• Την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του ΕΓ υπό την παρουσία του Α. Παπανδρέου
  • Ανοιχτό ενδεχόμενο "πολλών" υποψηφίων από τον Ε. Βενιζέλο
  • - Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου με θέμα την προεδρική εκλογή και αφού προηγουμένως το κυβερνών κόμμα επιχειρήσει να... - 1995-02-07 00:00:00.0"/>
  • Την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του ΕΓ υπό την παρουσία του Α. Παπανδρέου
  • Ανοιχτό ενδεχόμενο "πολλών" υποψηφίων από τον Ε. Βενιζέλο
  • - Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου με θέμα την προεδρική εκλογή και αφού προηγουμένως το κυβερνών κόμμα επιχειρήσει να... - 1995-02-07 00:00:00.0" /> Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στην "προεδρο - εκλογολογία" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
    Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στην "προεδρο - εκλογολογία"
    • "Οχι" στην επίσπευση, λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να υπαναχωρεί από τη θέση για επαφές με τα άλλα κόμματα
    • Την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του ΕΓ υπό την παρουσία του Α. Παπανδρέου
    • Ανοιχτό ενδεχόμενο "πολλών" υποψηφίων από τον Ε. Βενιζέλο

    Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου με θέμα την προεδρική εκλογή και αφού προηγουμένως το κυβερνών κόμμα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις εξελίξεις της τρέχουσας βδομάδας, κατά την οποία αναμένεται η ανακοίνωση υποψηφίου εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης.Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να κωλυσιεργήσει, όσον αφορά την έναρξη των διαδικασιών για την ανακοίνωση του υποψηφίου του. Οπως δήλωσε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος,μετά τα μέλη του ΕΓ που σήμερα θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους με τα ονόματα των υποψηφίων, ανάλογες εισηγήσεις θα ζητηθούν από τα μέλη της ΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ταυτόχρονα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ανοιχτά χτες κατά της επίσπευσης των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι"δεν υπάρχει λόγος βιασύνης", ενώ μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων φαίνεται να μην ακολουθείται η τακτική των επαφών που είχε ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ.

    Βέβαια, και χτες δεν έλειψαν οι αναφορές στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αλλά δεν αποκλείστηκε και η πιθανότητα να μην υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ τον ίδιο υποψήφιο σε όλες τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν για την εκλογή του διαδόχου του Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τα διάφορα γκάλοπ των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για εκλογές ("εάν κάποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και θέλει να προκαλέσει εκλογές, εμείς είμαστε εδώ", είπε χαρακτηριστικά), χωρίς να παραλείψει να "δεσμευτεί" ότι η κυβέρνηση δε θα δώσει καμία αφορμή για να καλλιεργηθεί κλίμα εκλογολογίας.... Παράλληλα, ερωτώμενος για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σε όλες τις ψηφοφορίες έναν υποψήφιο, εξήγησε... ότι κάθε ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχει "αυτοτέλεια" και "δε δεσμεύεται από την προηγούμενη".

    Βέβαια, τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβαν τη γνωστή θέση τους για τη δυνατότητα της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση "αναλαμβάνουν ευθύνη" όσοι προκαλέσουν εκλογές. Οσο για τους ελιγμούς των επόμενων ημερών κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες ότι "είναι πολύ νωρίς ακόμα", για να ξεκαθαριστεί η θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον υποψήφιο ή τους υποψήφιους που θα υποδείξει. Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι η αποστροφή σύμφωνα με την οποία "κάθε μέρα θα ρίχνονται και από δυο "νέα" ονόματα στο τραπέζι". Σημείωναν δε ότι μόλις αποφασιστεί το όνομα του υποψηφίου από το ΕΓ θα υπάρξει άμεση σύγκληση της ΚΕ για την επικύρωση της απόφασης, θυμίζοντας την αυθημερόν διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση Σαρτζετάκη.

    Σχολιάζοντας τη στάση του Αντ. Σαμαρά υποστηριζόταν ότι ο τελευταίος "δε θέλει εκλογές αλλά πρέπει να βρει τρόπο να το πει". Αυτό το κλίμα "συμπάθειας" και κατανόησης των προβλημάτων της Πολιτικής Ανοιξης επιχείρησε να μεταφέρει χτες και επισήμως ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει επί της ουσίας τις τελευταίες δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα, ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, κυβερνητικά στελέχη διακήρυτταν την εκλογική "ετοιμότητα" του κόμματος και στα πλαίσια αξιοποίησης του εκλογικού χαρτιού εμφανίζονταν θιασώτες της άποψης ότι "το ΠΑΣΟΚ δε χάνει με τίποτα". Θέση που, όπως ισχυρίζονταν, προκύπτει και από τα εν λόγω γκάλοπ, αν συνυπολογιστεί ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων που στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι, καθώς εντείνονται οι ρυθμοί της εκλογολογίας δε λείπουν σενάρια που σχετίζονται ακόμα και με εκλογική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ". Το ζήτημα τέθηκε σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, θέτοντας στο περιθώριο το πολιτικό μέρος του ζητήματος, στέκονταν στις διατάξεις του εκλογικού νόμου για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένας τέτοιος συνασπισμός δημιουργεί πρόβλημα για την κατάληψη των περισσότερων δυνατών εδρών πέραν της πρώτης κατανομής.

    Ν. Μπ.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    «Κερασάκια» της... δολιοφθοράς (2002-10-05 00:00:00.0)
    Δημοσκόπηση στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ (2002-09-21 00:00:00.0)
    Περίεργη δημοσκόπηση... σε περίεργο χρόνο (2002-08-27 00:00:00.0)
    Απ' τον «παράδεισο» στην «Κούλουρη»... (2000-01-09 00:00:00.0)
    Ποιος δίνει σημασία στα γκάλοπ; (1998-07-31 00:00:00.0)
    Με το βλέμμα στην... επόμενη μέρα (1998-07-11 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ