ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων και για την προμήθεια του ειδικού σήματος για το 1995. Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί τους κατόχους οχημάτων ότι δε θα υπάρξει άλλη παράταση. Οσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αγοράσει το ειδικό σήμα, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα και θα τους αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ -ΕΜΠΟΡΟΙ: Συγκέντρωση - συζήτηση για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών (φορολογικό, επαγγελματική στέγη, πολυκαταστήματα κ.λπ.) διοργανώνει η ΚΟ Επαγγελματοβιοτεχνών της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα των ΕΒΕ (Απόλλωνος 8). Ομιλητής θα είναι το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστος Κορτζίδης.

ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΜΜΕ: Επιδοτούμενα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά προτίμηση σε όσες δεν απασχολούν περισσότερα από 250 άτομα, με βασική προϋπόθεση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), μέσω συμβεβλημένων με αυτή τραπεζών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), η επιδότηση του επιτοκίου είναι 2% ετησίως επί μία πενταετία και για ανώτατο ποσό δανείου 30 εκατ. ECU ανά δημιουργούμενη θέση εργασίας. Οι αιτήσεις για τα εν λόγω δάνεια πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις ενδιάμεσες τράπεζες πριν την 31η Ιούλη 1995 και οι αιτούντες θα πρέπει να διευκρινίζουν και να δικαιολογούν τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουν έως την 31η Δεκέμβρη 1996.Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες: ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΤΕΒΑ, ΠΙΣΤΕΩΣ, ΑΤΕ, MIDLAND, BANK NATIONAL DE PARIS (BNP), SOCIETE GENERAL.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ: Με διακοπή της συνεργασίας που έχουν οι βενζινοπώλες με πιστωτικές κάρτες, απειλεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), σε περίπτωση που οι τράπεζες προχωρήσουν αυθαίρετα σε αύξηση του ποσοστού προμήθειας των πιστωτικών καρτών πάνω από 1% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Εμπορικής Τράπεζας, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πίστεως και DINERS CLUB και η οποία δεν κατέληξε σε ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας σε παλαιότερη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί σε καμία περίπτωση την αύξηση του ποσοστού προμήθειας των πιστωτικών καρτών από 1% σε 2%.Σε περίπτωση που γίνει αυτό, η Ομοσπονδία συνιστά στα μέλη της τη διακοπή συνεργασίας με οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης

Αγωνιστικό μήνυμα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, που θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εμπορίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή που πραγματοποίησαν, ενάντια στο νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου και του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου.

Οπως καταγγέλλεται στο σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το οποίο εκχωρούνται σημαντικές αρμοδιότητες του υπουργείου Εμπορίου σε Ανεξάρτητη (και ανεξέλεγκτη όπως χαρακτηρίζεται) Διοικητική Αρχή, θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το υπουργείο Εμπορίου και θα δυναμιτίσει τη λειτουργία της αγοράς σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουν την παραπέρα υποβάθμιση και κατά συνέπεια διάλυση του υπουργείου Εμπορίου, καλούν το λαό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις παραγωγικές τάξεις να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά τους.

Στα... "χαμηλά" η οικοδομή

Μείωση κατά 11,7% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1994, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1993. Κατά 40% η συνολική μείωση την τελευταία πενταετία

Χωρίς... "καύσιμα" έμεινε η "ατμομηχανή" της οικονομίας, η οικοδομική δραστηριότητα. Το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1994 η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε νέα μείωση κατά 11,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1993. Οπως ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο οικοδομικός όγκος με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες, ήταν 41.637 κυβικά μέτρα έναντι 47.168 κ.μ. της αντίστοιχης περιόδου του 1993. Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε μείωση κατά 8,2% στο Νομό Αττικής και μείωση 13% στην υπόλοιπη χώρα. Ας σημειωθεί ότι στα νησιά του Αιγαίου η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 13,9%, στη Μακεδονία κατά 15,1%, στη λοιπή Στερεά Ελλάδα κατά 20% και τα νησιά του Ιονίου κατά 33,5%! Ο Νομός Αττικής στο εντεκάμηνο συμμετέχει με 27,1& στο συνολικό όγκο, έναντι 26,1% του αντίστοιχου εντεκάμηνου του 1993.

Το Νοέμβρη, ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας μειώθηκε κατά 2,1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 1993. Στο Νομό Αττικής η μείωση ήταν 13,2%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η μεγαλύτερη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σημειώνεται συνολικά στα νησιά, όπου υπάρχει σχετικός κορεσμός. Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η μείωση που εμφανίζεται στη Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Μακεδονία... Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία πενταετία προσεγγίζει το 40%,με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, ν' αυξάνεται ραγδαία η ανεργία και να εμφανίζεται το φαινόμενο, Ελληνες εργαζόμενοι στο χώρο της οικοδομής να πέφτουν θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων αναζητώντας εργασία σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην... Αμερική.

Σήμερα το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα

Αναβλήθηκε χτες η δημοσιοποίησή του, λόγω ασθένειας του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος

Λιγότερα και ακριβότερα θα είναι φέτος τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους. Αυτό θα είναι το στίγμα του νομισματοπιστωτικού προγράμματος του 1995, που θα ανακοινώσει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος.Αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ανακοινώσει ότι το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα θα δινόταν στη δημοσιότητα χτες, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα στις 11.30 πμ - επίσημα - λόγω "ασθενείας" του Λ. Παπαδήμου. Η αναβολή κατά μια μέρα είχε προφανώς τις αιτίες της στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για το θέμα της Τουρκίας.

Το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα θα προδιαγράφει τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει αύξηση της νομισματοπιστωτικής κυκλοφορίας κατά 6% - 7% για το 1995. Στο ίδιο ποσοστό θα κυμαίνονται και τα επιπλέον δάνεια, που θα δοθούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κατάλογος φορολογούμενων χωρίς φορολογούμενους!

Το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει μεν τους καταλόγους φορολογουμένων, αλλά ολίγον τι.. αφυδατωμένους. Πρόκειται για τους καταλόγους, τους οποίους το υπουργείο αρχικά είχε ανακοινώσει, ότι θα περιείχαν τα ονόματα όλων των φορολογουμένων καθώς και τα εισοδήματα που δηλώνει ο καθένας κατά τις οικονομικές χρήσεις. Στη συνέχεια, όμως, επικράτησαν "ωριμότερες" σκέψεις, οι οποίες συγκλίνουν στην άποψη, ότι οι κατάλογοι αυτοί θα αναφέρουν απλώς το σύνολο των επαγγελμάτων - 1.300 περίπου - και το μέσο εισόδημα που θα δηλώνει το καθένα από αυτά.

Σύμφωνα με πολιτικό παράγοντα του υπουργείου, επιλέχθηκε τελικά η λύση αυτή, γιατί σε περίπτωση της δημοσιοποίησης των ονομάτων "θα δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη"... Και αυτό γιατί "θα δείχνει τον Βαρδινογιάννη, π.χ., να δηλώνει χαμηλό ατομικό εισόδημα, τη στιγμή που τα πραγματικά του εισοδήματα θα έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί μέσω των εταιριών του". Εμμεση πλην σαφώς αποκαλυπτική ομολογία ότι η προστασία του "κύρους" των "επιφανών" πολιτών, στάθηκε το εμπόδιο για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου στην αρχική μορφή με την οποία είχε αναγγελθεί.

Τι γίνεται με το μικρό υδροηλεκτρικό έργο Κληματιάς;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το θέμα της αξιοποίησης των υδάτων που προέρχονται από το βιολογικό καθαρισμό της πόλης των Ιωαννίνων, φέρνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής,για τον υπουργό Βιομηχανίας, Κ. Σημίτη.Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση, για το συγκεκριμένο θέμα έχει σχεδιαστεί ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο μεταξύ της Κοινότητας Ροδοτοπίου και Κληματιάς, ενώ για το σκοπό αυτό έχουν αρχίσει και οι απαλλοτριώσεις από τη ΔΕΗ.

Διάφορες, όμως, φήμες, συνεχίζει η ερώτηση, που κυκλοφορούν και στον τοπικό Τύπο, αναφέρουν ότι το έργο έχει ματαιωθεί, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των κατοίκων των δύο κοινοτήτων. Μ' αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Βιομηχανίας για τα εξής:

  • Εάν το έργο έχει ματαιωθεί.
  • Εάν ναι, γιατί η ΔΕΗ προχωρά στις απαλλοτριώσεις;
  • Ποιοι λόγοι επέβαλλαν τη ματαίωση ενός έργου, που θα έδινε ζωή, όχι μόνο στις δύο κοινότητες, αλλά και τις όμορες;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ