Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμηχανία για πρόωρες εκλογές

Εξακολουθεί να προσδοκά "λύση" στην προεδρική εκλογή από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Πολιτικής Ανοιξης

Καμία αναφορά στις πρόωρες εκλογές και στην προεδρική εκλογή δεν περιείχε η ομιλία του Μ. Εβερτ στη συνεδρίαση της ΚΟ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία κυριαρχούνταν από το πνεύμα της συναίνεσης και της εποικοδομητικής κριτικής προς την κυβερνητική πολιτική.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την "έκκληση" που έγινε στους βουλευτές του κόμματος να μην αναφερθούν καθόλου στην προεδρολογία, υποδηλώνει τη βούληση της ηγεσίας της ΝΔ να μην υποδαυλίσει για αυτό το θέμα νέα ένταση στη δικομματική αντιπαράθεση, ώστε να διευκολύνει την προσέγγιση, τουλάχιστον μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Πολιτικής Ανοιξης, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η "αλλαγή πλεύσης", που έδειξε ότι επιχειρεί ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,έχει προκαλέσει μάλλον αμηχανία και έντονη ανησυχία στη Ρηγίλλης, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ακριβώς γιατί καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο των εκλογών, πράγμα που απεύχεται η ηγεσία της ΝΔ.

Στα πλαίσια αυτά, η ΝΔ ρίχνει τους τόνους απέναντι στο κόμμα Σαμαρά και αποφεύγει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του.

Παράλληλα η ηγεσία της ΝΔ μελετά με προσοχή το θέμα της υποψηφιότητας που θα προτείνει, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο Μ. Εβερτ, θα προέρχεται από τον κομματικό χώρο. Το όνομα όμως που θα επιλεγεί τελικά ως υποψήφιος για την Προεδρία έχει μεγάλη σημασία για την ηγεσία της ΝΔ, γιατί αποτελεί την "ύστατη ελπίδα" της, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το όνομα του Γ. Ράλλη,δίπλα σε αυτά των Αθ. Τσαλδάρη και Γ. Βαρβιτσιώτη.Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η υποψηφιότητα Ράλλη προωθείται από πολιτειακό παράγοντα.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του Σ. Κούβελα στο ερώτημα αν η ΝΔ πρέπει να προτείνει πρόσωπο που δύσκολα θα ψηφιστεί από άλλο κόμμα: "Οχι. Η ΝΔ πρέπει να προτείνει το πρόσωπο που θεωρεί κατάλληλο για το λειτούργημα του Προέδρου". Από την άλλη ο Στ. Μάνος δεν έκρυψε χτες την απογοήτευσή του, γιατί "ο μάγος της πολιτικής, Α. Παπανδρέου, εγκλωβίστηκε τώρα μέσα στις επιλογές Σαμαρά".

Ταυτόχρονα όμως, η ηγεσία της ΝΔ, επισείοντας τα τελευταία γκάλοπ, "δείχνει το δρόμο για τις κάλπες", ελπίζοντας ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται. Επιδιώκει όμως παράλληλα να μετατεθεί η ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στην κυβέρνηση και το κόμμα Σαμαρά.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Μόνο για την "πρωτοβουλία"

Οσον αφορά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προχτές στο Ναύπλιο, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι πραγματοποιήθηκε απλά και μόνο για να δείξει η ηγεσία της ΝΔ ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τόσο η ομιλία του Μ. Εβερτ, όσο και οι τοποθετήσεις των άλλων στελεχών και βουλευτών επιβεβαίωσαν το συντηρητικότερο χαρακτήρα και περιεχόμενο που θέλει να δώσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Μ. Εβερτ αρκέστηκε να επαναλάβει τους άξονες της πρότασής του, ζητώντας η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Διαφωνίες υπήρξαν όσον αφορά στην ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής από το λαό, επειδή "έτσι όπως γίνεται σήμερα η εκλογή του Προέδρου εισάγει ένα περιττό παράγοντα αστάθειας στο πολιτικό σύστημα". Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Μ. Εβερτ, επικαλούμενος απόψεις συνταγματολόγων ότι "αυτό θα οδηγούσε σε αναρχία και αλλοίωση του πολιτεύματος".

Επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ειδική ρύθμιση των σχέσεων του κράτους με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. "Θα ήταν θανάσιμο λάθος, είπε, να δοθεί η ίδια συνταγματική κατοχύρωση που έχει ο γραπτός Τύπος στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ιδιαίτερα σήμερα που αυτά τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό τον έλεγχο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ