Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προβληματισμός για την ανοδική πορεία των επιτοκίων

Νέα "σύννεφα" έχουν σηκωθεί πάνω από την Ευρώπη, αλλά και τις άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, καθώς η ανοδική πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, που έχει αρχίσει από τις αρχές του 1994, αποτελεί αιτία ανησυχιών και προβληματισμού. Το θέμα της ανόδου των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού,πρόκειται να συζητηθεί στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνέλθει στις 14 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άνοδο των μακροπρόθεσμών επιτοκίων, τα οποία σε διάστημα ενός χρόνου παρουσίασαν τη σημαντική - για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - αύξηση των 1,5 ποσοστιαίων μονάδων,αποτελεί και το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του φαινομένου. Και αυτό γιατί ο πληθωρισμός στην ΕΕ κινείται σε χαμηλότατα επίπεδα, ενώ στο σύνολό της, στη μία ή την άλλη μορφή εφαρμόζονται "σταθεροποιητικά" προγράμματα λιτότητας. Οι ανησυχίες εντείνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς αναμένεται να αυξηθούν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και να επηρεάσουν αρνητικά το κόστος δανεισμού των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.

Το θέμα ενδιαφέρει άμεσα και τη χώρα μας, καθώς η αυξητική πορεία των επιτοκίων, αναμένεται να επηρεάσει και τα ελληνικά. Σήμερα το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου έχει απόδοση 17,25%,ενώ πριν από τρεις μήνες η απόδοση κυμαίνονταν στο 20%. Η τυχόν αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το δημόσιο χρέος της χώρας. Η αύξηση ή μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα αυξάνει ή μειώνει αντίστοιχα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κατά 160 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ