ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εκπτώσεις δεν "συγκίνησαν" τον πληθωρισμό

Ανοδική πορεία παρουσίασε το Γενάρη ο πληθωρισμός, που παρά το γεγονός ότι ήταν μήνας εκπτώσεων, τινάχθηκε στο 11,1%, από 10,9% το Δεκέμβρη, λόγω των τσουχτερών αυξήσεων στα τιμολόγια ΟΤΕ, στα νοίκια, στα ασφάλιστρα κ.λπ.

"Λάδι στη φωτιά" του πληθωρισμού έριξαν το Γενάρη η κυβέρνηση (με τις τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που - με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής της "απελευθερωμένης" αγοράς - επέβαλαν γενναίες αυξήσεις στα ασφάλιστρα οχημάτων, το γάλα, τα νοίκια κλπ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής, ο επίσημος τιμάριθμος άρχισε και πάλι την ανοδική του πορεία. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΘνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο επίσημος πληθωρισμός το Γενάρη - σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Γενάρη 1995 με Γενάρη 1994) - "έτρεχε" με ρυθμό 11,1%,από 10,9% που "έτρεχε" το Δεκέμβρη του 1994.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις απόψεις ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις πως από το Μάη ο πληθωρισμός θ' αυξάνεται με μονοψήφιο αριθμό, είναι τουλάχιστον "υπεραισιόδοξες". Στα πλαίσια αυτά, χτες, η γενική γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Ζερβού,σε σχετική ερώτηση, δε θέλησε να απαντήσει ευθέως. Το... "πότε" "εξαρτάται από την πορεία του δείκτη ειδών διατροφής", ήταν η τοποθέτησή της, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτή που έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, που εμφανίζεται βέβαιος ότι "από το Μάη" θα έχουμε μονοψήφιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός - παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις - παραμένει ακλόνητος, πολύ περισσότερο, οι βαθύτερες διαρθρωτικές αιτίες του, προκύπτει και από το ότι το Γενάρη του 1994 αυξήθηκε επίσης κατά 11,1% έναντι του Γενάρη του 1993...

Η αύξηση του πληθωρισμού το Γενάρη, σε σημαντικό βαθμό, οφείλεται στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα είδη διατροφής (γάλα, ποτά κ.λπ.), στα τιμολόγια του ΟΤΕ (πάνω από 40%), στα νοίκια (4%), στα ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο 14%) και σε δεκάδες άλλα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που επιβλήθηκαν από την Πρωτοχρονιά του 1995, πριν ακόμη πάρουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τη... γενναία ονομαστική αύξηση του 3% σε μισθούς και συντάξεις.

Μέσα στο μήνα Γενάρη (σύγκριση Γενάρη 1995 με Δεκέμβρη 1994), ο επίσημος τιμάριθμος παρουσίασε μείωση 0,4% (λόγω των εκπτώσεων), που είναι ίδια με πέρσι και πρόπερσι. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, "προκύπτει ότι οι αυξήσεις στα είδη διατροφής επηρέασαν το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,5%, τα χαράτσια στα τιμολόγια του ΟΤΕ και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων κατά 2,8%, η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1,3% κ.λπ. Στην πραγματικότητα, οι μεταβολές τιμών το Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΣΥΕ, ήταν οι εξής: Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 6,3%, στο γιαούρτι κατά 3,2%, στις πατάτες κατά 10,2%, το φαγητό σε εστιατόρια κατά 4,5%, τα δημοτικά τέλη κατά 12,3%, τα ασφάλιστρα κατά 14% και τα τηλεφωνικά τέλη κατά 21%! Οσον αφορά τις μειώσεις δεικτών το Γενάρη στους τομείς ένδυση και διαρκή αγαθά, να επισημανθεί ότι - όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις της ΕΣΥΕ - οι μειώσεις οφείλονται στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες φέτος ήταν "πιο" πραγματικές από τις προηγούμενες.

Τον Οκτώβρη του 1993, οπότε το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε κυβέρνηση, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν 12,3%. Τον Οκτώβρη του 1994 ο ρυθμός ήταν μόλις κατά 1,2% χαμηλότερος (11,1%). Επόμενα, οι θριαμβολογίες είναι εκτός χρόνου και τόπου. Είναι πρόσκαιρες, καθώς η οικονομία δεν είναι "σε καλό δρόμο", αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζεται το αντίθετο. Ενδεικτικό, από αυτή την άποψη, είναι και το διάγραμμα που παραθέτουμε και απεικονίζει την πορεία του επίσημου πληθωρισμού (σε δωδεκάμηνη βάση) από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι το Γενάρη του 1994.

Το θέμα είναι ότι η ακρίβεια μαστίζει τους εργαζόμενους, καθώς κάθε χρόνο ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών τους, αφού οι αυξήσεις των μισθών υπολείπονται κατά πολύ της αύξησης των τιμών. Ο δε πληθωρισμός έχει αλυσιδωτές παρενέργειες συνολικά στην οικονομία, μιας και - εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού - τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, το δημόσιο χρυσοπληρώνει τα δάνεια, οι δε επιχειρηματίες δεν κάνουν επενδύσεις, με το πρόσχημα ότι το κόστος χρήματος είναι μεγάλο. Δεν πρέπει να μην επισημανθεί ότι και ο ΟΟΣΑ θεωρεί ανέφικτο το στόχο της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό...

ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρή άνοδος στα πετρέλαια

Μειώνονται από σήμερα οι χονδρικές τιμές πώλησης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) των βενζινών κατά 0,20 δραχμές το λίτρο, σε αντίθεση με τις τιμές των ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, που αυξάνονται κατά 0,20 και 0,50 δραχμές το λίτρο αντίστοιχα, έναντι των τιμών της προηγούμενης βδομάδας.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΠ, οι παραπάνω μεταβολές οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης, στις μικρομεταβολές των τιμών του ντίζελ και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 2,30 δραχμές ανά δολάριο.

Τα "δωράκια" του ΟΤΕ στα μέλη της διοίκησης...

"Δωράκι"... δύο εκατομμυρίων δραχμών μηνιαίως κάνει στον εαυτό της η διοίκηση του ΟΤΕ και η "γαλαζοπράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ "συμφωνεί", καθώς δεν αντιδρά! Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", στις 23 Γενάρη 1995 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε να... χορηγήσει σε εννέα μέλη της διοίκησης, του "τοπ μάνατζμεντ", την εμποροκάρτα busines card Visa, με δικαίωμα ο κάθε ένας από τα εννέα μέλη της διοίκησης του ΟΤΕ να πραγματοποιεί συναλλαγές "για λογαριασμό του Οργανισμού σε εσωτερικό και εξωτερικό".Σύμφωνα με την απόφαση, οι δαπάνες θα είναι... "επαγγελματικής και μόνο φύσης, όπως παράθεση γευμάτων, αγορά δώρων και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη".Το "όριο" των δαπανών αυτών ήταν με προηγούμενη απόφαση του 1994 στο ύψος του 1,3 εκατ. δρχ. Αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρόκληση, τουλάχιστον, σε σχέση με την εισοδηματική πολιτική που ακολουθείται απέναντι στους εργαζόμενους του Οργανισμού, αλλά και αναφορικά με τη ΜΥΣΤΙΚΗ και, ουσιαστικά, ανεξέλεγκτη διαχείριση κονδυλίων!

ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προβληματισμός για την ανοδική πορεία των επιτοκίων

Νέα "σύννεφα" έχουν σηκωθεί πάνω από την Ευρώπη, αλλά και τις άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, καθώς η ανοδική πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, που έχει αρχίσει από τις αρχές του 1994, αποτελεί αιτία ανησυχιών και προβληματισμού. Το θέμα της ανόδου των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού,πρόκειται να συζητηθεί στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνέλθει στις 14 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άνοδο των μακροπρόθεσμών επιτοκίων, τα οποία σε διάστημα ενός χρόνου παρουσίασαν τη σημαντική - για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - αύξηση των 1,5 ποσοστιαίων μονάδων,αποτελεί και το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του φαινομένου. Και αυτό γιατί ο πληθωρισμός στην ΕΕ κινείται σε χαμηλότατα επίπεδα, ενώ στο σύνολό της, στη μία ή την άλλη μορφή εφαρμόζονται "σταθεροποιητικά" προγράμματα λιτότητας. Οι ανησυχίες εντείνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς αναμένεται να αυξηθούν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και να επηρεάσουν αρνητικά το κόστος δανεισμού των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.

Το θέμα ενδιαφέρει άμεσα και τη χώρα μας, καθώς η αυξητική πορεία των επιτοκίων, αναμένεται να επηρεάσει και τα ελληνικά. Σήμερα το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου έχει απόδοση 17,25%,ενώ πριν από τρεις μήνες η απόδοση κυμαίνονταν στο 20%. Η τυχόν αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το δημόσιο χρέος της χώρας. Η αύξηση ή μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα αυξάνει ή μειώνει αντίστοιχα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κατά 160 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ