Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αξιοι!"

"Τίμησαν" και πάλι χτες το... άβατο της Δημοκρατίας ορισμένοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μαζεύτηκαν στη Βουλή, για να συζητήσουν περί του "πόθεν έσχες", να διασώσουν δήθεν την πολιτική τους αξιοπιστία και να παραδοθούν "γυμνοί" μπροστά στο λαό. Και τα κατάφεραν. Πιο γυμνοί δε θα μπορούσαν να υπάρξουν. Μέχρι το κόκαλο. Χωρίς τσίπα, δηλαδή. Οσο για τους συναδέλφους τους, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών τους απέδωσε εύσημα, χειροκροτώντας το τσιτσίδωμά τους.

Δεν πρόκειται να αναφερθούν τα ονόματά τους σ' αυτή τη στήλη, ως στοιχειώδη προφύλαξη της στήλης από την ντροπή που περιφέρουν. Είναι αρκετή μια σταχυολόγηση των όσων είπαν. "Κάνεις σαν παλιοκατίνα της γειτονιάς", "τα έφαγες με τα μπαμπάκια", ο ένας. "Οχι, εγώ, ο αδελφός μου" τα έφαγε, ο άλλος. "Είσαι συκοφάντης, είσαι καραγκιόζης", ο τρίτος. "Δεν περίμενα καλές κουβέντες από σένα παρά το ότι έχουμε καλές φιλικές σχέσεις", ανταπαντά ο... καραγκιόζης. "Είμαι περήφανος γι' αυτό που είμαι", "μου την είχανε στημένη" ο τελευταίος. Και πάει λέγοντας.

***

Ομως, αν οι παραπάνω "γαλαζοπράσινοι" ταγοί υπήρξαν οι πρωταγωνιστές του χτεσινού εκφυλισμού, οι υπόλοιποι κομματικοί τους συγκάτοικοι δε δίστασαν να τους ακολουθήσουν ανερυθρίαστα στον ίδιο δρόμο. Το είπε με τον πιο επίσημο τρόπο ο προεδρεύων της διαδικασίας. "Μα γιατί διαμαρτύρεστε", ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ, όταν ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, βρισκόταν εμφανώς εκτός θέματος. "Μήπως, οι δικοί σας μίλησαν για το "πόθεν έσχες";", αναρωτήθηκε, χωρίς κανείς να τον αντικρούσει, αφού όλοι συνέχισαν να επιδίδονται στη φτήνια τους.

Βέβαια, ο Μ. Εβερτ επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. "Στηλίτευσε" το χαμηλό επίπεδο και αναρωτήθηκε, επανερχόμενος στο "πόθεν έσχες", πώς είναι δυνατόν κάποιοι που ζουν στη χλιδή να νιώθουν τον πόνο των ανθρώπων του λαού. Και όμως. Το "κοίτα ποιος μιλάει" δεν είναι μόνο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας, αλλά και τίτλος σύγχρονου ελαφρολαϊκού άσματος. Τόσο ελαφρού μάλιστα που δε θα έπρεπε να διαφεύγει της προσοχής ανάλογης ελαφρότητας υποκριτών.

***

Οσο για τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού δε θα μπορούσε να μη... διασώσει την τιμή του πολιτικού κόσμου. Αφού ανταπέδωσε τα περί χλιδής, αφού κατηγόρησε τους αντιπάλους που υποβιβάζουν το επίπεδο, αναφώνησε: "Αναρωτιέμαι ποιος ευθύνεται" για τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα.... Και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι ακόμα αναρωτιούνται. Είναι σίγουρο πως ούτε η επικάλυψη της αίθουσας της Βουλής με καθρέφτες θα τους έλυνε την απορία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ