Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η απειθαρχία στα ξένα κέντρα, προϋπόθεση για την ειρήνη στα Βαλκάνια

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την πολιτική της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996

άσκεψη του 1996. Το ΚΚΕ ετοιμάζεται πυρετωδώς για ενημέρωση ολόπλευρη του ελληνικού λαού.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα αντιπαλέψουμε τη νέα συνθήκη που ετοιμάζεται, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η ομοσπονδιακή ανισότιμη μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάργηση του βέτο και της ομοφωνίας, με αποτέλεσμα - κατά τη γνώμη μας - να γίνεται ένα βήμα αποφασιστικό προς πλήρη απαλλοτρίωση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Και κατά συνέπεια, λέμε εμείς, λαϊκής κυριαρχίας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην παραπέρα νομιμοποίηση του προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Ετσι πάμε σε μια περίοδο όπου θα αμφισβητείται και η έννοια της εθνικής ασφάλειας για κάθε χώρα.

Πρόκειται για μια αντιδραστικοποίηση στην εξέλιξη, με σοβαρές παρενέργειες όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά - όπως λέμε - και στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας της εθνικής ανεξαρτησίας. Και απ' αυτή την άποψη, το ΚΚΕ θα αντιδράσει και θα καταφύγει στην ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, που δεν πρέπει να νομιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Μια εξέλιξη δηλαδή που θα οδηγήσει μια χούφτα χωρών, νόμιμα πια και χωρίς και την τυπική ισότητα των μελών, να κυριαρχεί και μια παρακυβέρνηση της Γερμανίας, με τους εκάστοτε συμμάχους της, στην ουσία να κάνει ό,τι θέλει στην Ευρώπη ολόκληρη, σε βάρος των λαών και της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών.

Η νέα συνθήκη που πρόκειται να υιοθετηθεί θα προωθήσει πιο αντιδραστικές διαδικασίες και πολιτικές στα πλαίσια της ΕΕ.

Η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης με τη μορφή της ομοσπονδίας, την κατάργηση του βέτο, θα συρρικνώσει απελπιστικά την εθνική ανεξαρτησία, θα υποσκάψει, θα διαβρώσει, θα απαλλοτριώσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ιδιαιτερότητας. Θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα που θα αναθεωρηθεί. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε έννοια προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Πρόκειται για κατάργηση κάθε έννοιας και τυπικής εθνικής ανεξαρτησίας. Θα προσθέσει νέες ταπεινωτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Εχει ήδη αποδειχθεί ότι η ονομαστική σύγκλιση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Γι' αυτό και οι κρατούντες στην ΕΕ ρίχνουν το βάρος στην εμβάθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης με θεσμοθετημένες ή και όχι (αυτό λίγο ενδιαφέρει μπροστά στην πολιτική ολοκλήρωση) τις διαφορετικές ταχύτητες. Είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους υποταγής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, στην παρακυβέρνηση που ήδη υπάρχει με πυρήνα τη Γερμανία και τους κάθε φορά ιδιαίτερους συμμάχους τους.

Η κατάργηση της ομοφωνίας και κάθε έννοιας τυπικής ισότητας θα φέρει λαούς και χώρες σαν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Οσο πιο περιθωριακή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο περιθωριακή θα γίνεται μέσα στην Ελλάδα η θέση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό που θα ευημερήσει είναι η στρατιωτικοποίηση και ο αυταρχισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, την πάταξη του εγκλήματος, τη δίωξη των ναρκωτικών, δημιουργεί νέα στεγανά και υπερεθνικούς ανεξέλεγκτους οργανισμούς, όπως η Ευρωπόλ.

Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία πλατιάς ενημέρωσης του ελληνικού λαού και οργάνωσης της αντίστασης σε μια αυταρχικότερη τροπή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Μ' αυτή την έννοια, θα μετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενεργοποιώντας πριν απ' όλα τον ίδιο το λαό. Αυτά ήθελα να σας πω. ίο D-07.DBF του server MARX''*f'*h

COMB1'*iz' MarxD-01#*i -Author' MarxD-04#*i - Department'*kz;Ϊ;'*~0Πρόβλημα με το αρχείο D-07.DBF του server ENGELS''*'*Β

COMB1'*Γz'  EngelsD-01#*Γ -Author'  EngelsD-04#*Γ - DepartmeΑiϋΛια θα εμπλέξει τη χώρα μας σε απρόβλεπτες περιπέτειες, το βαρύ τίμημα των οποίων πληρώνει και ίσως πληρώσει βαρύτερα ο ελληνικός λαός. Η χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την ανοχή έως και υποστήριξη και των άλλων κομμάτων, βρίσκεται στο έλεος των συνεπειών ενός άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις ΗΠΑ και με την πιο ενεργό ανάμειξη της Ρωσίας - τελευταία - για τον έλεγχο της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση - με τη στάση της - νομιμοποιεί τις τελευταίες εκβιαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις γνωστές εκθέσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.}

Θεωρούμε λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση εάν θέλει να συμβάλει στην ειρήνη στα Βαλκάνια και στην εξομάλυνση των διαφορών, πρέπει να κινηθεί μακριά από τις δεσμεύσεις και τις πειθαρχίες που επιβάλλει αυτή η λεγόμενη κοινή εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα, επίσης, δεν μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, όπως λέγεται, στα Βαλκάνια σαν αγωγός αυτής της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο θέσης που έχουμε, που βεβαίως δε μένουμε μόνο εκεί.

Ταυτόχρονα έχουμε ειδικές θέσεις για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Θεωρούμε δηλαδή ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο και σε διαπραγματεύσεις και με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και με την Αλβανία, χωρίς μεσολαβητές. Σαν μια χώρα αυτόνομη και αυτοτελής, διότι οι μεσολαβητές θα της επιβάλλουν δεσμεύσεις, επιλογές και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα από τα γνωστά προβλήματα.

Να πω ένα παράδειγμα. Η μεσολάβηση π. χ. των ΗΠΑ στις σχέσεις με την Αλβανία και με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι μια μεσολάβηση που έχει σαν στόχο να ευνοήσει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΗΠΑ στην περιοχή και την κατοχύρωση του αποσταθεροποιητικού ρόλου τους.

Κατηγορούμε την ελληνική κυβέρνηση ότι το τελευταίο διάστημα συνήργησε στη λήψη αποφάσεων που οδηγούν σε μια νέα απειλητική κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Επικρίνουμε τα άλλα κόμματα γιατί αποφεύγουν σκόπιμα να πάρουν θέση στα συγκεκριμένα θέματα, αυτοπεριορίζοντας τις προτάσεις τους μόνο σε θέματα χειρισμών των διαφορών με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να στρέψει την προσοχή του στην ανάγκη ριζικής αλλαγής της πολιτικής που ακολουθείται. Δεν αρκεί σήμερα να υποστηρίζει κανείς τον ένα ή τον άλλο χειρισμό με τις γειτονικές χώρες, τον ένα ή τον άλλο ελιγμό. Είναι θετικό ότι εκτός από τις θέσεις του ΚΚΕ, προβάλλονται ρεαλιστικές θέσεις για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες από πολιτικούς παράγοντες και στελέχη όλων των κομμάτων. Τέτοιες προτάσεις όμως,αποσπασμένες από τις συνολικές εξελίξεις και τις προοπτικές, δε θα δώσουν βιώσιμες λύσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να παίρνει αποτελεσματικές θετικές πρωτοβουλίες, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την ισότιμη συνεργασία, μόνο όταν κάνει την επιλογή της να αγνοήσει και να μην πειθαρχήσει στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα Βαλκάνια

α. Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη καθώς οι ΗΠΑ έχουν πάρει απόφαση αναστολής του εμπάργκο στους μουσουλμάνους και το ΝΑΤΟ προωθεί την αντικατάσταση των κυανοκράνων με δικές του χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή. "Νερό στο μύλο" ενός γενικευμένου πολέμου δίνει η απόφαση της Κροατίας να ζητήσει απόσυρση των κυανόκρανων από την Κράινα.

Η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας υπογραφή στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Εσσεν, στις 9.12.94 (για την αντικατάσταση των κυανοκράνων με νατοϊκές χερσαίες δυνάμεις), άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή και ελληνικών στρατευμάτων στην περίπτωση βαλκανικής σύρραξης. Νομιμοποίησε την απόφαση της Γερμανίας να στέλνει στρατεύματα εκτός των εδαφών της, δηλαδή έδωσε "πράσινο φως" στη Γερμανία να ψάχνει αφορμές για να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

β. Είναι θετικό ότι αυτήν την περίοδο γίνονται σκέψεις για διαβαλκανική συνεργασία, για επανασύσταση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Δημοκρατίες που ανήκαν στην ενιαία Γιουγκοσλαβία. Με την προϋπόθεση ότι αυτή η ιδέα στηρίζεται στην ισοτιμία και δεν αποκλείει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Αυτή την ιδέα, στο βαθμό που εκπληρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, την υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα αντισταθεί, θα καταγγείλει στον ελληνικό λαό κάθε σχέδιο που εκπονείται από ΕΕ και ΝΑΤΟ για μια βαλκανική οντότητα με τη μορφή περιφερειακής συνεργασίας και υπό την αιγίδα τους.Στα πλαίσια αυτά, είμαστε αντίθετοι με την πρόταση του Ελληνα υπουργού Αμυνας να συμμετέχει η Γερμανία στη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Είμαστε αντίθετοι με την επικρατούσα αντίληψη περί της οικονομικής διείσδυσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει πάρει. Πρόκειται για πολιτική που ανοίγει πληγές και μέσα στην Ελλάδα και στην περιοχή, σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί στη διαβαλκανική αμοιβαία επωφελή συνεργασία και στην προσέγγιση συνεργασίας λαών.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα αντικειμενικά μπορεί να γίνει παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, μόνο όταν ακολουθήσει πολιτική ανεξάρτητη και διαφορετική από την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε κάθε άλλη περίπτωση γίνεται συνεργός και συμμέτοχος και ταυτόχρονα θύμα.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες οι τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως από την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι δυο αυτές χώρες, άρα παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν μόνο από τις δυο χώρες για την επίτευξη συνεργασίας. Η εξομάλυνση, με αμοιβαίο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, είναι αναγκαία και συμφέρει τους λαούς όλων των χωρών. Οποιαδήποτε άλλη λογική θα περιπλέξει τα πράγματα, θα γεννήσει νέες απειλές.

Είναι βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης και κομμάτων, που εμφανίζονται να αντιγράφουν τη νοοτροπία των Ευρωαμερικανών στην περιοχή, να παίζουν το ρόλο του προσωπάρχη των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Μόνο συμφορές για το λαό και τον τόπο εγγυάται αυτή η πολιτική.

Προτάσεις του ΚΚΕ

Κωδικοποιούμε τις προτάσεις του ΚΚΕ, που έχει δώσει αναλυτικά στη δημοσιότητα επανειλημμένα για το πρόβλημα Ελλάδα και Βαλκάνια.

1. Να απεμπλακεί η χώρα από την υποστήριξη των νατοϊκών επιχειρήσεων. 2. Απευθείας διάλογος με τις γειτονικές χώρες χωρίς μεσολαβητές. Η πολιτική των αντιποίνων και της κλιμάκωσης να αντικατασταθεί από πολιτική χαμηλών τόνων.

3. Αγώνας και δράση για διαβαλκανική συνεννόηση και συνεργασία.

Στόχος η συγκρότηση ενός συλλογικού υποσυστήματος ασφαλείας στα Βαλκάνια, που να αντιπαρατίθεται στους διεθνείς επεκτατικούς οργανισμούς. Η διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο αίτημα, σε συνδυασμό με την πάλη κάθε λαού για την αποδέσμευση και απεμπλοκή της χώρας του ή τη μη ένταξη σε αυτό.

4. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που διασφαλίζουν τη διεθνή οντότητα της Κύπρου. Είμαστε αντίθετοι στις σκέψεις που γίνονται να μεταφερθεί το πρόβλημα στα πλαίσια της ΕΕ, με αφορμή και πρόσχημα την αίτηση ένταξης της χώρας σε αυτή.

Για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ

Είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ωριμάσει η ιδέα του μικρού πακέτου στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, χωρίς το θέμα του ονόματος. Είναι θέμα ρεαλισμού, αλλά και κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και των άλλων Ευρωπαίων "συμμάχων". Για άλλη μια φορά, όπως και επί ΝΔ, η στροφή δε γίνεται, προφανώς για λόγους σκοπιμότητας (προεδρικές εκλογές, ενδεχόμενο εθνικών, αποπροσανατολισμός και παραπλάνηση λαού). Αντίθετα υπάρχουν κίνδυνοι νέας όξυνσης και κατά συνέπεια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε μια περίοδο που νέα μέτωπα ανοίγουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σε συνέντευξή του (15/1) ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική απέναντι στην ΠΓΔΜ. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση σε σχέση με δήλωση που έγινε στο Αμμάν, όταν άφησε να εννοηθεί ότι θα αρθεί το εμπάργκο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αντί να επικρίνει ή να ασκήσει έστω κάποια κριτική στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην περιοχή (συζήτηση για αύξηση αμερικανικής παρουσίας στην ΠΓΔΜ) και ενώ γνωρίζει τις αμερικανικές θέσεις για τις διαφορές στο θέμα της ονομασίας, εξακολουθεί να αναγορεύει τις ΗΠΑ σε παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδώσει μονόπλευρα το αδιέξοδο που δημιουργείται στην προηγούμενη κυβέρνηση, που δέχτηκε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την ίδια ώρα που και η δική του κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει στο ελάχιστο να καυτηριάσει την ωμή επέμβαση που πραγματοποιείται στην περιοχή, για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το διαμελισμό στα Βαλκάνια με κράτη δορυφόρους - μαριονέτες και λαούς να αντιδικούν για τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ιστορική καταγωγή.

Η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση άρση του εμπάργκο και απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χωρίς μεσολαβητές είναι ρεαλιστική ως προσπάθεια για την επίλυση των διαφορών και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της Ελλάδας, χωρίς το σύνδρομο της ονοματολογίας. Από το εμπάργκο οι μόνοι κερδισμένοι είναι Ελληνες επιχειρηματίες που το παραβιάζουν από την πρώτη στιγμή.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να άρει το εμπάργκο προς τα Σκόπια κι αυτό άσχετα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου δεν αναγνωρίζουμε τις δικαιοδοσίες. Θεωρούμε ότι αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Βέβαια μια προσφορά έχει σε ορισμένους Ελληνες επιχειρηματίες να θησαυρίζουν απ' αυτό το εμπάργκο. Να διεκδικήσει τις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδας, χωρίς βέβαια το σύνδρομο και το πλέγμα της ονοματολογίας.

Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να γίνει και με την Αλβανία, χωρίς προαπαιτούμενο την αποφυλάκιση των κρατουμένων από την ελληνική μειονότητα. Είναι άλλο πράγμα η συζήτηση για το θέμα στα πλαίσια του διαλόγου. Εάν αυτός γίνει όρος αποφασιστικός, τότε μπορεί η Ελλάδα να παγιδευτεί ακόμα περισσότερο.

Ας πάρουμε και την περίπτωση ο Μπερίσα να δεχτεί αυτό τον όρο. Θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δήθεν παραχώρηση για ακόμα μεγαλύτερο εκβιασμό σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και σε βάρος των σχέσεων με την Ελλάδα. Αντίθετα, ένας διάλογος με όρο την προστασία βεβαίως των ελληνικών συμφερόντων και την αμοιβαιότητα, μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα χωρίς μεσολαβητές.

Η συνέντευξη Κλίντον για τα Ελληνοαλβανικά, για διάλογο με την Αλβανία δίχως όρους, αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπλανούσε τον ελληνικό λαό ότι δήθεν έχει με τη μεριά της την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει διάλογο, χωρίς να θέτει προϋπόθεση για την έναρξή του την αποφυλάκιση των κρατουμένων, αίτημα ευάλωτο για τα νομικά και διεθνή δεδομένα.Η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει το χαρτί Κλίντον για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να νομιμοποιεί τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, δηλαδή αυτής της δύναμης που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο της και αναζητεί συνεχώς προσχήματα και αφορμές για να κατοχυρώσει τον επικίνδυνο για την ειρήνη επεμβατικό της ρόλο. Με τη στάση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει σε μια παγίδα πολύ επικίνδυνη. Εάν υπάρξει περίπτωση να προχωρήσει η αλβανική κυβέρνηση στην αποφυλάκιση, θα χρησιμοποιήσει την ενέργειά της για να ασκήσει μεγαλύτερους εκβιασμούς και στην ελληνική μειονότητα και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εφόσον υπάρξουν προϋποθέσεις (συγκεκριμένα, η διασφάλιση του σεβασμού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας), να επιδιωχτεί η υπογραφή συνθήκης φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία, στα πλαίσια ενός διαλόγου. Επικρίνουμε την ελληνική κυβέρνηση, που νομιμοποιεί την αμερικανική κηδεμονία για τη δήθεν επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες, κατά καιρούς υπαγορεύεται από εσωτερικούς λόγους και σκοπιμότητες, εξαιτίας κυρίως του ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποια από τις δυο χώρες θα έχει την εύνοια των ΗΠΑ ή των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Από αυτόν τον ανταγωνισμό χαμένοι είναι και οι δυο λαοί, ελληνικός και τουρκικός. Με την τρελή κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν επιλύονται ούτε οι διαφορές, ούτε πολύ περισσότερο θα αποτραπούν εντάσεις.

Για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996

Τέλος, θέλω να επικεντρώσω την προσοχή σας σε ένα ζήτημα. Τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996. Το ΚΚΕ ετοιμάζεται πυρετωδώς για ενημέρωση ολόπλευρη του ελληνικού λαού.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα αντιπαλέψουμε τη νέα συνθήκη που ετοιμάζεται, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η ομοσπονδιακή ανισότιμη μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάργηση του βέτο και της ομοφωνίας, με αποτέλεσμα - κατά τη γνώμη μας - να γίνεται ένα βήμα αποφασιστικό προς πλήρη απαλλοτρίωση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Και κατά συνέπεια, λέμε εμείς, λαϊκής κυριαρχίας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην παραπέρα νομιμοποίηση του προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Ετσι πάμε σε μια περίοδο όπου θα αμφισβητείται και η έννοια της εθνικής ασφάλειας για κάθε χώρα.

Πρόκειται για μια αντιδραστικοποίηση στην εξέλιξη, με σοβαρές παρενέργειες όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά - όπως λέμε - και στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας της εθνικής ανεξαρτησίας. Και απ' αυτή την άποψη, το ΚΚΕ θα αντιδράσει και θα καταφύγει στην ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, που δεν πρέπει να νομιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Μια εξέλιξη δηλαδή που θα οδηγήσει μια χούφτα χωρών, νόμιμα πια και χωρίς και την τυπική ισότητα των μελών, να κυριαρχεί και μια παρακυβέρνηση της Γερμανίας, με τους εκάστοτε συμμάχους της, στην ουσία να κάνει ό,τι θέλει στην Ευρώπη ολόκληρη, σε βάρος των λαών και της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών.

Η νέα συνθήκη που πρόκειται να υιοθετηθεί θα προωθήσει πιο αντιδραστικές διαδικασίες και πολιτικές στα πλαίσια της ΕΕ.

Η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης με τη μορφή της ομοσπονδίας, την κατάργηση του βέτο, θα συρρικνώσει απελπιστικά την εθνική ανεξαρτησία, θα υποσκάψει, θα διαβρώσει, θα απαλλοτριώσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ιδιαιτερότητας. Θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα που θα αναθεωρηθεί. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε έννοια προβαδίσματος του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού. Πρόκειται για κατάργηση κάθε έννοιας και τυπικής εθνικής ανεξαρτησίας. Θα προσθέσει νέες ταπεινωτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Εχει ήδη αποδειχθεί ότι η ονομαστική σύγκλιση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Γι' αυτό και οι κρατούντες στην ΕΕ ρίχνουν το βάρος στην εμβάθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης με θεσμοθετημένες ή και όχι (αυτό λίγο ενδιαφέρει μπροστά στην πολιτική ολοκλήρωση) τις διαφορετικές ταχύτητες. Είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους υποταγής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, στην παρακυβέρνηση που ήδη υπάρχει με πυρήνα τη Γερμανία και τους κάθε φορά ιδιαίτερους συμμάχους τους.

Η κατάργηση της ομοφωνίας και κάθε έννοιας τυπικής ισότητας θα φέρει λαούς και χώρες σαν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Οσο πιο περιθωριακή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο περιθωριακή θα γίνεται μέσα στην Ελλάδα η θέση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό που θα ευημερήσει είναι η στρατιωτικοποίηση και ο αυταρχισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, την πάταξη του εγκλήματος, τη δίωξη των ναρκωτικών, δημιουργεί νέα στεγανά και υπερεθνικούς ανεξέλεγκτους οργανισμούς, όπως η Ευρωπόλ.

Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία πλατιάς ενημέρωσης του ελληνικού λαού και οργάνωσης της αντίστασης σε μια αυταρχικότερη τροπή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Μ' αυτή την έννοια, θα μετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενεργοποιώντας πριν απ' όλα τον ίδιο το λαό. Αυτά ήθελα να σας πω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ