ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Τρία προβλήματα ζητούν τη λύση τους

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Μερικά από τα προβλήματα ενός ξεχασμένου και παραμελημένου νομού - για τους αρμόδιους - του Νομού Ροδόπης, έφεραν χτες με τρεις ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας.

Η πρώτη ερώτησή τους αφορά την Κοινότητα Ιάσμου - είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του νομού - η οποία παρότι εξυπηρετεί διοικητικά τις κοινότητες που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ροδόπης, είναι αποκομμένη οδικά απ' αυτές! Επιπλέον, εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους (υπάρχουν εκεί η λίμνη Βιστωνίδας και πολλοί χείμαρροι), οι αγρότες της κοινότητας για να μπορέσουν να πάνε στα χωράφια τους είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν αποστάσεις 40 χιλιομέτρων, επειδή δεν υπάρχει έστω και μια τσιμεντένια διάβαση! Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει σχετικές μελέτες και να διαθέσει οικονομικούς πόρους για την οδική σύνδεση της Κοινότητας Ιάσμου με το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και αν θα φτιαχτεί άμεσα έστω μια τσιμεντένια διάβαση για να μπορούν οι αγρότες να πηγαίνουν στα χωράφια τους.

Σε άλλη ερώτησή τους, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή με τους αυθαίρετους οικισμούς. "Σήμερα οι οικισμοί αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, αφού δεν ηλεκτροδοτούνται, ούτε είναι δυνατόν να γίνει οποιοδήποτε έργο υποδομής", τονίζουν οι δύο βουλευτές, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι η νομιμοποίησή τους με την επέκταση του σχεδίου πόλης της Κομοτηνής.

Τέλος, ο Γ. Κατσαρός και ο Στρ. Κόρακας ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ να υιοθετήσουν το αίτημα των κατοίκων του Δήμου Σαππών Ροδόπης να μεταφερθεί ο βιολογικός καθαρισμός του νεόκτιστου καταυλισμού υποδοχής των παλιννοστούντων Ποντίων νότια της πόλης, ώστε μελλοντικά να συλλέγει τα λύματα του Δήμου Σαππών. "Επιπλέον, αν υιοθετηθεί η προτεινόμενη θέση δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες ροής σε σύγκριση με την αρχικά προτεινόμενη θέση - βόρεια της πόλης - λόγω υψομετρικής διαφοράς", καταλήγουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Πρωτοβουλίες για αποφυλάκιση του Ν. Αργυρίου

Την άμεση αποφυλάκιση του ηλεκτρολόγου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Ν. Αργυρίου,που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από τις 23 Δεκέμβρη 1994, ζητούν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου και η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Αργυρίου προφυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), κατηγορούμενος για παρακώλυση συγκοινωνιών από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος, αν και ενήργησε με βάση τις εντολές του Σωματείου του ως προσωπικό ασφαλείας και σύμφωνα με όσα ορίζει η δικαστική απόφαση, σε περιπτώσεις απεργιών στα αεροδρόμια.

Το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, με ανακοίνωσή του, "καταδικάζει την επίδειξη αυταρχικής, αντιδημοκρατικής και τρομοκρατικής συμπεριφοράς απέναντι στους εργαζόμενους που αντιστέκονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους". Παράλληλα, επισημαίνει ότι η φυλάκιση του Ν. Αργυρίου,αλλά και οι καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον συνδικαλιστών αγροτών, δεν μπορούν να κάμψουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στην ανάπτυξη των αγώνων για να μπει φραγμός στον αυταρχικό κατήφορο που έχουν επιδοθεί κύκλοι, με στόχο να προστατεύσουν την ασυδοσία, την αισχροκέρδεια και τη διάλυση του βιομηχανικού - αγροτικού παραγωγικού ιστού της χώρας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τα κόμματα να απαιτήσουν την αλλαγή αυτής της πολιτικής και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, για να μπει φραγμός στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης διοργανώνει αύριο στις 5.30 μ.μ. συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του Ν. Αργυρίου και την άρση του κατηγορητηρίου.

"Λαύριο FM" στον αέρα

Διήμερο ραδιοφωνίας διοργανώνει ο Δήμος Λαυρίου το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή νέων της πόλης, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα έχουν και έναν ιδιαίτερο λόγο να συμμετάσχουν, αφού στα πλαίσια του διήμερου θα γίνει η προετοιμασία για τον πρώτο μαθητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Το "Λαύριο FM", όπως θα ονομάζεται ο σταθμός, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μαθητικός σταθμός χωρίς παρέμβαση από το δήμο, που δηλώνει ότι παίρνει την πρωτοβουλία και θα παρέχει απλά την τεχνογνωσία. Ο δήμος δηλώνει πως στόχος του είναι να δημιουργηθεί στο Λαύριο "ένας αυτοδιαχειριζόμενος από μαθητές και νέους ραδιοφωνικός σταθμός". Στην προσπάθεια αυτή ελπίζει στη συμπαράσταση των ΜΜΕ και κάθε αρμόδιου φορέα που θέλει να τη στηρίξει υλικοτεχνικά. Το "Λαύριο FM" θα βγει στον αέρα στις 18 και 19 Φλεβάρη και με πρόγραμμα φτιαγμένο από παραγωγές των νέων της πόλης.

Αποτρόπαιο έγκλημα

Αποτρόπαιο έγκλημα αποκαλύφθηκε στις 1.30 χτες τα ξημερώματα στο Σχιστό Κορυδαλλού, όταν δύο οδηγοί φορτηγών εντόπισαν φωτιά στο βουνό. Η αστυνομία που ειδοποιήθηκε, βρέθηκε λίγο αργότερα μπροστά σε μια από τις πιο απεχθείς δολοφονίες που έχουν καταγραφεί στον Πειραιά. Το κουφάρι ενός κατακρεουργημένου άνδρα μεταξύ 30 και 35 ετών, φιμωμένου και δεμένου πισθάγκωνα, με καλώδιο και σύρμα, καιγόταν ακόμη όταν έφτασε η αστυνομική δύναμη. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία του θύματος παραμένουν άγνωστα, καθώς το σώμα του είχε απανθρακωθεί και η εγκληματολογική υπηρεσία δεν μπορούσε να εντοπίσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Οι διωκτικές αρχές, που προσανατολίζουν τις έρευνές τους σε κυκλώματα του υποκόσμου, τα οποία ακολουθούν μεθόδους μαφίας, εκτιμούν ότι το θύμα μεταφέρθηκε ζωντανό, αλλά δεμένο στο χώρο που βρέθηκε, για να δολοφονηθεί εκεί και να καεί στη συνέχεια περιλουσμένο με πετρέλαιο...

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε το Σάββατο 11-2-95 και ώρα 9.45 π.μ., 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου, για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗ

Η σύζυγος: Κρυσταλλία.

Τα τέκνα: Γιώργος Γκότσης, Αριάδνη Ξάνθη.

Ο εγγονός: Δημήτριος.

Οι αδελφοί, οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Δεν έχουν 20 στρέμματα

Ενάντια στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιτρέπει τη δόμηση μόνο όταν στην ιδιοκτησία υπάρχει έκταση 20 συνεχόμενων στρεμμάτων (ΦΕΚ 1530/8.12.93) τάσσεται η Κοινότητα Κυψέλης Αίγινας. Η κοινότητα εκτιμά πως αυτή η απαγορευτική διάταξη θα έχει άσχημες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού κανείς από τους κατοίκους της δεν έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να στρέφονται στην αυθαίρετη και παράνομη, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, δόμηση.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κοινότητας Κ. Μοίρα, η κοινότητα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ο οικιστικός σχεδιασμός, με σκοπό να προληφθεί μια μελλοντική καταστροφή από την αυθαίρετη δόμηση. Προσπάθεια που η κοινότητα εκτιμά πως δεν μπορεί να προχωρήσει με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα και δηλώνει πως θα αντιδράσει σε αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ