμη μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάργηση του βέτο και της ομοφωνίας, με αποτέλεσμα - κατά τη γνώμη μας - να γίνεται ένα βήμα αποφασιστικό προς πλήρη απαλλοτρίωση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Και κατά συνέπεια, λέμε εμείς, λαϊκής κυριαρχίας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην παραπέρα νομιμοποίηση του προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Ετσι πάμε σε μια περίοδο όπου θα αμφισβητείται και η έννοια της εθνικής ασφάλειας για κάθε χώρα.

Πρόκειται για μια αντιδραστικοποίηση στην εξέλιξη, με σοβαρές παρενέργειες όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά - όπως λέμε - και στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας της εθνικής ανεξαρτησίας. Και απ' αυτή την άποψη, το ΚΚΕ θα αντιδράσει και θα καταφύγει στην ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, που δεν πρέπει να νομιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Μια εξέλιξη δηλαδή που θα οδηγήσει μια χούφτα χωρών, νόμιμα πια και χωρίς και την τυπική ισότητα των μελών, να κυριαρχεί και μια παρακυβέρνηση της Γερμανίας, με τους εκάστοτε συμμάχους της, στην ουσία να κάνει ό,τι θέλει στην Ευρώπη ολόκληρη, σε βάρος των λαών και της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών.

Η νέα συνθήκη που πρόκειται να υιοθετηθεί θα προωθήσει πιο αντιδραστικές διαδικασίες και πολιτικές στα πλαίσια της ΕΕ.

Η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης με τη μορφή της ομοσπονδίας, την κατάργηση του βέτο, θα συρρικνώσει απελπιστικά την εθνική ανεξαρτησία, θα υποσκάψει, θα διαβρώσει, θα απαλλοτριώσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ιδιαιτερότητας. Θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα που θα αναθεωρηθεί. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε έννοια προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Πρόκειται για κατάργηση κάθε έννοιας και τυπικής εθνικής ανεξαρτησίας. Θα προσθέσει νέες ταπεινωτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Εχει ήδη αποδειχθεί ότι η ονομαστική σύγκλιση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Γι' αυτό και οι κρατούντες στην ΕΕ ρίχνουν το βάρος στην εμβάθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης με θεσμοθετημένες ή και όχι (αυτό λίγο ενδιαφέρει μπροστά στην πολιτική ολοκλήρωση) τις διαφορετικές ταχύτητες. Είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους υποταγής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, στην παρακυβέρνηση που ήδη υπάρχει με πυρήνα τη Γερμανία και τους κάθε φορά ιδιαίτερους συμμάχους τους.

Η κατάργηση της ομοφωνίας και κάθε έννοιας τυπικής ισότητας θα φέρει λαούς και χώρες σαν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Οσο πιο περιθωριακή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο περιθωριακή θα γίνεται μέσα στην Ελλάδα η θέση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό που θα ευημερήσει είναι η στρατιωτικοποίηση και ο αυταρχισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, την πάταξη του εγκλήματος, τη δίωξη των ναρκωτικών, δημιουργεί νέα στεγανά και υπερεθνικούς ανεξέλεγκτους οργανισμούς, όπως η Ευρωπόλ.

Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία πλατιάς ενημέρωσης του ελληνικού λαού και οργάνωσης της αντίστασης σε μια αυταρχικότερη τροπή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Μ' αυτή την έννοια, θα μετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενεργοποιώντας πριν απ' όλα τον ίδιο το λαό. Αυτά ήθελα να σας πω. ίο D-07.DBF του server MARX''*f'*h

COMB1'*iz' MarxD-01#*i -Author' MarxD-04#*i - Department'*kz;Ϊ;'*~0Πρόβλημα με το αρχείο D-07.DBF του server ENGELS''*'*Β

COMB1'*Γz'  EngelsD-01#*Γ -Author'  EngelsD-04#*Γ - DepartmeΑiϋΛια θα εμπλέξει τη χώρα μας σε απρόβλεπτες περιπέτειες, το βαρύ τίμημα των οποίων πληρώνει και ίσως πληρώσει βαρύτερα ο ελληνικός λαός. Η χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την ανοχή έως και υποστήριξη και των άλλων κομμάτων, βρίσκεται στο έλεος των συνεπειών ενός άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις ΗΠΑ και με την πιο ενεργό ανάμειξη της Ρωσίας - τελευταία - για τον έλεγχο της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση - με τη στάση της - νομιμοποιεί τις τελευταίες εκβιαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις γνωστές εκθέσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.}

Θεωρούμε λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση εάν θέλει να συμβάλει στην ειρήνη στα Βαλκάνια και στην εξομάλυνση των διαφορών, πρέπει να κινηθεί μακριά από τις δεσμεύσεις και τις πειθαρχίες που επιβάλλει αυτή η λεγόμενη κοινή εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα, επίσης, δεν μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, όπως λέγεται, στα Βαλκάνια σαν αγωγός αυτής της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο θέσης που έχουμε, που βεβαίως δε μένουμε μόνο εκεί.

Ταυτόχρονα έχουμε ειδικές θέσεις για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Θεωρούμε δηλαδή ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο και σε διαπραγματεύσεις και με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και με την Αλβανία, χωρίς μεσολαβητές. Σαν μια χώρα αυτόνομη και αυτοτελής, διότι οι μεσολαβητές θα της επιβάλλουν δεσμεύσεις, επιλογές και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα από τα γνωστά προβλήματα.

Να πω ένα παράδειγμα. Η μεσολάβηση π. χ. των ΗΠΑ στις σχέσεις με την Αλβανία και με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι μια μεσολάβηση που έχει σαν στόχο να ευνοήσει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΗΠΑ στην περιοχή και την κατοχύρωση του αποσταθεροποιητικού ρόλου τους.

Κατηγορούμε την ελληνική κυβέρνηση ότι το τελευταίο διάστημα συνήργησε στη λήψη αποφάσεων που οδηγούν σε μια νέα απειλητική κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Επικρίνουμε τα άλλα κόμματα γιατί αποφεύγουν σκόπιμα να πάρουν θέση στα συγκεκριμένα θέματα, αυτοπεριορίζοντας τις προτάσεις τους μόνο σε θέματα χειρισμών των διαφορών με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να στρέψει την προσοχή του στην ανάγκη ριζικής αλλαγής της πολιτικής που ακολουθείται. Δεν αρκεί σήμερα να υποστηρίζει κανείς τον ένα ή τον άλλο χειρισμό με τις γειτονικές χώρες, τον ένα ή τον άλλο ελιγμό. Είναι θετικό ότι εκτός από τις θέσεις του ΚΚΕ, προβάλλονται ρεαλιστικές θέσεις για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες από πολιτικούς παράγοντες και στελέχη όλων των κομμάτων. Τέτοιες προτάσεις όμως,αποσπασμένες από τις συνολικές εξελίξεις και τις προοπτικές, δε θα δώσουν βιώσιμες λύσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να παίρνει αποτελεσματικές θετικές πρωτοβουλίες, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την ισότιμη συνεργασία, μόνο όταν κάνει την επιλογή της να αγνοήσει και να μην πειθαρχήσει στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα Βαλκάνια

α. Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη καθώς οι ΗΠΑ έχουν πάρει απόφαση αναστολής του εμπάργκο στους μουσουλμάνους και το ΝΑΤΟ προωθεί την αντικατάσταση των κυανοκράνων με δικές του χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή. "Νερό στο μύλο" ενός γενικευμένου πολέμου δίνει η απόφαση της Κροατίας να ζητήσει απόσυρση των κυανόκρανων από την Κράινα.

Η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας υπογραφή στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Εσσεν, στις 9.12.94 (για την αντικατάσταση των κυανοκράνων με νατοϊκές χερσαίες δυνάμεις), άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή και ελληνικών στρατευμάτων στην περίπτωση βαλκανικής σύρραξης. Νομιμοποίησε την απόφαση της Γερμανίας να στέλνει στρατεύματα εκτός των εδαφών της, δηλαδή έδωσε "πράσινο φως" στη Γερμανία να ψάχνει αφορμές για να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

β. Είναι θετικό ότι αυτήν την περίοδο γίνονται σκέψεις για διαβαλκανική συνεργασία, για επανασύσταση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Δημοκρατίες που ανήκαν στην ενιαία Γιουγκοσλαβία. Με την προϋπόθεση ότι αυτή η ιδέα στηρίζεται στην ισοτιμία και δεν αποκλείει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Αυτή την ιδέα, στο βαθμό που εκπληρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, την υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα αντισταθεί, θα καταγγείλει στον ελληνικό λαό κάθε σχέδιο που εκπονείται από ΕΕ και ΝΑΤΟ για μια βαλκανική οντότητα με τη μορφή περιφερειακής συνεργασίας και υπό την αιγίδα τους.Στα πλαίσια αυτά, είμαστε αντίθετοι με την πρόταση του Ελληνα υπουργού Αμυνας να συμμετέχει η Γερμανία στη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Είμαστε αντίθετοι με την επικρατούσα αντίληψη περί της οικονομικής διείσδυσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει πάρει. Πρόκειται για πολιτική που ανοίγει πληγές και μέσα στην Ελλάδα και στην περιοχή, σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί στη διαβαλκανική αμοιβαία επωφελή συνεργασία και στην προσέγγιση συνεργασίας λαών.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα αντικειμενικά μπορεί να γίνει παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, μόνο όταν ακολουθήσει πολιτική ανεξάρτητη και διαφορετική από την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε κάθε άλλη περίπτωση γίνεται συνεργός και συμμέτοχος και ταυτόχρονα θύμα.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες οι τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως από την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι δυο αυτές χώρες, άρα παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν μόνο από τις δυο χώρες για την επίτευξη συνεργασίας. Η εξομάλυνση, με αμοιβαίο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, είναι αναγκαία και συμφέρει τους λαούς όλων των χωρών. Οποιαδήποτε άλλη λογική θα περιπλέξει τα πράγματα, θα γεννήσει νέες απειλές.

Είναι βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης και κομμάτων, που εμφανίζονται να αντιγράφουν τη νοοτροπία των Ευρωαμερικανών στην περιοχή, να παίζουν το ρόλο του προσωπάρχη των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Μόνο συμφορές για το λαό και τον τόπο εγγυάται αυτή η πολιτική.

Προτάσεις του ΚΚΕ

Κωδικοποιούμε τις προτάσεις του ΚΚΕ, που έχει δώσει αναλυτικά στη δημοσιότητα επανειλημμένα για το πρόβλημα Ελλάδα και Βαλκάνια.

1. Να απεμπλακεί η χώρα από την υποστήριξη των νατοϊκών επιχειρήσεων. 2. Απευθείας διάλογος με τις γειτονικές χώρες χωρίς μεσολαβητές. Η πολιτική των αντιποίνων και της κλιμάκωσης να αντικατασταθεί από πολιτική χαμηλών τόνων.

3. Αγώνας και δράση για διαβαλκανική συνεννόηση και συνεργασία.

Στόχος η συγκρότηση ενός συλλογικού υποσυστήματος ασφαλείας στα Βαλκάνια, που να αντιπαρατίθεται στους διεθνείς επεκτατικούς οργανισμούς. Η διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο αίτημα, σε συνδυασμό με την πάλη κάθε λαού για την αποδέσμευση και απεμπλοκή της χώρας του ή τη μη ένταξη σε αυτό.

4. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που διασφαλίζουν τη διεθνή οντότητα της Κύπρου. Είμαστε αντίθετοι στις σκέψεις που γίνονται να μεταφερθεί το πρόβλημα στα πλαίσια της ΕΕ, με αφορμή και πρόσχημα την αίτηση ένταξης της χώρας σε αυτή.

Για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ

Είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ωριμάσει η ιδέα του μικρού πακέτου στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, χωρίς το θέμα του ονόματος. Είναι θέμα ρεαλισμού, αλλά και κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και των άλλων Ευρωπαίων "συμμάχων". Για άλλη μια φορά, όπως και επί ΝΔ, η στροφή δε γίνεται, προφανώς για λόγους σκοπιμότητας (προεδρικές εκλογές, ενδεχόμενο εθνικών, αποπροσανατολισμός και παραπλάνηση λαού). Αντίθετα υπάρχουν κίνδυνοι νέας όξυνσης και κατά συνέπεια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε μια περίοδο που νέα μέτωπα ανοίγουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σε συνέντευξή του (15/1) ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική απέναντι στην ΠΓΔΜ. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση σε σχέση με δήλωση που έγινε στο Αμμάν, όταν άφησε να εννοηθεί ότι θα αρθεί το εμπάργκο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αντί να επικρίνει ή να ασκήσει έστω κάποια κριτική στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην περιοχή (συζήτηση για αύξηση αμερικανικής παρουσίας στην ΠΓΔΜ) και ενώ γνωρίζει τις αμερικανικές θέσεις για τις διαφορές στο θέμα της ονομασίας, εξακολουθεί να αναγορεύει τις ΗΠΑ σε παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδώσει μονόπλευρα το αδιέξοδο που δημιουργείται στην προηγούμενη κυβέρνηση, που δέχτηκε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την ίδια ώρα που και η δική του κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει στο ελάχιστο να καυτηριάσει την ωμή επέμβαση που πραγματοποιείται στην περιοχή, για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το διαμελισμό στα Βαλκάνια με κράτη δορυφόρους - μαριονέτες και λαούς να αντιδικούν για τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ιστορική καταγωγή.

Η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση άρση του εμπάργκο και απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χωρίς μεσολαβητές είναι ρεαλιστική ως προσπάθεια για την επίλυση των διαφορών και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της Ελλάδας, χωρίς το σύνδρομο της ονοματολογίας. Από το εμπάργκο οι μόνοι κερδισμένοι είναι Ελληνες επιχειρηματίες που το παραβιάζουν από την πρώτη στιγμή.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να άρει το εμπάργκο προς τα Σκόπια κι αυτό άσχετα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου δεν αναγνωρίζουμε τις δικαιοδοσίες. Θεωρούμε ότι αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Βέβαια μια προσφορά έχει σε ορισμένους Ελληνες επιχειρηματίες να θησαυρίζουν απ' αυτό το εμπάργκο. Να διεκδικήσει τις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδας, χωρίς βέβαια το σύνδρομο και το πλέγμα της ονοματολογίας.

Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να γίνει και με την Αλβανία, χωρίς προαπαιτούμενο την αποφυλάκιση των κρατουμένων από την ελληνική μειονότητα. Είναι άλλο πράγμα η συζήτηση για το θέμα στα πλαίσια του διαλόγου. Εάν αυτός γίνει όρος αποφασιστικός, τότε μπορεί η Ελλάδα να παγιδευτεί ακόμα περισσότερο.

Ας πάρουμε και την περίπτωση ο Μπερίσα να δεχτεί αυτό τον όρο. Θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δήθεν παραχώρηση για ακόμα μεγαλύτερο εκβιασμό σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και σε βάρος των σχέσεων με την Ελλάδα. Αντίθετα, ένας διάλογος με όρο την προστασία βεβαίως των ελληνικών συμφερόντων και την αμοιβαιότητα, μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα χωρίς μεσολαβητές.

Η συνέντευξη Κλίντον για τα Ελληνοαλβανικά, για διάλογο με την Αλβανία δίχως όρους, αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπλανούσε τον ελληνικό λαό ότι δήθεν έχει με τη μεριά της την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει διάλογο, χωρίς να θέτει προϋπόθεση για την έναρξή του την αποφυλάκιση των κρατουμένων, αίτημα ευάλωτο για τα νομικά και διεθνή δεδομένα.Η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει το χαρτί Κλίντον για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να νομιμοποιεί τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, δηλαδή αυτής της δύναμης που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο της και αναζητεί συνεχώς προσχήματα και αφορμές για να κατοχυρώσει τον επικίνδυνο για την ειρήνη επεμβατικό της ρόλο. Με τη στάση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει σε μια παγίδα πολύ επικίνδυνη. Εάν υπάρξει περίπτωση να προχωρήσει η αλβανική κυβέρνηση στην αποφυλάκιση, θα χρησιμοποιήσει την ενέργειά της για να ασκήσει μεγαλύτερους εκβιασμούς και στην ελληνική μειονότητα και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εφόσον υπάρξουν προϋποθέσεις (συγκεκριμένα, η διασφάλιση του σεβασμού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας), να επιδιωχτεί η υπογραφή συνθήκης φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία, στα πλαίσια ενός διαλόγου. Επικρίνουμε την ελληνική κυβέρνηση, που νομιμοποιεί την αμερικανική κηδεμονία για τη δήθεν επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες, κατά καιρούς υπαγορεύεται από εσωτερικούς λόγους και σκοπιμότητες, εξαιτίας κυρίως του ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποια από τις δυο χώρες θα έχει την εύνοια των ΗΠΑ ή των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Από αυτόν τον ανταγωνισμό χαμένοι είναι και οι δυο λαοί, ελληνικός και τουρκικός. Με την τρελή κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν επιλύονται ούτε οι διαφορές, ούτε πολύ περισσότερο θα αποτραπούν εντάσεις.

Για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996

Τέλος, θέλω να επικεντρώσω την προσοχή σας σε ένα ζήτημα. Τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996. Το ΚΚΕ ετοιμάζεται πυρετωδώς για ενημέρωση ολόπλευρη του ελληνικού λαού.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα αντιπαλέψουμε τη νέα συνθήκη που ετοιμάζεται, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η ομοσπονδιακή ανισότιμη μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάργηση του βέτο και της ομοφωνίας, με αποτέλεσμα - κατά τη γνώμη μας - να γίνεται ένα βήμα αποφασιστικό προς πλήρη απαλλοτρίωση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Και κατά συνέπεια, λέμε εμείς, λαϊκής κυριαρχίας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην παραπέρα νομιμοποίηση του προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Ετσι πάμε σε μια περίοδο όπου θα αμφισβητείται και η έννοια της εθνικής ασφάλειας για κάθε χώρα.

Πρόκειται για μια αντιδραστικοποίηση στην εξέλιξη, με σοβαρές παρενέργειες όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά - όπως λέμε - και στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας της εθνικής ανεξαρτησίας. Και απ' αυτή την άποψη, το ΚΚΕ θα αντιδράσει και θα καταφύγει στην ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, που δεν πρέπει να νομιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Μια εξέλιξη δηλαδή που θα οδηγήσει μια χούφτα χωρών, νόμιμα πια και χωρίς και την τυπική ισότητα των μελών, να κυριαρχεί και μια παρακυβέρνηση της Γερμανίας, με τους εκάστοτε συμμάχους της, στην ουσία να κάνει ό,τι θέλει στην Ευρώπη ολόκληρη, σε βάρος των λαών και της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών.

Η νέα συνθήκη που πρόκειται να υιοθετηθεί θα προωθήσει πιο αντιδραστικές διαδικασίες και πολιτικές στα πλαίσια της ΕΕ.

Η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης με τη μορφή της ομοσπονδίας, την κατάργηση του βέτο, θα συρρικνώσει απελπιστικά την εθνική ανεξαρτησία, θα υποσκάψει, θα διαβρώσει, θα απαλλοτριώσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ιδιαιτερότητας. Θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα που θα αναθεωρηθεί. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε έννοια προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Πρόκειται για κατάργηση κάθε έννοιας και τυπικής εθνικής ανεξαρτησίας. Θα προσθέσει νέες ταπεινωτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Εχει ήδη αποδειχθεί ότι η ονομαστική σύγκλιση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Γι' αυτό και οι κρατούντες στην ΕΕ ρίχνουν το βάρος στην εμβάθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης με θεσμοθετημένες ή και όχι (αυτό λίγο ενδιαφέρει μπροστά στην πολιτική ολοκλήρωση) τις διαφορετικές ταχύτητες. Είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους υποταγής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, στην παρακυβέρνηση που ήδη υπάρχει με πυρήνα τη Γερμανία και τους κάθε φορά ιδιαίτερους συμμάχους τους.

Η κατάργηση της ομοφωνίας και κάθε έννοιας τυπικής ισότητας θα φέρει λαούς και χώρες σαν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Οσο πιο περιθωριακή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο περιθωριακή θα γίνεται μέσα στην Ελλάδα η θέση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό που θα ευημερήσει είναι η στρατιωτικοποίηση και ο αυταρχισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, την πάταξη του εγκλήματος, τη δίωξη των ναρκωτικών, δημιουργεί νέα στεγανά και υπερεθνικούς ανεξέλεγκτους οργανισμούς, όπως η Ευρωπόλ.

Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία πλατιάς ενημέρωσης του ελληνικού λαού και οργάνωσης της αντίστασης σε μια αυταρχικότερη τροπή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Μ' αυτή την έννοια, θα μετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενεργοποιώντας πριν απ' όλα τον ίδιο το λαό. Αυτά ήθελα να σας πω.


Αποπροσανατολισμός μέσω της προεδρολογίας

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίες περιστράφηκαν περισσότερο σε θέματα τρέχουσας εσωτερικής επικαιρότητας, δηλαδή της προεδρολογίας και της εκλογολογίας, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον αρκετών ΜΜΕ. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

- Κυρία Παπαρήγα, αυτά που μας είπατε στην εισήγησή σας για τα Βαλκάνια, αποτελούν θέσεις του ΚΚΕ, τις οποίες τις γνωρίζουμε. Ομως υπάρχει το εξής πρόβλημα, ότι για να συζητηθούν και να τεθούν εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, της πολιτικής κατάστασης εδώ. Κι εμείς αυτή τη στιγμή διανύουμε μια βδομάδα με προεδρολογία. Θα θέλαμε εάν μπορούσατε, να μας δίνατε ένα στίγμα της θέσης του ΚΚΕ.

- Θίγοντας το θέμα της προεδρολογίας, μου δίνετε το δικαίωμα να επισημάνω για άλλη μια φορά, ότι δε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή να υποκαθίσταται η συζήτηση για ουσιαστικά ζητήματα, με την προεδρολογία.Να πω ένα παράδειγμα. Αυτές τις μέρες γράφεται - είναι πληροφορίες δημοσιογραφικές και δεν έχουμε λόγο να τις αρνηθούμε - ότι υπάρχει κίνδυνος το Κυπριακό ως πρόβλημα διεθνές, με αφορμή τη συζήτηση για την ένταξη, να πάει να "λυθεί" στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Διχοτόμηση. Να φύγει, δηλαδή, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που εν πάση περιπτώσει έχει ένα πλαίσιο αποφάσεων διαμορφωμένων από χρόνια, που αντιμετωπίζουν έστω, ως αποφάσεις, σωστά το ζήτημα και διασφαλίζουν την εθνική οντότητα, την κρατική οντότητα αυτού του νησιού.

Δεν μπορεί τέτοια μεγάλα προβλήματα, να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα με βάση την προεδρολογία. Με την ευκαιρία αυτή, η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή, δημοσιευμένη επίσημα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον περασμένο Δεκέμβρη. Εδώ και δύο χρόνια η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει συνδεθεί και έχει εμπλακεί με το συνολικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

"Βγάλτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να προχωρήσει η συναίνεση. Βγάλτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Βγάλτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μη γίνουν εκλογές και να μην αμφισβητηθούν αντιλαϊκές πολιτικές".

Η θέση του ΚΚΕ με βάση αυτή την πολιτικοποίηση του ζητήματος, είναι ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος, σε διαδικασίες που θα επιτρέψουν να θεωρηθεί ότι το ΚΚΕ συναινεί ή ανέχεται μια πολιτική που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και της εθνικής της επίσης ανεξαρτησίας παίρνοντας υπόψη την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Δε δέχεται, επίσης, το ΚΚΕ να θεωρηθεί με τη στάση του, ότι επιτρέπει την άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας γι' αυτό το ζήτημα. Επόμενα, δε μετέχουμε σ' αυτού του τύπου τις διαδικασίες.Πολύ περισσότερο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνδεδεμένος με όλες αυτές τις πολιτικές διαδικασίες και το πλαίσιο αρμοδιοτήτων, δεν πρόκειται να αναπέμψει νόμους της Βουλής, οι οποίοι συγκρούονται με συμφέροντα των εργαζομένων ή και με τα συμφέροντα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Το κύριο έχει αντιμετωπιστεί

- Ωστόσο, το θέμα είναι υπαρκτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ σας ρωτώ, τι προτίθεται να κάνει το κόμμα σας; Εχετε μιλήσει για τα μαγειρεία της συναίνεσης. Είναι ξεκάθαρο τι δεν προτίθεται να κάνει. Τι προτίθεται όμως να κάνει; Θα προτείνετε εσείς δικό σας υποψήφιο; Δε θα προτείνετε καθόλου; Μπορείτε να μας μιλήσετε συγκεκριμένα;

-Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα ζήτημα κατά τη γνώμη μας, χειρισμού της όλης υπόθεσης. Το ζήτημα αυτό το συγκεκριμένο, στα πλαίσια της πολιτικής μας απόφασης που έχουμε πάρει στην Κεντρική Επιτροπή κι έχει συζητηθεί σε όλο το Κόμμα, αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι το κύριο και καθοριστικό.

Με ρώτησες, αν θα προτείνει το ΚΚΕ κάποιον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ούτως ώστε να ψηφίσει μέσα στη Βουλή κάποιον Πρόεδρο της δικής του επιλογής. Λέω ότι το κύριο για εμάς είναι η πολιτική απόφαση που έχουμε πάρει, έχει συζητηθεί σε όλο το Κόμμα αυτή η απόφαση, το συγκεκριμένο ζήτημα καθαρά του χειρισμού, θα συζητηθεί από την Κεντρική Επιτροπή εκείνη την περίοδο, όταν θα μπούμε πρακτικά σ' αυτές τις διαδικασίες. Το κύριο πολιτικό ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί.

Η καλύτερη ετοιμότητα

- Ο μηχανισμός του κόμματος είναι έτοιμος για εκλογές;

-Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός που επιχειρείται και η κινδυνολογία γύρω από τις εκλογές. Εάν τα πράγματα οδηγήσουν στις εκλογές, το ΚΚΕ είναι έτοιμο.Με ποια έννοια. Κάθε μέρα και όλο το διάστημα καταπιάνεται με τα λαϊκά προβλήματα, είναι μέσα στον λαό και με βάση τις δυνάμεις που έχει, προσπαθεί να υπερασπιστεί αυτά τα λαϊκά αιτήματα. Αυτό για εμάς είναι η καλύτερη ετοιμότητα γύρω από τις εκλογές.Οι τεχνικές πλευρές λύνονται μέσα σε μια βδομάδα. Δεν είναι εκεί πέρα το θέμα.

Να στραφεί, επιτέλους, η προσοχή στα προβλήματα

- Τάσσεστε υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών, επικαλούμενη τους γνωστούς λόγους που επικαλέστηκαν και πολλά άλλα κόμματα;

-Κοιτάξτε να δείτε, πώς μπορώ να πω είμαι υπέρ ή κατά; Εάν μπορούν να επισπευστούν οι διαδικασίες, δηλαδή εάν υπάρχει συμφωνία, αυτό το ξέρει η κυβέρνηση. Τι να σας πω δηλαδή; Αν π. χ. η κυβέρνηση, η οποία έχει και την πρωτοβουλία της κίνησης, έχει υπόψη της, έχει συμφωνήσει με κάποιο κόμμα και είναι σίγουρη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλό είναι να επισπευστεί, για να μπορέσει ο κόσμος να συγκεντρώσει την προσοχή του στα πιο σημαντικά προβλήματα που τον απασχολούν.

Εάν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, γιατί θεωρεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, πάλι δεν μπορείς να την κατηγορήσεις, αυτό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων που γίνονται ανάμεσα στα κόμματα.

Να θυμόμαστε την ιστορία

- Από τις θέσεις που αναπτύσσετε εδώ, θυμίζουν ορισμένα στοιχεία, μία πρόσφατη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ως γνωστό ο Πρόεδρος του "Συνασπισμού" με συναντήσεις που έχει αρχίσει με την πολιτική ηγεσία.

Για παράδειγμα, θυμίζει η θέση σας που λέτε για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, (άρση εμπάργκο, απευθείας συνομιλίες), θέσεις αντίστοιχες που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό και ο "Συνασπισμός" και μάλιστα έχει εκδηλώσει και την πρόθεση να συζητήσει αυτά τα θέματα, μιλώντας για αποπροσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα άλλα όπως λέτε κι εσείς.

Με δεδομένη την εκδήλωση πρόθεσης για συνάντηση και με το ΚΚΕ - απ' ό,τι γνωρίζω δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα τέτοια πρωτοβουλία - ποια θα είναι η στάση σας; Θα ανταποκριθείτε σ' αυτό το αίτημα; Θα έχετε να αντιπροτείνετε κάτι άλλο; Γιατί, βλέπουμε ότι συμπίπτουν οι δύο κομματικές δυνάμεις στη διάθεση να συζητηθούν αυτά τα προβλήματα.

-Κατ' αρχήν, να σου πω την αλήθεια, όταν γίνεται λόγος περί πρωτοβουλιών για τα θέματα των Βαλκανίων και της Ελλάδας, δε χρησιμοποιώ τον όρο πρωτοβουλία και να σου πω γιατί. Είναι πάγια η πολιτική του Κόμματος, καθημερινή σε αυτά τα προβλήματα. Είναι θέμα επιλογής.Ενα αυτό.

Δεύτερον. Ισως δεν είναι τώρα της ώρας να πει κανείς ποιος πρώτος, ποιος δεύτερος είδε ορισμένα πράγματα, αλλά το τελευταίο διάστημα με πνίγει καμιά φορά έτσι και το δίκιο, όταν ακούω ότι για πρώτη φορά ακούγονται θέσεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο ή εν πάση περιπτώσει το όνομα δεν είναι το Α και το Ω.

Καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία.Για ποιον λόγο. Οχι για να δαφνοστεφανώσουμε κανένα κόμμα, αλλά γιατί όταν έγκαιρα λέγονται ορισμένα πράγματα, πρέπει να παίρνονται υπόψη, διότι εκ των υστέρων η "διόρθωση" είναι δύσκολη. Το λέω μόνο απ' αυτή την πλευρά, για κανέναν άλλο λόγο. Χαίρομαι όταν κι άλλοι υιοθετούν θέσεις που έτυχε να τις πούμε εμείς.

Τι κάνει η κυβέρνηση;

Τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, κοιτάξτε να δείτε, τα πράγματα είναι γνωστά, πώς είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις. Σ' αυτό που εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας, είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Διότι όσο και να συναντιόμαστε, εμείς με τον υπουργό Εξωτερικών, εμείς με τα άλλα κόμματα, και να κάνουμε συνεντεύξεις Τύπου, τα πράγματα από μόνα τους δε διορθώνονται.

Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει αυτή τη στιγμή; Ενώ έχει συλλάβει το ζήτημα, ότι δηλαδή πρέπει να πάει στο μικρό πακέτο με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - περίπου ήταν κι αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού στο Αμμάν - τώρα τελευταία, θέλετε γιατί είναι η προεδρολογία, θέλετε γιατί έχουμε πιθανές εκλογές, αλλάζει τη στάση της και εμφανίζεται σκληρή δήθεν απέναντι στη γειτονική χώρα.

Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Ενώ είχε κάνει μία στροφή, τώρα τι είναι; Ολα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πού θα πάμε με τέτοια σοβαρά ζητήματα; Κράινα, Κοσσυφοπέδιο παραμένουν, στη Βοσνία όλα τα πράγματα είναι ακόμα ανοιχτά. Πού πάει η ελληνική κυβέρνηση; Τι να τις κάνω εγώ τώρα, τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις και τις επαφές και τα σεμινάρια; Πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση και να μπει μπροστά απ' τις ευθύνες της.

Το κύριο είναι η πολιτική θέση

- Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Θα ήθελα να μου πείτε Κ. Παπαρήγα, αν από πλευράς κυβέρνησης, σας έγινε κάποια κρούση για κάποια συνάντηση, ούτως ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα σύμπλευσης σε κάποιο πρόσωπο.

- Οχι.

- Να συμπληρώσω μια στιγμή. Σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, για να καθορίσει την πρακτική, που θα ακολουθήσει το κόμμα. Αν σας γίνει επίσημη πρόταση, εσείς τι θα κάνετε;

-Είτε γίνει, είτε δε γίνει συνάντηση η θέση η δικιά μας είναι καθορισμένη,καταλάβατε; Εχουμε τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Δεν είναι δηλαδή η συνάντηση εκείνη που θα επηρεάσει κατά τη γνώμη μας τις εξελίξεις. Εάν μας ζητηθεί συνάντηση, θα απαντήσουμε συγκεκριμένα σ' αυτό το ζήτημα.

Δηλαδή θέλω να πω το εξής. Ακουσα το "δεν πίνω ούτε καφέ", "δεν κάνω συνάντηση" ή "θα κάνω συνάντηση". Αυτά είναι τριτεύοντα ζητήματα. Είναι θέματα διαδικαστικά. Το κύριο είναι ότι εμείς έχουμε πάρει θέση πολιτική σ' αυτό το ζήτημα. Δεν εξαρτάται απ' τη συνάντηση, δηλαδή.

Το ΚΚΕ μετέχει σ' όλα τα επίπεδα πάλης

- Οτι δε μετέχετε στις διαδικασίες αυτού του είδους, αν την έχουμε αποτυπώσει καλά....

-Με την ευκαιρία, δεν ξέρω αν θέλεις να πεις αυτό. Διάβασα, κάποιος δημοσιογράφος έγραψε το εξής: "Το ΚΚΕ συμπεριφέρεται σαν εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μη μετέχοντας στις διαδικασίες". Επειδή συνηθίζουμε να μελετάμε σοβαρά όλες τις απόψεις, δεν υποτιμούμε κανέναν. Εάν έχει κάποιος μια τέτοια αντίληψη, εγώ θα ήθελα να του εξηγήσω επ' αυτού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετέχει σε όλα τα πεδία και τα επίπεδα πάλης. Πουθενά δεν είναι αμέτοχο.Η μορφή όμως της συμμετοχής, και ο τρόπος που θα συμμετέχει, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από τους συσχετισμούς δύναμης, από τις πολιτικές του θέσεις, από το τι βοηθάει τούτο τον τόπο. Εμείς όλο αυτό το διάστημα μετέχουμε στο πρόβλημα με τις πολιτικές θέσεις που έχουμε πάρει. Είναι κι αυτό συμμετοχή. Δεν μπορούμε όμως, στο όνομα της συμμετοχής, διά ψήφου να πριμοδοτήσουμε πολιτικές και στόχους που δε συμφέρουν το λαό και τον τόπο.

Κι ένα άλλο ζήτημα, πρέπει, επιτέλους, ο ελληνικός λαός να καταλάβει - και νομίζω ότι το έχει συνειδητοποιήσει - ότι δεν μπορεί να κάθεται ουδέτερος και να βλέπει ποιος συναντάται με ποιον και ποιος συμφωνεί με ποιον στις κορυφές. Η δική του, καθημερινή παρέμβαση είναι εκείνη, που όταν έρθει η ώρα της ψήφου, θα αποδειχτεί καθοριστική για τις εξελίξεις. Δε θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα με τον α ή τον β Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε απ' την ημερομηνία των εκλογών.

Ο λαός να αξιοποιήσει τις εκλογές

- Ηθελα να ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση στα προβλήματα. Δηλαδή, εάν η Κυβέρνηση δεν τα βρει με κάποιο κόμμα και πάμε σ' εκλογές, ποια είναι η θέση σας;

-Η θέση μας είναι πάγια. Οτι με τη σημερινή κατάσταση και τον ορίζοντα που έχουμε μπροστά μας, οπωσδήποτε οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή κατάσταση. Μπορούν, όμως, να αξιοποιηθούν απ' το λαό, όταν γίνουν, για να εκφράσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας προς την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα και να δείξει μέσω της ψήφου του ποια πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος.

Πολιτική π. χ. αντίστασης σ' αυτή την ασυδοσία και την αδηφαγία των πολυεθνικών. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις, που πια γενικεύονται σ' όλους τους τομείς και δεν αφορούν δυο - τρεις μόνο επιχειρήσεις. Είναι μια ευκαιρία λαϊκής παρέμβασης.Οταν η λαϊκή παρέμβαση είναι δυναμική, μερικότερα αποτελέσματα μπορεί να έχει ή αν θέλετε δημιουργούνται προϋποθέσεις στην πορεία αυτή η παρέμβαση να έχει περισσότερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Δε θα λύσουν, δεν είναι μαγικό κλειδί οι εκλογές, αλλά δεν είναι και καταστροφή, εάν αξιοποιηθούν σωστά από το λαό.Ευχαριστώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ