Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Μποναμάς 30 δισ. το 1995 στους εξαγωγείς

Σημαντικά ποσά θα διατεθούν από τα ταμεία του κράτους στους εξαγωγείς - μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών (ΟΑΕΠ) Πιστώσεων το 1995 - με τη μορφή εξαγωγικών πιστώσεων στο όνομα τόνωσης των εξαγωγών. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Ι. Ανθόπουλος,που έκανε ένα σύντομο απολογισμό για την αποδοτικότητα των εξαγωγικών πιστώσεων το 1994 και παρουσίασε το πρόγραμμα για το 1995.

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του 1995, ο υφυπουργός τόνισε ότι αφού εξετάστηκαν από χρηματοοικονομική άποψη οι δυνατότητες πίστωσηςν αποφασίστηκε να διατεθεί ένα ποσό ύψους 120 εκατ. δολ. (30 δισ. δρχ. ) που καλύπτεται από το εγγυοδοτικό κεφάλαιο του ΟΑΕΠ που ανέρχεται στα 275 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα, εξαγωγικές πιστώσεις με πολιτικο-οικονομικά κριτήρια θα διατεθούν: στην Ουκρανία 40 εκατ. δολ., στη Ρουμανία από 40 εκατ. δολ. που είχε αποφασιστεί μόνο 20 εκατ. δολ., στη Γεωργία 20 εκατ. δολ., στο Κρασνοντάρ 10 εκατ. δολ., στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ισόρροπα από 10 εκατ. δολ. και στη Μολδαβία 10 εκατ. δολ. Βέβαια υπολογίζονται στο μέλλον και κάποιες χώρες του άμεσου βαλκανικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά στα κονδύλια που διατέθηκαν το 1994 μέσω του ΟΑΕΠ για οικονομικές ενισχύσεις στους εξαγωγείς, ο υφυπουργός επισήμανε ότι παρουσιάστηκε υστέρηση στην απορρόφησή τους. Οι πιστώσεις που δόθηκαν στη Ρουμανία (40 εκατ. δολ. ), στην Αλβανία (25 εκατ. δολ. ) και στη Ρωσία (35 εκατ. δολ. ), είπε ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και στο βαθμό που οι πιστώσεις αυτές λειτούργησαν και πήγαν σε κάποια προϊόντα, δημιουργήθηκε αυτόματα πρόβλημα αποπληρωμής αυτών των πιστώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ