ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από την Αλάσκα στο Αλκατράζ

Αναποφάσιστος αυτός ο μήνας. Πότε μας τρίζει τα δόντια και πότε μας στέλνει χρυσά, ζεστά χαμόγελα. Πότε μυρίζει άνοιξη και πότε καταχείμωνο. Πότε μας θυμίζει Χριστούγεννα και πότε Πάσχα. Ομως, οι μέρες μεγάλωσαν και τα γκρίζα, κοντά, μελαγχολικά απογεύματα του Νοέμβρη απομακρύνθηκαν εντελώς. Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Εχουμε καιρό μέχρι τότε... Εχουμε; Μα, ας αλλάξουμε... ομιλία και ας πούμε κάτι σχετικό με την τηλεόραση και τα προγράμματά της. Εχουμε και βλέπουμε λοιπόν.

Από το SEVEN X στις 21.30 "Ο χρυσοθήρας" του Τσάρλι Τσάπλιν.

Πρόκειται για το αξεπέραστο αριστούργημα της 7ης Τέχνης που παίζεται για χιλιοστή έβδομη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην παγωμένη Αλάσκα μάς πηγαίνει ο Τσάπλιν και με έναν τρόπο μοναδικό, επικό, τραγικό αλλά και κωμικό συγχρόνως, καταγράφει και απεικονίζει τη ζωή των χρυσοθήρων.

Από την ΕΤ-2 στις 23.00 "Σκόνη" του Μάριο Χένζελ.

Μια ταινία βραβευμένη από το Φεστιβάλ Βενετίας που κάνει με μεγάλη επιτυχία το ψυχογράφημα μιας νευρωτικής νέας γυναίκας, στερημένης από αγάπη, που ζηλεύει με πάθος τον πατέρα της και τη μαύρη ερωμένη του. Μια από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα της Τζέιν Μπίρκιν που ερμηνεύει εξαιρετικά τη νευρωτική γυναίκα. Πλάι της ο υπέροχος Τρέβορ Χάουαρντ.

Από το SEVEN X στις 23.25 "Η μεγάλη χίμαιρα" του Ζαν Ρενουάρ.

Ακόμη μια φορά προβάλλεται η αντιμιλιταριστική ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη με κέντρο δράσης ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων κατά την περίοδο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Με τους αλησμόνητους Ζαν Γκαμπέν και Εριχ Φον Στροχάιμ.

Από την ΕΤ-1 στις 00.20 "Δε φιλώ στο στόμα" του Αντρέ Τεσινέ.

Μια ταινία περιπλάνησης, μια ιστορία που περιγράφει την απογοήτευση και την κατάντια ενός επαρχιώτη νέου που έρχεται στην πρωτεύουσα με πολλά όνειρα και, δυστυχώς, ελάχιστες αντιστάσεις. Οταν απογοητευτεί από τα "φώτα" της πόλης του φωτός, όταν θα τσακιστεί ψάχνοντας μάταια μια τίμια δουλιά, τότε ο νέος δε θα αντέξει και θα εκπορνευτεί. Με ευαισθησία και ρεαλισμό ο σκηνοθέτης καταγράφει την πορεία του ήρωα, χωρίς να ηθικολογεί, να δημαγωγεί ή να εκμεταλλευτεί το θέμα της. Με τον Φιλίπ Νουαρέ και τον Μάνουελ Μπλαν.

Από το MEGA στις 00.30 "Μέρες ραδιοφώνου" του Γούντι Αλεν.

Μια αυτοβιογραφική ταινία του ταλαντούχου Αμερικανού σκηνοθέτη που νοσταλγικά γυρίζει στις παραμονές του του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τότε όταν το ραδιόφωνο πρωταγωνιστούσε στη ζωή των ανθρώπων και η τηλεόραση ήταν ακόμα στο μυαλό του εφευρέτη της. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο μικρών σατιρικών επεισοδίων που κατορθώνει να συγκινήσει το θεατή. Με τον Γούντι Αλεν και τη Μία Φάροου.

Και από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.15 "Απόδραση από το Αλκατράζ" του Ντον Σίγκελ.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία μιας ηρωικής απόδρασης από τις τρομερές φυλακές του Αλκατράζ. Το Γενάρη του 1960, ο Φρανκ Μόρις οδηγείται στη φυλακή ύψιστης ασφαλείας του Αλκατράζ, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές αποδράσεις. Παίζουν οι: Κλιντ Ιστγουντ, Φρεντ Γουόρντ.

Μεγάλες στιγμές της όπερας

Μια εξαιρετική επιλογή από τις καλύτερες, τις πιο γνωστές σκηνές και από άριες που τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν το κοινό θα μεταδώσει η ΕΤ-3 στο αφιέρωμα που κάνει για τον μεγάλο Ιταλό, εκπρόσωπο του βερισμού, Τζιάκομο Πουτσίνι (1858 - 1924). Με τον τίτλο "Οι μεγάλες στιγμές του Πουτσίνι" το τρίτο κανάλι στις 22.00 ανοίγει την αυλαία. Οι μεγάλες ερμηνεύτριες, όπως η Εύα Μόρτον, η Κίρι Τε Κάνουα, η Γκένα Ντιμίτροβα αλλά και οι χρυσές μελωδικές και αρρενωπές φωνές των Ινγκβαρ Βίξερ και του Νίκολα Μαρτινούτσι θα πλημμυρίσουν το χώρο μας και θα τον καθαρίσουν από τα... απορρυπαντικά, από τις διαφημίσεις και τις ανόητες και ατέρμονες συζητήσεις των τοκ - σόου. Η μαγικές μπαγκέτες των: Λαμπέρτο Γκαρντέλι, Τζιουζέπε Σινόπολι και Μαουρίτσο Αρένα θα καθοδηγήσουν τη φημισμένη ορχήστρα του Κόβεντ Γκάρντεν και θα μας οδηγήσουν στον κόσμο της Μαντάμ Μπάτερφλαϊ, των Μποέμ, της Μανόν Λεσκό και του Τοραντό.

Λίγο αργότερα, στις 23.15 "Τα αστέρια του χορού" κατεβαίνουν στη Γη και χορεύουν την υπέροχη Λίμνη των Κύκνων. Τα Μπαλέτα Κιρόφ σε μουσική Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι και χορογραφία Μάριο Πετιπά μας προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα.

Οταν τα κάστρα συναντιούνται

Δυο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ θα προβάλει η ΕΤ - 2 απόψε. Στις 19.00 "Τα κάστρα του κάτω κόσμου".Πρόκειται για ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που θα μας οδηγήσει στον εκπληκτικό και παράξενο κόσμο των σπηλαίων της Νέας Ζηλανδίας. Μέσα στις σπηλιές, που βρίσκονται πάνω και κάτω από την επιφάνεια της Γης, κατοικούν κάποια ζώα που προτιμούν το απόλυτο σκοτάδι

Στις 20.30 θα προβληθεί η ημίωρη εκπομπή "Τόπος συνάντησης".Ενας τόπος όπου συναντιούνται οι γλάροι του Μαγγελάνου, οι πιγκουίνοι και τα θαλάσσια λιοντάρια. Εκεί, κοντά στη χερσόνησο του Βαλαντέζ βρίσκεται η περιοχή του Τόμπο, που είναι το βορειότερο όριο της αναπαραγωγικής ζώνης πολλών θαλάσσιων ζώων. Δυστυχώς, όμως, η μόλυνση της θάλασσας έχει αρνητικά αποτελέσματα και τα υπέροχα αυτά θαλάσσια ζώα κινδυνεύουν όχι μόνο να μη συνεχίσουν την αναπαραγωγή, αλλά και να διακόψουν με τραγικό τρόπο τη σύντομη ζωή τους.

Δύο χαριτωμένα παιδάκια

Μια χαριτωμένη νέα παιδική σειρά αρχίζει σήμερα στις 17.00 από την ΕΤ-1.

Δύο παιδάκια 10 ετών, ο Ορσον και η Ολίβια, ζουν μόνα με το σκύλο τους, τον Φάλσταφ, στο Λονδίνο του 1887. Είναι φτωχά, ρακένδυτα αλλά γεμάτα τρυφερότητα και αγάπη για τη ζωή. Κάνουν αθώες πλακίτσες, πολεμούν ενωμένοι το κακό και κάνουν σημαντικές γνωριμίες, ανάμεσα τους η Αλίκη της χώρας των θαυμάτων, η Βικτορία και άλλοι πολλοί σημαντικοί της εποχής εκείνης.

Γούντι Αλλεν και Μία Φάροου στις "Μέρες ραδιοφώνου"

Γούντι Αλεν και Μία Φάροου στις "Μέρες ραδιοφώνου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ