Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Ανασυγκρότηση του φιλειρηνικού κινήματος

Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ το Σάββατο στην Αθήνα που καθόρισε τους στόχους του 12ου Συνεδρίου της που θα γίνει από 31 Μάρτη μέχρι 2 Απρίλη

Η ανασυγκρότηση και η μαζικοποίηση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος και ειδικότερα της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη), αποτελεί τον βασικό στόχο του 12ου Συνέδριου της ΕΕΔΥΕ,που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 31 Μάρτη μέχρι 2 Απρίλη.Θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από βαλκανικές, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ και θα συζητηθούν τα προβλήματα των Βαλκανίων, της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής.

Το θέμα της διεξαγωγής του συνεδρίου απασχόλησε το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 100 αντιπροσώπων από 35 περιφερειακές οργανώσεις. Ο πρόεδρός της Ευαγ. Μαχαίρας μέσα από την εισήγηση που παρουσίασε έκανε ένα συνολικό απολογισμό της πορείας του ελληνικού και του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος και αναφέρθηκε στα επιτεύγματά του. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο του φιλειρηνικού κινήματος σήμερα και παρουσίασε προτάσεις για την ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της ΕΕΔΥΕ.

Τα 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ συμπίπτει με τη συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από την ίδρυσή της. Στις 15 Μάη του 1955,μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα του μετεμφυλιοπολεμικού κλίματος, όταν κάθε εκδήλωση υπέρ της ειρήνης χαρακτηριζόταν "αντεθνική", δημοσιεύεται η "Εκκληση υπέρ της Ειρήνης" με τις υπογραφές 70 προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιστημονικού, συνδικαλιστικού και γενικότερα του κόσμου των Γραμμάτων και των Τεχνών. Είχε προηγηθεί πέντε χρόνια πριν από τους Ζολιό Κιουρί, Ζαν - Πολ Σαρτρ, Πικάσο και άλλους η ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.Με βάση αυτή την Εκκληση πριν σαράντα χρόνια συγκροτήθηκε η ΕΕΔΥΕ.

Υστερα από την εισήγηση του προέδρου και τις ομιλίες πολλών αντιπροσώπων εγκρίθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

- Κεντρικά θέματα του Συνεδρίου θα είναι: 40 χρόνια Ελληνικού Φιλειρηνικού Κινήματος - Αντίσταση στη νέα διεθνή τάξη - Ειρήνη στα Βαλκάνια και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

- Μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 3 Απρίλη.

- Εκθεση φωτογραφίας, αφίσας και σκίτσου από φιλειρηνικές δραστηριότητες της περιόδου 1955 - 1995 στο κτίριο Κ. Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Ημερίδα για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Δήμο Ταύρου.

- Ημερίδα κατά των ναρκωτικών, επίσης σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και τον Δήμο Ζωγράφου.

Για την αντιμετώπιση των δαπανών των εκδηλώσεων αυτών και της συμμετοχής των ξένων αντιπροσώπων η Οργανωτική Επιτροπή ζητά την οικονομική ενίσχυση κρατικών και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι παρακαλούνται από την ΕΕΔΥΕ να στείλουν τη συνδρομή τους στο λογαριασμό 067/480002 - 85 που έχει ανοίξει στην Εθνική Τράπεζα.

"Είναι αναγκαία, τόνισε ο Ευαγ. Μαχαίρας, η ανασυγκρότηση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος και ειδικότερα της ΕΕΔΥΕ. Το 12ο Συνέδριό μας πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για τη μαζικοποίησή της, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει δυναμικά τις φιλειρηνικές της προτάσεις και να αποτρέπει ενέργειες που βλάπτουν την υπόθεση της ειρήνης, όπως η οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Βοσνίας, η λειτουργία ξένων βάσεων στη χώρα μας, (Ακτιο κλπ.) η ίδρυση στρατηγείων ταχείας επέμβασης στα εδάφη μας και η ενδυνάμωση ή επέκταση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, αντί της διάλυσής του, αφού από καιρό έχει εκλείψει ο σκοπός του. Σήμερα ο μόνος σκοπός της διατήρησής του είναι η παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη και η καθυπόταξη των μικρών χωρών στα συμφέροντα των μεγάλων συνεταίρων αυτού του στρατιωτικού συνασπισμού".

Σχετικά με τη μαζικοποίηση της ΕΕΔΥΕ ο πρόεδρός της υπογράμμισε: "Μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή του γυναικείου και νεανικού πληθυσμού της χώρας". Και πρόσθεσε: "Στη Γιουγκοσλαβία που υφίσταται την τρομερή αιμορραγία του εμφυλίου πολέμου, οι γυναίκες έχουν συγκροτήσει πολλές φιλειρηνικές οργανώσεις. Το ίδιο και στη Ρωσία, ύστερα από την πρόσφατη εμπλοκή της στην Τσετσενία. Οι Ελληνίδες δεν πρέπει να περιμένουν πολεμική εμπλοκή της χώρας μας για να τρέξουν κάτω από τις σημαίες του φιλειρηνικού κινήματος. Πρέπει να ενταχτούν από τώρα, για να αποτρέψουν τέτοιες εξελίξεις. Το ίδιο και οι νέοι. Δεν είναι αρκετό να φωνάζουν: "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Αν δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους με το φιλειρηνικό κίνημα, θα τους στείλουν κάποια μέρα στο μέτωπο χωρίς να το καταλάβουν. Σε κάθε επαρχιακή ή συνοικιακή Επιτροπή της ΕΕΔΥΕ, πρέπει να υπάρχει Επιτροπή Ειρήνης Νεολαίας. Και στο συνέδριο πρέπει να προσέλθουν πολλοί εκπρόσωποι της νεολαίας, τους περιμένουμε για να παραδώσουμε τα λάβαρά μας, ώστε να συνεχίσουν καλύτερα από μας την αγωνιστική ειρηνική πορεία τους, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ