ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Πρόβα ... Ρωσίας

Σημαντικά συμπεράσματα περιμένει να βγάλει ο Κ. Πολυχρονίου, που θα χρησιμοποιήσει από την αρχή τους Ατματζίδη, Κασάπη, Κωστή και Πουρσανίδη

Με τέσσερις αλλαγές σε σύγκριση με την ενδεκάδα της Λάρνακας θα ξεκινήσει το σημερινό της τεστ στην Καλαμάτα (3μμ) εναντίον της Ρουμανίας η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τους ΑΕΚτζήδες Ατματζίδη, Κασάπη, Κωστή και τον... ΟΦΗούχο Πουρσανίδη.

Ο Κ. Πολυχρονίου δίνει στη συνάντηση μεγάλη σημασία. Από τη μια μεριά θέλει να δει από ορισμένους παλιούς τη σοβαρότητα που δεν είδε στο φιλικό με την Κύπρο και από την άλλη προσδοκά να βγάλει συμπεράσματα τεχνικής. Πιστεύει, ότι το ρουμάνικο στιλ ποδοσφαίρου μοιάζει πολύ στη φιλοσοφία του με το ρώσικο και έτσι το παιχνίδι θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόβα ενόψει της επίσημης συνάντησης με τη Ρωσία στις 26 του Απρίλη.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφερόμενος σε κριτικές κατά των διεθνών, επειδή ταξίδεψαν στην Καλαμάτα χωρίς τα κουστούμια με τα εθνικά σύμβολα, τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, υπερασπιζόμενος τους παίκτες.

Η ενδεκάδα που αναμένεται να παρατάξει συγκροτείται από τους Ατματζίδη, Αποστολάκη, Κασάπη, Πουρσανίδη, Καλιτζάκη, Τσαλουχίδη, Βλάχο, Νιόπλια, Μαχλά, Κωστή, Αλεξανδρή.Οπως και στη Λάρνακα, έτσι και στην Καλαμάτα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει και όλους τους υπόλοιπους παίκτες που έχει στη διάθεσή του και που είναι οι Μαραγκός, Τσάρτας, Φρατζέσκος, Ζαγοράκης, Τουρσουνίδης, Σακελλαρίδης, Νταμπίζας, Καρασαββίδης, Καρκαμάνης, Βρύζας.Ισως αποκλειστεί η περίπτωση του Καρασαββίδη, που προέρχεται από τραυματισμό.

Η ομάδα που έφερε στην Καλαμάτα ο Ανχελ Ιορντανέσκου δεν έχει καμία σχέση με τη Ρουμανία που θαυμάστηκε στο Μουντιάλ, αφού κανένας "λεγεωνάριος" πλην του Τιμόφτε της Μποαβίστα δεν κλήθηκε στο φιλικό αυτό. Μάλιστα ο Τιμόφτε δεν ήταν στην Αμερική. Αλλο ένα γνωστό όνομα στη ρουμάνικη αποστολή είναι ο Μάριους Λάκατους,που έχει επιστρέψει στη Στεάουα Βουκουρεστίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΣΟΦΙΑΣ
Να η ευκαιρία!

Πολλές "ρεζέρβες" αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Λίμπρεχτς στο σημερινό φιλικό με τους Βούλγαρους

Η ομάδα των τίτλων της Βουλγαρίας, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας θα είναι σήμερα αντίπαλος του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Στο παιχνίδι αυτό ο Ολλανδός τεχνικός Τάις Λίμπρεχτς θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει όλους τους παίκτες και κυρίως αυτούς που έχουν λίγα ματς στα πόδια τους. Αναφερόμενος στο ματς ο προπονητής των ερυθρολεύκων τόνισε μεταξύ άλλων: "Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δω σε τι κατάσταση είναι οι ρεζέρβες. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια ομάδα που προέρχεται από μια χώρα ποδοσφαιρικά αναπτυγμένη και ασφαλώς πρόκειται για ένα γερό τεστ. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι στη συνέχεια έχουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο".

Ποια είναι όμως η ΤΣΣΚΑ; Εχει κατακτήσει συνολικά 46 τίτλους (26 πρωταθλήματα και 16 Κύπελλα Βουλγαρίας), ενώ τη φανέλα της έχουν φορέσει σπουδαίοι παίκτες όπως οι Ζαφίροφ, Ντίμιταρ Πένεφ (νυν ομοσπονδιακός προπονητής), Νικοντίμοφ, Παναγιοτοφ, Μλαντένοφ, Στόιτσκοφ, Ιβάνοφ, Κωσταντίνοφ, Λέτσκοφ. Ιδρύθηκε το 1948 και το πρώτο της όνομα ήταν Ναρότνα Βόιτσκα. Εχει 34 συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενώ πρώτη και μοναδική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό πραγματοποιήθηκε στην αγωνιστική περίοδο 1966 - 67 στο Πρωταθλητριών όπου νίκησε 3-1 στην έδρα της και έχασε στο Καραϊσκάκη 1-0. Τα χρώματά της είναι κόκκινο - λευκό και έχει ως έδρα της το γήπεδο Ναρότνα Αρτνα, χωρητικότητας 30.000 θέσεων, αλλά χρησιμοποιεί και το στάδιο Βασίλ Λέφσκι. Τις περισσότερες συμμετοχές έχει ο Γκαγκανέλοφ 350 και πρώτοι σκόρερ οι Γιακίμοφ, Ζέκοφ με 141 γκολ.

Το σημερινό ματς θα διεξαχθεί στα πλαίσια της σύσφιξης των καλών σχέσεων των δυο συλλόγων. Ωρα έναρξης 3μμ με διαιτητή τον κορυφαίο Ελληνα διαιτητή Βασίλη Νικάκη του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας.

Επιθετικό δίδυμο σήμερα εναντίον της Ρουμανίας και πάλι οι Αλεξανδρής-

Επιθετικό δίδυμο σήμερα εναντίον της Ρουμανίας και πάλι οι Αλεξανδρής-Μαχλάς, όπως και εναντίον της Σκοτίας στο επίσημο, και της Κύπρου στο φιλικό παιχνίδι

ΙΤΑΛΙΑΙΤΑΛΙΑ
Ενας διαφορετικός αγώνας

Με εκδηλώσεις και μηνύματα κατά της βίας επιστρέφουν στα γήπεδα την Κυριακή οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές

Με μήνυμα ειρήνης προς τους φιλάθλους επιστρέφουν στα γήπεδα μετά την αποχή διαμαρτυρίας κατά της "γενοκτονίας της Κυριακής" οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές. Θα το απευθύνουν την Κυριακή λίγο πριν την έναρξη των αγώνων οι αρχηγοί των ομάδων.

Οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στη γραμμή της σέντρας την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, η οποία θα καθυστερήσει κατά πέντε λεπτά. Στο διάστημα αυτό οι αρχηγοί θα απευθύνουν έκκληση να σταματήσουν επιτέλους τα φαινόμενα βίας.

"Μήνυμα" προς τους... συναδέλφους τους απηύθυναν ήδη και οι απανταχού της χώρας ομάδες των σκληροπυρηνικών "ούλτρας" καλώντας τους να αποφεύγουν τις ακρότητες. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της ΙταλίαςΜάριο Πεσκάντε δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ανήσυχος με το πρόβλημα του χουλιγκανισμού.

Στο μεταξύ στο Μιλάνο οι αρχές Ασφαλείας βρίσκονται σε γενικό συναγερμό ενόψει της έλευσης 2.000 Αγγλων χούλιγκαν για το σημερινό επαναληπτικό του Σούπερ Κυπέλλου Ευρώπης μεταξύ Μίλαν - Αρσεναλ (1-1 στο Λονδίνο).

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Κινδυνεύουν τα ρετιρέ

Μεγάλα ντέρμπι κορυφής γίνονται σήμερα στους δυο ομίλους της Γ εθνικής στα πλαίσια της εμβόλιμης 13ης αγωνιστικής. Πιο συγκεκριμένα, στον όμιλο του νότου έχουμε σούπερ ντέρμπι των πρωτοπόρων στο Βύρωνα όπου η Δόξα υποδέχεται την Καλλιθέα. Ο τρίτος έτερος της κορυφής, Εθνικός Αστέρας, έχει επίσης δύσκολο έργο στην Ελευσίνα. Στο βορρά στα Γιάννενα το Βελισσάριο φιλοξενεί την κορυφαία της βαθμολογίας Καστοριά, ενώ ο Εορδαϊκός έχει επικίνδυνη έξοδο στα Γιαννιτσά που από τον καιρό που ο Ντίνος Κούης ανέλαβε την Αναγέννηση πάει από το καλό στο καλύτερο. Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα στους δυο ομίλους έχει ως εξής: ΝΟΤΟΣ: Ναύπλιο - Παναιτωλικός, Ελευσίνα - Εθνικός Αστέρας, Σπάρτη - Αχαρναϊκός, Βαρβασιακός - Χαλκίδα, Δόξα Βύρωνα - Καλλιθέα, Χαϊδάρι - Αιολικός, Αγ. Νικόλαος - Αιγάλεω, Μεσολόγγι - Ατρόμητος, Φωστήρας - Χανιά. ΒΟΡΡΑΣ: Κιλκισιακός - Πανδραμαϊκός, Γιαννιτσά - Εορδαϊκός, Τύρναβος - Απόλλωνας Λάρισας, Λαμία - Ολυμπιακός Βόλου, Βελισσάριο - Καστοριά, Αχέρων Καναλακίου - Ορέστης Ορεστιάδας, Νίκη Βόλου - Αλμωπός, Αγρ. Αστέρας - Κρύα Βρύση, Ηρακλής Πτ. - Τρίκαλα.

Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.30 μμ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Φεύγουν οι "γέροι"

"Αστραψε και βρόντησε" χτες ο πρόεδρος της Καλαμάτας Σταύρος Παπαδόπουλος αφού πήρε τρία... κεφάλια ποδοσφαιριστών για την ήττα από τη Βέροια στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Το... μάρμαρο πλήρωσαν οι Λύσανδρος Γεωργαμλής, Παύλος Παπαϊωάννου και Θοδωρής Ζάκας που λύθηκαν τα συμβόλαιά τους και αποτελούν παρελθόν για το συγκρότημα της Πελοποννήσου. Υπ' ατμόν βρίσκεται και ο Σέρβος προπονητής Ντράγκαν Κοκότοβιτς που είναι το... κόκκινο πανί για τους φιλάθλους της "μαύρης θύελλας".

ΑΕΚ
Στροφή στο Κύπελλο

Στροφή στο θεσμό του Κυπέλλου κάνει πλέον η ΑΕΚ. Χτες ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μίλησε στους παίκτες του και τους έκανε κριτική για το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό: "Στο Βύρωνα αγωνιστήκαμε νωθρά και δεν καταφέραμε να φτάσουμε στη νίκη. Τώρα το ενδιαφέρον μας στρέφεται αποκλειστικά στο Κύπελλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε στο πρωτάθλημα".

Στον αγωνιστικό τομέα τα νέα για τους τραυματίες είναι ευχάριστα. Ο Τόνι Σαβέβσκι δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα με τη μέση του, ενώ σε καλό δρόμο είναι και οι Κετσπάγια, Κούτουλας. Οσον αφορά τον Βασίλη Μπορμπόκη γυμνάστηκε κατά μόνας και στο τέλος της εβδομάδας θα φανεί αν θα είναι στη διάθεση του Μπάγεβιτς για τον εντός έδρας αγώνα με την Καβάλα.

ΠΑΟ
Προπονήθηκε ο Γεωργιάδης

Υπόδειγμα επαγγελματία ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους. Χτες έδωσε κανονικά το παρόν στην προπόνηση στην Παιανία αν και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα του είπε ότι μπορεί να ξεκουραστεί λίγες μέρες. Ο Δραμινός διεθνής μέσος που ως γνωστό λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του στο ματς με τον Απόλλωνα (του γύρισε η γλώσσα) αισθάνθηκε απόλυτα καλά και πήγε κανονικά στην προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ετσι ο παίκτης θα είναι στη διάθεση του προπονητή του ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με τον Εδεσσαϊκό. Στο ματς αυτό επανέρχεται στην αρχική 11άδα και ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι που εξέτισε την ποινή του. Ο Ρότσα αναφερόμενος στο παιχνίδι με τους Εδεσσαίους τόνισε μεταξύ άλλων: "Αυτή την εποχή ο Εδεσσαϊκός είναι πολύ φορμαρισμένος και αναμφίβολα είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Ολοι τώρα θέλουν να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό και αυτό κάνει το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο. Πάντως στα χέρια μας είναι η τύχη του αγώνα αφού σίγουρα είμαστε καλύτερη σαν ομάδα από τον αντίπαλό μας".

Μαραντόνα: "Θα ξαναπαίξω"

Αποφασισμένος να επανέλθει στην ενεργό δράση μετά τη λήξη της ποινής του είναι ο διεθνής Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής που ως γνωστό εκτίει ποινή 15μηνου αποκλεισμού για χρήση αναβολικών ανακοίνωσε την απόφασή του να επανέλθει στους αγωνιστικούς χώρους σε τηλεοπτική συνέντευξή του σε κανάλι του Μπουένος Αϊρες ενώ παράλληλα εξαπέλυσε μύδρους κατά των εχθρών του.

"Θέλω να επιστρέψω για να αποδειχθώ πιο δυνατός από όλους τους "μπάσταρδους" που είναι εναντίον μου. Το μίσος όλων αυτών με γεμίζει δύναμη και μου δίνει κουράγιο για τη συνέχεια" τόνισε στη συνέντευξή του ο διεθνής ποδοσφαιριστής.

Σημειώνεται ότι η ποινή του Ντιέγκο Μαραντόνα λήγει τον ερχόμενο Οκτώβρη.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Ενας θρύλος σβήνει

Συγχωνεύτηκε η Λότους με την Πασίφικ

Μια από τις ιστορικότερες εταιρίες στο πρωτάθλημα αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1, η θρυλική Λότους, έπαψε από χτες να υπάρχει σαν αυτόνομη εταιρία όπως ήταν μέχρι τώρα.

Η επτά φορές πρωταθλήτρια σε επίπεδο κατασκευαστών εταιρία της Λότους συγχωνεύτηκε με μια νέα ομάδα στη Φόρμουλα 1, την Πασίφικ, που έχει μόνο μια συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οι δυο εταιρίες, που τα εργοστάσια τους βρίσκονται στο Νόριτς θα μετέχουν στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την επωνυμία "Λότους - Πασίφικ" προκειμένου έτσι να μην χαθεί το ιστορικό όνομα της Λότους από τους αγώνες της Φόρμουλα 1.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την 7 φορές που έχει στεφθεί η Λότους σαν πρωταθλήτρια κατασκευαστών, η Βρετανική εταιρία έχει αναδείξει και έξι παγκόσμιους πρωταθλητές ενώ έχει επικρατήσει και σε 79 Γκραν Πρι.

Με δυο μήνες αποκλεισμό τιμωρήθηκε τελικά ο διεθνής Γερμανός ποδοσφαιριστής της Μπόχουμ Ρόλαντ Βόλφαρτ, επειδή συνελήφθη να έχει κάνει χρήση αναβολικών.

Ο διεθνής επιθετικός υποβλήθηκε σε ντόμπιγκ κοντρόλ, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού τουρνουά, που έγινε στη Λειψία στις 5 Γενάρη και διαπιστώθηκε ότι έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας "ψευδοεφεδρίνης".

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης του συνδέσμου Πειραιά κληρώθηκε να διευθύνει το Σαββατιάτικο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής μεταξύ Εδεσαϊκού και Παναθηναϊκού. Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: Σκόντα Ξάνθη - ΠΑΟΚ (Ψυχομάνης), Λάρισα - Πανιώνιος (Λυκεσάς), ΑΕΚ - Καβάλα (Αστερής), Δόξα Δράμας - Αρης (Ρήγας), Εθνικός - Αθηναϊκός (Καλαθενός), Απόλλων ΑΘ. - Ολυμπιακός (Γιανναδάκης), Ηρακλής - ΟΦΗ (Φασόλης), Λεβαδειακός - Ιωνικός (Γιαννόπουλος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ